PC & Mudah Alih

Cara Menyimpan Semua Tab di Chrome

Google Chrome adalah penyemak imbas yang tidak ternilai ketika meneliti dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat. Ini mempunyai banyak ciri yang memudahkan penggunaan dan penyimpanan data berharga anda. Ia juga mempunyai ciri-ciri bagus yang membolehkan anda menyimpan kandungan untuk kemudian hari, seperti laman penanda halaman yang ingin anda akses mudah, atau sejarah yang komprehensif untuk menjadikan hidup lebih mudah ketika mencari hasil carian yang lalu.

Namun, ia tidak mempunyai ciri bawaan yang membolehkan anda menyimpan semua tab semasa anda untuk dilihat kemudian. Walaupun tidak ada banyak kesempatan di mana ini dapat digunakan, beberapa orang memerlukan ciri ini untuk kehidupan atau pekerjaan mereka. Walaupun tidak ada cara cepat untuk mencapai pilihan ini, ada jalan keluar untuk mendapatkan kesan yang sama menggunakan penanda halaman Google atau beberapa peluasan.

Baca terus untuk mengetahui cara menyimpan semua tab terbuka untuk dilihat kemudian.

Cara Menyimpan Semua Tab di Chrome sebagai Penanda Halaman

Cara termudah untuk menyimpan sesi Chrome semasa anda adalah dengan menggunakan pilihan penanda halaman bersepadu. Anda boleh menggunakan penanda halaman untuk mengunjungi laman web dan halaman yang sering digunakan secara langsung, tetapi mereka mempunyai lebih banyak pilihan daripada memenuhi pandangan. Walaupun anda dapat menanda buku tab demi tab, ini boleh menjadi membosankan jika anda telah membuka puluhan tab dan perlu menutupnya semula dengan tergesa-gesa. Jangan bimbang, kerana terdapat pilihan penanda buku besar-besaran, tanpa memerlukan sambungan atau perisian lain. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. (Pilihan) Klik pada ikon tiga titik di sudut atas, kemudian cari "Tunjukkan bar penanda halaman." Sekiranya pilihan dicentang, tab penanda halaman akan muncul di bawah bar navigasi.

 2. Klik kanan pada bar tab (di atas bar navigasi), kemudian pilih "Tandakan semua tab."

 3. Tetingkap dialog akan terbuka dengan kotak teks dan peta folder penanda buku anda. Tab anda akan disimpan sebagai senarai penanda halaman dalam folder pilihan anda.

Kaedah menyimpan tab ini akan berfungsi tanpa masalah pada PC Windows, Mac, atau Chromebook mana pun. Walau bagaimanapun, ini cukup asas dan tidak memerlukan banyak pengurusan.

Bagaimana Anda Memulihkan Semua Tab di Chrome sekaligus?

Syukurlah, memulihkan semua tab yang disimpan di Chrome sangat mudah jika anda menyimpannya sebagai penanda halaman. Kami akan memberikan perincian mengenai cara melakukannya pada versi PC, kerana versi mudah alih kurang mesra pengguna:

 1. Apabila anda ingin membuka tab yang disimpan, arahkan ke folder penanda buku yang disimpan, klik kanan, kemudian pilih "Buka semua" atau "Buka semua di tetingkap baru" untuk membuat versi baru penyemak imbas Chrome untuk membuka tab yang disimpan masuk. Sekiranya anda ingin membuka satu penanda buku, anda boleh memilihnya dari senarai penanda halaman di bawah folder itu.

 2. Setelah selesai menggunakan tab bertanda buku, anda boleh mengklik kanannya dan memilih Padam untuk menghapusnya dari folder. Anda juga boleh menghapus keseluruhan folder dari senarai penanda halaman dan memberi ruang untuk penanda halaman baru setelah anda menghabiskan senarai tab.

Gunakan bahagian peranti mudah alih khusus di bawah untuk arahan mengenai cara membuka penanda halaman pada penyemak imbas mudah alih tertentu.

Bagaimana Saya Menutup Chrome dan Menyimpan Semua Tab Saya?

Sekiranya anda menutup Chrome secara tidak sengaja tanpa menyimpan tab sebelumnya, anda boleh menjumpainya di bahagian Sejarah (Ctrl + H). Sekiranya anda ingin membuka semula tab terakhir yang digunakan, gunakan pintasan papan kekunci Ctrl + Shift + T (Command + Shift + T untuk Mac).

Untuk mengelakkan kecelakaan di masa depan, kami mengesyorkan mengubah cara Chrome menyimpan sesi anda:

 1. Klik pada Pilihan (ikon tiga titik), kemudian pilih Tetapan.

 2. Pilih "Pada Permulaan" dari menu sebelah kiri.

 3. Pilih pilihan "Teruskan dari tempat yang anda tinggalkan."

Dengan pilihan ini diaktifkan, Chrome akan membuka semula tab yang digunakan sebelumnya semasa anda menutupnya. Namun, ini tidak mencegah terjadinya gangguan pada tab anda, dan mungkin diperlukan waktu lama untuk memuatkan jika Anda mengumpulkan koleksi yang cukup besar.

Cara Menyimpan Semua Tab di Chrome di Mudah Alih

Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana menyimpan semua tab di Chrome pada telefon Android atau iPhone. Malangnya, Chrome agak terhad dalam versi mudah alihnya, dan ia bahkan tidak menyokong sambungan untuk menjadikan hidup lebih mudah. Walau bagaimanapun, ada jalan penyelesaian yang mendapat hasil yang sama, walaupun tidak semudah pilihan PC.

Dalam kaedah ini, kami akan menggunakan ciri profil dan sejarah Chrome untuk membuat sandaran tab:

 1. Anda perlu log masuk ke Chrome pada peranti mudah alih dan PC anda agar ini berfungsi. Gunakan akaun yang sama untuk kedua-dua peranti. Anda boleh memastikan kedua-dua peranti berjalan serentak.

 2. Tutup Chrome pada peranti mudah alih anda tanpa menutup tab.

 3. Buka Chrome di PC anda, kemudian buka tab Sejarah. Gunakan pintasan Ctrl + H (atau Command + H pada Mac), atau buka menu Pilihan (tiga titik) untuk mengaksesnya.

 4. Di tab Sejarah, pilih "Tab dari peranti lain" di menu sebelah kiri.

 5. Tab terbaru dari peranti mudah alih anda akan muncul dalam senarai sejarah. Senarai tersebut mungkin juga menyimpan tab yang telah anda tutup sebelumnya.

 6. Buka halaman yang dikehendaki di Chrome pada PC anda. Gunakan Klik Kanan> "Buka pautan di tab baru" atau klik butang tengah tetikus untuk mempercepat prosesnya.

 7. Setelah tab dimuat di Chrome, tutup semua tab yang tidak perlu (seperti tab Sejarah itu sendiri).

 8. Gunakan kaedah yang dinyatakan di atas untuk menyimpan semua tab semasa di Chrome sebagai penanda halaman. Simpan folder penanda halaman di tab Penanda Halaman utama untuk akses yang lebih mudah, dan susun semula item tersebut dengan item lain yang diperlukan.

 9. Anda kini boleh membuka penanda buku yang disimpan dari peranti mudah alih anda.
 10. Ketik ikon tiga titik di sudut, kemudian ketik Penanda Halaman untuk memunculkan menu Penanda pada Android / iPhone anda.

 11. Buka folder penanda buku yang disimpan, kemudian pilih halaman yang ingin anda buka.

 12. Sekiranya anda ingin membuka banyak tab sekaligus, ketuk tiga titik di sebelah salah satu entri dalam senarai, kemudian ketuk Pilih.

Di menu pilihan, ketuk item yang ingin Anda sertakan, kemudian ketuk tiga titik di sudut atas dan pilih "Buka di tab baru."

Kaedah lain untuk menyimpan tab anda pada peranti mudah alih termasuk menghidupkan tetapan pembangun telefon anda dan menggunakan JSON untuk mengekstrak teks mentah semua URL di tab semasa. Kami tidak mengesyorkan kaedah ini melainkan jika anda pengguna lanjutan dan oleh itu, kami tidak akan memperincikan prosesnya di sini. Walau bagaimanapun, anda dapat melihat butiran yang terlibat dan mengetahui cara melakukannya di sini. Walaupun tidak ada banyak peluang untuk mengacaukan telefon, pengekstrakan dan keperluan perisian berasingan menjadikannya kurang sesuai untuk penggunaan harian.

Mengekstrak tab dari peranti mudah alih lebih berat daripada menggunakan Chrome versi PC, tetapi tampaknya belum ada rancangan untuk menambahkan ciri penanda halaman ke penyemak imbas mudah alih. Sekiranya Google menyertakan pilihan seperti itu dalam pembaruan kemudian, kami akan mengedit artikel tersebut jika diperlukan.

Sambungan Chrome Terbaik untuk Menyimpan Tab

Walaupun menggunakan penanda halaman cepat dan tidak memerlukan penggunaan perisian pihak ketiga, salah satu kelebihan penting Chrome adalah pasaran pengembangan yang memberikannya ciri dan fungsi tambahan. Banyak sambungan dikembangkan untuk secara eksklusif membantu pengguna menguruskan tab dan sesi mereka dan membantu mereka memulihkan yang sebelumnya.

Salah satu yang terbaik dari sambungan ini ialah Session Buddy. Dengan lebih dari 1 juta muat turun, ia terbukti menjadi kaedah penjimatan sesi yang boleh dipercayai dan berkesan.

Contoh lain dari sambungan yang berguna termasuk Cluster, OneTab, Tabs Outliner, dan The Great Suspender, yang berfungsi pada paksi yang sedikit berbeza untuk menjimatkan hayat bateri dan penggunaan RAM.

Anda boleh melayari kedai Google untuk melihat ciri apa yang anda gemari dalam pengurus tab dan menguji masing-masing dengan beberapa tab untuk merasakan apa yang anda perlukan.

Disimpan dan Sedia

Dengan arahan ini, anda dapat menyimpan tab Chrome anda dan tidak perlu bimbang kehilangan data penyelidikan berharga anda untuk projek besar. Ciri penanda halaman asas Chrome biasanya berfungsi dengan baik untuk kebanyakan pengguna, tetapi pengguna yang mengendalikan banyak tab sekaligus mungkin perlu meminta bantuan pelanjutan untuk mengatasinya.

Kaedah penjimatan tab apa yang anda gunakan di Chrome? Berapa banyak tab yang anda simpan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.