PC & Mudah Alih

Cara Menyelesaikan Masalah Carian Windows dengan Pembangunan Semula Indeks

Secara umum, Windows adalah sistem operasi yang cukup mudah dipelajari. Versi Windows yang lebih baru, terutamanya Windows 10, menjadikannya lebih mudah daripada sebelumnya untuk menyediakan dan menggunakan Windows, menjadikannya sistem operasi yang hebat untuk sesiapa sahaja, termasuk pengguna yang lebih muda dan datuk nenek anda yang buta huruf. Sudah tentu, hanya kerana Microsoft telah berusaha keras untuk menjadikan sistem operasi mereka lebih mudah digunakan untuk pengguna asas, tidak bermaksud pengguna kuasa harus menderita sebagai balasan.

Cara Menyelesaikan Masalah Carian Windows dengan Pembangunan Semula Indeks

Windows merangkumi fungsi carian seluruh sistem yang kuat yang membolehkan pengguna mencari fail dan data lain dengan cepat melalui Menu Mula atau carian Skrin Mula. Secara lalai, Carian Windows akan mengindeks lokasi umum tertentu pada pemacu anda, seperti folder Pengguna, Mesej Outlook, dan sejarah penyemakan Internet Explorer. Sekiranya Carian Windows berhenti berfungsi untuk anda dan tidak lagi mengembalikan hasil carian untuk fail yang anda tahu ada, ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menyelesaikan masalah tersebut. Inilah cara menyelesaikan masalah Carian Windows di semua versi Windows dari 7 hingga 10.

Pertama, pergi ke Panel Kawalan dan cari bahagian berlabel Pilihan Pengindeksan. Sekiranya anda tidak menghadapi kerusakan kemampuan Carian Windows, anda boleh dengan cepat beralih ke Pilihan Pengindeksan secara langsung dengan mencarinya dari Menu Mula (Windows 7 dan Windows 10) atau Skrin Mula (Windows 8 dan 8.1).

Sahkan Lokasi Terindeks

Di tetingkap Pilihan Pengindeksan, langkah pertama yang harus diambil ketika Pencarian Windows tidak menemui fail anda adalah memastikan bahawa Windows mengindeks lokasi tempat fail anda berada. Anda akan melihat senarai lokasi dan aplikasi yang sedang diindeks; perhatikan bahawa jika pemacu atau folder disenaraikan di sini, maka semua subfolder dan fail yang termasuk dalam pemacu itu juga diindeks.

Sekiranya lokasi fail anda tidak disenaraikan di sini - seperti folder Pengguna anda untuk tempat seperti folder Dokumen dan Desktop, atau cakera keras kedua - anda boleh menambahkannya secara manual. Klik Ubah suai butang dan anda akan melihat senarai semua lokasi di PC anda. Cari pemacu atau folder yang diinginkan yang mengandungi fail yang anda mahu diindeks dan tandakan kotak di sebelahnya. Klik okey setelah selesai dan anda akan kembali ke tetingkap Pilihan Pengindeksan untuk melihat lokasi baru anda disenaraikan.

Bina semula Indeks Carian Windows

Tidak kira sama ada lokasi fail anda sudah ada dalam senarai lokasi yang diindeks, anda ingin membina semula indeks Carian Windows anda sebagai langkah penyelesaian masalah anda yang seterusnya. Indeks ini boleh menjadi rosak atau menghadapi masalah, dan membina semula dari awal sering kali merupakan kaedah yang baik untuk menyelesaikan masalah Carian Windows.

Satu catatan sebelum kita memulakan: membina semula indeks Carian Windows memerlukan waktu yang sangat lama bergantung pada kelajuan PC anda, pemacu storan anda, dan jumlah fail yang perlu diindeks. Anda masih boleh menggunakan PC anda semasa membina semula, tetapi anda tidak akan mempunyai akses penuh ke Windows Search sehingga pembangunan semula selesai. Pada sistem yang lebih perlahan, proses membina semula dapat menurunkan prestasi sistem semasa berjalan (anda dapat melihat seberapa besar kesan proses tersebut pada PC anda dengan mencari Pengindeks Carian Microsoft Windows proses dalam Pengurus Tugas). Oleh itu, lebih baik merancang indeks Carian Windows untuk dilaksanakan semalaman. Cukup ikuti langkah di bawah sebagai perkara terakhir yang anda lakukan sebelum meninggalkan PC pada waktu malam, dan biarkan ia berjalan tanpa gangguan.

Untuk membina semula indeks Carian Windows, kembali ke Panel Kawalan> Pilihan Pengindeksan. Klik Mahir butang dan pastikan anda berada di Tetapan Indeks tab tetingkap Pilihan Lanjutan.

Di bawah bahagian Penyelesaian Masalah pada tetingkap Pilihan Lanjutan, cari dan klik Bangun semula butang. Windows akan memberi amaran kepada anda, seperti yang kami lakukan di atas, bahawa proses pembuatan semula indeks mungkin memerlukan waktu yang lama, dan anda mungkin tidak mempunyai fungsi carian sepenuhnya sehingga selesai. Klik okey untuk menerima amaran dan memulakan proses pengindeksan semula.

Setelah indeks Carian Windows dibina semula, cuba cari fail anda sekali lagi. Masalah yang lebih serius seperti kegagalan perkakasan atau virus, fail, folder dan data anda semestinya kini muncul dalam pertanyaan carian Windows anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found