Media Sosial

Cara Melihat Penapis Lokasi Instagram

Sebagai sebahagian dari pengembaraan yang sedang berlangsung untuk bersaing dengan Snapchat, Instagram memperkenalkan penapis geotag untuk melapisi foto dan video. Penapis ini mudah diakses setelah anda mengambil gambar menggunakan aplikasi. Lokasi fizikal anda menentukan penapis yang boleh anda pilih. Anda juga boleh membuat sendiri menggunakan perkhidmatan lokasi Facebook.

Cara Melihat Penapis Lokasi Instagram

Sudah tentu, anda tidak dapat melekatkan pelekat geoteg untuk foto yang anda keluarkan dari rol kamera anda. Namun, Anda masih dapat menandai foto-foto tersebut dengan lokasi yang Anda berada / dekat ketika mengambil gambar di telefon, dengan syarat perkhidmatan lokasi diaktifkan pada masa itu.

Berikut adalah panduan ringkas bagaimana anda boleh memberi tahu rakan dan pengikut anda di mana anda berada semasa anda merakam gambar hebat itu atau mengambil video pelik itu.

Menambah Lokasi ke Foto Sedia Ada

Mari kita mulakan dengan menandai foto yang sudah ada dalam rol kamera anda. Ikuti langkah-langkah ini untuk memberitahu rakan anda di mana anda berada semasa anda mengambil gambar.

 1. Ketik “+” ikon untuk menambah foto baru.

 2. Pilih "Perpustakaan."

 3. Edit dan tambah foto.
 4. Klik pada "Seterusnya."
 5. Pilih "Tanda lokasi" di bawah "Tambah lokasi."

Lokasi yang disenaraikan di sini berkaitan dengan lokasi GPS anda semasa anda mengambil gambar dengan telefon anda. Sekiranya gambar itu berasal dari beberapa sumber lain, maka mungkin tidak ada pilihan lokasi.

Menambah Pelekat Instagram Geotag ke Foto Baru

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih terang, kemudian ambil gambar langsung dan tambahkan pelekat geotag padanya. Ikuti langkah-langkah ini untuk mencari pilihan pelekat geotag anda.

 1. Leret ke kanan untuk memulakan Cerita atau mengambil gambar.
 2. Tangkap gambar.
 3. Ketik ikon pelekat di kanan atas.

 4. Ketik "Lokasi" untuk menambah pelekat lokasi.

 5. Sekiranya anda terus mengetuk pelekat lokasi yang telah anda tambahkan, maka anda boleh menukar fon atau warnanya. Dalam beberapa kes, anda mungkin melihat pelekat lokasi unik pada menu pelekat biasa.

Membuat Geotag Instagram Sendiri

Tidak dapat mencari nama lokasi yang anda mahukan? Tiada masalah. Anda boleh membuat pelekat lokasi khusus untuk acara, perniagaan, atau keperluan lain menggunakan Facebook.

 1. Hidupkan perkhidmatan lokasi di Instagram dengan pergi ke “Tetapan ” pada telefon anda.
 2. Ketik “Privasi.”

 3. Pilih "Perkhidmatan Lokasi. "

 4. Ketik "Facebook."

 5. Benarkan akses lokasi untuk Facebook mengikut pilihan telefon anda.

 6. Buat status daftar masuk di akaun Facebook anda (bukan Instagram) dengan menatal ke bahagian atas suapan berita anda.
 7. Ketik kotak yang berbunyi "Apa yang kamu fikirkan?"
 8. Tatal ke bawah dan ketik "Daftar masuk."

 9. Taipkan nama lokasi yang ingin anda tambahkan. Huruf besar huruf pertama, dan jangan gunakan emoji atau simbol apa pun.

 10. Tatal ke bawah dan pilih “+” untuk menambah lokasi anda.

 11. Pilih kategori yang paling tepat menggambarkan lokasi.
 12. Pilih "Saya sekarang di sini."

Sekarang, anda boleh membuka aplikasi Instagram anda dan buat catatan baru. Tambahkan pelekat lokasi seperti yang dijelaskan di atas. Anda mesti melihat lokasi baru anda di sana. Anda mungkin perlu mencarinya jika anda tidak melihatnya dengan cara yang betul. Ingat bahawa anda bukan satu-satunya. Orang lain di kawasan anda yang ingin menambahkan lokasi boleh menambahkan lokasi anda.