PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan DBAN

DBAN, kependekan dari Darik's Boot and Nuke, adalah program percuma yang membolehkan pengguna memadam semua fail pada cakera keras dengan cepat dan berkesan. Ini berlaku untuk setiap fail, termasuk keseluruhan sistem operasi.

Cara Menggunakan DBAN

Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana melakukan penghapusan sistem yang lengkap menggunakan DBAN. Ini akan membimbing anda melalui semua langkah yang terlibat, dari memuat turun program hingga membersihkan cakera keras.

Cara Menggunakan DBAN melalui USB

Seperti yang disebutkan, DBAN mengelap semuanya bersihkan dari cakera keras anda - termasuk sistem operasi. Ini bermaksud bahawa anda memerlukan peranti luaran untuk menggunakannya. Selalunya, ini akan menjadi pemacu kilat USB.

Walaupun anda mungkin mempunyai pemacu kilat multi-gigabait, kapasiti minimum yang disyorkan ialah 32MB dengan ruang kosong 11MB.

Pertama sekali, anda memerlukan aplikasi untuk membuat pemacu kilat yang boleh di-boot. Terdapat pelbagai pilihan tetapi kami mengesyorkan Rufus. Pastikan aplikasi Rufus ada di pemacu denyar anda. Kemudian, pergi ke laman web rasmi DBAN dan muat turun fail ISO DBAN ke desktop peranti anda. Sekarang, berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk menjadikan USB bootable untuk tujuan DBAN.

 1. Pergi ke pemacu kilat anda dan jalankan aplikasi Rufus yang telah anda muat turun.

 2. Aplikasi akan menemui USB secara automatik. Klik menu di sebelah Boot dan pilih Imej ISO atau Cakera.

 3. Menu pop-up akan ditunjukkan, di mana anda dapat memilih fail ISO DBAN di desktop anda.

 4. Pilih Buka. Kemudian, pilih BERMULA.

 5. Apabila mesej amaran muncul, memberitahu anda bahawa proses ini akan menghapus semua data pada pemacu USB anda, pilih okey.

Di sana anda memilikinya; anda berjaya membuat pemacu USB yang dapat di-boot untuk penghapusan DBAN anda.

Tetapi bagaimana jika anda tidak mahu melakukan penghapusan cakera DBAN menggunakan pemacu USB?

Cara Menggunakan DBAN Tanpa USB

Satu-satunya alternatif untuk menggunakan USB untuk pemadaman DBAN adalah membakarnya ke CD. Malangnya, anda tidak dapat melakukan ini seperti membakar fail biasa ke CD. Program yang baik untuk ini, yang dapat kami sarankan, adalah Pembakar ISO Percuma. Ini adalah aplikasi pihak ketiga tetapi ringan dan sangat mudah. Inilah cara mengubah cakera menjadi pemacu DBAN yang boleh di-boot.

 1. Muat turun aplikasi ISO Burner Percuma dan jalankan (ini adalah program yang berdiri sendiri, jadi tidak perlu memasangnya).
 2. Masukkan CD / DVD / BD kosong ke dalam pemacu anda.

 3. Jalankan ISO Burner.

 4. Di bawah Pandu, pilih yang ditugaskan ke cakera kosong yang anda masukkan.

 5. Sebelah Fail ISO, klik Buka.

 6. Cari fail ISO DBAN (muat turun seperti yang dijelaskan dalam bahagian USB di atas).

 7. Pilih Bakar.

Itu sahaja; sekarang CD anda boleh di-boot DBAN.

Perhatikan bahawa anda boleh mengubah cakera keras luaran menjadi pemacu DBAN yang boleh di-boot. Selain itu, anda boleh menggunakan DBAN untuk membersihkan pemacu luaran atau pemacu lain yang dilekatkan pada komputer anda.

Cara Menggunakan DBAN pada Windows

Setelah anda mempunyai semua peralatan yang diperlukan untuk melakukan penghapusan cakera DBAN, anda akan bekerja di BIOS. Inilah cara boot dari pemacu DBAN USB / CD anda di Windows.

 1. Mulakan semula komputer anda dengan mengklik ikon menu Mula, menekan butang kuasa, dan memilih Mula semula.

 2. Kemungkinan besar, menekan F10 kunci akan membolehkan anda memilih pemacu yang akan digunakan untuk boot. Ini mungkin berbeza dari komputer ke komputer, jadi, perhatikan arahan BIOS ketika komputer anda dimulakan.

Setelah DBAN berjalan di BIOS anda, anda akan melihat skrin biru dengan senarai pilihan arahan. Menekan F2 kekunci pada papan kekunci anda akan membawa anda ke halaman maklumat mengenai perisian DBAN. The F4 kunci akan membawa anda ke penafian DBAN penuh (RAID).

Terdapat dua kaedah menggunakan DBAN. Yang pertama melibatkan menekan F3, pada ketika mana anda akan dibawa ke skrin yang akan membantu anda memadam setiap pemacu yang dipasang dengan cepat. Pilihan kedua memberi anda lebih banyak kelonggaran di jabatan ini. Untuk meneruskan pilihan DBAN yang lebih spesifik (disyorkan), tekan Masukkan.

Terdapat beberapa kaedah yang digunakan DBAN untuk membersihkan cakera keras anda. Berikut adalah senarai arahan yang tersedia dalam mod Pantas F3:

 1. mengelak - Kaedah penghapusan DoD 5220.22-M, yang menggunakan 7 hantaran semasa membersihkan pemacu anda.
 2. dodshort - Berfungsi dengan cara yang sama seperti di atas kecuali hanya tiga hantaran.
 3. ops2 - Kaedah Kanada lama untuk penghapusan data. Satu-satunya perbezaan, berbanding dengan DoD, adalah bahawa ia menggunakan satu langkah pengesahan.
 4. gutmann - Sebanyak 35 hantaran. Kebanyakannya tidak berguna untuk cakera keras moden.
 5. prng - Juga dikenali sebagai kaedah Data Rawak, sangat berkesan pada pemacu moden.
 6. cepat - Juga dikenali sebagai Write Zero, kaedah ini melibatkan menulis angka nol, berbanding, misalnya, watak rawak kaedah Data Rawak.

DBAN dan kebanyakan pakar mengesyorkan dodshort arahan. Perintah lain yang menggunakan kaedah yang sama adalah autonuke. Oleh itu, jika anda pernah mendengar ada orang yang membicarakan pemacu automatik, mereka bercakap mengenai perintah dodshort.

Mod interaktif, sebaliknya, memberi anda lebih banyak pilihan. Contohnya, ini membolehkan anda memilih cakera keras yang ingin anda lap. Gunakan J dan K pada papan kekunci anda untuk bergerak naik / turun pada senarai dan Masuk / Ruang untuk membuat perubahan. Di bahagian bawah skrin, anda akan melihat beberapa pintasan papan kekunci. P membawa anda ke skrin tetapan kaedah PRNG. M membolehkan anda memilih kaedah penghapusan mana yang akan digunakan.

Cara Menggunakan DBAN pada Mac

DBAN adalah alat yang sangat berkesan untuk komputer Windows, tetapi bolehkah anda menggunakannya pada sistem macOS? Malangnya, DBAN tidak berfungsi pada peranti Apple. Nasib baik, setiap Mac dilengkapi dengan perisian penghapusan pemacu sendiri. Inilah cara membersihkan peranti macOS anda dengan bersih.

 1. Hidupkan peranti dan tahan terus Pilihan, Perintah, dan R kekunci pada papan kekunci. Ini akan menjalankan Mod Pemulihan.
 2. Pergi ke Utiliti tingkap dan jalankan Utiliti Cakera.
 3. Pilih pemacu yang ingin anda padamkan di bar sisi kiri.
 4. Klik Format dan pilih macOS Diperluas.
 5. Tutup tetingkap Disk Utility dan pilih Pasang semula macOS.
 6. Ikut arahan.

Di sana anda memilikinya, pemacu pilihan macOS anda dibersihkan.

Cara Menggunakan DBAN pada Chromebook

DBAN juga tidak tersedia untuk peranti Chrome OS. Syukurlah, penghapusan pemacu lebih mudah di Chromebook (berbanding komputer Mac). Mulakan dengan menghapus item yang telah anda muat turun. Keluarkan semua akaun juga. Kemudian, lakukan perkara berikut.

 1. Buka Google Chrome dan taip ”tetapan chrome: //.”

 2. Navigasi ke Tetapan dan pilih Paparkan tetapan terperinci.

 3. Tatal ke bawah sehingga anda sampai Powerwash di bawah ”Aturan semula.”

 4. Klik Tetapkan semula butang dan sahkan.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya menjalankan DBAN dari Windows?

DBAN adalah alat yang dibuat khusus untuk membersihkan komputer desktop dan komputer riba. Namun, program ini berfungsi dari BIOS, bukan dari Windows. Bukan itu sahaja, tetapi DBAN akan memadamkan semua maklumat dari cakera keras anda, yang merangkumi OS Windows. Jadi, untuk menjawab soalan ini, tidak, anda tidak boleh menjalankan DBAN dari Windows.

Adakah DBAN selamat digunakan dengan komputer riba saya?

Selagi anda 100% yakin bahawa anda ingin semua maklumat pada cakera tertentu dihapuskan, DBAN benar-benar selamat digunakan pada komputer riba dan peranti desktop. Namun, pastikan bahawa anda telah menyokong semua yang anda perlukan. Keseluruhan titik di belakang menggunakan alat perisian seperti DBAN adalah untuk menghapus semua yang tidak dapat dipulihkan pada pemacu tertentu.

Bolehkah saya menggunakan DBAN dengan SSD?

Alat DBAN akan mengesan pemacu SSD seperti pemacu lain di komputer. DBAN mampu membersihkan pemacu sedemikian sehingga bersih. Walau bagaimanapun, memandangkan pemacu SSD jauh lebih sensitif daripada alternatif HDD, penghapusan DBAN mungkin akan memendekkan jangka hayat SSD. Oleh itu, jika anda merancang untuk tidak lagi menggunakan SSD yang dimaksudkan, teruskan dan lakukan penghapusan. Sekiranya tidak, pastikan anda memahami risiko yang berlaku.

Berapa lama masa yang diperlukan DBAN berfungsi?

Ini bergantung pada pemproses komputer anda, jenis HDD, dan, tentu saja, saiznya - semakin besar kapasitinya, semakin lama ia perlu dilap. Lazimnya, DBAN memerlukan masa kira-kira 1-3 jam untuk menyapu cakera keras 1TB. Walau bagaimanapun, jika komputer anda benar-benar lama dan pemprosesnya lambat, mungkin memerlukan masa lebih lama daripada ini. Sekiranya anda perlu menghapus data dengan cepat dan memastikannya tidak dapat dipulihkan, anda juga boleh menggunakan kaedah fizikal pemusnahan cakera keras.

Menghapuskan Perkara Bersih Menggunakan DBAN

Walaupun DBAN adalah perisian yang bertujuan untuk menghapus cakera keras (Windows), ada kaedah serupa yang dapat digunakan pada peranti lain seperti komputer Mac dan Chromebook. Bagaimanapun, ikuti panduan tutorial ini dengan teliti dan lap cakera keras anda dengan bersih.

Adakah anda berjaya melakukan apa yang anda mahukan? Kaedah mana yang anda gunakan? Kongsi dengan komuniti di bahagian komen di bawah.