PC & Mudah Alih

Cara Menghentikan Robocalls

Robocall adalah jenis panggilan telefon yang dibuat dengan pendail automatik dan terdiri daripada beberapa jenis mesej yang direkam sebelumnya. Mereka boleh dibuat di mana saja di dunia, dan walaupun tidak semuanya tidak sah, mereka menjengkelkan secara seragam. Lebih-lebih lagi, mereka bahkan boleh menjadi alat penipu pilihan. Salah satu kaedah terbaik untuk menghentikan panggilan robot adalah dengan menyekat nombor dan panggilan spam yang tidak diingini.

Cara Menghentikan Robocalls

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menghentikan panggilan telefon bimbit di pelbagai jenis telefon bimbit dan talian tetap. Kami juga akan melalui aplikasi pihak ketiga terbaik yang boleh anda gunakan untuk menyekat panggilan robot.

Cara Menghentikan Panggilan Robok pada iPhone

Robocall boleh menjadi beberapa perkara. Ini mungkin kumpulan politik yang mendesak sokongan anda, badan amal meminta sumbangan, atau telemarketer yang ingin menjual barang, penipuan atau sebaliknya. Oleh kerana panggilan telefon bimbit cenderung mengandungi mesej pra-rakaman atau suara tiruan, mudah untuk membezakannya daripada jenis panggilan lain. Walaupun banyak panggilan robot sah, anda mungkin ingin menghindarinya sama sekali.

Sekiranya anda terus mendapat panggilan telefon bimbit di iPhone, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah menyekatnya. Dengan menyekat panggilan yang tidak diingini di telefon anda, anda dapat memastikan panggilan spam dan robocall haram bahkan tidak sampai ke nombor anda. Walaupun terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang boleh anda muat turun di telefon anda, iPhone mempunyai ciri terpasang untuk menyekat nombor telefon.

Untuk menyekat nombor tertentu pada iPhone anda, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Telefon pada iPhone anda.

 2. Pergi ke tab "Terkini" di menu bawah.

 3. Cari robocall yang anda mahu sekat.

 4. Ketuk ikon "i" di sebelah kanan tab.

 5. Pergi ke bahagian bawah layar dan pilih "Blok Pemanggil ini."

 6. Sahkan bahawa anda ingin menyekat nombor ini.

Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berfungsi untuk panggilan telefon bimbit yang sudah cuba menghubungi anda. Pilihan lain yang anda ada ialah membungkam pemanggil yang tidak dikenali, walaupun ini bukan sahaja mematikan panggilan robot tetapi semua panggilan lain dari nombor yang tidak diketahui. Sekiranya ini adalah sesuatu yang ingin anda lakukan, inilah caranya dicapai:

 1. Buka Tetapan.

 2. Pergi ke "Telefon" pada menu.

 3. Ketik pada tab "Senyap Pemanggil Tidak Diketahui".

 4. Togol suis untuk mengaktifkan ciri ini.

Sekiranya anda memilih untuk melakukan ini, semua panggilan yang tidak diketahui akan dibungkam, dihantar ke mel suara, dan direkodkan dalam senarai "Terkini" dalam log panggilan anda.

Cara Menghentikan Panggilan Robok pada Telefon Android

Untuk menyekat nombor pada peranti Android anda, inilah yang anda lakukan:

 1. Buka aplikasi Telefon pada Android anda.

 2. Pergi ke tab "Terkini".

 3. Di sebelah bar "Cari kenalan & tempat", ketik tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Pilih "Tetapan."

 5. Teruskan ke pilihan "Nombor yang Disekat".

 6. Pilih butang "Tambah Nombor".

 7. Masukkan nombor robocall pada menu pop timbul.
 8. Ketuk butang "Sekat".

Sama seperti iPhone, kaedah ini hanya berfungsi untuk panggilan khas yang telah memanggil nombor anda. Telefon Android memberi anda pilihan untuk menyekat semua nombor yang tidak diketahui. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka aplikasi Telefon pada peranti Android anda.

 2. Ketik "Terbaru".

 3. Navigasi ke bar carian di bahagian atas skrin, dan pilih tiga titik di sebelah kanan.

 4. Pilih "Tetapan" dari menu.

 5. Cari tab "Nombor yang Disekat".

 6. Alihkan suis "Tidak Dikenal" di bahagian atas skrin.

Melakukan ini akan menyekat panggilan dari pemanggil yang tidak dikenali. Anda juga tidak akan dapat menerima panggilan atau teks dari nombor yang disekat.

Walaupun kedua-dua kaedah ini tidak akan membenarkan nombor yang disekat dapat menghubungi anda lagi, kaedah ini tidak melindungi anda daripada panggilan telefon yang akan datang. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memuat turun aplikasi pihak ketiga. Terdapat banyak aplikasi anti-robocall yang berguna, yang akan kita bahas kemudian.

Cara Menghentikan Panggilan Roboc di Talian Darat

Walaupun telefon bimbit lebih rentan terhadap panggilan telefon bimbit, mereka mempunyai lebih banyak pilihan untuk perlindungan. Sebaliknya, talian tetap tidak dapat menggunakan aplikasi pihak ketiga atau ciri bawaan untuk menyekat panggilan telefon bimbit.

Sekiranya anda terus mendapat panggilan telefon bimbit di darat, perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah beralih ke Senarai Jangan Panggil nasional, yang dibuat untuk melindungi talian tetap dan nombor telefon tanpa wayar. Setelah anda mendaftar, telemarketer tidak akan dapat menghubungi nombor anda.

Anda boleh mendaftar dengan dua cara. Anda boleh menghubungi salah satu daripada dua nombor ini: 1-888-382-1222 (suara) atau 1-866-290-4236 (TTY). Sekiranya anda memilih untuk menelefon, pastikan ia dari nombor yang ingin anda daftarkan. Pilihan lain adalah mendaftar di laman web kerajaan. Perkhidmatan ini adalah percuma dan tidak akan tamat tempoh. Anda mungkin masih mendapat panggilan daripada ahli politik atau badan amal, kerana itu tidak menyalahi undang-undang. Sekiranya anda masih menerima panggilan robot walaupun selepas mendaftar, anda boleh melaporkannya.

Cara Menghentikan Panggilan Robocall dengan Verizon

Terdapat pelbagai aplikasi yang boleh anda gunakan untuk menyekat panggilan robot. Verizon Wireless menawarkan aplikasi percuma yang dipanggil Verizon Call Filter. Ia serasi dengan peranti mudah alih dan telefon rumah tanpa wayar. Versi aplikasi percuma termasuk ciri-ciri berikut: pengesanan spam, penapis spam, spam & log panggilan yang disekat, penapis penipuan kejiranan, dan pilihan untuk melaporkan spam. Call Filter Plus, di sisi lain, juga memungkinkan anda mengenal pasti ID Pemanggil, mencari spam, membuat senarai blok peribadi, dan menggunakan meter risiko spam.

Selepas anda memasang aplikasi ini dan mengaktifkannya, aplikasi ini akan menyekat spam dan robocall secara automatik. Ia juga membolehkan anda membatalkan panggilan telefon terlebih dahulu. Ciri penapis spam menunjukkan kepada anda panggilan spam berisiko tinggi dan sederhana. Anda boleh menghantar panggilan spam terus ke mel suara anda atau menyekatnya terus dari aplikasi. Yang paling penting, ini memberi anda pilihan untuk melaporkan panggilan spam untuk memastikan mereka tidak mengganggu anda atau orang lain lagi.

Cara Menghentikan Panggilan Robocall dengan AT&T

AT&T Call Protect adalah aplikasi yang boleh anda gunakan untuk menyekat panggilan spam dan pemanggil yang tidak dikenali. Terima kasih kepada sistem analisis AT&T, aplikasi ini mempunyai rekod prestasi yang baik untuk menyekat berbilion-bilion robot yang tidak diingini. Anda boleh mendapatkan aplikasi ini di App Store atau Google Play, walaupun hanya percuma untuk pelanggan AT&T Mobility.

Selain menyekat panggilan spam, anda juga dapat menggunakan AT&T Call Protect untuk menguruskan panggilan yang tidak diingini, menyekat spam dengan Siri, dan mengenal pasti panggilan spam sebelum anda menjawab. Dengan aplikasi yang dipasang, buka Tetapan telefon anda dan aktifkan AT&T Call Protect untuk membuat perubahan pada panggilan telefon anda.

Untuk menambahkan robocall ke senarai blok peribadi anda di AT&T, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Lancarkan AT&T pada peranti mudah alih anda.
 2. Pergi ke tab "Sekat".
 3. Teruskan ke "Daftar Blok Saya."
 4. Ketik ikon "+".

Mulai saat ini, anda boleh memasukkan nombor atau memilih nombor tertentu dari kenalan atau log panggilan anda. Anda juga boleh menyekat panggilan risiko spam. Sekiranya robot panggilan berpotensi memanggil nombor anda, aplikasi akan memberi tahu anda dengan melabelnya dengan "Potensi Penipuan" atau "Spam Risk".

Ia dilengkapi dengan pembelian dalam aplikasi untuk Caller ID yang disempurnakan dan Reverse Number Lookup, antara lain. Sebagai contoh, jika anda ingin menyekat nombor dengan ID Pemanggil tersembunyi, anda hanya boleh melakukannya dengan AT&T Call Protect Plus.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Kerajaan Pernah Melakukan Apa-apa Mengenai Robocalls ini?

Walaupun Undang-Undang Anti-Robocall dengan peraturan robocall yang diperkuat mulai berlaku pada tahun 2019, robocall terus menjadi gangguan di seluruh dunia. Sebenarnya, 48 juta robot telah dibuat pada tahun 2018 sahaja. Bagaimanapun, sejak berlakunya Undang-undang Anti-Robocall, kesalahan merampas panggilan secara haram boleh dikenakan denda hingga $ 10,000.

Sebagai badan penguatkuasaan undang-undang, FCC mempunyai sumber daya khusus untuk memerangi rompakan haram. Anda boleh melaporkan panggilan telefon ke FCC di sini.

Untuk mengelakkan penipuan robocall, perkara terbaik yang boleh anda lakukan sebagai individu adalah dengan mengelakkan menjawab panggilan dari nombor yang tidak diketahui dan jangan sekali-kali mendedahkan maklumat peribadi anda melalui telefon.

Jangan jatuh untuk Robocalls

Robocalls adalah fenomena di seluruh dunia. Untuk menghentikannya, anda boleh menyekat panggilan spam yang diketahui dan atau semua nombor yang tidak diketahui, mungkin dengan aplikasi pihak ketiga yang dapat melakukannya untuk anda.

Jenis telefon bimbit apa yang paling kerap anda terima? Apa pandangan awak? Beritahu kami dalam komen di bawah.