Internet

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail

Gmail adalah salah satu pelanggan e-mel yang paling banyak digunakan di dunia, dengan lebih dari satu bilion pengguna. Untuk menjadikan pengurusan e-mel lebih mudah, mereka baru-baru ini memperkenalkan pintasan papan kekunci yang membantu anda memadam, melabel, atau memindahkan e-mel anda hanya dengan beberapa klik mudah.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana menggunakan pintasan dengan cara yang terbaik, teruskan membaca. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan banyak cara untuk memilih beberapa e-mel dan mengatur Gmail anda dengan cepat dan cekap.

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail pada Penyemak Imbas Web PC

Memilih banyak e-mel adalah tindakan mudah di Gmail, dan anda boleh melakukannya dengan beberapa cara yang berbeza. Oleh kerana setiap e-mel mempunyai kotak kecil di sebelah kiri, anda boleh menggunakan kursor anda untuk menandakan e-mel yang anda mahukan dan kemudian memutuskan bagaimana anda mahu menguruskannya. Begini caranya:

 1. Buka Peti Masuk Gmail anda.

 2. Klik pada kotak pilihan di hadapan mesej pertama di Peti Masuk anda.

 3. Tahan kekunci Shift.

 4. Sekarang, klik pada mesej terakhir, dan semua yang lain akan dipilih.

 5. Lepaskan Shift dan tentukan apa yang anda mahu lakukan dengan e-mel.

Cara lain untuk melakukannya adalah dengan menaip nama atau alamat e-mel ke dalam bar carian dan kemudian memilih e-mel yang ingin anda alih keluar. Dengan cara ini, anda tidak akan dapat menatal masuk ke Kotak Masuk anda dan mencari dengan tepat apa yang anda perlukan. Sekiranya semua e-mel yang anda ingin lihat berasal dari alamat e-mel yang sama, anda boleh memilih semua dan kemudian menambahkan label, memindahkan, atau menghapusnya dari Peti Masuk anda. Begini cara kerjanya:

 1. Taipkan nama atau alamat e-mel ke dalam kotak carian.

 2. Apabila anda melihat semua e-mel yang disenaraikan, anda boleh memutuskan cara menguruskannya.

 3. Setelah selesai, klik pada "Peti Masuk" dan ulangi prosesnya.

Sekiranya anda ingin menguraikan Peti Masuk anda, anda harus memilih banyak e-mel berdasarkan kriteria tertentu. Pendekatan ini mungkin melakukan silap mata dengan baik:

 1. Buka akaun Gmail anda.

 2. Buka label atau folder lain dengan e-mel.

 3. Klik pada anak panah ke bawah di sebelah kotak pilihan utama dan pilih kategori mana yang ingin anda pilih. Anda dapat memilih "Pilih Semua" atau jenis tertentu seperti "Belum Dibaca" atau "Dibintangi."

 4. Tentukan apa yang anda mahu lakukan dengan e-mel yang dipilih.

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail pada Mac

Gmail adalah salah satu perkhidmatan e-mel yang paling biasa digunakan. Namun, ia tidak disertakan dengan klien e-mel desktop, dan itulah sebabnya anda hanya dapat menggunakannya melalui penyemak imbas anda. Dengan menggunakan aplikasi Mail untuk macOS, anda boleh menyambungkan akaun Gmail anda dan kemudian dapat mengaksesnya dari desktop anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi Mail dan klik "Tambah Akaun."

 2. Pergi ke "Pilih Penyedia Akaun Mel" dan pilih "Google" dari menu.

 3. Klik "Teruskan" dan "Buka Safari."

 4. Pergi ke akaun Gmail anda dan log masuk dengan bukti kelayakan anda.

 5. Apabila ditanya mengenai kebenaran, klik "Benarkan."

 6. Sekiranya anda mahu, anda boleh memutuskan untuk menyegerakkan nota, kenalan dan kalendar anda.

 7. Pada akhirnya, anda akan melihat Gmail di bar sisi aplikasi Mail anda.

Setelah mengetahui cara menggunakan Gmail di desktop, anda boleh memilih banyak e-mel dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan di mana-mana peranti lain. Anda dapat memilih mesej berdasarkan kriteria pesan, penapis carian, atau menggunakan cara manual untuk menguruskan e-mel. Bergantung pada jumlah e-mel yang perlu anda atur, anda boleh memilih salah satu pendekatan ini.

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail pada Windows 10

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan Gmail melalui aplikasi desktop Windows Mail, anda harus memastikannya diselaraskan terlebih dahulu. Setelah menyelesaikan prosesnya, anda boleh mula mengurus e-mel anda dan menyusunnya dengan cara terbaik untuk memenuhi keperluan anda. Inilah cara anda boleh menyambungkan Akaun Google anda ke Windows Mail:

 1. Buka aplikasi Windows Mail.

 2. Klik "Tambah Akaun" dan pilih "Google" dari senarai akaun.

 3. Ketik alamat Gmail, kata laluan, dan klik "Next".

 4. Klik "Benarkan" untuk membolehkan Windows mengakses akaun Google anda.

 5. Tuliskan nama yang ingin anda gunakan dalam e-mel anda.

 6. Klik "Selesai."

Memilih e-mel sangat mudah untuk Windows Mail. Anda hanya perlu menahan kekunci "Ctrl" dan klik pada mesej yang ingin anda pilih.

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail pada iPhone atau iPad

Aplikasi Gmail menawarkan fungsi yang sama pada telefon, tablet, atau komputer anda. Malangnya, apabila memilih banyak e-mel, hanya ada satu cara untuk memilih semua e-mel anda. Anda mesti mengetuk masing-masing dan kemudian memutuskan tindakan selanjutnya.

Namun, jika anda mengakses Gmail melalui aplikasi Mail untuk iPhone dan iPad, ada cara yang lebih cepat untuk memilih surat anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi Mel.

 2. Pilih satu folder.

 3. Klik pada butang "Edit" yang terletak di sudut kanan atas.

 4. Mula memilih e-mel dengan mengetuk bulatan di sebelah kiri.

 5. Setelah memilih semua e-mel anda, tentukan sama ada anda mahu mengarkibkan, memadam atau menandakan sebagai sudah dibaca / belum dibaca.

Cara Memilih Beberapa E-mel di Gmail di Android

Inilah cara anda memilih e-mel secara pukal pada telefon Android anda.

 1. Buka folder dengan e-mel yang ingin anda padamkan.

 2. Ketik dua kali pada ikon e-mel untuk memilih e-mel.

 3. Setelah anda memilih semua e-mel anda, tentukan sama ada anda mahu mengarkibkan, menghapus, atau menandakan sebagai sudah dibaca / belum dibaca.

Kesimpulannya

Memilih e-mel dari akaun Gmail anda jauh dari rumit. Dengan beberapa trik mudah seperti menggunakan "Shift" atau kotak centang induk, anda dapat membuang mesej lama dengan cekap. Walaupun perlu menghapus keseluruhan peti masuk, ia tidak akan memakan banyak masa anda.

Sekarang setelah anda mengetahui semua tentang penghapusan e-mel di pelbagai platform dan peranti, anda boleh mula membersihkan peti masuk anda. Lebih-lebih lagi, anda bahkan boleh mengeksport semua data anda dan menggunakannya di platform baru. Berapa kerapkah anda membersihkan Peti Masuk anda? Adakah anda mempunyai masalah semasa melakukannya sebelum ini?

Beritahu kami lebih lanjut mengenainya di bahagian komen.