Permainan

Cara Menjual Permainan di Steam

Sama ada anda seorang pembangun permainan yang akan datang atau peminat permainan video yang berpengalaman, Steam memberikan salah satu platform terbaik untuk anda menjana wang dengan menjual permainan anda. Namun, ia memerlukan masa yang agak lama sebelum akhirnya anda dapat memasarkan permainan anda di Steam, dan prosesnya sedikit menakutkan.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan bagaimana anda boleh menjual permainan di Steam, dan juga menguraikan perkara yang dibenarkan untuk dilakukan di platform dan perkara yang tidak boleh anda lakukan.

Kenapa Steam?

Steam telah wujud selama lebih dari 15 tahun. Pada mulanya dilancarkan oleh Valve semata-mata untuk tujuan menyebarkan kemas kini untuk permainan mereka. Hari-hari ini, platform telah berkembang dan kini memuat permainan dari pihak ketiga.

Steam mempunyai lebih daripada 100 juta pengguna dan lebih dari 20 juta pengguna serentak, jumlah yang akan menggembirakan mana-mana pembangun permainan di seluruh dunia. Selain itu, terdapat lebih daripada 3,400 permainan di platform ini. Dianggarkan bahawa Steam menguasai lebih daripada 75% pasaran permainan video dalam talian. Sebagai bukti kejayaan Steam, platform ini kini juga menjual konsol dan pengawal permainan berjenama sendiri.

Cara Menjual Permainan di Steam

Pada masa ini, anda hanya dapat menjual permainan di Steam jika anda pemilik atau pembangun rasmi. Anda tidak boleh menjual permainan yang anda beli dari Valve - syarikat induk Steam - atau dari pihak ketiga. Dasar perniagaan Steam didasarkan pada prinsip yang sama dengan menyewa rumah seumur hidup dengan membuat pembayaran sekaligus: Anda mendapat hak eksklusif untuk menggunakan rumah itu dan dapat menikmati semua faedah yang berkaitan, tetapi anda tidak dapat membalikkan dan menjualnya kepada sesiapa.

Adakah selalu seperti ini? Pada masa lalu, peraturan mengenai Steam sedikit berbeza. Sebaik sahaja anda membeli permainan di platform, anda mempunyai pilihan untuk menambahkannya ke inventori anda sebelum menambahkannya ke perpustakaan anda. Ini bermaksud mungkin menjual permainan dengan mengambilnya dari inventori anda, "memberikannya" kepada pengguna Steam yang lain, dan menerima pembayaran dari mereka melalui perkhidmatan pihak ketiga seperti Venmo atau PayPal.

Hari-hari ini, Steam tidak lagi menawarkan pilihan inventori. Pada titik pembelian, anda diminta untuk menyatakan sama ada anda membeli permainan untuk kegunaan anda sendiri atau sebagai hadiah untuk beberapa pengguna lain. Sekiranya untuk kegunaan peribadi, permainan akan terus ke perpustakaan anda. Sekiranya anda membelinya sebagai hadiah, Steam akan segera menghantarnya ke perpustakaan penerima.

Cara Menjual Semula Permainan di Steam

Seperti yang kami sebutkan, tidak mungkin menjual semula permainan di Steam pada masa ini.

Namun, keadaan mungkin berubah kemudian. Malah, mahkamah Perancis baru-baru ini mendapati kesalahan dengan dasar Steam dan memutuskan bahawa pengguna harus bebas menjual semula permainan mereka. Dalam keputusannya, pengadilan menolak anggapan bahawa Steam menjual langganan dan memutuskan bahawa ia sebenarnya menjual lesen permainan. Akibatnya, pengadilan mengatakan, hanya adil untuk membenarkan pengguna mengedarkan lesen ini dengan menjualnya jika mereka menginginkannya.

Namun, keputusan itu masih belum dapat dilaksanakan kerana Valve telah mengajukan banding. Sehingga penulisan ini, tidak ada keputusan mengenai rayuan yang dibuat dan sukar untuk diramalkan sama ada keputusan asal akan dibatalkan.

Adakah terdapat celah jual semula? Tentunya. Tetapi mereka semua penuh dengan risiko. Sebagai permulaan, anda boleh memilih untuk membuka beberapa akaun, satu untuk setiap permainan. Dengan cara itu, akan mudah untuk menjual semula permainan yang tidak lagi menggembirakan anda sambil terus bermain selebihnya melalui akaun lain. Sebagai pilihan, anda boleh pergi ke semua-atau-apa-apa jalan dengan menjual keseluruhan akaun Steam anda. Steam mempertimbangkan salah satu daripada alternatif ini terhadap peraturan mereka, dan anda berisiko menjadikan akaun anda dinyahaktifkan secara kekal.

Salah satu daripada pengaturan ini akan menimbulkan cabaran serius yang lain. Sekiranya anda memilih untuk menjual keseluruhan akaun, misalnya, mungkin sukar untuk mencari pembeli yang sesuai dan mengunci harga yang baik jika anda mempunyai portfolio permainan yang besar.

Cara Menjual Permainan yang Anda Buat di Steam

Untuk menjual permainan yang anda kembangkan di Steam, ada beberapa langkah:

  1. Sebaik sahaja anda mendaftarkan minat anda terhadap perkhidmatan ini, Steam akan menghantar dokumen digital kepada anda yang perlu anda baca dan tandatangan.

  2. Anda akan diminta membayar deposit aplikasi. Pembayaran mesti dibuat melalui akaun bank. Ini juga merupakan akaun di mana hasil penjualan permainan anda akan diproses.

  3. Anda kemudian harus menyelesaikan dokumen dengan bank dan pihak berkuasa cukai anda. Ini juga memberi peluang kepada Steam untuk mengesahkan identiti anda.

  4. Pada ketika ini, anda akan diberi akses ke Steamworks, sekumpulan alat yang akan membantu anda menerbitkan permainan anda di Steam. Steamworks membantu segalanya dari memuat naik binaan anda, mengkonfigurasi ciri, dan streaming demo langsung hingga menetapkan harga dan menjalankan potongan.

  5. Anda kemudian akan memulakan ujian percubaan di mana Steam menjalankan permainan anda hanya untuk memastikan semuanya sudah selesai dan semua konfigurasi permainan betul. Ini boleh mengambil masa antara satu hingga lima hari.

  6. Pada ketika ini, anda sudah siap, dan pengedaran produk bermula.

Steam telah membuat langkah-langkah untuk meningkatkan kemungkinan halaman kedai anda mempunyai permulaan yang baik. Sebagai contoh, anda diminta untuk memasang halaman "Segera Datang" sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pelancaran rasmi untuk memastikan bahawa anda membina khalayak anda. Menjelang pelancaran, permainan anda pasti akan menghasilkan perbincangan dan Steam memberi anda peluang untuk berinteraksi dengan calon pembeli. Perkara-perkara ini akan membantu anda menghasilkan momentum.

Cara Menjual Permainan dengan Wang di Steam

Untuk menjana wang dari produk anda di Steam, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan.

Pertama, penting untuk menyediakan halaman Steam anda lebih awal. Ini akan membantu anda memupuk komuniti pihak-pihak yang berminat, dengan cara yang sama seperti penganjur tinju untuk meningkatkan jumlah penonton menjelang pertandingan. Sekiranya anda dapat menggunakan treler yang menarik, itu semua lebih baik. Di samping itu, mempunyai profil pembangun yang terperinci sangat penting. Juga, tunjukkan portfolio anda sebanyak mungkin, pastikan untuk menyebut semua projek anda, masa lalu dan yang akan datang.

Menyokong pelbagai bahasa juga dapat membantu anda menjual permainan anda kepada lebih ramai orang. Bahasa Inggeris dan Cina adalah dua bahasa yang paling biasa digunakan di Steam.

Cara Menjual Permainan Indie di Steam

Sekiranya anda seorang pemaju indie, menjual permainan anda di Steam dapat membantu anda mencapai lebih dari sekadar menjana pendapatan. Ini dapat membantu anda mengatasi masalah pendanaan dan memberi anda platform untuk menjana wang yang cukup untuk meningkatkan kemahiran anda ke tahap seterusnya, mungkin akan menjadi triple-A pada projek anda yang seterusnya.

Untuk memastikan permainan indie anda laris, pastikan untuk menetapkan harga yang tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah. Permulaan yang baik adalah melihat harga projek serupa di platform. Seperti strategi pemasaran lama, lebih baik memulai pada titik harga di bawah rata-rata dan naik daripada mulai tinggi dan turun. Terlebih lagi, anda mungkin ingin menyesuaikan permainan anda dan menggunakan tag permainan yang lebih tepat untuk memastikan permainan indie anda menonjol, dan diperhatikan oleh khalayak yang anda inginkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah Anda Dapatkan Wang Percuma di Steam?

Ya. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Sebagai contoh, anda boleh mencari aplikasi atau perisian yang memberi ganjaran kepada pengguna dengan wang tunai semasa mereka mendaftar. Rakuten atau Swagbucks akan menjadi contoh yang baik. Anda memperoleh wang dalam bentuk kad hadiah Amazon, yang kemudian anda boleh menebus untuk membeli kad hadiah Steam. Sebagai pilihan, anda boleh mengambil bahagian dalam tinjauan yang ditaja oleh GrabPoints atau PrizeRebel untuk mendapatkan kod percuma di Steam Wallet.

Adakah saya Memerlukan Syarikat untuk Menjual Permainan di Steam?

Tegasnya, anda tidak memerlukan syarikat untuk menjual permainan di Steam, terutamanya jika anda menjual permainan berisiko rendah dan membuat aset anda sendiri untuk mengelakkan diri dari tuntutan terhadap pelanggaran. Walau bagaimanapun, membentuk syarikat dilengkapi dengan faedah liabiliti terhad, yang memastikan harta tanah peribadi anda dilindungi sekiranya anda dituntut atau menghadapi masalah dengan pihak berkuasa cukai.

Bolehkah Anda Menjual Hadiah Permainan di Steam?

Malangnya, hadiah permainan tidak dapat dijual di Steam. Sebarang percubaan untuk menjual hadiah adalah pelanggaran Perjanjian Pengguna-Steam, dan anda mungkin akan kehilangan akaun anda.

Bagaimana Anda Menolak Permainan di Steam?

Anda boleh menolak permainan dalam tiga langkah mudah:

• Kunjungi halaman Steam Support menggunakan akaun Steam anda.

• Pilih permainan yang ingin Anda batalkan, tatal ke bawah halaman, dan centang kotak carian di bahagian bawah.

• Periksa pilihan untuk "Hapus Permainan secara Tetap."

Berapa Kos Menjual Permainan di Steam?

Untuk menjual permainan di Steam, anda akan dikenakan satu kali bayaran yang tidak dapat dikembalikan sebanyak $ 100. Walau bagaimanapun, yuran tersebut dapat dikembalikan sepenuhnya setelah permainan anda memperoleh sekurang-kurangnya $ 1,000 hasil kasar.

Lancarkan Kemahiran Anda

Sekiranya anda seorang pembangun permainan, Steam menawarkan peluang untuk menjana kemahiran anda dan mengembangkan rangkaian produk anda. Dengan maklumat ini, tidak ada yang menghalang anda untuk melompat ke kanan untuk menyiapkan halaman Steam anda dan menjadikan produk anda bergerak. Apa yang paling anda gemari dengan Steam sebagai pasaran untuk produk anda? Adakah terdapat hacks pemasaran yang ingin anda kongsi dengan rakan pemaju? Mari terlibat dalam komen.