PC & Mudah Alih

Cara Menjadualkan Mesyuarat di Masa Depan di Google Meet

Dengan Google Meet, gergasi mesin pencari bertujuan untuk mendekatkan penggunanya. Sama ada ia mempunyai keupayaan untuk menyaingi Zoom masih harus dilihat. Tetapi satu perkara yang pasti: Google Meet adalah kekuatan yang harus diperhitungkan.

Cara Menjadualkan Mesyuarat di Masa Depan di Google Meet

Penulisan ini merangkumi penjadualan untuk mesyuarat yang akan datang dan menyediakan panduan langkah demi langkah untuk peranti yang berbeza. Kami juga akan merangkumi maklumat tambahan untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan ini.

Maklumat Pantas Sebelum Anda Memulakan

Sebagai pelengkap Google Hangouts, Google Meet adalah perkhidmatan "freemium" yang tersedia untuk semua yang menggunakan Google G Suite. Pada dasarnya, anda hanya memerlukan akaun Gmail untuk log masuk ke perkhidmatan persidangan video.

berjumpa

Untuk mengakses Google Meet, klik pada ikon Google Apps (sembilan titik kecil di depan avatar anda), dan pilih ikon yang sesuai. Tetapi anda tidak dapat menjadualkan pertemuan akan datang melalui perkhidmatan itu sendiri. Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Cara Menjadualkan Perjumpaan Google di Mac atau PC anda

Kaedah untuk menjadualkan pertemuan adalah sama pada PC dan Mac. Sebenarnya, tidak kira penyemak imbas mana yang anda gunakan sepanjang anda log masuk ke akaun Google anda. Untuk memberi petunjuk; anda menjadualkan perjumpaan melalui kalendar Google. Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan.

menyertai atau memulakan mesyuarat

Nota Pantas: Bahagian berikut menganggap bahawa anda sudah log masuk ke akaun Google anda.

 1. Di penyemak imbas, klik pada Google Apps dan pilih Google Calendar.

  kalendar

  Setelah masuk, terdapat butang Buat besar di bahagian kiri atas skrin, klik padanya untuk mula mengatur mesyuarat.

 2. Setelah itu, anda melakukan semua penjadualan dan penambahan peserta melalui satu tetingkap / borang pop timbul.

  Tambah tajuk Mulailah dengan menambahkan tajuk untuk mesyuarat, dan kerana ini adalah acara, anda dapat mengekalkan pengaturannya sebagaimana adanya. Kemudian, pindah ke bahagian masa dan ubah waktu dan tarikh mengikut keperluan anda.

  Tidak ada batasan di sini - anda boleh menjadualkan pertemuan lima tahun dari sekarang pada bila-bila masa. Sudah tentu, ini berlaku selagi tidak ada perjumpaan lain dalam slot waktu itu.

 3. Teruskan ke bahagian "Tambah Tetamu", anda boleh melakukannya dengan memasukkan nama atau e-mel orang tersebut. Yang pertama berlaku jika anda menambahkan pengguna G Suite lain.

  ujian Google membenarkan anda menambahkan sehingga 250 peserta. Ini sangat berguna sekiranya anda menggunakan perkhidmatan untuk kursus dalam talian atau webinar dengan banyak pengunjung.

  Sudah tentu, klik butang "Tambah Persidangan Video Google Meet" untuk menghasilkan butiran mesyuarat. Sekiranya anda melewatkan tindakan ini, anda membuat Acara asas, bukan mesyuarat.

  Perkara penting lain adalah maklumat mesyuarat, yang anda akses dengan mengklik anak panah ke bawah di sebelah "Sertai dengan Google Meet". Maklumat tersebut merangkumi ID mesyuarat, PIN, dan nombor telefon.

 4. Terakhir, anda mempunyai pilihan untuk menambah lokasi dan keterangan. Menambah lokasi adalah berlebihan kerana sifat pertemuan ini. Tetapi menambahkan penerangan boleh berguna untuk menguraikan topik atau pertemuan itu sendiri.

  Menghantar jemputan Setelah selesai, periksa butiran mesyuarat untuk memastikan semuanya selesai dan klik pada butang Simpan. Langkah terakhir adalah menghantar e-mel jemputan kepada peserta dan disarankan untuk tidak melewatkan langkah ini.

  Sebaik sahaja anda mengklik Kirim, peserta akan mendapat e-mel dengan semua butiran mesyuarat. Di samping itu, mereka mempunyai pilihan untuk menambahkannya ke kalendar mereka dan mengesahkan penyertaan.

  jemputanCatatan: Sekiranya anda menjadualkan pertemuan melalui e-mel syarikat, akan ada langkah perantara untuk mengesahkan penambahan peserta di luar organisasi anda. Dan anda harus mendapat e-mel mengenai peserta yang mengesahkan kehadiran mereka.

Cara Menjadualkan Pertemuan Google di Aplikasi iPhone dan Android

Untuk menjadualkan pertemuan akan datang melalui telefon pintar, anda memerlukan aplikasi Kalendar Google. Artikel ini mengandaikan bahawa anda telah memasang dan log masuk ke aplikasi.

Antara muka aplikasi dan kaedah penjadualan adalah sama tanpa mengira sistem operasi. Oleh itu, kami akan memberi anda satu panduan ringkas untuk Android dan iOS.

Langkah 1

Akses tetingkap utama Google Kalendar dan ketuk ikon tambah besar di kanan bawah skrin.

Jadualkan Mesyuarat di Masa Depan di Google Meet

Tindakan ini membolehkan anda menjadualkan Acara baru, sama seperti yang anda lakukan melalui desktop.

Langkah 2

Ketuk ikon Acara di kanan bawah skrin dan isi borang dengan perincian mesyuarat.

tambah tetamu

Seperti dalam versi penyemak imbas, anda dapat menambahkan tajuk, peserta, menetapkan waktu dan tarikh, dan banyak lagi. Sekali lagi, tindakan utamanya adalah mengetuk "Tambahkan persidangan video" untuk menjadualkan pertemuan dan menghasilkan data akses.

Langkah 3

Setelah selesai, tekan ‘Simpan’ di bahagian kanan atas skrin dan anda boleh pergi. Manfaat kaedah penjadualan aplikasi mudah alih ialah anda juga dapat mengatur peringatan sebelum mesyuarat dimulakan.

Catatan: Anda mempunyai pilihan untuk menjadualkan dan memulakan pertemuan dengan segera melalui aplikasi mudah alih. Panduan terperinci mengenai perkara ini terdapat di bahagian Soalan Lazim.

Soalan Lazim Tambahan

Menyiapkan acara / perjumpaan Google Meet adalah berjalan-jalan di taman. Selain itu, logik di sebalik kaedah penjadualan hampir sama tanpa mengira peranti yang anda gunakan. Namun, Google Meet mempunyai lebih banyak tipu daya.

Bolehkah Saya Memulakan Mesyuarat dengan Segera?

Ya, anda boleh, dan ada tiga cara untuk melakukannya - melalui Gmail, aplikasi telefon pintar Google Meet, atau pelanggan web. Inilah yang perlu anda lakukan.

Kaedah Gmail

Akses akaun Gmail anda melalui penyemak imbas dan klik "Mulakan mesyuarat". Pilihan ini berada di bawah Meet di sebelah kiri skrin. Tindakan itu membawa anda terus ke kamera dan pratonton audio dan menghasilkan butiran mesyuarat termasuk ID, nombor telefon, dan PIN.

Klik butang "Sertai sekarang" dan anda akan memasuki mesyuarat sebagai pencipta. Seterusnya, anda berada di tetingkap "Tambahkan yang lain" dan perlu memberikan maklumat hubungan (nama pengguna atau e-mel) peserta lain.

tambah yang lain

Setelah anda menghantar jemputan, hanya menunggu orang lain untuk menyertainya.

Aplikasi Telefon Pintar Google Meet

Walaupun anda tidak dapat menjadualkan pertemuan melalui aplikasinya, anda boleh memulakannya sebaik sahaja anda log masuk.

google jumpa

Sekiranya anda pengguna iPhone memanfaatkan menu akses cepat, tekan terus aplikasi Google Meet dan pilih "Mulakan pertemuan baru". Perisian ini segera menghasilkan perincian mesyuarat dan terdapat pop-up untuk "Kongsi info penyertaan".

berkongsi

Klik pada pilihan yang disebutkan di atas untuk berkongsi maklumat dan memilih kaedah berkongsi. Selain mengirim maklumat melalui e-mel, Anda juga memiliki pilihan untuk mengirimnya sebagai SMS atau melalui aplikasi pemesejan lain.

Pelanggan Web

Seperti yang ditunjukkan, anda segera memulakan pertemuan melalui klien web seperti yang anda lakukan dengan cara lain. Tetapi tidak ada salahnya melakukan tinjauan ringkas mengenai langkah-langkah yang diperlukan.

Setelah anda mengakses Google Meet melalui aplikasi penyemak imbas, klik pada "Sertai atau mulakan butang mesyuarat". Dan pada tetingkap berikut, anda perlu menaip nama panggilan anda. Sekiranya anda memasuki mesyuarat, ketik kod mesyuarat dan bukannya nama panggilan anda.

Tambah orang

Untuk memasuki mesyuarat, klik butang ‘Gabung’, dan anda akan melihat munculan dengan butiran mesyuarat. Ini juga merupakan tempat untuk mula menambah peserta lain. Sudah tentu, anda sudah siap dan hanya perlu menunggu orang lain melompat.

Cara Menyertai Mesyuarat Google Meet

Terdapat empat cara untuk menyertai mesyuarat - melalui Gmail, aplikasi mudah alih, Kalendar Google, atau pelanggan web. Berikut adalah tutorial ringkas.

Kalendar

Akses Kalendar, arahkan ke acara tertentu, dan klik atau ketuk "Gabung dengan Google Meet". Tindakan yang diperlukan adalah sama ketika anda menyertai mesyuarat melalui aplikasi mudah alih Kalendar.

Gmail

Ketika berada di dalam Gmail, klik "Sertai rapat" dan ketik atau salin-tempelkan kod rapat ke bidang yang ditentukan.

kod mesyuarat

Pelanggan Web

Klik pada "Sertailah atau mulakan pertemuan", masukkan kod mesyuarat, dan anda akan segera masuk ke dalam mesyuarat.

masukkan kod mesyuarat atau nama panggilan

Catatan: Sekiranya anda ingin memulakan mesyuarat melalui pelanggan web, anda tidak perlu mengetik nama samaran - tidak boleh membiarkan bar kosong.

Aplikasi Mudah Alih

Luncurkan aplikasi, pilih "Masukkan kod rapat", ketik kodnya, dan tekan tombol "Gabung rapat". Sekiranya anda pengguna iPhone, tekan aplikasi untuk mendapatkan pilihan akses pantas kerana lebih cepat dengan cara ini.

Selamat Berbual

Kemudahan dan kesederhanaan adalah beberapa aset utama Google Meet. Di samping itu, aplikasi persidangan video ini memanfaatkan sepenuhnya G Suite untuk akses dan penjadualan tanpa gesekan. Hebatnya anda dapat memulakan mesyuarat di desktop anda, kemudian beralih ke telefon bimbit dengan serta-merta.

Berapa kerap anda mengadakan mesyuarat melalui Google Meet? Adakah anda pernah menggunakan aplikasi persidangan video yang lain? Seperti apa pengalaman anda? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.