Permainan

Cara Menggunakan Wireshark

Sekiranya anda selalu perlu mendiagnosis pelbagai masalah rangkaian, sama ada di rumah atau di pejabat, anda harus mempertimbangkan untuk mengesan setiap paket rangkaian secara individu. Untuk melakukannya, pilihan terbaik anda adalah bermula dengan Wireshark.

Ketahui cara menggunakan Wireshark dan bagaimana ia dapat membantu anda mendiagnosis beberapa masalah rangkaian biasa.

Cara Menggunakan Wireshark

Untuk menggunakan Wireshark dengan betul, anda perlu memasang Npcap pada sistem anda. Npcap akan membolehkan Wireshark memantau kandungan dan data pakej dalam masa nyata. Sekiranya anda tidak mempunyai Npcap, Wireshark hanya dapat membuka fail tangkapan yang disimpan. Secara lalai, pemasangan Wireshark anda juga akan memasang Npcap pada peranti anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapatkan versi terbaru Npcap, ikuti pautan ini.

Setelah berjaya memasang Wireshark, membukanya akan membawa anda ke GUI-nya. Tetingkap utama akan mengandungi maklumat paling kritikal yang tersedia untuk anda, seperti:

 1. Menu di barisan atas. Menu digunakan untuk memulakan semua tindakan di Wireshark.

 2. Bar alat utama ada di bawah menu. Ini mengandungi tindakan yang sering digunakan sehingga anda dapat mengaksesnya dengan mudah tanpa perlu menavigasi beberapa menu untuk mencarinya.

 3. Bar alat penapis membolehkan anda memaparkan penapis untuk dipilih. Penapis akan memudahkan mencari paket yang betul untuk dikesan.

 4. Panel senarai paket adalah sumber data utama. Ini mengandungi senarai semua paket yang melalui rangkaian anda. Memilih item dari senarai ini akan mengubah apa yang dapat anda lihat di bahagian berikut.

 5. Panel butiran paket akan memberikan lebih banyak maklumat mengenai paket yang dipilih.

 6. Panel bait paket akan menyenaraikan data berdasarkan bait demi bait, menyoroti paket yang anda pilih untuk pemerhatian selanjutnya.

 7. Akhirnya, bar status di bahagian bawah memberi anda maklumat umum mengenai status terkini program dan data yang diambil.

Wireshark dapat menangkap maklumat langsung dari rangkaian semasa anda. Untuk mula menangkap, anda perlu memilih antara muka yang betul untuk mula menangkap. Wireshark akan memberi anda semua antara muka yang dikesan semasa anda memulakannya tetapi pastikan anda memilih yang betul.

Sekiranya anda ingin melihat semua paket di rangkaian dan bukan hanya yang ditujukan kepada anda, pastikan anda telah menyemak mod Promiscuous. Kotak pilihan boleh didapati di menu Tangkap> Pilihan di bar atas.

Sekiranya anda ingin berhenti menangkap lalu lintas langsung, tekan butang merah pada bar alat.

Sebaik sahaja anda mempunyai senarai paket yang tersedia, Wireshark memberi kod warna supaya anda dapat melihatnya dengan lebih mudah. Anda boleh mengubah pilihan bagaimana pengekodan warna berfungsi di menu View> Coloring Rules di bar menu atas. Secara umum, paket yang berwarna hitam berkod warna adalah yang mempunyai kesalahan.

Anda boleh menyimpan senarai paket dengan menekan butang Simpan (terletak di menu Fail). Anda boleh menggunakannya untuk mendiagnosis masalah pada paket di kemudian hari.

Sekiranya anda mencari paket tertentu, penapisan adalah kaedah terbaik untuk mencarinya. Menaip bar penapis adalah pilihan pertama yang bagus. Contohnya, menaip "dns" hanya akan menunjukkan kepada anda paket DNS. Wireshark akan mencadangkan teks untuk melengkapkan input anda secara automatik dengan pilihan penapisan yang paling kerap.

Anda juga boleh Menyaring dengan mengklik kanan pada mana-mana bahagian maklumat di panel butiran paket dan kemudian memilih pilihan "Terapkan sebagai Penapis". Ini berguna jika anda ingin mengesan paket dari sumber yang sama.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penggunaan Wireshark, anda boleh menggunakan Manual Pengguna.

Cara Menggunakan Wireshark untuk Mendapatkan IP

Sekiranya anda ingin mengetahui IP host di rangkaian anda, anda boleh menggunakan perincian DHCP untuk mencari hos yang anda cari:

 1. Mulakan Mode Promiscuous di Wireshark.

 2. Di bar alat penapis, ketik "dhcp" atau "bootp", bergantung pada versi Wireshark anda.

 3. Pilih salah satu paket yang disaring. Paket perlu menunjukkan "permintaan DHCP" di bahagian Infonya.

 4. Pergi ke panel butiran paket.

 5. Kembangkan garis "Bootstrap Protocol".

 6. Di sana, anda akan melihat pengecam untuk peranti yang menghantar permintaan.

Sebilangan besar peranti akan menggunakan DHCP untuk mendapatkan alamat IP sebaik sahaja mereka menghidupkannya. Pastikan Warkeshark berjalan sebelum peranti dengan IP / MAC yang tidak diketahui dihidupkan, sehingga anda dapat menangkap permintaan DHCP-nya.

Cara Menggunakan Wireshark untuk Mendapatkan Alamat IP pada PS4

Sekiranya anda ingin mendapatkan alamat IP PS4 anda, perlakukannya sebagai peranti tanpa IP semasa permulaan:

 1. Sediakan alat mendengar. Ini boleh menjadi PC dengan Wireshark terpasang.
 2. Pastikan peranti pendengar mengaktifkan Mode Promiscuous di Wiresharknya.
 3. Hidupkan PS4 anda.
 4. Cari permintaan DHCP dari PS4 anda pada peranti mendengar.
 5. Permintaan DHCP harus sesuai dengan PS4 anda.
 6. Cari maklumat dari pengirim di panel butiran butiran.
 7. Anda akan dapat mencatat nama, MAC, dan alamat IP PS4 anda.

Sekiranya PS4 anda sudah dihidupkan, atau anda mencari IP orang lain, cubalah yang berikut:

 1. Biarkan Wireshark terbuka dan mendengar rangkaian anda. Sekiranya anda menggunakan alat pendengaran, pastikan Mode Promiscuous aktif.
 2. Gunakan hab internet untuk menyambungkan peranti pendengaran anda dan PS4 ke internet, atau sambungkan PS4 ke internet melalui peranti mendengar (contohnya, dengan menjadikan peranti mendengar menjadi host Wifi).
 3. Cari alamat IP PS4 anda.
 4. Sertailah pesta dengan orang yang ingin anda cari IP.
 5. Jejak paket Wireshark untuk PS4 anda. Paket masuk akan memberikan alamat IP mereka sebagai alamat pengirim.

Malangnya, kebanyakan alamat IP yang masuk ditutupi oleh penyedia perkhidmatan dan protokol, jadi anda tidak akan dapat mendapatkan alamat IP yang tepat dari orang lain.

Permainan yang menggunakan sambungan peer-to-peer selalunya akan membuat semua pemain berkomunikasi satu sama lain (di latar belakang), yang membolehkan Wireshark mendapatkan alamat IP pemain lain. Pelbagai pembekal perkhidmatan sering menggagalkan ini, jadi jangan harap harapan anda. Maksimum yang anda dapat adalah lokasi perkiraan dan nama penyedia perkhidmatan.

Cara Menggunakan Wireshark untuk Mendapatkan Alamat IP pada XBOX

Untuk mendapatkan alamat IP XBOX anda, anda boleh mengulangi langkah yang sama seperti yang anda lakukan untuk mana-mana peranti yang tidak diketahui:

 1. Dapatkan alat dengar, seperti PC yang dimuatkan dengan Wireshark.
 2. Pastikan Wireshark pada peranti pendengaran telah mengaktifkan Mode Promiscuous.
 3. Hidupkan XBOX anda.
 4. Cari permintaan DHCP dari XBOX anda pada alat mendengar.
 5. Permintaan DHCP harus sesuai dengan XBOX anda.
 6. Cari maklumat dari pengirim di panel butiran butiran.
 7. Anda akan dapat mencatat nama, MAC, dan alamat IP XBOX anda.

Sekiranya anda mencari IP orang lain, cubalah yang berikut:

 1. Biarkan Wireshark terbuka dan mendengar rangkaian anda. Sekiranya anda menggunakan alat pendengaran, pastikan Mode Promiscuous aktif.
 2. Gunakan hab internet untuk menyambungkan peranti mendengar dan XBOX anda ke internet, atau sambungkan XBOX anda ke internet melalui alat pendengaran (contohnya, dengan menjadikan peranti pendengaran menjadi hos Wifi).
 3. Cari alamat IP XBOX anda.
 4. Sertailah pesta dengan orang yang ingin anda cari IP.
 5. Jejak paket Wireshark untuk XBOX anda. Paket masuk akan memberikan alamat IP mereka sebagai alamat pengirim.

Kaedah ini sesuai untuk rangkaian dan permainan peer-to-peer, atau jika anda semua menggunakan rangkaian alokal. Namun, pelbagai penyedia perkhidmatan harus secara aktif menggagalkan ini.

Biasanya, maklumat yang paling banyak anda dapat ialah penyedia perkhidmatan orang lain dan peruntukan umum mereka (dalam jarak beberapa ratus batu).

Cara Menggunakan Wireshark pada Discord

Walaupun Wireshark dapat membantu anda dalam masalah kesambungan pada Discord anda, anda tidak boleh menggunakannya untuk mendapatkan alamat IP orang lain. Discord menggunakan penyelesai IP untuk menutupi alamat IP yang masuk, sehingga Anda tidak dapat menentukannya kepada pengguna.

Cara Menggunakan Wireshark di Omegle

Jawapan mudah ialah anda tidak dapat benar-benar mendapatkan alamat IP seseorang dari Omegle. Sekiranya anda menggunakan Wireshark untuk mendengarkan paket yang datang dari pengguna lain, semua yang anda akan dapati adalah lokasi perkiraan mereka jika anda menjalankan IP melalui carian berdasarkan lokasi menyeluruh.

Oleh kerana penyedia perkhidmatan menyembunyikan data, tidak praktikal, apalagi haram, untuk mencuba dan mengetahui IP yang tepat seseorang.

Cara Menggunakan Wireshark untuk Menangkap Lalu Lintas Rangkaian

Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, jika anda ingin menangkap lalu lintas rangkaian untuk setiap peranti di rangkaian anda, anda perlu memastikan bahawa anda telah mengaktifkan Promiscuous Mode pada alat mendengar.

Cara Menggunakan Wireshark pada Windows

Sekiranya anda ingin memasang Wireshark pada mesin Windows anda, cari versi yang sesuai untuk dimuat turun. Pastikan anda telah memilih versi muat turun fail Windows. Mulai dari situ, ikuti arahan pemasang untuk memasang dan memulakan Wireshark pada peranti anda. Setelah selesai, anda boleh mula mendiagnosis hubungan anda dengan mudah.

Cara Menggunakan Wireshark pada Mac

Untuk memuat turun Wireshark untuk peranti Mac, ikuti pautan ini. Setelah dimuat turun, pasang Wireshark dengan mengikuti arahannya. Setelah selesai, anda boleh memulakan Wireshark dan menyelesaikan masalah sambungan anda.

Wade Melalui Perairan Internet dengan Wireshark

Anda boleh menggunakan Wireshark untuk mencari alamat IP anda atau mencari masalah dengan sambungan internet anda. Kadang-kadang masalah anda didiagnosis adalah bahagian yang paling sukar. Dengan Wireshark, melacak rangkaian anda mudah dan senang.

Adakah anda menggunakan Wireshark untuk kerja anda? Adakah anda pernah berjaya dengannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.