PC & Mudah Alih

Cara Menghapus Perlindungan Tulis dari USB

Stik memori USB dan peranti penyimpanan data yang boleh dipindahkan yang serupa akan lebih mudah jika anda mahu foto, media, atau fail kerja anda siap digunakan. Sudah cukup lama sejak peranti penyimpanan ini menjadi kaedah menyimpan data digital yang paling lazim. Namun, kadang-kadang mungkin anda tidak dapat memindahkan fail anda ke USB kerana perlindungan tulis diaktifkan.

Percubaan menulis yang gagal boleh menjadi kesulitan pada tongkat USB. Nasib baik, ada kaedah cepat dan mudah untuk menyelesaikan masalah perlindungan menulis, sama ada anda menggunakan PC Windows atau Mac. Bahkan ada penyelesaiannya jika anda mengusahakan Chromebook.

Penyelesaian Sejagat

Sebelum kita memperincikan penghapusan perlindungan tulis dalam sistem operasi yang berbeza, ada satu perkara yang perlu diperiksa terlebih dahulu. Beberapa unit penyimpanan data mempunyai suis fizikal untuk menghidupkan atau mematikan perlindungan tulis.

Ambil tongkat USB yang telah anda cuba tulis dan cari suisnya, biasanya terletak di sebelahnya, dan mungkin juga dilabel sebagai Perlindungan Kunci atau Tulis. Tukar ke kedudukan lain, masukkan semula, dan kemudian pindahkan data ke memori stick lagi.

Sekiranya berjaya, masalah anda dapat diselesaikan, dan yang perlu anda lakukan ialah memastikan suis tidak dipindahkan ke posisi yang salah secara tidak sengaja. Sekiranya tidak ada suis (paling umum), atau anda masih tidak dapat menulis ke USB, anda perlu menggunakan kaedah lain. Mari kita mulakan!

Keluarkan Perlindungan Tulis USB menggunakan Windows

Terdapat beberapa cara untuk membuang perlindungan tulis dari stik USB jika anda mempunyai PC Windows. Mari kita lihat beberapa dari mereka sekarang.

Matikan Bitlocker

Sejak Windows 7, BitLocker telah disatukan ke dalam OS untuk melindungi data anda dengan penyulitan. Perisian ini biasanya digunakan untuk pemacu dalaman, tetapi juga dapat menyulitkan stik / pemacu USB. Bitlocker dimatikan secara lalai, tetapi anda mungkin telah mengaktifkannya sebelumnya dan melupakannya, atau orang lain melakukannya.

 1. Buka "Penjelajah Fail" dan cari peranti storan yang anda fikirkan. Sekiranya ikon mempunyai gembok, BitLocker diaktifkan untuk peranti.
 2. Klik kanan pada ikon dan pergi ke "Urus BitLocker." Langkah ini akan membawa anda ke tetingkap Penyulitan Pemacu BitLocker, di mana senarai semua unit storan dan status penyulitannya dipaparkan.
 3. Yang perlu anda buat sekarang ialah klik pada pemacu USB yang dilindungi dan pilih "Matikan BitLocker." Status menunjukkan bahawa peranti semakin didekripsi dan, setelah selesai, BitLocker dimatikan.

Selepas anda mematikan BitLocker, cuba salin sesuatu di stik USB dan lihat apakah ini dapat menyelesaikan masalahnya.

Gunakan Diskpart untuk Melumpuhkan Perlindungan Tulis

Diskpart adalah alat arahan yang membolehkan anda menguruskan semua unit penyimpanan yang dapat dikesan oleh komputer. Untuk membuang perlindungan tulis menggunakan Diskpart, ikuti langkah berikut:

 1. Pertama sekali, periksa dan ingat (atau tuliskan) kapasiti penyimpanan peranti USB. Cadangan ini akan segera berguna. Setelah anda mengesahkan had ruang, pasangkan USB ke port komputer.

 2. Lancarkan "Arahan prompt." Anda boleh melakukannya dengan menekan "Kekunci Windows + R" dan menaip "CMD" atau mencari Prompt Perintah dari "Menu Mula." Sekiranya anda melihat mesej "Akses ditolak", klik kanan pada Prompt Perintah dan pilih "Jalankan sebagai Pentadbir."

 3. Dalam Prompt Perintah, ketik "Diskpart" dan tekan “enter. " Kemudian, taip "Senarai cakera" dan tekan "Masuk" lagi.

 4. Anda akan melihat senarai semua cakera penyimpanan memori, bernama Disk 0, Disk 1, dan sebagainya. Senario ini adalah ketika anda memerlukan maklumat kapasiti untuk mengenal pasti peranti USB anda. Bandingkan dengan lajur "Saiz", dan anda akan mengetahui nombor cakera.

 5. Jenis "Pilih cakera #", di mana "#" adalah nombor cakera. Contohnya, jika USB anda adalah Disk 1, taip “pilih cakera 1"Tanpa tanda petik, kemudian tekan "Masuk."

 6. Jenis "Atribut cakera jelas dibaca" dan tekan "Masuk." Ya, perkataan itu dieja sebagai "baca sahaja.”

 7. Akhirnya, tunggu penghapusan perlindungan tulis selesai, taip "Keluar", kemudian tekan "MasukUntuk menutup tetingkap arahan.

 8. Mulakan semula PC anda dan cuba tulis semula pada USB selepas sistem dihidupkan semula.

Gunakan Windows Registry untuk Menyahaktifkan Tulis Lindungi

Sekiranya anda bukan pengguna berpengalaman, tidak digalakkan masuk ke Registry. Input yang salah di sini boleh menjejaskan prestasi sistem anda atau menjadikannya tidak responsif. Jangan risau. Walaupun anda tidak biasa dengan ciri-ciri yang tersembunyi, jika anda mengikuti kaedah kami dengan berhati-hati, anda akan dapat menghapus perlindungan penulisan. Pastikan tidak mengambil tindakan selain daripada langkah-langkah yang dinyatakan di bawah.

 1. Sambungkan peranti storan yang boleh ditanggalkan ke PC anda, taip "Regedit" di Bar Carian Cortana, kemudian pilih "Penyunting Pendaftaran" aplikasi dan klik pada "Buka."

 2. Klik pada "Chevron menghadap ke kanan" (sudut kurung) simbol di sebelah "HKEY_LOCAL_MACHINE ” di bar sisi kiri untuk mengembangkan struktur direktori folder itu.

 3. Ulangi prosedur "Langkah 1" untuk "SISTEMFolder untuk mengembangkannya, kemudian lakukan perkara yang sama untuk “CurrentControlSet. " Laluan lengkap setakat ini adalah "HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet."

 4. Ulangi prosedur "Langkah 1" sekali lagi untuk mengembangkan "Kawalan" folder, kemudian sahkan jika "Polisi StorageDevice" hadir. Sekiranya tidak, teruskan ke "Langkah 5" untuk membuatnya sendiri. Jika tidak, lompat ke "Langkah 7."

 5. Klik kanan pada "Kawalan" folder. Pilih "Baru" dan pilih "Kunci." Langkah ini akan membuat subfolder baru di bawah "Control."

 6. Namakan semula folder yang baru dibuat ke "StorageDevicePolicies."

 7. Sekarang, klik kanan pada "Polisi Penyimpanan Peranti," pilih "Baru," kemudian pilih "Nilai DWORD (32-bit)." Namakan entri baru "WriteProtect" tanpa petikan atau ruang.

 8. Klik dua kali pada "WriteProtect" dan menukar "Data Nilai" menjadi “0” dan "Pangkalan" ke "Heksadesimal.”

 9. Klik pada "OKEY," keluar dari Registry, dan mulakan semula komputer anda.

Selepas but semula, periksa sama ada USB kini beroperasi sebagaimana mestinya. Kaedah ini melumpuhkan perlindungan tulis pada semua pemacu anda, jadi kaedah ini menjadikan USB anda dapat ditulis semula. Berhati-hatilah bahawa mengedit Windows Registry dengan sendirinya dapat mengacaukan komputer anda, jadi setelah anda mengikuti arahan kami, sebaiknya jangan mengunjunginya semula.

Membuang Perlindungan Tulis pada Mac

Terdapat lebih sedikit fleksibiliti ketika menyelesaikan masalah perlindungan tulis pada Mac berbanding pada Windows. Anda hanya mempunyai dua pilihan - satu adalah untuk unit storan yang tidak dapat ditulis kerana berlaku kerosakan pada peranti, sementara yang lain melibatkan pemformatan pemacu.

Pilihan 1: Perbaikan Kebenaran

Kebenaran untuk pemacu USB anda mungkin rosak, menyebabkan ia dilindungi tulisan. Sekiranya demikian, anda harus berusaha memperbaiki ralat menggunakan "Disk Utility." Untuk melakukannya, ikuti langkah mudah ini:

 1. Setelah memasang peranti USB, buka "Utiliti" dan pilih "Utiliti Cakera."

 2. Cari pemacu yang ingin anda perbaiki di bar sisi kiri dan pilih.

 3. Klik pada "Pertolongan Cemas" tab, tunggu sehingga imbasan selesai, dan kemudian pilih "Membaiki Kebenaran Disk."

Sekiranya kesalahan berlaku dalam tetapan kebenaran, langkah-langkah di atas harus menghapus perlindungan tulis USB.

Pilihan 2: Format Pemacu

Salah satu cara yang pasti untuk menghilangkan perlindungan tulis di macOS adalah dengan memformat pemacu. Berhati-hatilah bahawa proses ini menghapus semua data pada peranti USB, jadi pastikan anda menyalin fail penting ke lokasi lain sebelum meneruskan.

 1. Untuk memformat USB, cari pemacu menggunakan "Disk Utility" dan klik padanya
 2. Pergi ke "Padam" tab, pilih "Format," namakan semula pemacu USB jika anda mahu, kemudian klik "Padam." Sahkan tindakan di tetingkap pop timbul untuk memulakan proses pemformatan.

Setelah pemacu diformat, perlindungan tulis akan hilang. Semasa memilih format, perhatikan bahawa beberapa pilihan adalah eksklusif Mac, sementara yang lain, seperti "exFat," dapat digunakan secara universal dengan komputer Mac dan Windows.

Membuang Perlindungan Tulis pada Chromebook

Sekiranya anda menggunakan USB dengan Chromebook anda dan mengesyaki ia dilindungi tulisan, memformat pemacu adalah satu-satunya pilihan anda. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke "Apl" dan klik "Fail." Sebagai alternatif, tekan "Alt + Shift + M" pada papan kekunci.

 2. Klik kanan pada pemacu dan pilih "Format Peranti."

 3. Sahkan tindakan dengan mengklik "OKEY" dalam arahan timbul, kemudian tunggu sehingga proses selesai.

Malangnya, ini adalah satu-satunya kaedah yang boleh dipercayai untuk membuang perlindungan tulis dari USB pada Chromebook. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, memformat pemacu akan menghapus semua data di dalamnya, jadi pastikan anda menyandarkannya terlebih dahulu.

Keluarkan Perlindungan Tulis Dari USB di Linux

Bagi mereka yang cenderung menggunakan Linux, bahagian ini mungkin menarik minat anda.

 1. Pertama, lancarkan "Menu Aplikasi (),” kemudian cari dan klik "Terminal" atau taip "Istilah" di bar carian di bahagian atas untuk mencarinya dan melancarkannya. Anda juga boleh menggunakan hotkey untuk melancarkan Terminal secara langsung. Pada beberapa distro Linux, "Shift + Ctrl + T " atau "Ctrl + Alt + T ” melancarkan Terminal.

  Aplikasi Terminal Linux

 2. Seterusnya, taip "Lsblk" dan tekan "Masuk" untuk mendapatkan senarai semua peranti terpasang. Perintah lsblk Linux
 3. Sekarang, taip “Sudo hdparm -r0 / dev / sdb” tanpa petikan dan tekan "Masuk." Dalam contoh ini, USB dipasang pada "/ dev / sdb." Selaraskan perintah anda dengan sewajarnya. Perhatikan, anda mungkin perlu melepaskan dan memasang semula pemacu USB melalui terminal dengan perlindungan tulis. Perintah terminal Linux

Sebagai penutup, perlindungan menulis boleh mengganggu, terutamanya apabila anda tidak tahu bagaimana ia berlaku pada peranti storan anda. Nasib baik, anda telah belajar cara membuang perlindungan menulis dari USB pada komputer Windows, Mac, Linux dan Chromebook. Masalahnya tidak lagi membuat anda tidak berjaga-jaga, tetapi tidak ada jaminan. Dengan semua kaedah yang dijelaskan di sini, sekurang-kurangnya satu membolehkan anda mengedit, menyalin, memindahkan, atau memadam fail pada kad USB atau SD anda dalam masa yang singkat!