PC & Mudah Alih

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome

Mana-mana pengguna biasa penyemak imbas Chrome akan sering membuka banyak tab sekaligus. Menutup tab secara tidak sengaja adalah sesuatu yang boleh berlaku kepada pengguna pada bila-bila masa semasa melayari pelbagai tab. Nasib baik, Pembangun telah menjangkakan bahawa peristiwa seperti itu akan berlaku dan mempunyai pilihan yang ada untuk memulihkan halaman yang anda layari.

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome

Oleh itu, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana memulihkan tab tertutup di Chrome untuk semua platform yang tersedia untuknya. Kami juga akan memberi anda beberapa petua berguna yang akan meningkatkan pengalaman menyemak imbas Chrome anda.

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome pada PC Windows, Mac atau Chromebook

Semasa menggunakan Chrome di desktop, sebenarnya tidak kira jenis sistem operasi yang anda gunakan. Pilihan untuk memulihkan tab tertutup akan sama sama ada anda menggunakan Windows 10, Mac, atau Chromebook. Sekiranya anda ingin membuka tab tertutup di Chrome semasa berada di desktop, ikuti arahan berikut:

 1. Dengan Chrome berjalan, buka tab baru. Ini supaya anda tidak menimpa tab yang sedang dibuka.

 2. Buka pilihan penyesuaian dan kawalan dengan mengklik ikon tiga titik di sudut paling kanan atas skrin Chrome. (Sekiranya anda melihat anak panah merah atau kuning dan bukannya tiga titik mendatar, klik ini, ini bermakna anda perlu mengemas kini penyemak imbas anda).

 3. Pada menu lungsur turun, arahkan kursor ke atas Sejarah.

 4. Cari tab tertutup dari senarai laman web yang baru ditutup dan klik padanya.

Sekiranya tab yang anda cari tidak ada dalam senarai, maka ia mungkin berada di bawah senarai. Untuk melihat senarai yang diperluas, lakukan perkara berikut:

 1. Semasa anda mengarahkan kursor ke menu Sejarah, klik Sejarah atau gunakan jalan pintas Ctrl + H.

 2. Tatal ke bawah senarai untuk mencari laman web yang ingin anda buka.

 3. Klik pada laman web yang dikehendaki untuk membukanya di tab baru.

Begitu juga, anda boleh memukul Ctrl + Shift + T untuk membuka tab anda yang baru ditutup. Ini boleh dipukul berkali-kali untuk memunculkan tab yang ditutup baru-baru ini.

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome pada Peranti Android

Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih Chrome, langkah-langkah untuk memulihkan tab yang baru ditutup sebenarnya agak serupa. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi mudah alih Chrome dan kemudian buka tab baru supaya anda tidak menimpa yang sekarang. Untuk membuka tab baru, klik pada ikon segi empat tepat di sebelah kanan bar alamat. Ini akan menjadi ikon yang mempunyai jumlah halaman yang sedang dibuka.

 2. Pada layar baru yang muncul, klik ikon tambah di kiri atas skrin.

 3. Sekarang, klik pada menu penyesuaian dan kawalan. Ini adalah ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 4. Tatal ke bawah menu yang muncul sehingga anda melihat Sejarah dan ketuk padanya.

 5. Kemudian, tatal ke bawah senarai laman web yang baru dibuka sehingga anda menjumpai laman web yang ingin anda buka.

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome pada iPhone

Aplikasi mudah alih Chrome tidak bergantung pada platform. Langkah-langkah untuk memulihkan halaman web yang baru ditutup serupa dengan Android. Sekiranya anda ingin memulihkan tab pada Chrome versi iPhone, ikuti arahan seperti yang diberikan dalam versi Android di atas.

Cara Memulihkan Tab Tertutup di Chrome Selepas Kerosakan

Sekiranya anda ingin memulihkan tab yang baru dibuka di Chrome sekiranya berlaku kerosakan, anda mempunyai dua pilihan. Anda harus membukanya melalui menu Sejarah Chrome seperti yang diperintahkan di atas atau membuat pemulihan automatik dalam tetapan. Untuk mengaktifkan pilihan untuk memulihkan tab, ikuti langkah berikut:

 1. Buka penyemak imbas Chrome. Sekiranya sudah berjalan, buka tab baru supaya anda tidak menimpa laman web yang sedang dibuka.
 2. Klik pada pilihan penyesuaian dan kawalan menu. Ini adalah ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 3. Dalam menu lungsur turun, cari dan klik Tetapan.

 4. Dalam menu Tetapan, cari dan klik pada Semasa Permulaan pilihan. Pastikan togol dihidupkan Teruskan di tempat yang anda tinggalkan telah dihidupkan.

 5. Anda kini boleh keluar dari tetingkap ini.

Dengan pilihan ini dihidupkan, setiap kali anda memulakan Chrome kini ia akan membuka tab yang baru dibuka secara automatik. Sekiranya komputer anda tiba-tiba memutuskan untuk mogok pada anda, semua tab terbuka anda akan dipulihkan semasa anda membuka sandaran Chrome.

Ini juga berlaku untuk semua tab yang terbuka ketika anda mengklik pada butang Tutup di sudut kanan atas penyemak imbas Chrome. Sekiranya anda menutup Chrome, semua tab yang dibuka pada masa itu akan dipulihkan apabila anda membukanya semula.

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku jika anda menutup setiap tab secara berasingan. Sekiranya anda melakukannya, Chrome hanya akan memulihkan tab terakhir yang dibuka sebelum seluruh aplikasi ditutup. Sekiranya anda menutup tab individu, maka anda perlu membukanya melalui Sejarah penyemak imbas Chrome seperti yang diperincikan dalam arahan di atas.

Cara Memulihkan Tab yang Tertutup secara Tidak sengaja di Chrome Selepas Memulakan Semula

Sekiranya anda ingin memulihkan tab yang anda tutup secara tidak sengaja semasa memulakan semula, rujuk pada Penyemak Imbas Chrome Sejarah pilihan atau Teruskan di tempat yang anda tinggalkan pilihan seperti yang diperincikan dalam arahan di atas. Pemulihan tab seperti berlaku untuk kerosakan juga berlaku untuk dimulakan semula.

Mengakses Tab Dibuka di Peranti Lain

Sekiranya anda log masuk ke akaun Google semasa anda menggunakan Chrome, sejarah penyemakan imbas anda akan disimpan di semua peranti yang digunakan. Ini berguna sekiranya anda ingin membuka laman web di desktop yang baru anda akses pada peranti mudah alih anda. Untuk melakukan ini, ikuti arahan seperti yang diberikan di bawah:

 1. Buka aplikasi Chrome. Sekiranya sudah terbuka, buka tab baru untuk mengelakkan menimpa laman web yang sedang dibuka.

 2. Buka menu penyesuaian dan kawalan dengan mengklik ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 3. Di menu lungsur, arahkan kursor ke atas Sejarah dan kemudian klik padanya.

 4. Di menu di sebelah kiri, klik pada Tab dari peranti lain. Pada senarai yang muncul, anda akan ditunjukkan tab yang baru diakses di semua peranti yang anda gunakan semasa log masuk ke akaun Google anda. Cari laman web yang ingin anda buka dan kemudian klik di atasnya.

Memadamkan Sejarah Penyemak Imbas

Sekiranya anda ingin menghapus sejarah penyemak imbas anda, sama ada untuk mengurangkan kekacauan atau mengosongkan ruang cakera, anda boleh melakukannya secara individu atau sekaligus. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

Kosongkan keseluruhan Sejarah penyemak imbas Chrome

 1. Pada penyemak imbas Chrome, buka menu penyesuaian dan kawalan dengan mengklik ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 2. Pada menu lungsur turun, arahkan kursor ke atas Sejarah dan kemudian klik padanya.

 3. Pada menu di sebelah kiri dan klik Kosongkan data penyemakan imbas.

 4. Sebagai alternatif, dalam menu lungsur turun, anda boleh mengklik Tetapan, kemudian di menu di sebelah kiri, klik pada Privasi dan Keselamatan. Di antara tab di sebelah kanan, klik pada Kosongkan data penyemakan imbas.

 5. Pada tetingkap pop timbul yang muncul, pilih sama ada anda mahu Asas atau Mahir pilihan.

  a. Pilihan asas membolehkan anda membersihkan sejarah, kuki, dan gambar dan fail dalam cache. Anda juga boleh menetapkan jangka masa yang ingin anda hapus. Julatnya adalah satu jam, 24 jam, tujuh hari, empat minggu, atau sepanjang masa.

  b. Pilihan lanjutan membolehkan anda menentukan metadata yang disimpan secara individu. Data ini termasuk riwayat penyemakan imbas, riwayat unduhan, kuki dan data situs, file cache, kata sandi, data isi otomatis, tetapan laman web, dan data aplikasi yang dihosting. Sekiranya anda ingin menyimpan beberapa maklumat log masuk anda dan menghapus yang lain, anda boleh menetapkannya di sini. Pilihan jangka masa serupa dengan pilihan asas.

 6. Setelah anda memutuskan metadata mana yang hendak dihapus, klik Kosongkan data.

 7. Anda kini boleh pergi dari tetingkap ini.

Hapus Sejarah Tapak Individu

 1. Buka menu penyesuaian dan kawalan dengan mengklik ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 2. Arahkan ke atas Sejarah dalam menu lungsur dan kemudian klik padanya.

 3. Untuk menghapus laman web satu persatu, cari laman web yang ingin anda hapus dan kemudian klik pada ikon tiga titik di sebelah kanan nama laman web. Dari menu yang muncul, klik Keluarkan dari sejarah.

 4. Sekiranya anda ingin menghapus lebih dari satu laman web pada satu masa, klik pada kotak pilihan di sebelah kiri nama laman web. Setelah memilih semua laman web yang ingin anda alih keluar, klik Padam di sudut kanan atas skrin. Pada tetingkap pop timbul, klik Keluarkan.

 5. Setelah selesai, anda boleh pergi jauh.

Ralat yang agak biasa

Menutup tab secara tidak sengaja adalah ralat yang agak biasa bagi mereka yang menggunakan penyemak imbas web. Ini boleh menjengkelkan jika anda tersandung di laman web itu secara kebetulan dan tidak memilikinya sebagai penanda buku, atau bahkan mengetahui alamat yang tepat. Nasib baik, Chrome memberikan penggunanya cara untuk menangani kesilapan tersebut dan mencegah semua kekecewaan yang mungkin timbul.

Adakah anda tahu cara lain untuk memulihkan tab tertutup di Chrome? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found