PC & Mudah Alih

Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Chromebook

Bekerja pada Chromebook biasanya sangat mudah, kerana ia telah dirancang agar ringkas dan mudah digunakan. Reka bentuk yang padat ini bagaimanapun telah mengubah apa yang biasa bagi kebanyakan orang. Sebagai contoh, mengambil tangkapan skrin tidak lagi dilakukan dengan menekan butang kerana kunci Skrin Cetak tidak lagi ada.

Cara Mengambil Tangkapan Skrin pada Chromebook

Fungsi ini, bersama dengan banyak yang lain, tentu saja masih ada, dan kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengambil tangkapan skrin pada Chromebook dan menunjukkan semua jalan pintas lain yang berguna yang dimiliki oleh Chromebook anda.

Mengambil Tangkapan Skrin

Mengambil tangkapan skrin di Chromebook boleh dilakukan dengan beberapa cara, baik tangkapan layar penuh dari seluruh layar atau tangkapan pilihan di mana anda dapat memilih bahagian layar yang akan disalin. Langkah-langkah untuk masing-masing dijelaskan di bawah:

 1. Tangkapan skrin penuh di netbook - Tekan Ctrl + Tunjukkan Semua Windows Terbuka kunci. Sekiranya anda menggunakan papan kekunci standard, ini adalah butang F5.
 2. Tangkapan skrin penuh pada skrin atau tablet yang boleh dilepas - Tekan dan tahan butang Kuasa dan Kelantangan pada masa yang sama.
 3. Tangkapan skrin separa - Tahan Shift + Ctrl + Tunjukkan Semua Windows Terbuka kunci. Skrin akan memaparkan kursor yang kemudian anda dapat klik dan seret ke atas kawasan layar yang ingin anda tangkap. Chromebook mengambil tangkapan skrin sebaik sahaja anda melepaskan butang tetikus (atau melepaskan jari anda dari pad jejak). Jangan lepaskan butang atau jari anda sehingga anda memilih kawasan skrin yang ingin anda tangkap dengan betul.

Setelah mengambil tangkapan skrin, tetingkap kecil yang menunjukkan tangkapan akan muncul di sebelah kanan bawah layar. Ini adalah untuk mengesahkan bahawa tangkapan skrin telah diambil dan menunjukkan kepada anda bagaimana rupanya. Anda kemudian boleh memutuskan sama ada anda mahu mengambil tangkapan skrin lain.

Tangkapan Skrin disimpan di aplikasi Fail di Chromebook anda. Ini dapat diakses dengan menekan ikon lingkaran di kiri bawah layar anda, kemudian memilih file, atau menggunakan jalan pintas Alt + Shift + M.

tangkapan skrin pada chromebook

Mencetak Imej Anda

Mencetak pada Chromebook agak berbeza daripada mencetak pada komputer atau komputer riba biasa. Chromebook menggunakan Cetakan Awan Google untuk menyambung ke pencetak. Sekiranya anda mempunyai pencetak tradisional yang tidak menyokong Cetakan Awan Google, anda harus menggunakan komputer dengan Chrome yang dipasang untuk mengaktifkan Pencetakan Awan.

Sekiranya anda mencetak pada Chromebook dengan pencetak yang siap untuk awan, yang harus anda lakukan ialah menyiapkannya agar peranti anda mengenalinya. Untuk melakukan ini, ikuti arahan berikut:

 1. Klik di kanan bawah di mana masa dipaparkan. Ini akan membuka menu.
 2. Pilih Tetapan dengan mengklik ikon roda gigi.
 3. Tatal ke bawah dan pilih Tetapan lanjutan.
 4. Sekarang, pilih Pencetak.
 5. Cari pencetak anda di bawah menu Pencetak yang tersedia untuk disimpan. Klik padanya.
 6. Sekiranya pencetak anda muncul di bawah Pencetak yang Disimpan menu maka anda sudah bersedia.

Untuk pencetak klasik, anda harus menyiapkannya menggunakan desktop atau komputer riba yang telah dipasang Chrome. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Chrome di komputer anda yang telah memasang pencetak.
 2. Buka Tetapan dengan mengklik ikon tiga titik di sudut kanan atas penyemak imbas anda.
 3. Pada menu di sebelah kiri klik Mahir.
 4. Klik pada Percetakan.
 5. Di dalam menu Percetakan, pilih Cetakan Awan Google.
 6. Klik pada Urus Perisian Cetakan Awan.
 7. Di bawah Pencetak Klasik, Klik pada Tambah Pencetak.
 8. Dari senarai, pilih pencetak mana yang ingin anda tambahkan kemudian klik Tambah Pencetak.
tangkapan skrin chromebook

Ini menghubungkan pencetak anda ke akaun Google anda dan dapat digunakan untuk mencetak gambar oleh mana-mana peranti yang masuk ke akaun anda melalui Cetakan Awan Google.

Pintasan Popular Lain

 1. Lihat Semua Pintasan Papan Kekunci - Ctrl + Alt + /
 2. Caps Lock hidup / mati - Cari + Alt
 3. Buka tetingkap baru - Ctrl + n
 4. Buka tetingkap dalam mod penyamaran - Ctrl + Shift + n
 5. Buka tab baru - Ctrl + t
 6. Tutup tab semasa - Ctrl + w
 7. Tutup tetingkap semasa - Ctrl + Shift + w
 8. Halaman Ke Atas - Cari + Ke Atas atau Alt + Ke Atas
 9. Halaman bawah - Cari + Ke Bawah atau Alt + Bawah
 10. Pergi ke Atas - Ctrl + Alt + Ke Atas
 11. Pergi ke Bawah -Ctrl + Alt + Bawah
 12. Buka aplikasi Fail - Shift + Alt + m
 13. Tunjukkan fail tersembunyi Ctrl +
 14. Buat asal - Ctrl + z
 15. Buat semula - Ctrl + Shift + z
tangkapan skrin di chromebook bagaimana

Serbaguna Lebih Daripada Kuasa Pemprosesan

Chromebook adalah peranti yang berpatutan, padat, dan stabil yang direka untuk mereka yang lebih gemar menggunakan kuasa pemprosesan. Kerana sifatnya yang padat, beberapa fungsi yang telah menjadi kebiasaan bagi kebanyakan pengguna komputer tidak berada di tempat mereka biasanya. Mengetahui bagaimana jalan pintas yang berbeza untuk fungsi ini penting untuk memanfaatkan Chromebook anda sepenuhnya.

Adakah anda tahu cara lain untuk mengambil tangkapan skrin di Chromebook? Adakah terdapat jalan pintas Chromebook lain yang menurut anda berguna? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.