PC & Mudah Alih

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Anda

Sekiranya anda membeli telefon baru, anda mungkin ingin tahu berapa umur peranti anda. Walau bagaimanapun, kaedah untuk melakukannya berbeza antara satu pengeluar dengan yang lain.

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Anda

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengetahui dengan tepat kapan telefon anda dihasilkan.

Mengapa Zaman Telefon Penting?

Tarikh pelancaran pelbagai telefon pintar didokumentasikan dengan baik. Walau bagaimanapun, telefon anda mungkin dihasilkan beberapa bulan atau bertahun-tahun selepas pelancarannya. Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin ingin memeriksa tarikh pembuatan telefon anda.

 1. Ini dapat memberi anda gambaran tentang betapa selamatnya peranti anda. Telefon lama umumnya kurang selamat berbanding model yang lebih baru.
 2. Usia telefon anda mempengaruhi nilai penjualan semula. Peranti yang lebih baru kemungkinan akan memperoleh lebih banyak wang sekiranya anda memutuskan untuk menjualnya.
 3. Umur mempengaruhi prestasi keseluruhan telefon anda. Telefon yang lebih tua cenderung lebih perlahan, dan badannya lebih mudah dipakai dan terkoyak.
 4. Hayat bateri telefon anda semakin berkurang seiring bertambahnya usia.

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Anda

Walaupun pengeluar sering menggunakan kaedah unik mereka sendiri untuk menunjukkan tarikh pembuatannya, terdapat beberapa alat bersama yang boleh anda gunakan untuk melihatnya, tanpa mengira model dan model telefon anda. Berikut adalah beberapa:

Kotak Pembelian Telefon Anda

Kotak telefon anda adalah tempat pertama yang mesti anda perhatikan. Sebilangan besar pengeluar menunjukkan tarikh pembuatan setiap telefon bimbit di dalam kotaknya. Sebilangan besar dari mereka melekatkan pelekat putih di bahagian belakang kotak. Pada pelekat, anda mungkin menemui beberapa perkataan, simbol, atau kod bar. Tarikh pembuatan telefon anda mungkin tersembunyi di pelekat tersebut.

Semasa anda mencari di sana, penting untuk mengesahkan bahawa nombor IMEI yang tertulis di kotak sama dengan nombor yang terdapat di tetapan telefon anda. Sekiranya kedua-duanya berbeza, kemungkinan ada kotak yang bukan milik telefon anda, dan dengan demikian, tarikh pembuatannya tidak betul.

Tetapan

Beberapa telefon memasukkan tarikh pembuatannya dalam aplikasi tetapan peranti. Informasi ini biasanya disertakan dalam folder bernama "About Phone" dalam menu pengaturan. Dalam beberapa kes, pengeluar mungkin tidak membuat tarikhnya jelas, dan anda mungkin harus menggunakan beberapa formula untuk mengetahui kapan telefon anda dibuat. Contoh yang baik ialah iPhone, seperti yang akan kita lihat kemudian dalam artikel ini.

Permohonan

Pembangun telah hadir dengan aplikasi yang dapat menggali data telefon anda atau menggunakan nombor IMEI untuk mencari sumber dalam talian dan memberitahu anda tepat ketika telefon anda dihasilkan. Aplikasi ini mungkin khusus pengeluar kerana biasanya dikembangkan dengan kerjasama pengeluar. Anda hanya perlu memuat turun dan memasang aplikasi untuk mengakses data.

Kod Pembuatan

Mungkin juga mengetahui tarikh pembuatan telefon anda jika anda mengetahui kod pembuatannya. Untuk mendapatkannya, masukkan salah satu perkara berikut ke pad dail telefon anda:

* #kod pembuatan # * atau * # * #kod pembuatan # * # *

Setelah masuk, menu perkhidmatan akan muncul, menunjukkan butiran penting mengenai telefon anda, seperti modelnya yang spesifik, dan tarikh dan negara pembuatan.

Sekarang, kita akan melihat beberapa cara khusus telefon untuk mengetahui tarikh pembuatannya.

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Android Anda

Telefon Android sangat popular di pasaran hari ini, terutamanya kerana ia menawarkan platform yang sempurna untuk pelbagai aplikasi. Jadi, bagaimana anda dapat mengetahui dengan tepat kapan telefon pintar Android anda dihasilkan?

Di kebanyakan jenama Android, anda boleh memeriksa tarikh pembuatan telefon anda dalam tetapan peranti anda. Anda hanya perlu pergi ke Tetapan dan mencari tab "Tentang Telefon". Bahagian yang menunjukkan perincian telefon anda juga boleh menggunakan kata-kata seperti Telefon Anda, Tentang, atau Data Telefon.

Sebagai alternatif, anda boleh mencubanya:

 1. Dail * # 197328640 # * atau * # * # 197328640 # * # *. Ini akan membuka menu perkhidmatan.
 2. Ketik "Maklumat Versi Menu."
 3. Ketik "Versi Perkakasan"
 4. Pilih "Baca tarikh Pembuatan."

Kod yang berbeza - * # 000 # - mungkin juga memberi anda tarikh pembuatan.

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Samsung Anda

Telefon Samsung terkenal dengan fleksibiliti ketika menggunakan aplikasi. Sekiranya anda memiliki telefon pintar Samsung, anda boleh mencuba memuat turun dan memasang aplikasi maklumat telefon. Terdapat beberapa aplikasi maklumat telefon dari pembangun yang berbeza, tetapi semuanya mempunyai tujuan yang sama. Untuk mencari aplikasi yang sesuai, pergi ke kedai aplikasi telefon anda dan cari "aplikasi maklumat telefon Samsung".

Cara Beritahu Berapa Lama iPhone Anda

Sekiranya anda memiliki iPhone, ada kemungkinan besar tarikh pembuatan dikodkan ke nombor siri telefon anda. Berikut adalah ringkasan ringkas sistem pengekodan:

 1. Angka ketiga dalam nombor siri mewakili tahun. Contohnya, 8 bermaksud 2008, 9 bermaksud 2009, 1 bermaksud 20111, dan 2 bermaksud 2012.
 2. Angka keempat dan kelima dalam nombor siri mewakili minggu yang tepat tahun ketika iPhone dihasilkan.

Untuk melihat nombor siri iPhone anda,

 1. Pergi ke tetapan telefon anda.

 2. Di bawah "Umum", pilih "Tentang."

Kesannya, iPhone menawarkan lebih banyak kaedah untuk mengetahui tarikh pembuatannya. Sebuah laman web Belanda bernama Chipmunks menawarkan platform di mana anda boleh memeriksa maklumat telefon anda secara percuma. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lawati laman web Chipmunk melalui penyemak imbas web iPhone anda. Anda juga boleh melakukan ini menggunakan PC atau Mac.

 2. Masukkan nombor siri telefon anda di kotak input.

 3. Klik pada "Laat de informative", yang diterjemahkan secara longgar menjadi "Memberi Maklumat." Ini antara lain menunjukkan tarikh pembuatan telefon anda.

Sebagai alternatif, anda mungkin ingin mencuba laman web "Cek Liputan" Apple. Walaupun platform ini dibina terutamanya untuk membantu pengguna iPhone melihat status jaminan mereka, tarikh pembuatan peranti anda juga muncul setelah anda memasukkan nombor siri.

Cara Memberitahu Jika Telefon Lama Anda Tidak Berkunci

Sekiranya telefon bimbit anda tidak terkunci, ia dapat memuatkan kad sim dari pelbagai penyedia perkhidmatan. Ini sangat berguna semasa anda ingin melancong ke negara baru. Apabila tidak dikunci, telefon anda harus menerima kad sim dari hampir semua rangkaian di dunia.

Inilah cara untuk memeriksa sama ada iPhone tidak dikunci:

 1. Buka tetapan telefon anda dan ketuk "Selular".

 2. Sekiranya telefon anda tidak terkunci, menu Selular akan menyertakan "pilihan Data Selular."

 3. Sekiranya telefon anda terkunci, anda tidak akan melihat "pilihan Data Selular" di bawah menu Selular.

Bagaimana dengan telefon pintar Android?

 1. Buka tetapan telefon anda
 2. Pilih "Sambungan."
 3. Buka "Rangkaian."
 4. Klik pada "Pengendali Rangkaian." Sekiranya telefon bimbit anda tidak terkunci, anda akan melihat senarai semua rangkaian yang ada. Sekiranya anda hanya mendapat satu hasil, telefon anda mungkin terkunci.

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Google Anda

Telefon Google mungkin tidak begitu popular seperti beberapa jenama telefon pintar lain yang ada di pasaran sekarang, sebahagiannya kerana mereka memasuki pasaran tidak lama kemudian. Walau bagaimanapun, yang baik adalah bahawa telefon bimbit Google nampaknya mengikuti skrip lama ketika datang ke tarikh pembuatan. Inilah cara anda dapat mengetahui kapan telefon anda dibuat:

 1. Buka tetapan telefon anda.

 2. Klik pada "Umum".

 3. Pilih "Tentang."

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon LG Anda

Cara yang paling dipercayai untuk mengetahui dengan tepat kapan telefon LG anda dihasilkan melibatkan memuat turun aplikasi maklumat telefon LG dari kedai aplikasi.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pemeriksa IMEI dalam talian. Anda hanya perlu memasukkan nombor IMEI telefon anda di kotak carian dan klik "Periksa."

Cara Beritahu Berapa Lama Telefon Motorola Anda

Seperti telefon Google, anda mungkin mendapat maklumat mengenai kapan tepat telefon bimbit Motorola anda dibuat di bawah Tetapan. Dalam kebanyakan model Motorola, maklumat ini juga terdapat di dalam kotak.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Mengetahui Jika Telefon Lama Anda Tidak Berkunci?

Terdapat kaedah yang boleh dipercayai untuk menguji sama ada telefon anda terkunci. Anda hanya perlu mengeluarkan kad sim anda dan menggantinya dengan kad yang lain dari pembawa yang berbeza. Sekiranya anda dapat membuat panggilan dengan kad sim baru, telefon anda tidak terkunci. Sekiranya tidak, telefon anda kemungkinan besar terkunci ke pembawa pertama.

Bagaimana Anda Memeriksa Berapa Lama Anda Memiliki Telefon Anda?

Anda dapat mengetahui berapa lama telefon bimbit anda sekarang dengan menghubungi penyedia rangkaian anda. Mereka akan mempunyai rekod terperinci mengenai semua transaksi anda.

Bagaimana saya boleh mendapatkan nombor telefon lama saya?

Sekiranya telefon bimbit lama anda dalam keadaan baik, lakukan seperti berikut:

• Buka tetapan telefon anda.

• Klik pada “About Phone.”

• Pilih "Status."

• Klik pada "Nombor telefon saya."

Sebagai alternatif, anda boleh meminta rakan atau ahli keluarga atau mencari-cari catatan cukai anda.

Bagaimana Membolehkan Cari Telefon Saya?

Sekiranya menggunakan peranti iOS:

• Buka aplikasi tetapan

• Pilih nama anda.

• Pilih "Cari Saya"

• Hidupkan "Cari iPhone Saya"

Untuk pengguna Android:

• Buka aplikasi tetapan

• Ketik "Keselamatan".

• Pilih "Cari Peranti Saya"

• Hidupkan "Cari Peranti Saya"

Bolehkah Saya Simpan Telefon Lama Saya?

Ya. Sebaiknya, anda harus membawanya ke kedai telefon dan meminta mereka memeriksanya untuk melihat apakah masih boleh digunakan. Namun, anda mungkin perlu membuka kunci telefon anda untuk menggunakannya lagi. Pembawa lama anda boleh melakukannya untuk anda setelah tempoh kontrak berlalu.

Pemikiran Akhir

Mengetahui berapa umur telefon anda dapat membantu anda merancang pembelian seterusnya. Selain itu, ia dapat membantu anda mengetahui apakah telefon anda dilindungi dari ancaman keselamatan siber terkini. Dengan maklumat dalam artikel kami, anda kini boleh masuk untuk memeriksa berapa umur peranti anda. Adakah anda menghadapi cabaran untuk mengetahui berapa umur telefon anda? Adakah anda mempunyai peretasan berkaitan untuk dikongsi?

Mari terlibat dalam komen.