PC & Mudah Alih

Cara Menyahpasang Program Pada Mac OS Sierra

Ketika menyahpasang program dari Mac OS Sierra, sedikit berbeza dengan menyahpasang program dari Windows, kerana anda tidak perlu melalui proses penyahpasangan untuk menghapus program. Sejauh Mac anda, jika anda ingin menghapus program, itu bermakna anda mungkin tidak menginginkannya, jadi proses penyahpasangan berlaku secara automatik tanpa memerlukan input lebih lanjut dari anda.

Bagi mereka yang bertanya bagaimana menyahpasang program di Mac, cara termudah adalah menyeret program yang ingin anda hapus ke Sampah dan kemudian kosongkan tong sampah. Setelah tong sampah dikosongkan, maka program akan dinyahpasang. Kaedah ini dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah, mengenai cara menyahpasang program pada Mac, tetapi ada juga beberapa cara lain untuk menyahpasang program pada Mac.

Cara Menyahpasang Aplikasi Pada Mac OS Sierra:

 1. Buka "Launchpad"
 2. Tahan ikon aplikasi sehingga mula bergetar
 3. Klik pada butang padam
 4. Untuk menyahpasang aplikasi lain, seret aplikasi ke folder Sampah
 5. Buka folder Sampah dan pilih "Kosongkan"

Bagi mereka yang tidak pasti, tong sampah berada di sebelah kanan dermaga, dan anda boleh mengetahui sekilas jika ada atau tidak. Apabila ada sesuatu di dalamnya, ia kelihatan seperti ini:

Apabila kosong, ia kelihatan seperti ini:

Cara Menyahpasang Program Pada Mac OS Sierra:

 1. Keluar dari semua program
 2. Buka Pencari
 3. Pergi ke folder Aplikasi
 4. Seret program terpilih yang ingin anda nyahpasang ke folder Sampah
 5. Buka folder Sampah dan pilih "Kosongkan" dari bawah bar carian

Bagi sesiapa yang tidak pasti, Finder adalah ikon di paling kiri dermaga. Ia kelihatan seperti wajah yang tersenyum berwarna biru.

Membuka Pencari adalah bagaimana anda melihat semua folder anda, bukan hanya folder Sampah anda.

Menggunakan Perisian Pihak Ketiga:

Anda juga boleh memuat turun penyahpasang perisian pihak ketiga bagi mereka yang menghadapi masalah ketika menyahpasang program pada Mac. Program-program ini akan membantu anda menyahpasang sepenuhnya aplikasi pada MacBook, MacBook Pro, MacBook Air atau iMac anda. Perisian pihak ketiga akan membuang sebarang fail yang masih ada yang belum dipadamkan sepenuhnya. Beberapa program penyahpasangan yang popular pada perisian Mac termasuk:

 • BersihMyMac, yang serba boleh dan berharga $ 39.95.
 • Aplikasi Bersih, yang didedikasikan secara lebih eksklusif untuk merosakkan sistem Mac anda dan berharga $ 14.99.
 • AppZapper, yang memfokuskan diri pada menyingkirkan fail sokongan aplikasi yang mungkin akan berlanjutan setelah anda memadamkan aplikasi dan berharga $ 12.95.
 • AppCleaner, yang berfungsi seperti versi AppZapper yang sedikit dikurangkan dan percuma, kecuali anda memutuskan untuk menderma.
 • AppDelete, yang serupa dengan AppZapper tetapi menjaringkan jaring yang lebih luas dan berharga $ 7,99.