PC & Mudah Alih

Cara Menghidupkan Bluetooth

Banyak peranti menggunakan Bluetooth sebagai sambungan pilihan ketika berkomunikasi dengan peranti lain. Bluetooth boleh menjadi cara yang baik untuk memindahkan data dan fail antara peranti dengan cepat, tetapi kadang-kadang anda tidak dapat mengetahui cara menghidupkan Bluetooth.

Cara Menghidupkan Bluetooth

Kami akan menunjukkan kepada anda cara menghidupkan Bluetooth pada peranti yang paling biasa digunakan yang menyokongnya.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada Windows 10

Windows 10 mempunyai cara mudah untuk menggunakan Bluetooth. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pilih butang Mula.

 2. Buka Tetapan (ikon Cog di menu Mula).

 3. Pergi ke Peranti.

 4. Di tab "Bluetooth & peranti lain", anda akan menemui suis kuasa Bluetooth. Sila hidupkan atau matikan seperti yang dikehendaki.

Perhatikan bahawa peranti anda memerlukan penyesuai Bluetooth yang berfungsi agar tetapan ini muncul. Komputer riba mempunyai satu secara lalai.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada Mac

Pada peranti Mac, menghidupkan Bluetooth sama mudahnya. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Pada Mac, klik ikon Bluetooth pada bar Menu.

 2. Pilih hidupkan atau matikan Bluetooth.

Sekiranya Mac anda tidak mempunyai ikon menu untuk Bluetooth, anda boleh mengesannya:

 1. Pilih Menu Apple.

 2. Pilih Keutamaan.

 3. Klik Bluetooth.

 4. Pilih "Tunjukkan Bluetooth di bar menu."

Sekiranya peranti anda menggunakan penyesuai Bluetooth luaran, ikon tidak akan muncul di menu. Untuk mematikan Bluetooth semasa menggunakan peranti luaran, cabut palamnya.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada Chromebook

Untuk menghidupkan Bluetooth pada Chromebook, ikuti langkah berikut:

 1. Di kanan bawah, pilih Masa.

 2. Cari ikon Bluetooth.

 3. Sekiranya tidak aktif, pilih Hidup.

Sekiranya anda tidak melihat ikon Bluetooth semasa memilih Waktu, Chromebook anda tidak berfungsi dengan Bluetooth. Anda perlu mencari cara lain untuk menyambungkan peranti anda ke Chromebook atau mendapatkan penyesuai Bluetooth luaran untuk melakukan silap mata.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada iPhone

Untuk Mengaktifkan Bluetooth pada iPhone anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Tetapan.

 2. Ketik Bluetooth.

 3. Ketik suis Bluetooth untuk menghidupkannya. Sekiranya berwarna hijau, Bluetooth anda dihidupkan.

Sebagai alternatif, anda boleh:

 1. Leret ke atas dari kanan atas skrin anda untuk membuka pusat Kawalan (pengguna iPhone model lama perlu meleret ke atas dari bawah).
 2. Ketik ikon Bluetooth.

Dalam tangkapan skrin ini, kami menyedari bahawa Bluetooth dihidupkan kerana berwarna biru. Sekiranya tidak aktif, ikon akan berwarna kelabu.

Setelah Bluetooth dihidupkan, anda dapat melihat menu Bluetooth di Tetapan anda untuk memasangkannya dengan peranti yang anda mahukan.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada peranti Android

Menghidupkan Bluetooth pada Android serupa dengan menggunakan iPhone. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka aplikasi Tetapan.

 2. Ketik Bluetooth.

 3. Ketik slaid Bluetooth pada menu. Sekiranya berwarna biru atau hijau, Bluetooth anda dihidupkan.

 4. Setelah masuk ke menu ini, anda boleh mencari peranti untuk dipasangkan dengan Android anda.

Sebagai alternatif, anda boleh:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda.

 2. Sekiranya anda tidak melihat ikon Bluetooth di menu kawalan, leret ke bawah lagi.
 3. Ketik ikon Bluetooth.

 4. Menekan segitiga kecil di sebelah Bluetooth akan memajukan anda ke menu peranti sehingga anda dapat berpasangan dengan mudah.

Cara Menghidupkan Bluetooth di Samsung TV

Beberapa model TV yang lebih baru, terutama TV Samsung, dilengkapi dengan kemampuan Bluetooth. Untuk memeriksa apakah TV anda mempunyai sokongan Bluetooth, ikuti langkah berikut:

 1. Sekiranya TV anda mempunyai Smart Remote, tidak ada yang perlu anda lakukan. TV anda mempunyai Bluetooth.
 2. Buka Menu TV. Anda boleh melakukannya dengan menekan butang Utama di alat kawalan jauh anda.

 3. Pergi ke Sound.

 4. Pergi ke Output Bunyi.

 5. Sekiranya senarai tersebut mengandungi item seperti "Pembesar Suara Bluetooth" atau "Audio Bluetooth," TV anda menyokong Bluetooth.

 6. Anda perlu kembali ke Suara di TV yang agak lama, kemudian pergi ke Tetapan Tambahan atau Tetapan Pakar.

Sekiranya anda ingin memasangkan papan kekunci, pembesar suara, atau tetikus ke TV Samsung anda, prosesnya berbeza:

 1. Navigasi ke menu Sumber di alat kawalan jauh anda.
 2. Pilih "Panduan Sambungan."
 3. Dari sana, pilih Bluetooth.
 4. TV anda harus menunjukkan arahan untuk memasangkan peranti anda.

Setelah menyambungkan Pembesar Suara ke TV, anda perlu kembali ke menu Suara dan memilih pembesar suara berpasangan sebagai peranti utama anda. Untuk peranti input seperti papan kekunci atau tetikus, pemasangan secara automatik dari senarai peranti.

Cara Menghidupkan Bluetooth pada Windows 7

Untuk mencari dan mengaktifkan Bluetooth pada Windows 7, ikuti langkah berikut:

 1. Buka menu Mula.

 2. Di bar carian, ketik "Bluetooth".

 3. Buka tetapan Bluetooth yang muncul sebagai hasil carian.

 4. Di tab Pilihan, cari menu Penemuan.

 5. Tandakan pilihan bernama "Benarkan peranti Bluetooth mencari komputer ini."

 6. Pilih Terapkan, kemudian klik Ok.

Selain itu, anda boleh menyemak tetapan Sambungan pada tab yang sama untuk membolehkan peranti menyambung dan memberitahu anda apabila sesuatu ingin mengakses komputer anda melalui Bluetooth. Anda juga perlu menggunakan tetapan ini.

Ikon Bluetooth akan muncul di bar tugas anda atau di menu item tersembunyi bar tugas anda (cari anak panah). Dari sana, anda boleh mengakses menu tetapan Bluetooth untuk mematikan Bluetooth.

Menghidupkan Bluetooth pada Komputer Riba anda

Dengan komputer riba yang mempunyai Bluetooth bawaan, anda boleh mengakses Bluetooth secara langsung melalui papan kekunci anda. Cari ikon Bluetooth pada papan kekunci anda dan tekan butang atau kombinasi butang yang sesuai dengannya untuk menghidupkan Bluetooth anda. Biasanya, butang ini berada di baris kekunci F di atas papan kekunci, dan anda mungkin perlu menekan butang Fn terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, ini boleh berbeza berdasarkan konfigurasi dan tetapan komputer riba anda, jadi pastikan anda melihat dengan betul.

Sekiranya komputer riba anda tidak menggunakan pengecas, anda mungkin mahu mematikan Bluetooth untuk mengekalkan bateri.

Berpasangan dengan Peranti Lain

Sebaik sahaja anda berada di menu Bluetooth peranti anda, anda boleh menukar nama peranti anda untuk tujuan sambungan Bluetooth. Menukar nama Bluetooth menjadi sesuatu yang mudah akan menolong anda mencarinya ketika cuba menyambung ke peranti lain.

Memasangkan dua peranti melalui Bluetooth adalah mudah. Aktifkan Bluetooth pada kedua peranti (untuk beberapa peranti input yang diaktifkan secara lalai atau dengan suis), kemudian cari nama satu peranti pada menu peranti Bluetooth yang lain. Setelah anda memilih alat yang ingin anda pasangkan, proses selebihnya adalah automatik.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Saya Tidak Mempunyai Bluetooth?

Sekiranya Bluetooth anda dihidupkan tetapi tidak berfungsi, cuba mulakan semula peranti anda. Biasanya, itu akan menyelesaikan masalah sementara.

Sekiranya peranti anda tidak dapat dijumpai, pastikan anda membaca manual yang disertakan dengan betul. Untuk PC, rujuk menu Bluetooth. Untuk telefon bimbit, pastikan Bluetooth dihidupkan.

Sekiranya anda menghadapi masalah menyambungkan peranti anda, pastikan anda menukar nama pasangannya menjadi sesuatu yang mudah dikenali.

Namun, jika peranti anda tidak menyokong Bluetooth, hanya ada satu pilihan yang tersisa. Anda mesti membeli penyesuai Bluetooth luaran. Nasib baik, terdapat banyak pilihan untuk dipilih.

Untuk komputer, mereka biasanya berbentuk USB stick yang boleh anda pasangkan ke PC anda untuk membolehkan penyambungan Bluetooth. Untuk TV, anda boleh menggunakan penyesuai USB atau penyambung yang disambungkan melalui kabel atau kabel yang sesuai untuk TV anda.

Anda juga boleh mendapatkan penyesuai Bluetooth di dalam kereta anda! Bluetooth membolehkan anda mengalirkan muzik dari telefon anda sambil menggunakan pembesar suara kenderaan anda yang kuat. Atau anda boleh membuat panggilan telefon semasa memandu, yang, walaupun umumnya tidak disarankan, paling tidak adalah kaedah yang lebih selamat daripada memegang telefon itu sendiri.

Sekiranya anda menggunakan penyesuai luaran, Bluetooth biasanya harus diaktifkan secara lalai selama penyesuai dipasang, tetapi anda dapat mengakses tetapan yang disebutkan di atas untuk memastikannya.

Kesambungan Tanpa Kabel

Di sana anda memilikinya. Anda kini telah belajar mengaktifkan Bluetooth pada semua peranti kegemaran anda. Menggunakan Bluetooth akan menjimatkan banyak masalah dengan pengurusan kabel, dan ia akan kelihatan lebih bersih. Pastikan peranti anda berkemampuan Bluetooth atau beli penyesuai pilihan anda untuk mengatasi masalah itu.

Adakah anda mempunyai masalah menggunakan Bluetooth? Peranti Bluetooth apa yang anda gunakan dengan PC atauMac anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.