Hiburan

Cara Mencari Aplikasi di Amazon Fire Stick

Amazon Firestick adalah peranti penstriman digital yang luar biasa yang memberikan penggunanya akses ke pelbagai jenis perkhidmatan penstriman, walaupun dapat melakukan fungsi lain juga. Anda boleh memuat turun aplikasi tambahan ke Firestick anda dan memberikannya lebih banyak fungsi yang sesuai dengan keperluan anda. Inilah cara mencari aplikasi di Amazon Firestick.

Cara Mencari Aplikasi di Amazon Fire Stick

Jenis Aplikasi Amazon Fire Stick

Firestick dibuat dengan mempertimbangkan streaming video sebelum perkara lain. Setiap unit dilengkapi dengan Amazon Prime Video yang telah dipasang sebelumnya, yang bermaksud bahawa anda mempunyai akses segera ke katalog streaming Amazon. Namun, dengan begitu banyak perkhidmatan penstriman yang tersedia di luar sana, seperti Hulu, Netflix, HBO Max, Paramount +, Disney +, dan lain-lain, anda mungkin menginginkan akses ke pita pihak ketiga.

Selain itu, terdapat aplikasi muzik khusus untuk peranti Firestick. Spotify, misalnya, boleh dimuat turun dari Kedai Amazon. Terdapat banyak aplikasi lain untuk berita, sukan, podcast, dan jenis kandungan tambahan. Betul; malah anda boleh menikmati melayari web, yang merupakan pintu masuk ke aplikasi yang tidak terdapat di Amazon Store.

Perlu diingat bahawa walaupun kebanyakan aplikasi Firestick asli percuma, ada yang memerlukan bayaran bulanan atau pembayaran di muka.

aplikasi

Mencari dan Memuat turun Aplikasi

Anda boleh memuat turun dan memasang aplikasi terus ke Firestick anda, melalui internet. Tidak, anda tidak memerlukan penyemak imbas untuk melakukan ini, juga tidak memerlukan peranti pihak ketiga sebagai perantara.

Untuk menambahkan aplikasi ke Firestick anda, pergi ke Amazon App Store, dan cari aplikasi yang anda mahukan. Seperti disebutkan, kebanyakan aplikasi adalah percuma, menjadikan penyemakan imbas aplikasi menjadi pengalaman yang menarik.

cari aplikasi di firestick

Untuk memuat turun aplikasi yang anda temukan, pilih dahulu dari hasil carian dan kemudian pilih Dapatkan di skrin seterusnya. Tindakan ini memulakan proses memuat turun. Jangan mematikan sambungan Firestick atau internet anda semasa muat turun sedang berjalan kerana anda perlu melalui keseluruhan proses lagi. Setelah aplikasi berjaya dimuat turun, anda mungkin diminta untuk mengikuti arahan pemasangan.

Setelah menyelesaikan proses di atas, tunggu sehingga pemasangan selesai. Aplikasi anda kini siap digunakan dan dapat diakses dari senarai aplikasi.

Panduan Pantas untuk Melayari / Memuat turun

Sekiranya anda tergesa-gesa atau tidak terganggu dengan mencari aplikasi secara manual, anda boleh mengakses bahagian Aplikasi dan mencarinya.

Pertama, pergi ke Rumah skrin pada Firestick anda dan tekan Betul butang pada alat kawalan jauh. Terus mengetuknya sehingga anda mencapai Aplikasi tab. Kemudian, tekan Ke bawah butang, dan ini akan membawa anda ke bahagian Aplikasi. Dengan menggunakan pad arah, cari aplikasi yang ingin anda pasang, atau semak semuanya.

Setelah aplikasi dimuat turun, gunakan butang arah untuk menyorot Dapatkan pautan, tekan butang tengah pada pad arah jauh Firestick.

Panduan Pantas untuk Mencari

Untuk mencari dan memasang aplikasi yang tidak dapat anda lihat di tab Aplikasi, anda harus menggunakan Cari fungsi. Sekiranya anda mengetahui nama sebenar aplikasi, bar carian akan membantu anda mencarinya. Untuk mengakses bar carian, pergi ke Rumah skrin dan tekan Meninggalkan butang pada pad arah jauh. Gunakan alat kawalan jauh untuk menaip nama aplikasi, pilih, dan klik Dapatkan untuk memuat turunnya.

Sekiranya anda tidak dapat mengingat nama aplikasi yang anda cari, cubalah mencarinya melalui bar carian. Masukkan tujuan atau ciri-cirinya, dan kemungkinan besar anda akan menjumpainya. Enjin carian Firestick lebih hebat daripada yang anda fikirkan.

Memuat turun dari Laman Web Amazon

Memuat turun aplikasi terus dari Amazon sepertinya kaedah yang lebih rumit, tetapi tidak. Anda perlu pergi ke laman rasmi Amazon dan mencari aplikasinya. Di luar itu, semuanya automatik sepenuhnya, menjadikan keseluruhan proses sangat mudah dan mesra pengguna. Anda mungkin lebih biasa dengan komputer anda, tetapi setelah beberapa kali mencuba dengan Firestick, anda akan dapat menggunakannya.

Namun, untuk memasang aplikasi dari penyemak imbas PC anda, pergi ke amazon.com/appstore, arahkan ke bahagian Model TV Kebakaran (terletak di bar sisi ke kiri), dan centang kotak di sebelah pilihan Firestick. Sekarang, cari aplikasi yang ingin anda muat turun dan klik.

Di halaman seterusnya, anda akan menemui Hantar kepada pilihan di bahagian kanan skrin. Pilih peranti Firestick anda dari senarai dan klik Dapatkan Aplikasi. Perlu diingat bahawa anda perlu log masuk ke akaun Amazon anda untuk menyelesaikan proses ini.

Mencari dan Memuat turun di Firestick

Terdapat dua cara utama untuk mencari aplikasi dan memuat turunnya ke Firestick anda. Laluan yang paling biasa adalah menggunakan Amazon App store. Walau bagaimanapun, memuat turun aplikasi dari akaun Amazon menggunakan PC anda kurang rumit dan lebih mudah. Ada cara untuk memuat turun dan memasang aplikasi yang tidak dipaparkan di Amazon App Store atau laman web, tetapi topik itu memerlukan artikel tersendiri.