Hiburan

Cara Menggunakan Tongkat TV Api Amazon [Mac 2021]

Ini adalah zaman media streaming. Di mana pun anda melihat, sepertinya setiap syarikat ingin memanfaatkan era baru yang telah kita lalui. Sangat sukar untuk dilayari, terutamanya jika anda hanya ingin mengabaikan kebisingan yang datang dari media industri dan hanya ingin menonton hiburan yang berkualiti.

Cara Menggunakan Tongkat TV Api Amazon [Mac 2021]

Sekiranya anda mencari kaedah termudah untuk menonton platform media baru seperti Netflix, Disney +, atau Hulu, barisan peranti Amazon Fire TV adalah tempat yang baik untuk bermula.

Walaupun terdapat beberapa peranti yang berbeza untuk dipilih, Fire Stick 4K adalah banyak pengguna memilih untuk menonton filem dan rancangan TV kegemaran mereka. Fire Stick 4K mudah digunakan, tetapi jika anda baru mendapatkannya, anda mungkin belum membuka sepenuhnya potensi peranti. Sama ada anda seorang pemula yang baru saja membeli Fire Stick pertama anda, atau anda bersedia untuk membawa pilihan streaming anda ke tahap seterusnya, berikut adalah cara menggunakan Amazon Fire TV Stick anda.

Apa yang Boleh Anda Lakukan Dengan Tongkat TV Amazon Fire?

Amazon Fire TV Stick 4K, yang dikenali sebagai "Fire Stick," adalah peranti penstriman kecil yang dihasilkan oleh Amazon yang membolehkan anda menonton video yang disiarkan melalui sambungan internet ke televisyen anda. Walaupun ia bukan peranti Amazon Fire TV yang pertama, sejauh ini paling popular, dan ia bersaing secara langsung dengan Roku dan Chromecast seperti Google TV di pasaran peranti aliran anggaran.

Peranti terpasang ke bahagian belakang televisyen anda melalui HDMI (sama ada dengan tongkat itu sendiri atau menggunakan penyesuai yang digabungkan untuk sambungan yang ketat), dan ia menghubungkan ke sambungan WiFi rumah anda untuk menyampaikan media terus ke televisyen anda menggunakan aplikasi, sama seperti telefon pintar anda. Ia disalurkan melalui kabel USB mikro yang disertakan, dipasang di bahagian belakang televisyen atau penyesuai AC, dan memerlukan sedikit ruang di belakang televisyen anda.

Alat kawalan jauh baru-baru ini dikemas kini dan kini dapat mengawal kekuatan dan kelantangan televisyen anda, selain pilihan main / jeda dan pilihan navigasi pada alat kawalan jauh. Anda juga boleh menggunakan Alexa dengan menekan butang pada alat kawalan jauh. Dia boleh membimbing anda, membantu anda, dan bahkan membuat anda ketawa.

Tongkat Api TV Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Terdapat beberapa model, termasuk Fire TV Stick (Gen ke-2 2016), Fire TV Stick (Gen ke-3 2021), dan Fire TV Stick 4K (2018). Semua Fire Sticks berfungsi dengan cara yang serupa, kecuali masing-masing membawa daya pemprosesan, ciri dan resolusi yang dipertingkatkan.

Hanya ada satu Fire TV Stick 4K peranti, tetapi terdapat dua Fire TV Sticks terbaru. Fire TV 4K menghasilkan resolusi 4K dengan streaming media dan siaran televisyen, jika tersedia, dan ia mempunyai lebih banyak daya pemprosesan, terutama untuk mendorong piksel tambahan ke televisyen anda. Fire TV Stick 4K juga mempunyai masa tindak balas yang lebih pantas dan kurang penyangga.

Fire Stick (generasi ke-2 2016) dilengkapi pemproses MediaTek 1.3GHz, dan Fire TV Stick yang lebih baru (Gen ke-3 2021) menawarkan pemproses 1.7 GHz Quad-core. Kedua-dua Fire Sticks menawarkan HD 1080p, tetapi tidak memberikan kualiti 4K. Dengan resolusi 4K 2160p dan kerana kebanyakan HDTV telah beralih ke 4K secara lalai, 4K Fire Stick masih menjadi pilihan terbaik.

Satu-satunya peranti Fire TV lain yang mempunyai ciri yang sama, tetapi lebih sedikit ciri daripada Fire TV 4K Stick, adalah Fire Cube dengan penyimpanan 16GB dan pemproses teras Hexa berbanding 8GB dan CPU quad-core. Bagi kebanyakan pengguna, kos menentukan keputusan mereka. Kedua-dua peranti ini agak serupa, termasuk alat kawalan jauh yang sama yang membolehkan anda mengawal televisyen anda, tetapi Fire Cube tidak memerlukan alat kawalan jauh untuk menggunakan Alexa. Ya, Cube bukan Tongkat, tapi kami rasa penting untuk disebutkan.

Menyiapkan Stick TV Api Amazon

Untuk menggunakan Fire Stick Devices Amazon, anda harus memastikan anda bersedia menghidupkan peranti anda. Anda memerlukan HDTV yang agak moden dengan port HDMI terbuka, bersama dengan sambungan WiFi dengan kelajuan internet yang cukup pantas untuk menstrim video dalam talian. Anda juga memerlukan penyesuai kuasa untuk memasang Fire Stick.

Sekiranya anda menggunakan Fire TV Stick yang lebih lama (Gen ke-2 2016) atau, Fire TV Stick yang lebih baru (Gen ke-3 2021), anda boleh menggunakan port USB yang disertakan pada televisyen anda untuk menghidupkan unit. Sekiranya anda memilih untuk menaik taraf ke model 4K, anda perlu memasukkan peranti anda ke stopkontak; port USB tidak cukup kuat untuk peranti itu.

Amazon_FireTV_Stick

Setelah mengeluarkan Fire Stick anda, kini saatnya untuk menyiapkannya.

 1. Sambungkan Amazon Fire TV Stick ke port HDMI yang tersedia di televisyen anda. Pasangkan peranti ke port HDMI secara langsung atau gunakan kabel pemanjang HDMI yang disertakan untuk ruang yang lebih ketat.

 2. Sambungkan penyesuai kuasa USB Mikro ke Fire TV Stick dan pasangkan ke soket dinding atau palam USB televisyen anda.

 3. Hidupkan TV anda dan pilih input HDMI untuk Fire Stick anda, maka anda akan melihat Fire TV Stick dipaparkan di TV anda.Tongkat TV Api
 4. Fire TV Stick mencari alat kawalan jauh, mendorong anda menekan butang rumah selama sepuluh saat untuk menyambung.Jauh Api
 5. Sekarang anda akan menekan butang Main / Jeda untuk meneruskan.

 6. Pada skrin yang muncul seterusnya, anda akan memilih bahasa anda. Bahasa
 7. Pada skrin seterusnya di TV, anda akan memilih rangkaian Wi-Fi dan menyiapkannya untuk disiarkan. Pilih Rangkaian
 8. Setelah sambungan berjaya, kemas kini dimuat turun dan dipasang ke Fire TV Stick. Kemas kini Kebakaran
 9. Daftarkan Amazon Fire TV Stick anda dengan akaun Amazon anda, atau buat akaun Amazon jika anda belum memilikinya. Pendaftaran
 10. Anda akan disambut dengan nama yang telah anda kaitkan dengan akaun Amazon anda dan boleh meneruskan atau memilih akaun Amazon yang lain jika anda mempunyai lebih dari satu.
 11. Memuatkan video ditunjukkan di skrin seterusnya.
 12. Anda boleh mengaktifkan kawalan ibu bapa, jika diperlukan, di skrin seterusnya. Kawalan ibu bapa
 13. Amazon Fire Stick memberitahu anda bahawa ia telah menambahkan video anda ke menu utama, dan skrin intro terakhir memberi tahu anda bahawa Amazon Alexa kini tersedia di Fire TV. Alexa
 14. Penyediaan Amazon Fire TV Stick kini selesai, dan anda akan berada di skrin Utama Amazon Fire TV. Rumah Tongkat Api

Anda dapat menavigasi antara skrin Utama, Video, Rancangan TV, Filem, Permainan, Aplikasi, Muzik, Foto, dan Tetapan anda. Anda boleh menggunakan jarak jauh Amazon Fire TV Stick atau memuat turun aplikasi Jarak Jauh TV Api Amazon dari Apple App Store atau Google Play untuk peranti mudah alih anda.

Bolehkah Saya Mengawal Fire Stick dari Telefon Saya?

Ya, anda boleh menggunakan telefon pintar anda untuk mengawal Fire TV Stick anda, dan sebenarnya, anda seharusnya — sekurang-kurangnya pada mulanya. Apabila anda mula menyiapkan Fire Stick, anda akan memasukkan banyak kata laluan kecuali anda memilih pemasangan telefon apl. Di situlah anda mendapat kod pada telefon pintar anda untuk aplikasi tersebut setelah log masuk ke akaun anda. Taipkan kod yang dipaparkan ke Fire TV Stick, dan aplikasinya seketika; diaktifkan.

Selain daripada pengaktifan telefon aplikasi Fire TV, log masuk ke Netflix, Hulu, HBO, dan lain-lain boleh menjadi lebih cekap jika anda menggunakan papan kekunci telefon anda dan bukannya kawalan alfa-numerik peranti kebakaran bolak-balik. Anda boleh menggunakan aplikasi telefon pintar (tersedia untuk Android dan iOS) untuk mengendalikan Fire Stick anda, menjadikannya pengganti yang sangat baik untuk alat kawalan jauh yang hilang, bersama dengan menyiapkan aplikasi.

Persediaan Stick TV Api

Setelah memasang Fire TV Stick, menggunakannya cukup mudah. Alat kawalan jauh digunakan untuk menavigasi halaman, menggerakkan kursor yang disorot di sekitar pelbagai skrin untuk memilih pilihan anda, dan mengklik pada butang tengah membuka aplikasi yang telah anda pilih.

Beberapa aplikasi telah dipasang pada unit. Begitu juga, panel "Aplikasi" tersedia di skrin utama Fire TV di mana anda boleh menambah aplikasi pilihan. Anda juga boleh menggunakan pilihan carian untuk mencari secara langsung aplikasi yang ingin anda pasang. Alexa membolehkan anda mempercepat prosesnya dengan menyuruhnya melakukan tugas. Cukup tekan butang mikrofon pada alat kawalan jauh dan minta dia memasangnya.

Tunggu, Alexa berada di Jauh? Ya, kecuali di Fire TV Cube. Pada Stick TV Fire 2021 yang lebih baru, mereka menukar ikon mikrofon menjadi simbol Alexa.

Menggunakan Alexa di Fire TV Stick Anda

Sekiranya anda melihat alat kawalan jauh yang disertakan dengan Fire Stick anda, anda akan melihat bahawa, di dekat bahagian atas alat kawalan jauh, terdapat butang mikrofon kecil di bahagian atas alat kawalan jauh. Menekan dan menahan butang di bahagian atas alat kawalan jauh membolehkan anda bertanya arahan suara, pertanyaan, pertanyaan, dan banyak lagi. Ini memudahkan pencarian rancangan dan filem kegemaran anda, walaupun menggunakannya untuk melakukan tindakan asas seperti menjeda rancangan yang anda tonton biasanya jauh lebih lambat daripada, katakanlah, hanya menggunakan kawalan main balik pada alat kawalan jauh.

Sekiranya anda mempunyai peranti Echo di rumah anda, anda juga boleh menggunakan mikrofon Echo dan pembesar suara pintar anda untuk mengawal Fire Stick anda, tidak kira apakah alat kawalan jauh ada di tangan anda. Ini adalah helah yang berguna, dan menjadikan pembelian ekosistem Amazon Alexa jauh lebih bijak.

Perkara yang Boleh Anda Lakukan dengan Fire TV Stick

Sebilangan besar aplikasi penstriman utama ada di sini, walaupun terdapat pengecualian besar yang akan kita sampaikan sebentar lagi. Tetapi bagi kebanyakan orang, jika ada perkhidmatan yang ingin anda tonton di Fire Stick anda, perkhidmatan itu mungkin tersedia. Dari streaming asal Netflix hingga menggunakan Fire Stick anda sebagai kotak kabel tidak rasmi, berikut adalah sebilangan kecil aplikasi yang boleh anda dapatkan melalui Amazon Appstore untuk Fire Stick anda:

Menggunakan Netflix di Fire TV Stick

Anda mungkin sudah melanggan Netflix ke Fire Stick anda. Aplikasi ini sudah terpasang pada peranti anda, dan perkhidmatan ini hampir disukai secara universal kerana menerajui aliran perkhidmatan penstriman yang kini kita jalani. Netflix telah menghabiskan beberapa tahun kebelakangan untuk tidak mengumpulkan sebanyak mungkin kandungan untuk kesenangan streaming anda, dan kini berfungsi sebagai rumah bagi banyak kandungan eksklusif. Walaupun banyak pengaturcaraan mereka datang dalam bentuk siri televisyen, Netflix telah melakukan beberapa langkah serius untuk memperoleh berbagai jenis filem. Dari blockbusters utama seperti Cerah , Kotak Burung, dan Paradoks Cloverfield, untuk lebih banyak harga indie, down-to-Earth Kisah Meyerowitz, Rom, dan Kehidupan peribadi, terdapat banyak kandungan yang sesuai dengan masa di Netflix yang menjadikannya bernilai langganan bulanan anda.

Sekiranya anda perlu dijual lebih jauh, Netflix mempunyai 2019 utama di cakrawala untuk filem. Filem baru dari Noah Baumbach, saudara Duplass, Adam Sandler, dan dua filem baru dari Steven Soderbergh menjanjikan bahawa 2019 akan menjadi tahun terbaik untuk pengaturcaraan eksklusif di Netflix. Pilihan kami untuk filem paling menarik pada tahun 2019 di Netflix adalah Orang Ireland, filem Martin Scorsese baru yang menyaksikan pembuat filem terkenal itu bersatu semula dengan Robert De Niro, membawa Joe Pesci keluar dari persaraan untuk peranan filem pertamanya dalam dua puluh tahun, dan pertama kali pengarah bekerja dengan Al Pacino.

Menggunakan Hulu di Fire TV Stick

Untuk tidak ketinggalan zaman, Hulu telah melakukan pekerjaan yang hebat dalam mengembangkan dari perkhidmatan yang terutama dibuat untuk menonton televisyen ke perkhidmatan di mana anda dapat menonton beberapa filem yang sangat baik secara konsisten. Walaupun Hulu tidak lagi membawa Koleksi Kriteria (kerugian besar, menurut pendapat kami), platform ini masih mendapat beberapa filem hebat yang sepertinya tidak pernah mendekati Netflix yang lebih eksklusif, termasuk rilis baru yang mungkin anda terlepas di bioskop. Semasa kami menulis ini, filem-filem terkenal seperti Pemusnahan, Maaf mengganggu, Sokong Gadis—Semuanya keluar pada tahun 2018—Beetlejuice, Ketibaan, Tulang Musim Sejuk, dan banyak lagi. Hulu juga lebih murah daripada Netflix sebanyak $ 6 sebulan, menjadikannya pilihan yang mudah bagi sesiapa yang mencari perkhidmatan streaming premium yang kukuh dengan kos rendah.

Menggunakan Amazon Prime di Fire TV Stick

Anda memiliki Fire Stick, jadi masuk akal untuk membuat Amazon Prime Video bersama dengan peranti penstriman anda. Amazon Prime berada di suatu tempat di tengah-tengah antara Hulu dan Netflix, menawarkan televisyen dan filem asli dan jumlah streaming filem yang cukup padat, walaupun pilihan yang anda dapat lebih rendah daripada yang mungkin anda lihat dari Hulu atau Netflix. Video Perdana disertakan dengan langganan Prime Prime, walaupun anda boleh mendapatkannya sendiri dengan harga $ 8.99 sebulan jika anda lebih suka melewatkan faedah Perdana yang lain. Filem seperti Anda Tidak Pernah Sungguh Di Sini, Sakit Besar, Bandar Z yang Hilang, dan Manchester by the Sea adalah semua produksi Amazon, dan mereka dipuji oleh pengkritik kerana menjadi karya seni yang hebat dari beberapa tahun kebelakangan ini.

Menggunakan HBO Now on Fire TV Stick

HBO adalah salah satu syarikat yang, walaupun anda tidak melanggan perkhidmatan tersebut melalui kabel atau melalui perkhidmatan Streaming Now mereka, anda mungkin pernah mendengar sebahagian besar rancangan mereka hanya melalui osmosis budaya. Dari hit mega yang kini disiarkan di saluran, seperti yang baru selesai Game of Thrones atau Dunia Barat, ke perpustakaan klasik siri mereka seperti The Sopranos, Kayu Mati, dan Wayar, terdapat banyak kandungan di HBO Now yang patut anda perolehi aplikasinya. Walaupun HBO sememangnya terkenal dengan siri televisyen mereka, terdapat banyak kandungan filem eksklusif dan asli di platform mereka juga, menjadikannya aplikasi wajib dimiliki oleh sesiapa sahaja yang ingin menonton karya seni asli seperti Kisah, Paterno, atau yang akan datang Kayu Mati filem.

Menggunakan PlayStation Vue di Fire TV Stick

Jangan biarkan penjenamaan PlayStation menipu anda kerana menganggap Vue ada kaitan dengan permainan. Vue adalah pengganti kabel dalam talian, serupa dengan Hulu dengan Live TV atau DirecTV Now. Perkhidmatan ini membolehkan anda menstrim saluran kegemaran anda dalam talian dari $ 45 hingga $ 80 sebulan, bergantung pada barisan saluran mana yang ingin anda tambahkan ke langganan anda, memudahkan menonton saluran kegemaran anda di Fire Stick anda dengan mudah. Jelas, Vue lebih berorientasikan televisyen daripada perkhidmatan lain dalam senarai ini, tetapi rancangan peringkat lebih tinggi seperti Ultra merangkumi saluran filem seperti HBO, Sundance TV, dan Epix.

Menggunakan Kodi di Fire TV Stick

Bagaimana kita dapat memulakan senarai ini tanpa menyertakan aplikasi Fire Stick muktamad, Kodi? Asalnya dikenali sebagai XBMC, Kodi adalah suite home theater sumber terbuka yang membolehkan anda mengganti sepenuhnya antara muka Fire Stick biasa anda dalam aplikasi. Kodi adalah perisian yang kuat sendiri, dan sepenuhnya sah apabila digunakan dengan betul. Sudah tentu, dan sangat merugikan pasukan pembangunan di belakang Kodi, banyak pengguna tidak berpegang pada pilihan biasa untuk perkhidmatan Kodi. Sebagai gantinya, menggunakan add-on dan build, Kodi dapat menjadi perisian cetak rompak yang kuat, menggunakan aplikasi yang dirancang untuk menstrim filem, rancangan televisyen, dan pada dasarnya media lain yang mungkin anda bayangkan.

Apa sahaja yang anda pilih untuk menggunakan Kodi, ada banyak peluang untuk menjadikan Fire Stick anda berfungsi seperti yang anda mahukan. Sama ada anda hanya ingin menstrimkan kandungan melalui rangkaian tempatan anda (serupa dengan Plex, asalnya merupakan add-on XMBC yang akan kita bincangkan di bawah) atau anda ingin menggunakan pemasangan add-on, build, dan banyak tambahan kandungan melalui penyemak imbas fail Kodi, Kodi pada dasarnya adalah utiliti yang mesti dimiliki untuk mana-mana peranti penggunaan media. Lihat add-on dan binaan kegemaran kami untuk Kodi dengan mengikuti pautan tersebut!

Menggunakan Crackle on Fire TV Stick

Crackle kini merupakan satu-satunya perkhidmatan penstriman percuma yang disokong studio yang tersisa, sejak Hulu meninggalkan tahap percuma mereka untuk fokus pada kandungan berbayar mereka. Crackle dimiliki oleh Sony Pictures, yang bermaksud kebanyakan anda akan melihat filem yang dikeluarkan oleh Sony dengan beberapa tawaran lain di sampingnya. Dalam ujian kami, Crackle mempunyai salah satu perpustakaan yang lebih baik dari kandungan asli dan bukan asli yang tersedia secara percuma. Sayangnya, semua itu merangkumi iklan, tetapi penyertaan iklan yang menjengkelkan itu juga bermaksud bahawa semuanya berada di atas papan dan benar-benar sah. Crackle, seperti perkhidmatan penstriman lain, mengubah pustaka mereka setiap kali, jadi kerana sesuatu yang ada sekarang tidak bermaksud ia akan berada di sana secara kekal. Anda akan menemui kandungan di platform yang patut ditonton, seperti Makhluk asing dan Orang asing, Beberapa Orang Baik, dan Sangat buruk; terlalu teruk, di sebelah kandungan yang mungkin anda boleh langkau, seperti pembuatan semula Spike Lee Oldboy, Lelaki Terbaik Tahun Ini, dan Itulah anak saya.

Menggunakan Plex on Fire TV Stick

Plex memulakan hidupnya sebagai program sumber tertutup, yang menyaingi Kodi dalam hampir semua cara, yang dirancang untuk mengalirkan media anda ke rangkaian rumah anda atau ke komputer di internet di seluruh dunia. Kodi dan Plex adalah cara terbaik untuk menggunakan dan menstrim media, dan masing-masing mempunyai kelebihan. Sekiranya anda ingin menggunakan Kodi untuk memasang add-on dan build untuk menstrimkan kandungan dari seluruh dunia, Plex tidak akan memberikan banyak kebaikan kepada anda. Tetapi jika anda telah membina koleksi media digital yang kuat di perpustakaan anda sendiri, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan Plex untuk melakukan streaming ke banyak peranti anda, termasuk Fire Stick anda. Plex adalah program yang cukup mudah yang membolehkan anda menstrimkan kandungan yang dihoskan secara tempatan ke mana-mana peranti berkemampuan Plex. Walaupun anda perlu menjalankan dan mengurus pelayan anda sendiri, ada baiknya anda menggunakan jika anda bersedia meletakkan pekerjaan (atau jika anda mempunyai rakan membina pelayan untuk anda).

Aplikasi lain di Fire TV Stick

Terdapat banyak pilihan lain untuk dipilih dari sini pada peranti Fire TV Stick, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • The CW
 • Fox Sekarang
 • NBC
 • Facebook
 • TV Pluto
 • Sling
 • Rangkaian kartun
 • IMDB

Aplikasi di atas memastikan anda mempunyai lebih daripada cukup sumber untuk streaming video dan kandungan atas permintaan.

Memasang Aplikasi Dari Luar Amazon Appstore

Ya, anda boleh memasang aplikasi di luar gedung aplikasi dengan membenarkan mod pengembangan dan / atau aplikasi yang tidak diketahui. Prosesnya melibatkan sideloading, istilah rumit yang sebenarnya bermaksud melangkah ke Appstore pada peranti anda.

Cara Sideload di Fire TV Stick

Sideloading berasal dari Android, di mana anda boleh memasang fail pemasangan pada peranti anda tanpa harus memodifikasi atau membasmi telefon anda.Ini adalah perbezaan utama antara Android dan saingan utamanya, iOS, yang dapat memasang aplikasi di luar App Store tetapi memerlukan tugas sukar untuk memecahkan peranti anda, yang sering ditampal dalam kemas kini masa depan di sekitar platform.

Pada Android, memasang fail dari sumber yang tidak diketahui secara teknikalnya dimatikan secara lalai, tetapi tidak perlu dihidupkan dalam tetapan keselamatan anda. Setelah tetapan sumber yang tidak diketahui dihidupkan, memasang fail APK (pelanjutan fail untuk aplikasi Android) sangat cepat dan mudah.

Oleh itu, mengapa anda mahu membuat sideload pada Fire OS? Nah, tidak seperti Google, Amazon mengambil pendekatan yang lebih mirip Apple dengan pasaran aplikasinya, hanya membenarkan aplikasi tertentu setelah mereka disetujui untuk digunakan. Walaupun anda akan menemui beberapa aplikasi seperti Kodi yang sudah tersedia di Google Play Store, aplikasi ini tidak dapat dijumpai di platform Amazon, telah dikeluarkan pada tahun 2015 kerana kebimbangan mengenai pembajakan. Oleh kerana Android membolehkan aplikasi dipasang di luar kedai aplikasi, mendapatkan aplikasi seperti Kodi, YouTube, atau TV TV cepat dan mudah di Fire Stick.

Perkara yang perlu diingat mengenai pemuatan sampingan adalah bahawa, di tangan yang salah, ia boleh membahayakan. Sekiranya anda memasang APK yang berniat jahat, anda boleh menjalankan perisian yang boleh mencuri data peribadi anda atau mengambil alih peranti anda. Walaupun pada kotak streaming seperti Fire Stick, hanya penting untuk diingat agar berhati-hati ketika memasang aplikasi dari laman web yang teduh. Menggunakan sumber seperti komuniti Reddit untuk memastikan anda mempunyai versi aplikasi yang selamat adalah idea terbaik yang boleh kami cadangkan. Peluang pengguna memasang fail APK yang tidak selamat adalah rendah, tetapi tetap penting untuk berhati-hati.

Sebab-sebab Sideload Aplikasi di Fire TV

Fire Stick boleh digunakan dengan sempurna tanpa pernah menyelami dunia sideloading, tetapi sideloading adalah salah satu sebab terbesar aplikasi ini sangat popular. Hampir semua carian yang anda lakukan dalam talian untuk membaca mengenai Fire Stick akan menyebutkan kemampuan untuk memunggah dan menggunakan aplikasi pihak ketiga yang tidak rasmi. Anda mungkin mahukan aplikasi tidak tersedia di Amazon App Store yang boleh berfungsi di Fire Stick anda. Anda mungkin mahu menggunakan patch yang tidak tersedia untuk aplikasi tertentu. Anda mungkin mahu kawalan penuh terhadap pilihan aplikasi anda.

Bagi sesetengah orang, aplikasi sideload ke Fire Stick adalah keseluruhan alasan untuk membeli peranti ini, kerana ia membolehkan anda mengembangkan apa yang mungkin dengan unit ini. Bagi yang lain, sideloading bahkan tidak ada di fikiran mereka ketika mereka memasang peranti di rumah mereka.

Apakah Kelemahan untuk Pemuatan Samping?

Kelemahan utama adalah keselamatan. Tidak setiap aplikasi sideload melanggar undang-undang hak cipta — untuk menggunakan contoh YouTube lagi, memuatkan Kodi dan emulator permainan ke Fire Stick anda adalah sah sepenuhnya. Tidak ada yang menghalang anda secara sah memasang perisian pada peranti anda, dengan cara yang sama anda boleh memasang program pilihan anda pada peranti Windows. Tidak ada undang-undang yang menyatakan bahawa anda harus berpegang pada Amazon Appstore yang sudah terpasang untuk perisian anda, seperti pengguna Mac OS tidak perlu menggunakan Mac App Store, dan pengguna Windows dapat berpaling dari Windows Store untuk aplikasi mereka.

Sisi lain dari persamaan ini, tentu saja, berasal dari media yang anda streaming melalui perisian yang anda sideload atau ROMS permainan yang anda tambahkan ke emulator. Ini bukan mengenai pemasangan itu sendiri, melainkan apa yang anda tonton atau mainkan di Fire Stick anda, bersama dengan undang-undang hak cipta yang berlaku di negara anda. Sebilangan besar aplikasi "filem percuma" di Fire Stick melanggar beberapa tahap undang-undang hak cipta (kecuali TV Pluto dengan kandungan berlesen sebenar). Oleh itu, sangat penting untuk mengamankan aliran peranti anda melalui rangkaian anda. Kami akan membahasnya dengan lebih terperinci dalam beberapa saat.

Apa Aplikasi Yang Harus Saya Turunkan?

Terdapat keseluruhan panduan mengenai aplikasi terbaik untuk memuat turun di Fire TV, tetapi jawapan ringkasnya mudah: bergantung kepada perkara yang anda mahu lakukan dengan peranti anda. Ingin menonton filem tanpa had, tanpa mengira status hak cipta mereka? Aplikasi seperti Tea TV dan Showbox ada kerana sebab itu. Ingin menonton sukan dan televisyen secara langsung di Fire Stick anda? Mudah untuk merebut fail pemasangan untuk Mobdro. Ingin mengganti keseluruhan antara muka untuk Fire Stick anda dan menggunakan Kodi sebagai sumber hiburan utama anda di platform? Anda juga boleh melakukannya, dan hanya memerlukan beberapa minit untuk menyiapkannya.

Melekatkan Tongkat Api Saya

Cara terbaik untuk mengamankan Fire Stick anda ketika menggunakan program yang mungkin mengandungi konten yang melanggar adalah menggunakan VPN di latar belakang OS. VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, membolehkan Fire Stick (atau peranti lain yang menjalankan program) untuk menyambung ke pelayan lain melalui terowong peribadi yang diamankan di kedua-dua hujung peranti.

Apabila VPN anda aktif, bukannya menggunakan laluan standard antara PC atau telefon pintar anda untuk mengakses artikel, video, atau apa sahaja yang lain dalam talian, VPN menggunakan terowong peribadi untuk mencapai tujuannya. Terowong itu hanya didekripsi di titik permulaan dan akhir destinasi, fungsi yang dikenali sebagai enkripsi end-to-end, sehingga PC dan halaman web anda tahu anda ada di sana, tetapi ISP anda tidak dapat melihat kandungan yang anda lihat melangkaui tahap "data" generik. Dengan bantuan VPN, ISP anda tidak dapat melihat aktiviti anda — dan oleh itu, juga tidak dapat menjual data anda kepada pengiklan.

Melindungi Fire Stick anda tidak semestinya idea yang buruk. Ini hanya perlu jika anda merancang untuk menggunakan Fire Stick anda untuk menstrimkan kandungan cetak rompak. Anda juga dapat mengalirkan kandungan cetak rompak ke rangkaian tanpa VPN diaktifkan pada peranti anda, tetapi anda mengambil peluang besar dan boleh dikenakan tuntutan dari pemegang IP atau menerima ancaman dari penyedia perkhidmatan anda.

Menggunakan VPN di Fire TV Stick Anda

Sangat mudah untuk menggunakan VPN dan berjalan pada peranti Fire Stick anda. Tidak seperti Chromecast Google, yang memerlukan penyiapan VPN anda menggunakan penghala anda untuk melindungi kandungan streaming anda, Fire Stick membolehkan VPN berjalan di latar belakang, dan bagi kebanyakan syarikat VPN utama, anda sebenarnya dapat merebut aplikasi yang disokong mereka langsung dari Amazon Stor aplikasi.

Tidak ada menu tetapan untuk menyelami, atau pilihan sulit untuk diklik ketika menyiapkan VPN. Setelah VPN pilihan anda dipasang di Fire Stick anda dan anda log masuk ke akaun anda dengan perkhidmatan tersebut, anda boleh membenarkan VPN berjalan di latar belakang dan menonton media apa pun di televisyen anda, semuanya dengan faedah tambahan untuk mengenali anda telah melindungi kandungan anda.

Catatan: Batasan kandungan mungkin masih berlaku berdasarkan pilihan lokasi VPN semasa anda.

Terdapat puluhan perkhidmatan VPN terkemuka di Amazon App Store, yang terdapat di Fire TV Stick anda, termasuk:

 • NordVPN
 • Akses Internet Peribadi
 • IPVanish
 • ExpressVPN
 • Langkau angin
 • PureVPN
 • CyberGhost
 • IvacyVPN

Catatan: Kadang-kadang, VPN mempengaruhi fungsi Fire TV, seperti mengalami pembekuan skrin dalam menu, masa memuatkan aplikasi yang perlahan, sekatan video, gambar yang hilang, dan banyak lagi.

Apa Yang Perlu Saya Ketahui Tentang Fire Stick saya?

Amazon Fire Stick anda sebenarnya dapat melakukan beberapa helah yang lebih kemas di luar hanya mengalirkan episod terbaru Inilah kita atau hit terbaru Netflix yang asli. Seperti yang ditunjukkan oleh integrasi Alexa yang dibincangkan di atas, anda juga boleh menggunakan Fire Stick anda sebagai hab proto untuk peranti yang disambungkan dengan Internet. Terdapat pelbagai jenis produk yang boleh disambungkan di pasaran, tetapi banyak daripadanya berfungsi dengan Alexa dan, secara persatuan, juga dapat digunakan dengan Amazon Fire Stick anda.

Contohnya, jika anda membeli kamera keselamatan rumah pintar, anda boleh menyegerakkan kamera anda dengan aplikasi Alexa pada telefon pintar anda untuk menambahkan kemampuan Alexa ke kamera keselamatan anda. Setelah kamera pintar anda dihubungkan dengan akaun Amazon anda, anda boleh menggunakan pembesar suara pintar Echo atau alat kawalan jauh Fire Stick untuk meminta Alexa menunjukkan kamera keselamatan anda, menggunakan perintah seperti "Tunjukkan saya pintu depan." Walaupun helah ini bukan untuk semua orang, penting untuk mengetahui bahawa, ketika anda membeli Amazon Fire Stick, anda bukan hanya membeli alat hiburan, tetapi satu lagi teka-teki rumah pintar anda mungkin sudah membina.

Sekiranya anda benar-benar menikmati Fire TV Stick anda, anda mungkin berminat dengan Fire TV Recast, DVR dengan ciri penuh yang menggabungkan fungsi Fire TV dengan kekuatan pelayan media yang berdiri sendiri.

***

Pada penghujung hari, menyiapkan Fire Stick anda semudah memasangkannya ke dinding, ke televisyen anda, dan mengikuti langkah-langkah di layar untuk mengemas kini alat kawalan jauh, menyegerakkan dengan WiFi anda, dan memasang beberapa aplikasi terkenal . Apabila benar-benar menggunakan Fire Stick untuk menonton filem kegemaran anda, rancangan televisyen, atau apa sahaja yang mungkin anda minati, di situlah kerja keras anda datang. Kami harap panduan kami untuk menyediakan Fire Stick anda sangat berguna , dan pastikan anda menyemak semua panduan Fire Stick kami di sini.

Adakah anda memerlukan akaun Amazon untuk menggunakan Fire TV Stick?

Ya. Namun, anda tidak perlu menggunakan anda Akaun Amazon. Sekiranya anda ingin menjaga kerahsiaan dari kerajaan Bezos, ada cara untuk menggunakan akaun Amazon yang dibuang untuk mendaftarkan Fire TV Stick anda.