PC & Mudah Alih

Cara Memindahkan Foto iCloud ke Foto Google

Kemajuan teknologi kamera di telefon menjadikannya mudah untuk mengambil gambar dengan rakan anda, mengambil gambar makan tengah hari anda, dan satu gambar matahari terbenam yang indah ini.

Cara Memindahkan Foto iCloud ke Foto Google

Dan seperti itu, storan iCloud anda penuh.

Menurut Atlantic, sebuah majalah Amerika yang terkenal, hari ini kita mengambil lebih banyak gambar setiap dua minit daripada jumlah keseluruhan 150 tahun yang lalu. Oleh itu, tidak hairanlah anda kehabisan ruang memori untuk menyimpan gambar anda.

Sekiranya anda sudah mula mempertimbangkan pilihan lain untuk menyimpan koleksi foto anda daripada membayar iCloud, berikut adalah satu idea.

Anda mungkin lebih suka perkhidmatan Google.

Terus baca artikel kami untuk mengetahui cara memindahkan foto anda dari iCloud ke Foto Google.

Pindahkan Foto Anda dari iCloud ke Foto Google

Sudah tentu, anda mahu menyimpan beberapa foto di iPhone anda. Namun, jika anda terus menerus mengambil yang baru, ini mungkin akan menjadi kesulitan. Untuk mengelakkan situasi di mana anda ingin mengambil foto, tetapi anda kehabisan ruang, terokai kelebihan Google Photos.

Storan dalam talian ini berfungsi sama dengan iCloud, dan anda boleh mengaksesnya dari pelbagai jenis peranti. Anda tidak terhad kepada Apple, yang merupakan berita baik bagi pengguna iOS yang ingin melihat apa lagi yang ada di pasaran.

Sekiranya anda ingin beralih dari menggunakan iCloud ke Foto Google, inilah yang perlu anda lakukan. Tetapi biarkan kami memberi amaran sebelum anda memulakan - bergantung pada jumlah foto yang anda pindahkan, proses ini dapat memakan waktu yang cukup lama.

Ikut arahan ini:

 1. Sekiranya anda belum mempunyai aplikasi Foto Google pada peranti anda, sudah tiba masanya untuk memuat turunnya. Sekiranya anda merancang untuk memindahkan foto menggunakan komputer desktop, muat turun aplikasi Sandaran dan Segerakan dari Google.

 2. Pastikan anda disambungkan ke isyarat Wi-Fi yang kuat.

 3. Muat turun pustaka foto anda dari iCloud ke peranti yang dipilih.

 4. Buka aplikasi yang anda gunakan untuk menyegerakkan foto (Foto Google atau Sandarkan dan Sinkronkan) dan beri izin untuk mengakses gambar anda.

 5. Pilih bagaimana anda mahu gambar dimuat naik ke Foto Google: dalam kualiti asli atau tinggi. (Jangan berlebihan dengan foto berkualiti tinggi kerana anda mungkin kehabisan ruang lebih awal daripada yang anda fikirkan)

 6. Oleh kerana proses ini mungkin memerlukan beberapa saat, pastikan bahawa pilihan ‘Gunakan data mudah alih apabila tidak ada Wi-Fi’ dimatikan. Sekiranya anda tidak mengaktifkannya secara tidak sengaja, anda mungkin akan mempunyai bil telefon yang sangat besar.

 7. Ketik atau klik ‘Confirm’ untuk memulakan pemindahan.

 8. Aplikasi harus tetap terbuka pada peranti anda sehingga muat naik selesai. Beberapa pengguna telah melaporkan bahawa mereka mengambil masa seharian untuk memuat naik sekitar 1 ribu foto, jadi pastikan anda tidak perlu menggunakan peranti untuk sementara waktu.

 9. Anda dapat melacak kemajuan anda di layar, sama ada anda menggunakan telefon bimbit atau komputer.
 10. Apabila muat naik selesai, pastikan semua foto anda berjaya dipindahkan. (Buka iCloud anda dan tatal ke bawah untuk melihat jumlah gambar. Kemudian, periksa aplikasi Foto Google untuk melihat apakah nombor itu bertepatan.)
 11. Setelah selesai, matikan iCloud pada peranti anda.

Sekarang, anda boleh memadamkan foto anda dari iCloud. Jangan keluarkan keseluruhan perpustakaan sekaligus - uji aplikasi terlebih dahulu. Padamkan satu gambar, dan jika itu tidak mempengaruhi galeri Foto Google yang baru dibuat, anda boleh menghapus yang lain.

Perhatikan bahawa apabila anda mengeluarkan gambar dari pustaka iCloud anda, anda akan dapat mencarinya di folder Baru Dihapus untuk bulan berikutnya.

Cara Memindahkan Semua Foto iCloud ke Foto Google

Langkah-langkah yang dijelaskan di bahagian sebelumnya diikuti untuk memindahkan keseluruhan perpustakaan dari iCloud ke Foto Google. Dengan mengikuti arahan tersebut, anda akan memindahkan semua foto ke perkhidmatan Google.

Namun, jika anda ingin memindahkan hanya beberapa foto terpilih dari iCloud ke Foto Google, jangan memuat turun keseluruhan perpustakaan ke peranti yang anda gunakan untuk menyelesaikan pemindahan. Pilih gambar yang dikehendaki dan muat turun sahaja, kemudian pindahkan ke Foto Google.

Cara Memindahkan Foto dari iCloud ke Foto Google di Mac

Pemindahan sedikit berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan komputer Mac atau peranti mudah alih anda. Inilah yang perlu dilakukan jika anda menggunakan Mac:

 1. Buka penyemak imbas web dan log masuk ke akaun Apple ID anda.

 2. Pilih gambar yang ingin anda pindahkan (atau pilih keseluruhan perpustakaan) dan klik Muat turun.

 3. Setelah gambar anda disimpan ke komputer anda, pergi ke halaman utama Foto Google menggunakan penyemak imbas web anda dan gunakan kelayakan Google anda untuk log masuk.

 4. Navigasi ke sudut kanan atas dan klik Muat Naik.

 5. Dari menu lungsur turun, pilih Komputer.

 6. Pilih folder yang anda buat semasa memuat turun foto dari iCloud.

Terdapat juga cara lain untuk melakukannya dengan menggunakan aplikasi desktop yang tersedia di Mac anda:

 1. Buka aplikasi Foto di Mac anda.
 2. Pilih Foto dan kemudian Pilihan dari menu.
 3. Pilih pilihan Muat turun Asal ke Mac ini.
 4. Setelah memuat turun foto yang diinginkan, anda boleh memuat turun aplikasi Google Backup and Sync.
 5. Gunakan kelayakan Google anda untuk log masuk ke aplikasi ini.
 6. Apabila ditanya perkara yang anda mahu segerakkan, pilih pustaka Foto anda.
 7. Arahkan ke bawah dan centang kotak di sebelah Muat naik foto dan video ke Foto Google.
 8. Klik Seterusnya.
 9. Klik pada butang Mula biru di sudut kanan bawah untuk memulakan pemindahan.

Terdapat pendapat yang berbeza mengenai sama ada anda dapat menyegerakkan foto dari iCloud ke Foto Google tanpa memuat turunnya ke peranti terlebih dahulu. Anda boleh mencuba melangkau muat turun dan mengikuti langkah-langkah di bawah.

 1. Muat turun aplikasi Google Backup and Sync ke Mac anda dan pasangkannya. Jangan memuat turun foto ke komputer - beralih untuk log masuk ke aplikasi.
 2. Log masuk dan pilih folder yang ingin anda segerakkan apabila diminta untuk melakukannya. Foto anda harus ditetapkan untuk diselaraskan secara lalai, jadi anda mungkin tidak perlu mengubah apa-apa.

Selepas ini, ikuti langkah-langkah yang telah dijelaskan sebelumnya untuk menyelesaikan pemindahan. Jangan hapus foto sehingga anda memastikan pemindahan berjaya.

Cara Memindahkan Foto dari iCloud ke Foto Google di iPhone

Sekiranya anda ingin memindahkan foto anda dari iCloud ke Foto Google menggunakan iPhone anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Tetapan pada iPhone anda dan pilih nama anda di bahagian atas.

 2. Pergi ke iCloud dan kemudian pilih Foto dari skrin baru.

 3. Pilihan Foto iCloud harus diaktifkan. Sekiranya tidak, alihkan togol untuk menjadikannya hijau. Ini bermaksud penyegerakan foto iCloud dihidupkan.

 4. Sekarang buka App Store dan muat turun Foto Google ke telefon anda. Ketahuilah bahawa anda juga boleh menggunakan iPad atau iPod Touch untuk melakukan ini.

 5. Log masuk ke akaun Google anda dan ketuk ‘Tetapan’ di menu di sebelah kiri, yang dapat Anda akses dengan memilih ikon menu di sudut kiri atas.

 6. Pilih ‘Sandaran & segerakkan’.

 7. Tukar togol di sebelah ‘Sandaran & segerakkan’ untuk menghidupkannya.

 8. Sesuaikan tetapan yang berkaitan dengan gambar anda, seperti ukuran muat naik.

 9. Apabila muat naik selesai, periksa apakah semua foto anda telah diselaraskan dengan betul.

Jangan lupa untuk mematikan penyegerakan iCloud setelah anda memindahkan foto. Dengan cara ini, anda akan menghentikan telefon anda daripada membuat pendua yang tidak perlu.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Foto Google Percuma?

Pada bulan November 2020, Google mengumumkan perubahan dalam cara kerja Foto Google. Perkhidmatan ini akan tetap percuma, tetapi hanya jika anda tidak mempunyai lebih daripada 15GB data yang tersimpan di akaun anda. Had ini merangkumi Google Drive dan Gmail kerana semua aplikasi disambungkan.

Sekiranya anda ingin menaik taraf akaun anda dan mendapatkan lebih banyak ruang untuk menyimpan foto dan dokumen lain, anda perlu membayar. Perubahan dijadualkan pada bulan Jun 2021, jadi gambar yang anda muat naik sebelum tarikh ini tidak akan dikira.

Walau bagaimanapun, Google menganggarkan bahawa anda akan dapat menyimpan foto dan gambar selama tiga tahun sebelum mencapai had ini. Dan perlu disebutkan bahawa jika anda tetap tidak aktif selama lebih dari dua tahun, Google boleh menghapus akaun anda - termasuk data anda.

Apakah Perbezaan Antara Foto iCloud dan Foto Google?

Foto iCloud adalah perkhidmatan asli untuk peranti Apple. Ia tersedia untuk komputer macOS dan peranti mudah alih iOS, seperti iPad dan iPhone. Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih Apple, foto yang anda ambil dengan kamera anda akan disimpan secara automatik di storan iCloud. Perkara yang sama berlaku untuk foto yang anda hantar di aplikasi media sosial dan aplikasi pihak ketiga yang anda gunakan untuk mengedit foto anda.

Menurut beberapa pengguna, iCloud menawarkan pengurusan foto yang lebih baik pada peranti desktop berbanding dengan Foto Google. Anda mungkin juga menyukai kenyataan bahawa foto yang diedit akan tersedia di mana-mana peranti yang anda gunakan, bukan hanya di mana anda mengeditnya.

Sebaliknya, Foto Google adalah perkhidmatan yang dihubungkan ke akaun Google anda. Oleh itu, anda boleh mengaksesnya dari mana-mana peranti, bukan hanya iOS atau macOS. Perkhidmatannya hampir serupa dari segi pilihan yang anda ada. Namun, anda mungkin lebih suka Foto Google kerana ia membolehkan anda berkongsi pustaka anda dengan orang lain. Tidak ada aplikasi desktop yang dapat mempermudah menguruskan penyimpanan anda, tetapi harga baru tidak menjadikannya pilihan yang kurang sesuai daripada iCloud.

Bagaimana Anda Memuat turun Beberapa Foto dari iCloud?

Memuat turun beberapa gambar dari iCloud adalah proses yang mudah. Ikuti mana-mana arahan yang telah kami jelaskan di bahagian sebelumnya. Anda akan melihat bahawa anda boleh memuat turun keseluruhan pustaka foto dan menyimpannya di komputer atau peranti mudah alih anda, atau memilih foto tertentu dan hanya memuat turunnya.

Bagaimana Saya Memindahkan Foto dari iPhone ke Foto Google?

Sekiranya anda ingin memindahkan gambar anda dari iPhone ke Foto Google, ikuti langkah di bawah.

• Lancarkan Foto Google pada iPhone anda.

• Ketuk pada Tetapan dan pilih togol di sebelah pilihan Sandaran & segerak. Ia harus diaktifkan.

Gambar dari iPhone anda kini akan dipindahkan ke storan Foto Google anda.

Adakah Saya Memerlukan Foto iCloud Sekiranya Saya Mempunyai Foto Google?

Tidak, anda tidak. Salah satu perkhidmatan ini akan dilakukan - terpulang kepada anda untuk memilih mana yang mempunyai lebih banyak faedah untuk anda.

Sekiranya anda menyukai perkhidmatan asli Apple, anda juga boleh menyimpan storan iCloud anda. Foto anda akan disimpan secara automatik di sana, dan anda boleh memindahkannya ke Foto Google kemudian.

Apa yang Akan Saya Rindukan Mengenai Foto iCloud?

Sekiranya anda kebanyakan menggunakan peranti iOS dan macOS, anda mungkin lebih suka menggunakan perkhidmatan yang berasal dari Apple. Walaupun Foto Google adalah aplikasi yang terintegrasi dengan baik, jarang ada pilihan yang lebih baik daripada layanan bawaan yang dirancang khusus untuk perangkat yang Anda gunakan.

Anda mungkin terlepas kenyataan bahawa iCloud mempunyai antara muka pengguna yang sedikit lebih baik pada komputer desktop. Juga, jauh lebih mudah untuk mengosongkan ruang storan menggunakan iCloud. Apabila anda memadamkan foto, foto tersebut akan dikeluarkan sepenuhnya dari peranti anda kerana iCloud hanya menawarkan untuk menyegerakkan gambar anda.

Cari Pilihan Penyimpanan Ideal Anda

ICloud dan Google Photos mempunyai kelebihan dan kekurangan. Oleh kerana kami tidak lagi dapat menikmati ruang penyimpanan tanpa had di Foto Google, anda mungkin ingin mempertimbangkan semula keputusan anda untuk memindahkan fail anda dari iCloud. Terserah anda - menilai keperluan anda, membandingkan perkhidmatan, dan memilih yang paling sesuai dengan anda.

Adakah anda mempunyai perpustakaan foto yang luas? Perkhidmatan mana yang anda fikir akan sesuai untuk anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.