PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan iMac sebagai Monitor untuk PC

IMac mempunyai salah satu paparan terbaik di pasaran, dan jika anda bernasib baik mempunyai monitor retina 4K, skrin yang bertenaga cenderung menjadikan aliran kerja anda lebih menyenangkan. Selain itu, anda boleh menggunakan Target Display Mode untuk menghubungkan MacBook dengan iMac akhir 2009 atau pertengahan 2010.

Cara Menggunakan iMac sebagai Monitor untuk PC

Tetapi adakah mungkin menggunakan Mac anda sebagai monitor PC?

Untuk menjawab soalan dengan segera - ya, adalah mungkin untuk menggunakan iMac anda sebagai monitor PC. Namun, anda memerlukan iMac dan PC yang serasi, ditambah dengan kabel / penyesuai khas. Sekiranya Mac anda mempunyai Paparan Retina, ini tidak mungkin.

Artikel ini akan memberikan panduan langkah demi langkah mengenai cara melakukannya, serta gambaran keseluruhan mengenai peralatan yang diperlukan. Tanpa basa-basi lagi, mari kita selami.

Cara Menggunakan iMac sebagai Monitor PC

Menyiapkan iMac anda untuk digunakan sebagai monitor PC jauh lebih mudah daripada yang anda fikirkan, tetapi ia hanya akan berfungsi jika anda mempunyai model dan kabel iMac yang serasi.

Inilah semua yang perlu anda ketahui untuk menyambungkan iMac ke PC anda.

Keperluan

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah periksa sama ada iMac anda boleh digunakan sebagai monitor sekunder. Lihat portnya, dan jika iMac anda mempunyai Thunderbolt atau Mini Display Port, ia dapat digunakan sebagai monitor.

Walau bagaimanapun, perkara tidak semudah itu, jadi periksa model yang serasi:

  • Akhir 2009 dan pertengahan 2010 iMac 27 inci yang menampilkan port Mini Display
  • Pertengahan 2011 dan 2014 iMac yang menampilkan port Thunderbolt

    keperluan

Model tertentu yang lain (hingga akhir 2014) mungkin juga digunakan sebagai paparan sekunder. Walau bagaimanapun, retina iMac 5K akhir 2014 tidak menawarkan Mod Paparan Sasaran. Untuk keperluan lain, anda juga memerlukan PC yang mempunyai port Mini Display atau Thunderbolt.

Sekiranya PC anda tidak mempunyai port ini, anda boleh menggunakan port HDMI atau Display dengan penyesuai yang sesuai. Contohnya, anda boleh menggunakan penyesuai HDMI to Mini Display atau penyesuai Mini Display to Display Port. Sudah tentu, Mini Display, Thunderbolt, atau kabel HDMI juga diperlukan.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai usia Mac yang anda gunakan, mudah didapati. Klik simbol Apple di bahagian atas Mac anda dan klik ‘About Mac ini.’ Seterusnya, semak pop timbul untuk maklumat yang diperlukan.

Kami dapat dengan segera memberitahu dari tangkapan skrin ini bahawa Mac ini tidak akan berfungsi.

Panduan Persediaan

Setelah anda yakin bahawa Mac anda memenuhi kriteria yang disenaraikan di atas, mari kita berusaha menyiapkan sistem anda.

Langkah 1: Menyambungkan Kabel

Matikan iMac dan PC anda, kemudian pasangkan kabel ke port Thunderbolt, HDMI, atau Display pada PC anda. Seterusnya, pasangkan kabel ke Thunderbolt atau Mini Display Port di iMac anda.

panduan persediaan

Catatan: Sekiranya anda menggunakan penyesuai, sambungkan kabel ke penyesuai terlebih dahulu, kemudian masukkan hujung lelaki ke port Mini Display / Thunderbolt di iMac.

Langkah 2: Mod Paparan Sasaran Pencetus

Hidupkan iMac dan PC, kemudian tahan Cmd + F2 atau Cmd + Fn + F2 pada papan kekunci iMac untuk mencetuskan Mode Paparan Sasaran. Dalam beberapa saat, anda akan dapat melihat skrin PC anda dicerminkan di iMac.

Kebimbangan Penyelesaian Skrin

Untuk kualiti paparan yang optimum, penting untuk menetapkan resolusi layar dengan betul.

Secara umum, menetapkan output video ke 2560 x 1440 pada PC anda harus sesuai dengan resolusi layar iMac yang lebih lama (2009, 2010, 2011, dan beberapa model 2014). Walau bagaimanapun, Apple memperkenalkan paparan retina 4K melintasi garis 27 inci pada tahun 2014. iMac ini mempunyai resolusi asli 5120 x 2880 yang mungkin sukar ditandingi jika anda menggunakan komputer riba. Plus, Mod Paparan Sasaran mungkin tidak tersedia.

Sekiranya anda ingin memeriksa resolusi iMac, klik pada logo Apple di bar tugas, pilih ‘About This Mac’, dan pilih tab ‘Display’.

kebimbangan resolusi skrin

Catatan: Tangkapan skrin diambil pada iMac akhir 2015

Gunakan iMac sebagai Paparan Kedua

Terlepas dari model iMac yang anda miliki, ia dapat digunakan sebagai layar kedua untuk PC anda. Dengan kata lain, anda dapat mencerminkan paparan PC ke iMac walaupun 5K terbaru. Tetapi anda harus tahu bahawa iMac perlu menjalankan Windows 10 Home atau Pro agar muslihat berjaya.

Apple mempunyai lebih banyak arahan untuk menjalankan Windows di Mac melalui Boot Camp di sini.

Langkah 1

Pastikan iMac anda hidup dan menjalankan Windows, kemudian sambungkan ke rangkaian yang sama dengan PC anda melalui Ethernet atau WiFi.

Pergi ke Tetapan Windows di iMac anda, pilih 'Sistem', dan pilih 'Memproyeksikan ke PC ini' dari bar menu di sebelah kiri.

Langkah 2

Di bawah 'Memproyeksikan ke PC ini', klik pada menu drop-down pertama dan pilih 'Tersedia di mana-mana.' Pilih 'Pertama kali sahaja' di bawah 'Minta untuk memproyeksikan ke PC ini.' Tidak perlu 'Memerlukan PIN untuk memasangkan, 'jadi anda boleh mematikan pilihan.

Di bahagian bawah tetingkap, pastikan anda memberi nama komputer anda, terutamanya jika anda mempunyai banyak mesin di rumah anda.

Langkah 3

Pindah ke PC dan akses ‘Action Center’ dari sudut kanan bawah. Pilih jubin ‘Projek’ dan pilih ‘Sambungkan ke paparan tanpa wayar’.

PC akan mencari paparan yang tersedia dan iMac anda akan muncul dalam hasilnya. Klik pada iMac dan PC anda harus menunjukkan kedua-dua paparan.

Langkah 4

Anda mungkin perlu masuk ke 'Tetapan Paparan' dan mengubah resolusi sehingga nampak sama pada kedua mesin. Sebagai contoh, jika anda mencerminkan iMac 5K, resolusi 2560 x 1440 harus berfungsi dengan baik, tetapi ini bergantung pada model iMac dan PC yang tepat yang anda gunakan.

Mengakhiri

Sekiranya anda mempunyai peranti dan kabel / penyesuai yang betul, menggunakan iMac sebagai monitor PC cukup mudah.

Walaupun anda mungkin menghadapi kesukaran untuk menghubungkan keduanya jika kriteria tertentu tidak terpenuhi, bagi mereka yang mempunyai kabel yang sesuai dan dilengkapi dengan Mode Paparan Sasaran, anda dapat menggunakan iMac sebagai monitor untuk PC. Mempunyai dua monitor dapat menjadikan permainan, bekerja, dan kerja rumah menjadi lebih mudah, jadi itu pasti patut dicuba.

Adakah anda pernah mencuba menggunakan iMac anda sebagai monitor PC? Kongsi pendapat dan pengalaman anda dalam komen di bawah.