PC & Mudah Alih

Cara Memindahkan Fail Melalui Bluetooth Antara Windows dan Peranti Android

Salah satu cara untuk memindahkan fail dengan cepat antara peranti yang berbeza adalah dengan Bluetooth. Mengetahui cara melakukannya boleh sangat berguna sekiranya anda tidak menemui kabel USB atau jika anda tidak mempunyai sambungan internet. Pemindahan Bluetooth juga berguna untuk fail besar yang tidak sesuai dengan lampiran e-mel.

Cara Memindahkan Fail Melalui Bluetooth Antara Windows dan Peranti Android

Dalam panduan ini, kita akan membahas cara memindahkan fail dengan Bluetooth dari peranti Android ke Windows, dan sebaliknya. Kami juga akan menjawab beberapa pertanyaan umum mengenai pemindahan fail Bluetooth termasuk jenis fail yang dapat anda pindahkan dengan kaedah ini.

Untuk memindahkan fail antara komputer dan telefon bimbit, pertama-tama anda harus menghidupkan Bluetooth pada kedua peranti tersebut. Langkah seterusnya adalah memasangkan Windows dan peranti Android anda. Terakhir, ikuti arahan skrin untuk menghantar fail dari satu peranti ke peranti lain.

Cara Menghidupkan Bluetooth di Windows dan Android

Langkah pertama untuk memindahkan fail melalui Bluetooth pada sebarang jenis peranti adalah dengan mengaktifkan ciri ini. Inilah caranya dilakukan pada Android:

 1. Cari Tetapan di skrin anda.

 2. Ketik "Sambungan peranti" pada senarai pilihan.
 3. Teruskan ke "Bluetooth."

 4. Togol suis untuk menghidupkan Bluetooth.

Itu sahaja yang ada. Untuk melakukannya dengan lebih pantas, sentuh tepi atas skrin anda dan leret ke bawah. Cukup ketuk ikon "Bluetooth". Pada beberapa peranti Android, ada pemasa yang membolehkan Bluetooth telefon dapat dilihat untuk jangka masa yang terhad. Setelah habis, anda perlu menukar suis Bluetooth di Tetapan sekali lagi.

Sekarang, tiba masanya untuk menghidupkan Bluetooth pada Windows 10. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui bagaimana ia dilakukan:

 1. Klik pada butang Mula di sudut kiri bawah skrin.

 2. Teruskan ke ikon Tetapan di bar sisi kiri.

 3. Pilih "Peranti" dari menu.

 4. Pergi ke "Bluetooth & peranti lain."

 5. Alihkan suis "Mati" untuk menghidupkan Bluetooth.

Cara Memasangkan Windows dan Peranti Android melalui Bluetooth

Setelah anda mengaktifkan Bluetooth, sudah tiba masanya untuk memasangkan kedua-dua peranti tersebut. Anda boleh melakukannya menggunakan kedua-dua peranti, tetapi mari kita mulakan dengan peranti mudah alih anda. Apabila Bluetooth dihidupkan, PC Windows anda akan dapat dilihat pada senarai Bluetooth Android anda.

Inilah yang perlu anda lakukan seterusnya:

 1. Pergi ke Tetapan pada Android anda.

 2. Teruskan ke "Sambungan Peranti" dan kemudian "Bluetooth."

 3. Ketik pada peranti Windows anda pada senarai sambungan yang tersedia.

 4. Anda akan menerima pemberitahuan di komputer anda. Anda akan ditanya sama ada anda mahu memasangkan peranti anda dengan telefon anda. Anda juga akan melihat pin yang harus dilihat pada kedua-dua peranti.
 5. Klik "Ya" pada tetingkap pop timbul di komputer anda (dengan anggapan pin itu sama).

 6. Ketik "Pasangkan" di telefon anda.

 7. Klik "Tutup" di komputer anda.

Anda akan mendapat pemberitahuan baru di komputer anda. Ini akan memberitahu anda bahawa kedua-dua peranti berjaya dipasangkan.

Cara Memindahkan Fail melalui Bluetooth

Langkah terakhir adalah memindahkan fail dari satu peranti ke peranti lain. Sementara itu, simpan kedua-dua peranti itu sedekat mungkin secara fizikal antara satu sama lain. Untuk memindahkan fail dari peranti Windows 10 ke peranti Android anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pergi ke Tetapan di menu Mula di komputer anda.

 2. Teruskan ke "Peranti" dan kemudian ke "Bluetooth & peranti lain."

 3. Turun sehingga anda melihat "Tetapan Berkaitan".

 4. Klik "Hantar atau terima fail melalui Bluetooth."

 5. Pilih "Kirim fail" pada tetingkap pop timbul.

 6. Di bawah "Pilih tempat untuk mengirim fail anda", cari peranti Android anda.

 7. Pergi ke "Seterusnya."

 8. Ketik nama fail yang tepat, atau klik pada butang "Browse" untuk mencarinya.

 9. Pilih fail yang ingin anda pindahkan dan pergi ke "Buka."

 10. Pilih "Seterusnya."

 11. Semasa fail dihantar, pilih "Selesai."

 12. Ketuk "Terima" di telefon anda untuk mengesahkan.

Memindahkan fail telah selesai, tetapi sekarang anda perlu mencari fail baru pada peranti anda. Fail biasanya dipindahkan ke folder "Bluetooth" pada perangkat Android anda. Cara lain untuk mencari fail yang dipindahkan adalah dengan pergi ke "Bluetooth" dalam tetapan peranti anda. Teruskan ke "Fail yang diterima melalui Bluetooth" untuk mencari fail yang dipindahkan.

Ada cara lain untuk menghantar fail dari Windows ke Android anda. Ikuti langkah di bawah untuk mengetahui caranya:

 1. Cari fail yang ingin anda pindahkan.
 2. Klik kanan padanya.

 3. Pergi ke "Kirim ke" dan ke "Peranti Bluetooth".

 4. Ini akan membuka tetingkap "Pemindahan Fail Bluetooth". Pilih peranti anda.

 5. Pergi ke "Seterusnya."

 6. Pilih "Selesai."

Sekarang, mari kita lihat bagaimana anda akan melakukannya sebaliknya. Untuk memindahkan fail dari peranti Android ke Windows, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pergi ke Tetapan di komputer anda.

 2. Navigasi ke "Peranti".

 3. Pilih "Bluetooth & peranti lain."

 4. Tatal ke bawah ke "Tetapan Berkaitan".

 5. Pilih pilihan "Kirim atau terima fail melalui Bluetooth".

 6. Pergi ke "Terima fail."

  Anda akan melihat tab "Menunggu sambungan". Bawa telefon anda untuk menyelesaikan pemindahan.

 7. Cari fail yang ingin anda pindahkan pada peranti Android anda dan pilih.
 8. Ketuk ikon "Kongsi" di sudut kiri bawah skrin anda.

 9. Pilih "Bluetooth."

 10. Ketik nama Bluetooth Tetingkap anda.

 11. Klik "Selesai" di komputer anda.

Anda akan dapat melihat nama fail yang tepat, serta di mana ia akan disimpan di komputer anda. Untuk mengubah lokasi file, klik pada tombol "Browse" dan pilih folder lain.

Sekiranya anda tidak dapat mencari fail, atau jika fail tidak berjaya dipindahkan, mungkin disebabkan oleh masalah sambungan. Pastikan kedua-dua peranti dipasangkan. Juga, pastikan Bluetooth masih dihidupkan "di" pada kedua-dua peranti. Sekiranya semuanya kelihatan OK, cuba lagi.

Soalan Lazim Tambahan

Jenis fail apa yang boleh saya pindahkan melalui Bluetooth?

Anda boleh memindahkan hampir semua jenis fail melalui Bluetooth, selagi kedua-dua peranti dapat mengenalinya. Contohnya, anda boleh berkongsi gambar, video, fail mp3, dokumen, fail PDF, malah aplikasi.

Perlu diingat bahawa semakin besar fail, semakin banyak masa yang diperlukan. Sebagai contoh, fail yang lebih kecil yang mempunyai 10 MB mungkin akan diterima dalam beberapa saat. Sebaliknya, fail yang lebih besar 10 GB, memerlukan sekitar tujuh hingga lapan minit untuk dipindahkan.

Untuk mempercepat pemindahan, pastikan kedua-dua peranti saling berdekatan. Di samping itu, kedua-dua peranti harus menjadi satu-satunya yang disambungkan. Sekiranya terdapat peranti lain yang bersambung, matikannya sementara semasa proses pemindahan. Cara lain untuk memastikan kelajuan maksimum adalah mematikan semua aplikasi yang mungkin berjalan di latar belakang.

Mengapa menggunakan pemindahan Bluetooth bukannya kaedah seperti USB?

Walaupun anda dapat memindahkan fail anda melalui kabel USB atau platform dalam talian, pemindahan Bluetooth mungkin lebih mudah. Walaupun mungkin bukan cara tercepat untuk melakukannya, anda tidak memerlukan aplikasi, sambungan internet, kabel, atau perkakasan khas untuk melakukannya.

Beberapa fail terlalu besar untuk dihantar melalui e-mel dan pemindahan melalui storan awan memerlukan sambungan internet yang kuat. Anda juga perlu memuat turun semua fail ke peranti anda, yang pasti memerlukan lebih banyak masa anda.

Memindahkan melalui Bluetooth juga membolehkan akses mudah. Anda boleh mengawal di mana fail anda akan disimpan bahkan sebelum disimpan, mengurangkan keperluan memindahkan fail dari satu lokasi ke lokasi lain.

Gunakan Fungsi Bluetooth untuk Keuntungan Anda

Memindahkan fail melalui Bluetooth agak mudah setelah anda mengetahuinya. Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk memindahkan hampir semua jenis fail dari satu peranti ke peranti lain. Walaupun mungkin memerlukan lebih banyak masa daripada kaedah pemindahan fail lain, penggunaan Bluetooth akan membuahkan hasil dalam jangka panjang.

Adakah anda pernah memindahkan fail antara Windows dan peranti Android menggunakan Bluetooth? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang dibincangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.