Alat

Cara Menggunakan Kabel Extender IR dengan TV Samsung

Kabel Infrared Extender dari Samsung, yang biasanya dikenal sebagai IR Extender, memungkinkan anda merapatkan jurang antara Smart Touch Remote dan kotak kabel anda atau peranti AV lain. Apa yang dilakukan oleh kabel IR Extender pada dasarnya adalah membolehkan anda mengawal kotak kabel anda dengan Smart Touch Remote, dan bukannya menggunakan kabel jarak jauh.

Cara Menggunakan Kabel Extender IR dengan TV Samsung

Apa Masalahnya?

Jadi apa sebenarnya faedah menggunakan IR Extender? Mengapa tidak hanya menggunakan alat kawalan jauh kabel anda? Apa yang membezakan kabel Infrared Extender? Oleh itu, anda boleh menggunakan Smart Touch Control. Pengawal ini jauh lebih unggul daripada alat kawalan jauh kabel standard anda, yang membolehkan pengguna menggunakan pad sentuh, kawalan suara, dan, antara pelbagai ciri lain, Edge yang boleh dikatakan penyemak imbas yang lebih baik daripada pilihan android terbina dalam.

Namun, kelebihan terbesar menggunakan Smart Touch Control adalah anda dapat menggunakannya dengan pelbagai peranti, termasuk set-top box, pemain Blu-ray, dan banyak peranti lain.

Satu lagi perkara hebat mengenai IR Extender ialah ia berfungsi dengan sensor IR. Ini bermaksud bahawa isyarat IR akan selalu mencapai peranti luaran yang betul.

Akhirnya, IR Extender Cable dapat berfungsi dengan peranti yang tidak terlihat, misalnya, peranti yang tersimpan di kabinet anda.

samsung

Langkah berjaga-berjaga

Sudah tentu, IR Extender, seperti teknologi lain, dilengkapi dengan kelemahannya sendiri. Ini mungkin tidak mencukupi untuk menghalangi anda memilih jenis kabel ini, tetapi ada baiknya anda mengetahui.

Pertama, kabel IR Extender perlu dekat dengan alat kawalan jauh agar dapat berfungsi. Semua peranti luaran juga perlu disambungkan ke TV Samsung.

Kedua, IR Extender tidak hebat untuk mengelakkan halangan. Ini bermaksud bahawa anda harus mengelakkan halangan antara sensor IR Extender dan penerima.

Menyambungkan IR Extender Cable dengan Samsung Smart TV anda

Terdapat tiga bahagian yang berbeza dari kabel IR Extender - Pemancar IR, Penerima IR, dan sambungan kuasa berasaskan USB yang juga dapat dipasang ke soket dinding dengan penyesuai DC5V. Anda akan melihat pita pelekat pada Pemancar IR dan Penerima IR. Ini untuk merekatkannya ke peranti lain.

Persediaan Fizikal

Kupas pita pelekat pada Pemancar IR dan pasangkannya ke sensor IR Set-top Box anda. Kupas pita dari Penerima IR dan tempelkan pada garis pandang alat kawalan jauh anda. Seperti disebutkan, pastikan tidak ada halangan antara alat kawalan jauh dan Penerima IR Anda.

Perlu diingat bahawa beberapa TV dan set-top box dilengkapi dengan port IR di belakang, jadi beberapa IR Extenders mempunyai soket dan bukannya pita pelekat. Walau bagaimanapun, pita pelekat cenderung berkinerja lebih baik kerana anda boleh meletakkan Pemancar / Penerima di mana sahaja anda mahu.

Mencari Jauh Sejagat

Setelah persediaan fizikal selesai, anda perlu menghidupkan TV Samsung anda dan tekan Menu butang pada alat kawalan jauh anda. Ini akan memulakan Persediaan Jauh Universal. Dari tetingkap ini, arahkan ke Sistem pilihan dan tekan Masukkan butang. Sekarang, pilih Pengurus peranti dan tekan Masukkan lagi. Cari entri Universal Remote Setup di sini dan tekan Masukkan untuk memulakannya.

Mencari Pembekal Perkhidmatan

Hidupkan peranti yang anda mahu sambungkan alat kawalan jauhnya. Pilih Mulakan menggunakan Smart Touch Remote dan sahkan dengan menekan Masukkan. Cari pemancar pada peranti dan tekan okey. Sekarang, pilih jenis peranti yang ingin anda sambungkan dan sahkan. Untuk mencari penyedia perkhidmatan anda, taipkan namanya ke dalam Cari pembekal perkhidmatan anda kotak. Senarai penyedia yang tersedia akan muncul di skrin. Pilih yang anda mahu dan tekan Masukkan.

Menyelesaikan Persediaan

Untuk menyambungkan kotak set-top, anda perlu memilih port TV untuk disambungkan. Selepas anda menekan Masukkan untuk menetapkan kotak set-top, tekan butang Saluran Atas / Bawah pada Smart Touch Control untuk melihat apakah ia berfungsi. Sekiranya TV Samsung anda merespons perintah ini, ini bermakna anda telah berjaya menyiapkan IR Extender Cable dan Smart Touch Control anda. Di menu Set-top box Control Test yang muncul, pilih Ya untuk mengesahkan.

Kabel Extender IR dan TV Pintar Samsung

Kabel IR Extender membolehkan anda menggunakan alat kawalan jauh Smart Touch Control, menjadikannya lebih mudah untuk mengendalikan TV Samsung anda dari sofa. Teknologi IR Extender adalah berpatutan dan ia adalah penyelesaian hebat untuk semua peranti persisian yang anda boleh sambungkan ke Samsung Smart TV.

Adakah anda menggunakan IR Extender Cable? Apa jenis set-top box yang anda gunakan? Apa pendapat anda mengenai peranti ini? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found