PC & Mudah Alih

Cara Mencari Laman Web Khusus Dengan Google

Mereka yang biasa melakukan penyelidikan dalam talian tahu bahawa mencari topik tertentu di internet jauh lebih rumit daripada istilah 'Google'. Cukup memasukkan kata ke dalam kotak teks sering kali dapat menghasilkan hasil yang tidak tepat seperti yang anda cari.

Cara Mencari Laman Web Khusus Dengan Google

Tidak mudah untuk mencari hasil yang paling berkaitan kecuali anda dapat menyempitkan hasil carian dengan cekap. Dalam artikel di bawah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara mencari laman web tertentu dengan Google bersama dengan istilah Google Syntax untuk membantu anda mencari apa yang anda cari.

Cara Mencari Laman Dengan Google

Bagi banyak orang, mencari topik atau subjek di Google melibatkan menaip istilah carian dan kemudian menekan butang carian. Untuk kebanyakan carian biasa, ini akan menjadi muslihat, terutamanya jika anda tidak mengejar laman web tertentu. Namun, jika anda menginginkan laman web tertentu, cubalah yang berikut untuk mendapatkan apa yang anda cari:

Taipkan "item carian + laman: nama laman" tanpa koma. Sebagai contoh, jika anda mencari artikel yang berkaitan dengan Microsoft Word di Alphr.com, anda akan mengetik: "Laman Microsoft Word: Alphr.com." Google kemudian akan memberi anda pautan ke hasil carian yang paling relevan dari laman web itu.

Perintah ‘site’ hanya satu daripada beberapa pilihan Google Syntax yang boleh anda gunakan untuk menyempitkan istilah carian apa pun. Perbincangan mengenai operator Google Syntax tambahan diberikan di bahagian seterusnya.

Cara Mencari Laman Dengan Sintaks Google

 1. Sekiranya anda mahukan hasil tertentu muncul dalam carian Google anda, anda boleh menggunakan kata-kata tertentu yang digabungkan dengan istilah carian anda untuk mendapatkan lebih banyak pautan yang berkaitan. Kata-kata ini dipanggil Pengendali Carian Sintaks Google. Istilah Google Syntax ini adalah:
 2. "Cari Item"
  1. Melampirkan istilah carian anda dalam tanda kutip terbuka dan tertutup memberitahu Google bahawa anda menginginkan padanan yang tepat dengan yang baru anda ketikkan. Ini berguna untuk menghilangkan sinonim dan kata-kata yang hanya berkaitan dengan istilah yang anda cari.
  2. Sintaks Contoh: "Minecraft"
 3. ATAU
  1. Ini memberitahu Google untuk mencari salah satu istilah yang anda taip ke dalam kotak carian, dengan pautan yang paling berkaitan dengan masing-masing di bahagian atas. Penting untuk diperhatikan bahawa anda mesti menaip sintaks dalam semua huruf besar atau anda akan mendapat hasil yang berbeza. Juga, simbol paip '|' dapat digunakan sebagai pengganti "ATAU" atau, ia dapat ditaip menggunakan Shift + \ pada papan kekunci PC atau Mac biasa dan di bawah menu Simbol papan kekunci maya peranti mudah alih.
  2. Sintaks Contoh: Minecraft ATAU Roblox
 4. DAN
  1. Menaip ini dalam hasil pulangan yang berkaitan dengan kedua-dua istilah carian antara perintah AND. Google melakukan ini secara lalai, tetapi menjadi lebih berguna jika anda menggabungkannya dengan operator Google Syntax yang lain.
  2. Sintaks Contoh: Minecraft DAN Roblox
  1. Menggunakan operator ini akan mengecualikan istilah carian dari hasilnya. Ini berguna apabila istilah carian yang anda gunakan berkait rapat dengan subjek yang bukan topik yang anda mahukan. Dalam contoh di bawah, hasilnya akan memaparkan istilah yang berkaitan dengan gerbang sebenar dan tidak akan memaparkan apa-apa yang berkaitan dengan Microsoft atau Bill Gates. Sekiranya anda mendapat hasil yang tidak berkaitan dengan yang anda mahukan, tambahkan saja ke - sintaks.
  2. Sintaks Contoh: gates -bill -Microsoft -corporation
 5. *
  1. Ini adalah pengendali wildcard. Ia akan mengembalikan hasil dengan semua istilah yang anda taip serta perkataan atau frasa lain yang berkaitan. Dalam contoh di bawah, menaipnya akan memberikan pautan yang berkaitan dengan blok Minecraft dari pelbagai jenis. Sintaks ini berguna jika anda tidak pasti dengan istilah carian yang tepat untuk digunakan.
  2. Sintaks Contoh: blok Minecraft *
 6. ()
  1. Sama seperti operasi matematik, simbol tanda kurung menyusun argumen sintaks bersama dan memberitahu Google hujah mana yang harus dilakukan terlebih dahulu.
  2. Sintaks Contoh: (Minecraft ATAU Roblox) -Company
 7. $
  1. Akan memaparkan hasil dengan tanda dolar di dalamnya. Ini bagus jika anda mencari item dengan harga yang tepat. Ini juga berfungsi untuk Euro (€), tetapi untuk sebab tertentu tidak berfungsi untuk pound Britain (£).
  2. Sintaks Contoh: iPhone $ 200
 8. Tentukan
  1. Menggunakan kamus carian Google untuk memberi anda definisi istilah yang anda masukkan.
  2. Sintaks Contoh: definisikan: commiserate
 9. Cache
  1. Menggunakan Google Syntax ini akan menunjukkan versi cache terbaru dari istilah carian yang anda taipkan. Harap perhatikan bahawa halaman web itu sendiri perlu diindeks jika tidak ada versi cache yang akan ditampilkan.
  2. Contoh cache: Minecraft.com
 10. Jenis fail
  1. Operator ini akan memberitahu Google untuk memaparkan hasil hanya dari jenis fail tertentu.
  2. Contoh: Jenis fail Minecraft: pdf
 11. Tapak
  1. Seperti yang dijelaskan di atas, ini membatasi carian untuk hasil dari laman web tertentu.
  2. Contoh: Laman web Microsoft Word: Alphr.com
 12. Berkaitan
  1. Menggunakan istilah ini akan memaparkan pautan yang berkaitan dengan domain carian yang diberikan. Laman web dengan domain tunggal atau laman web yang tidak berkaitan tidak akan menunjukkan hasil.
  2. Contoh: berkaitan: microsoft.com
 13. Kesungguhan
  1. Menggunakan operator ini akan memaparkan hasil yang mempunyai istilah carian dalam tajuknya.
  2. Contoh: intitle: Minecraft
 14. Allintitle
  1. Berbanding dengan operator sebelumnya, yang satu ini hanya akan memaparkan pautan ke laman web yang mempunyai SEMUA istilah carian dalam tajuk.
  2. Contoh: allintitle: Minecraft Roblox
 15. Inurl
  1. Sama seperti dua pengendali sebelumnya, pilihan ini memfokuskan pada URL, atau alamat web laman web untuk mencari istilah carian yang ditentukan dan bukan tajuknya. Dalam contoh di bawah, mana-mana laman web dengan Minecraft di alamatnya akan dipaparkan.
  2. Contoh: inurl: Minecraft
 16. Allinurl
  1. Ini beroperasi hampir sama seperti inurl kecuali ini akan memaparkan laman web dengan semua syarat yang diberikan dalam alamat web mereka.
  2. Contoh: allinurl: Minecraft Roblox
 17. Intext
  1. Sintaks Google ini akan mencari laman web yang mengandungi istilah yang anda taipkan.
  2. Contoh: intext: Minecraft
 18. Seluruh teks
  1. Seperti pengendali serupa, ini akan mencari semua istilah carian yang diberikan dalam kandungan laman web.
  2. Contoh: allintext: Minecraft Roblox
 19. SEKITAR (X)
  1. Pengendali Google Syntax ini memerlukan dua kata carian dan akan memaparkan hasil yang mempunyai kedua-dua istilah dalam X perkataan satu sama lain. Ini berguna jika anda mencari frasa tertentu dan bukan hanya laman web yang mempunyai kedua-dua perkataan, mungkin dalam satu perenggan antara satu sama lain
  2. Contoh: Minecraft SEKITAR (5) Roblox
 20. Cuaca
  1. Akan memaparkan cuaca untuk lokasi yang ditentukan.
  2. Contoh: cuaca: California
 21. Stok
  1. Ini akan memaparkan maklumat stok yang berkaitan dengan istilah carian.
  2. Contoh: saham: Microsoft
 22. Peta
  1. Menggunakan Sintaks ini akan memaparkan maklumat peta untuk istilah carian yang memilikinya. Sekiranya istilah carian yang dimasukkan adalah fiksyen atau tidak mempunyai maklumat peta, hasil yang paling relevan ditunjukkan sebagai gantinya.
  2. Contoh: peta: California
 23. Filem
  1. Ini akan memaparkan ulasan, tarikh tayangan, dan fakta lain mengenai filem dengan tajuk yang anda sertakan sebagai istilah carian. Sekiranya anda menghidupkan lokasi, ini juga akan memaparkan teater berdekatan yang mungkin menayangkan filem di lokasi anda jika ada.
  2. Contoh: filem: Avengers Endgame
 24. Dalam
  1. Pengendali penukaran, menggunakan Sintaks ini akan memaparkan unit pengukuran dari segi yang lain. Berguna untuk berat, suhu, panjang, mata wang, dan penukaran serupa lainnya. Ini juga akan memaparkan kalkulator penukaran yang dapat diedit untuk ukuran yang anda taipkan.
  2. Contoh: 100 inci dalam sentimeter
 25. Sumber
  1. Ini akan mengimbas laman web yang diberikan untuk mencari berita atau entri blog yang berkaitan mengenai istilah carian yang ditaip.
  2. Contoh: Sumber Minecraft: Alphr.com

Cara Mencari Laman Web Dengan Google Chrome

Sekiranya anda menggunakan Google Chrome sebagai penyemak imbas pilihan anda, anda boleh mencari istilah tertentu di laman web yang sudah dibuka dengan mengikuti arahan berikut:

 1. Di Google Chrome, buka laman web yang ingin anda cari.

 2. Klik pada ikon tiga titik di sudut kanan atas halaman penyemak imbas.

 3. Dari menu lungsur turun, klik Cari. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Ctrl + F pada papan kekunci anda.

 4. Taipkan istilah carian anda di kotak teks. Sekiranya anda mendengar pemberitahuan yang baik, ini bermakna carian tidak dapat menemui perkataan seperti ditaip. Periksa ejaan anda. Sekiranya pemberitahuan suara anda dimatikan, anda akan melihat bahawa Google Chrome berhenti menonjolkan teks apabila tidak dapat menemui istilah carian anda. Jika tidak, semua istilah serupa akan diserlahkan.

 5. Gunakan anak panah atas dan bawah di sebelah kanan kotak carian untuk menavigasi antara hasil.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Menggunakan Google untuk Mencari Laman Web Tertentu?

Sekiranya anda ingin mencari istilah di laman web yang telah ditentukan, anda boleh menggunakan sintaks carian Google atau fungsi Cari di Google Chrome. Untuk yang pertama, taipkan istilah carian anda diikuti dengan sintaks seperti yang disenaraikan di atas. Untuk yang terakhir, rujuk petunjuk untuk menggunakan carian di Google Chrome.

Bagaimana Saya Mendapatkan Laman Web Saya di Google?

Semasa anda membuat laman web, biasanya memerlukan masa yang sangat lama untuk muncul di beberapa halaman pertama Google. Namun, jangan kecewa, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat prosesnya. Ini adalah:

• Kirim peta laman web anda ke Pusat Carian Google. Mereka mempunyai tutorial yang sangat luas tentang bagaimana memastikan halaman anda dapat dijumpai dengan cepat oleh algoritma mereka.

• Jangan lakukan ini tanpa kebenaran pemilik laman web. Bukan hanya etika bersih yang buruk, melakukannya cukup kerap dapat membuat anda disenarai hitam dari carian Google untuk spam. Tempat yang baik untuk memulakan adalah halaman media sosial anda jika anda mempunyai.

• Gunakan kata kunci dan alat SEO. Semasa pengguna mencari kata kunci, mesin Carian Google menggunakan algoritma untuk mencari halaman web yang paling relevan untuk dipaparkan. Walaupun algoritma ini berubah dari semasa ke semasa, menggunakan kata kunci yang tepat tetap membantu. Cuba Perancang Kata Kunci Google untuk melihat istilah carian apa yang perlu disertakan.

• Gunakan tag meta di laman web anda. Google mempunyai senarai meta tag yang luas, walaupun bukan eksklusif yang dapat dikenali oleh algoritma. Periksa senarai untuk melihat mana yang berlaku untuk halaman anda.

• Pastikan laman web anda dapat dilihat dengan selesa pada peranti mudah alih. Banyak penyemakan imbas internet kini dilakukan pada telefon dan tablet sehingga mesti dioptimumkan untuk saiz skrin yang berbeza. Sekiranya halaman web anda tidak dioptimumkan untuk mudah alih, anda kehilangan pasaran sasaran yang lebih besar yang menjelajah internet menggunakan telefon bimbit.

Bagaimana Saya Mencari Item Tertentu di Google?

Rujuk kepada operator Google Syntax seperti yang disenaraikan di atas untuk menyempurnakan hasil carian anda ketika mencari item tertentu di Google.

Bolehkah Saya Mencari Laman Web untuk Kata Tertentu?

Ya. Perintah Cari untuk Google Chrome akan mengimbas kandungan halaman web untuk perkataan yang anda taipkan. Rujuk arahan di atas untuk melakukan ini.

Meneliti dengan cekap

Mengetahui cara mencari laman web tertentu dengan Google dapat membuat dunia berbeza dengan pengalaman carian anda. Ini boleh menjadi perbezaan antara menyemak imbas tanpa henti pada waktu petang atau mencari apa yang anda mahukan dengan satu klik butang. Anda akan terkejut dengan bagaimana carian Google anda lebih menyenangkan dan cekap jika anda membiasakan diri dengan teknik ini.