Internet

Cara Menyimpan Fail Gambar dari PDF

Fail Format Dokumen Mudah Alih (PDF) sangat mudah apabila anda ingin berkongsi dokumen yang disesuaikan sepenuhnya yang tidak dapat diubah suai. Bahkan orang yang tidak mempunyai Adobe Reader dapat membuka fail ini menggunakan penyemak imbas yang mereka sukai. Ini adalah bukti betapa popularnya format fail ini.

Cara Menyimpan Fail Gambar dari PDF

Fail PDF menyokong penambahan pelbagai gambar ke fail, tetapi apa yang berlaku ketika anda ingin memuat turun gambar tertentu? Anda akan dapati bahawa tidak semudah mengklik kanan dan memuat turunnya.

Dalam artikel ini, kami akan membantu anda memahami dengan lebih baik cara memuat turun fail gambar dari dokumen PDF.

Cara Menyimpan Fail Gambar sebagai PDF Menggunakan Adobe Acrobat

Anda akan belajar dengan cepat bahawa menyimpan gambar dari fail PDF tidak semudah yang dilakukan seperti di laman web. Di suatu tempat dalam dokumen PDF yang kaya dengan gambar, terdapat fail gambar yang dapat dijumpai tetapi sukar untuk diakses.

Cara paling mudah untuk menyimpan fail gambar dari fail PDF adalah dengan menggunakan aplikasi Adobe Acrobat. Begini caranya:

 1. Klik kanan fail PDF yang dimaksudkan.

 2. Buka dengan Acrobat Reader.

 3. Dalam program, arahkan ke Alat tab, diikuti oleh Eksport PDF.

 4. Anda akan melihat senarai format untuk mengeksport fail PDF.

 5. Pilih format gambar pilihan anda.

 6. Pilih lokasi di mana anda mahu fail gambar dieksport.
 7. Pilih Jimat.

Adobe Reader akan mengeksport dokumen PDF dalam format gambar. Setiap halaman akan disimpan sebagai fail gambar yang terpisah, ditambah dengan nombor halaman.

Resolusi gambar sesuai dengan ukuran dokumen. Sekiranya anda ingin memotong foto dari dokumen, anda boleh menggunakan aplikasi mudah seperti Cat untuk melakukannya.

Namun, masalah dengan kaedah ini adalah bahawa resolusi foto juga sesuai dengan ukuran dokumen PDF. Ini bukan fail foto asli - hanya gambar beresolusi tinggi dalam kertas.

Cara Mengekstrak Gambar dari Fail PDF Menggunakan Adobe Acrobat

Nasib baik, Adobe Acrobat Pro memang menawarkan pilihan untuk mengekstrak fail gambar dari dokumen PDF. Dengan menggunakan kaedah ini, anda akan mendapat gambar yang dieksport dari setiap halaman dalam dokumen PDF (seperti yang dijelaskan di atas), tetapi juga setiap file gambar yang terpisah. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Navigasi ke Eksport PDF skrin, mengikut arahan di atas.

 2. Pilih format fail gambar yang anda sukai.

 3. Sekarang, pilih ikon gear.

 4. Di bawah Eksport Semua Imej Sebagai, ubah tetapan mengikut pilihan anda.

 5. Di bawah Pengekstrakan tetapan, pilih ukuran gambar yang akan dikecualikan. Sekiranya anda ingin mengekstrak semua gambar dari fail, pilih Tiada had.
 6. Kembali ke Eksport PDF Anda ke Mana-mana Format dengan memilih okey.

 7. Teruskan dan ekstrak gambarnya.

Dengan menggunakan kaedah ini, anda mendapat penyelesaian yang paling baik untuk pengambilan gambar. Walaupun anda mungkin tidak dibenarkan memilih satu gambar yang mungkin ingin anda simpan dari fail PDF, anda masih boleh menggunakannya menggunakan Adobe Acrobat.

Namun, perhatikan bahawa Adobe Acrobat hanya percuma untuk mencetak, melihat, dan mengomentari dokumen PDF, dan anda juga dapat memilih teks dan menyalin / menampalnya ke dokumen lain. Namun, untuk melakukan apa yang digariskan di atas, anda perlu menggunakan aplikasi Adobe Acrobat Pro.

Anda boleh menggunakannya secara percuma semasa percubaan 7 hari, jadi jika keperluan pengambilan gambar anda lebih banyak daripada satu perkara, anda tidak perlu membayar. Namun, jika anda ingin menggunakannya lebih dari seminggu, anda harus melanggannya, yang dikenakan biaya tahunan.

Sekiranya satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan dengan fail PDF adalah mengekstrak gambar, ada penyelesaian lain yang tersedia di luar sana.

Bagaimana Menyimpan Fail Gambar dari PDF?

Anda mungkin tidak gemar menggunakan perisian pihak ketiga, tetapi jika anda tidak mahu membayar untuk Adobe Reader Pro, anda harus menggunakan kaedah alternatif. Kaedah paling berkesan yang akan memberi anda fail gambar penuh yang terdapat dalam dokumen PDF adalah menggunakan perisian pihak ketiga. Berikut adalah beberapa pilihan yang mungkin menarik bagi anda:

Penukar PkPdf

Program mudah alih ini (bermaksud anda boleh membuka zip ke pemacu denyar dan menggunakannya di komputer mana pun yang anda kehendaki) adalah percuma, ringan, dan mudah digunakan. Mengekstrak gambar dari fail PDF, menggunakan PkPdfConverter, semudah ini:

 1. Jalankan aplikasi.

 2. Buka fail PDF sasaran.

 3. Pilih julat halaman yang akan disertakan dalam carian gambarnya.

 4. Pilih Ekstrak gambar dari halaman PDF dalam menu lungsur.

 5. Pergi ke Tetapan lanjutan untuk menetapkan kualiti gambar.

 6. Klik Tukarkan.

Setelah pengekstrakan selesai, anda akan melihat gambar output di sebelah kanan, di dalam aplikasi. Setiap gambar yang anda lihat di bingkai sebelah kanan juga disimpan ke folder di komputer anda.

Pembentuk PDF

Ini adalah perisian percuma yang merupakan aplikasi yang lengkap. Tidak seperti alat yang disebutkan sebelumnya, aplikasi ini dipasang di komputer. Versi berbayar ada, tetapi anda tidak memerlukannya untuk mengekstrak gambar sahaja. Sangat mudah digunakan:

 1. Buka aplikasinya.

 2. Klik simbol tambah dan tambahkan fail PDF sasaran.

 3. Pilih folder di mana anda mahu gambar diekstrak.

 4. Klik okey untuk memulakan pengekstrakan.

Untuk menukar pilihan pengekstrakan, pilih Pilihan tab, dan pilih format gambar output, serta resolusi akhir mereka.

Mengambil Tangkapan Skrin

Pilihan termudah yang tersedia untuk mendapatkan tangkapan gambar dari fail PDF, cukup sederhana, mengambil tangkapan skrinnya. Anda boleh mengambil tangkapan skrin tanpa perisian pihak ketiga, walaupun terdapat pilihan percuma di luar sana yang menjadikan keseluruhan proses lebih cepat.

Mengambil Tangkapan Skrin Tanpa Perisian Pihak Ketiga

Cara termudah untuk mengambil tangkapan skrin tidak memerlukan penggunaan perisian pihak ketiga. Inilah caranya:

 1. Navigasi ke gambar yang ingin anda simpan.

 2. Zum di dalamnya dalam fail PDF ke resolusi terbaik.

 3. Tolak Skrin Cetak butang pada papan kekunci anda.

 4. Buka aplikasi Microsoft Paint.

 5. Tekan Ctrl + V pada papan kekunci anda.

 6. Pangkas hasil yang ditampal sehingga tidak ada gambar kecuali yang dipaparkan.

 7. Simpan gambar.

Mengambil Tangkapan Skrin Menggunakan Perisian Pihak Ketiga

Terdapat banyak pilihan pihak ketiga di luar sana untuk mengambil tangkapan skrin. Lightshot adalah aplikasi ringan dan hebat yang menjadikan pengambilan tangkapan skrin sangat mudah. Ia juga membolehkan anda menambahkan pelbagai tanda dan anotasi. Inilah cara mengambil tangkapan skrin menggunakan Lightshot:

 1. Muat turun dan pasang aplikasinya.

 2. Tekan Skrin Cetak butang pada papan kekunci anda.

 3. Pilih kawasan gambar.

 4. Klik ikon Simpan.

 5. Pilih lokasi simpan dan sahkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana saya boleh menukar gambar ke PDF?

Walaupun anda memerlukan aplikasi Adobe Acrobat Pro untuk melakukan tindakan lanjutan pada fail PDF anda, Adobe menawarkan penukaran gambar ke PDF secara percuma. Cukup pergi ke pautan ini dan klik Pilih fail. Aplikasi web kemudian memerlukan sedikit masa untuk memuat naik gambar dan mengubahnya menjadi PDF. Setelah selesai, pilih Muat turun.

Bagaimana cara menukar gambar pukal ke PDF?

Walaupun menukar fail gambar ke PDF adalah percuma dan mudah, penggabungan lebih dari satu fail gambar ke dalam satu PDF memerlukan Adobe Acrobat Pro. Satu-satunya pilihan lain ialah menggunakan perisian pihak ketiga. Syukurlah, terdapat pelbagai pilihan di luar sana yang akan membantu anda melakukan ini - misalnya, Smallpdf.

Menyimpan Imej dari Fail PDF

Terdapat pelbagai cara rasmi dan tidak rasmi untuk mengekstrak gambar dari fail PDF. Kaedah yang paling mudah adalah menggunakan aplikasi Adobe Acrobat Pro, tetapi ini hanya pilihan percuma selama tujuh hari. Sekiranya pengekstrakan gambar dari fail PDF adalah satu-satunya perkara yang anda perlukan, menggunakan aplikasi pihak ketiga atau kaedah lain yang disebutkan adalah alternatif yang jauh lebih baik.

Mudah-mudahan, panduan ini dapat membantu anda belajar mengekstrak gambar dari fail PDF. Sekiranya anda menghadapi masalah atau menemui cara yang lebih baik untuk melakukan ini, silakan beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found