PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan RSS Feed

RSS bermaksud Really Simple Syndication. Ini adalah cara cepat dan mudah untuk mendapatkan kemas kini terkini dari laman web kegemaran anda. Walaupun suapan RSS masih digunakan secara aktif, makanan RSS terus menurun.

Cara Menggunakan RSS Feed

Beberapa penyemak imbas dan laman web telah mengecualikan ikon RSS dari rangkaiannya. Walau bagaimanapun, masih ada cara anda boleh melanggan RSS feed dan tidak pernah ketinggalan untuk menulis blog baru.

Juga, jika anda membina blog atau podcast anda sendiri, mengetahui bagaimana menggunakan RSS sangat berguna. Dalam artikel ini, kami akan membahas semua cara untuk memanfaatkan RSS feed dengan sebaik mungkin.

Cara Menggunakan RSS Feed

Kebanyakan pencipta kandungan pada masa ini memilih untuk menghantar kemas kini melalui platform media sosial. Dan ramai yang berharap dapat membaca mengenai catatan blog terbaru atau episod podcast di Twitter atau Instagram.

Tetapi laman web tidak selalu menerbitkan setiap item baru di media sosial mereka, hanya perkara yang ingin mereka dorong. Suapan RSS masih merupakan kaedah terbaik untuk tidak ketinggalan mengemas kini. Berikut adalah banyak cara untuk menggunakan RSS Feed:

Cara Menggunakan RSS Feed di Chrome

Untuk melanggan RSS feed dari laman web, anda perlu mempunyai pembaca RSS feed atau agregator. Chrome tidak mempunyai satu bawaan, tetapi itu tidak bermakna anda tidak mempunyai pilihan.

Yang harus anda lakukan ialah menggunakan pelanjutan Chrome. Google membuat Sambungan Langganan RSS, dan tersedia di Kedai Web Chrome. Begini cara kerjanya:

 1. Muat turun dan pasang Sambungan Lanjutan RSS.

 2. Klik pada ikon sambungan pada bar alat Chrome dan pilih "Pilihan."

 3. Pilih salah satu pilihan pembaca suapan yang ditawarkan dan kemudian klik "Tambah." Anda dan kemudian klik pada "Sentiasa gunakan pembaca lalai saya ketika melanggan makanan" juga. Perlu diingat bahawa anda juga perlu membuat akaun percuma untuk salah satu pembaca RSS.

 4. Seterusnya, pergi ke laman web dengan suapan RSS. Kemudian, klik pada sambungan RSS pada bar alat.
 5. Pilih "Klik untuk melanggan [nama laman web]"
 6. Akhirnya, apabila pembaca RSS anda dibuka, anda boleh mengklik "Tambah Laman" dan suapan RSS dari laman web tersebut akan mula berjalan.

Cara Menggunakan RSS Feed di Firefox

Pengguna Firefox pernah mempunyai pembaca RSS bawaan, tetapi ia dihentikan. Tetapi sama seperti Chrome, penyemak imbas Mozilla Firefox mempunyai ciri tambahan yang dapat membaca suapan RSS anda.

Terdapat banyak pilihan, tetapi untuk pembaca RSS ciri penuh, tambahan Feeder adalah salah satu yang terbaik. Ini memberikan gambaran keseluruhan yang sangat baik dari semua laman web yang ingin anda ikuti, dan ia mempunyai antara muka yang intuitif.

Cara Menggunakan RSS Feed di Laman Web Anda

Menambah suapan RSS ke laman web anda dapat menarik lebih banyak lalu lintas, terutama jika anda sering mengepos. Suapan RSS menggunakan kod XML, dan untuk menghasilkan suapan RSS anda sendiri, anda perlu mengetahui sedikit tentangnya kecuali anda menggunakan WordPress sebagai hos anda.

Lebih dari 35% dari semua laman web dihoskan di WordPress, jadi mereka menjadikan penggunaan RSS feed lebih mudah. Sekiranya anda memiliki laman web WordPress, anda mempunyai akses langsung ke suapan RSS anda. Anda memerlukan pemalam WordPress, seperti Feed RSS Feed. Anda boleh menggunakan pembaca suapan RSS di WordPress untuk amaran Google, harga penjejakan, kemas kini cuaca, dll.

Cara Menyiapkan Suapan RSS Mel

Semua kemas kini terbaru dari laman web yang anda ikuti juga dapat disampaikan terus ke peti masuk anda. Anda juga tidak perlu membuka pembaca RSS anda untuk memeriksa. Kami akan menunjukkan kepada anda cara mengatur suapan RSS untuk Outlook dan Apple Mail.

Outlook 2019 dan Outlook 365

Inilah cara anda menyediakan suapan RSS di Outlook:

 1. Buka klien desktop Outlook dan klik "File."

 2. Kemudian pilih "Pilihan" diikuti dengan "Lanjutan."

 3. Di bawah "RSS Feed", pilih "Synchronize RSS Feeds to the Common Feed List (CFL)" di Windows. Tindakan ini akan membuat "RSS Folder" di Outlook.

 4. Klik kanan "RSS Folder" dan pilih "Tambahkan RSS Feed Baru."

 5. Di tetingkap pop timbul, tampal URL suapan RSS.

Mel Apple

Berikut adalah langkah-langkah yang diperlukan untuk melanggan suapan RSS di Apple Mail menggunakan penyemak imbas Safari:

 1. Buka laman web di Safari dan cari ikon "RSS" di bar alamat. Catatan: laman web perlu mempunyai suapan RSS agar ikon dapat ditunjukkan.
 2. Klik pada ikon RSS dan pilih suapan yang ingin anda tambahkan.
 3. Kemudian klik pada ikon "+", dan dari jendela pop-up, pilih "Mail," diikuti dengan "Add."
 4. Kemudian kembali ke Apple Mail, dan anda akan melihat bahawa suapan telah ditambahkan.

Cara Menggunakan RSS Feed pada iPhone

Dengan cara yang sama anda memerlukan pelanjutan penyemak imbas pembaca RSS untuk penyemak imbas anda, anda juga memerlukan pembaca RSS untuk peranti mudah alih anda.

Pengguna iPhone mempunyai banyak pilihan pembaca RSS percuma dan bebas. Pilihan yang paling popular di kalangan banyak adalah Feedly, yang boleh anda muat turun dari App Store secara percuma. Versi percuma berfungsi dengan baik, tetapi ada langganan jika anda mencari lebih banyak ciri.

Cara Menggunakan RSS Feed pada Android

Peranti mudah alih Android juga menyokong Feedly, dan anda boleh memuat turunnya secara percuma di Play Store. Penyelesaian kuat lain adalah Pengumpul. Ia adalah pembaca RSS yang tidak masuk akal dan bebas iklan, yang juga tersedia secara percuma di Play Store.

Cara Menggunakan RSS Feed di qBittorrent

qBittorrent adalah klien BitTorrent sumber terbuka. Ini adalah platform ringan yang membolehkan pengguna memuat turun kandungan dari internet. Tetapi salah satu sebab mengapa banyak pengguna menyukainya adalah kerana ia dilengkapi dengan muat turun suapan RSS terbina dalam. Ini bermaksud pengguna tidak perlu memeriksa episod atau catatan baru secara manual dari penyumbang kegemaran mereka. Inilah cara anda mengaktifkan pilihan RSS Feed di qBittorrent:

 1. Buka qBittorrent dan pilih "View" dan kemudian "RSS Reader."

 2. Pilih "Langganan baru" dan kemudian masukkan URL suapan RSS.

 3. Sekarang, buka RSS Downloader dan pilih "Peraturan Muat turun."

Peraturan ini bermaksud menetapkan jenis fail yang ingin anda muat turun. Dan jika mereka perlu mempunyai spesifikasi tertentu mengenai ukuran atau kualiti gambar mereka.

Cara Menggunakan RSS dalam Excel

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan pembaca RSS, anda boleh menunjukkan item suapan RSS dalam hamparan Excel. Untuk berjaya, anda perlu membiasakan menulis kod.

Namun, pilihan lain adalah menggunakan platform integrasi seperti Zapier. Ia dapat menyambungkan hamparan Excel dan RSS Feed anda dan memastikan anda tidak akan terlepas kemas kini. Zapier akan mencetuskan pemberitahuan setiap kali item RSS baru masuk ke dalam spreadsheet Excel anda.

Cara Menggunakan RSS Feed untuk Podcast

Tanpa keraguan, suapan RSS memainkan peranan penting dalam industri podcast. Sebabnya adalah kerana anda perlu mempunyai suapan RSS jika anda ingin menyerahkan podcast anda kepada salah satu pengedar podcast utama seperti Google Podcast, Spotify, iTunes, dan lain-lain. Cara termudah untuk membuat Podcast RSS Feed adalah dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke RSS Podcasting dan buat akaun percuma.

 2. Setelah anda mengesahkan akaun anda, log masuk dan klik pada pilihan "podcast baru".

 3. Masukkan semua butiran mengenai podcast, termasuk suapan alamat RSS pilihan anda.
 4. Selesaikan proses dan klik "Simpan."

Podcast anda sekarang akan mempunyai URL suapan RSS, dan anda boleh menghantarnya ke platform lain.

Soalan Lazim Tambahan

Sekiranya anda masih mempunyai beberapa pertanyaan mengenai cara menggunakan RSS Feed, kami telah menjawab beberapa yang mungkin anda fikirkan.

Apa itu RSS Feed dan Bagaimana Ia Berfungsi?

RSS mewakili fail XML yang dapat dibaca oleh komputer. Namun, untuk fail tersebut berubah menjadi gambar dan teks, anda memerlukan pembaca RSS.

Pembaca menggabungkan semua kemas kini dan catatan terkini dari laman web yang anda langgani. Semua kandungan selalu diedarkan dalam masa nyata, jadi suapan RSS biasanya dikaitkan dengan berita.

Laman Web Apa yang Mempunyai RSS Feed?

Tidak setiap laman web menyediakan suapan RSS, tetapi kebanyakannya menyediakan. Terutama laman berita, podcast, blog, majalah, dll. Laman web ini biasanya mempunyai ikon RSS yang terpasang di bahagian bawah halaman utama mereka juga.

Bagaimana Saya Mendapatkan RSS Feed Saya?

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih pembaca RSS. Beberapa penyemak imbas mempunyai pembaca RSS terbina dalam, dan yang lain memerlukan tambahan atau pelanjutan. Sekiranya anda ingin menggunakan pembaca RSS di telefon atau tablet anda, anda perlu memilih aplikasi pembaca RSS.

Bagaimana Saya Menyiapkan Suapan RSS ab?

Setelah memilih RSS Reader, anda perlu melanggan laman web yang ingin anda ikuti. Anda hanya dapat melakukannya sekiranya laman web mempunyai suapan RSS bersepadu. Anda juga dapat membuat folder RSS di klien e-mel anda dan menerima kemas kini terus ke peti mel anda.

Tidak Menyerah pada RSS Feed

RSS Feed mungkin bukan kaedah yang tepat untuk terus mengikuti semua yang anda tonton, dengar, atau baca. Tetapi masih merupakan kaedah yang sangat berkesan untuk menerima kemas kini dengan pantas.

Surat berita dan kemas kini media sosial juga berfungsi, tetapi jika anda suka membaca berita dan mendengar podcast, tidak ada yang mengalahkan suapan RSS. Selain itu, anda boleh menggunakannya dalam pelbagai cara, bahkan Excel dan e-mel.

Adakah anda menggunakan RSS Feed? Sekiranya demikian, apakah kaedah kegemaran anda untuk mendapatkan semua kemas kini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.