PC & Mudah Alih

Cara Melihat Sejarah Carian Peta Google Anda

Sukar untuk membayangkan masa sebelum kita menggunakan Peta Google untuk berjalan-jalan atau semasa memandu. Mencari lokasi di Peta adalah mudah dan mudah.

Dan dengan syarat anda mempunyai penjejakan aktiviti web Google di telefon atau komputer riba anda, semua lokasi yang anda cari sebelumnya akan berada di satu tempat yang mudah. Sebenarnya, Peta Google berfungsi dengan baik untuk mengingat semua tempat yang pernah anda lawati dan tempat yang baru anda cari.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melihat sejarah carian Peta Google anda, menyemaknya, dan bahkan menghapus carian tertentu jika anda mahu.

Bagaimana Melihat Sejarah Carian Peta Google?

Sekiranya anda menggunakan Peta Google untuk berkeliling, anda mungkin mempunyai senarai carian panjang dalam aktiviti Peta anda. Apabila anda mengklik kotak carian Peta Google, ia akan secara automatik menunjukkan senarai carian terbaru anda.

Tetapi jika anda perlu melihat item lama dalam sejarah carian anda, anda perlu pergi ke halaman Aktiviti Peta. Pertama, mari kita lihat langkah-langkah yang diperlukan untuk melihat sejarah carian Peta Google jika anda menggunakan PC. Tidak kira sama ada anda pengguna Windows atau Mac, proses ini akan sama.

Juga, ingat bahawa anda mesti log masuk ke akaun Google anda untuk dapat melihat sejarah carian anda. Inilah cara mencari dan melihat sejarah carian Peta Google anda:

 1. Buka Peta Google di penyemak imbas desktop anda. Anda boleh menggunakan penyemak imbas apa pun, tetapi Google mengesyorkan Chrome untuk keserasian yang optimum.

 2. Di sudut kiri atas, klik pada tiga garis mendatar.

 3. Tatal ke bawah dan pilih "Aktiviti Peta."

Pilihan "Menyimpan aktiviti" anda harus dihidupkan. Dan "Padam secara automatik" anda harus dimatikan. Di bawah dua pilihan tersebut, anda akan melihat bar carian yang bertuliskan, "Cari aktiviti anda".

Di sini anda boleh memasukkan lokasi tertentu yang anda cari pada masa lalu. Sekiranya anda tidak pasti apa yang anda cari, anda boleh melihat sejarah carian.

Penapis carian memberi anda pilihan untuk melihat sejarah carian pada hari, minggu, atau bulan terakhir, atau melakukan carian tersuai. Anda juga boleh bergantian antara pilihan "Bundle View" dan "Item View" untuk melihat sejarah carian. Bundle View mengelompokkan entri carian mengikut tarikh, dan Paparan Item menyenaraikan semuanya dalam satu baris.

Bagaimana Melihat Sejarah Pencarian Peta Google di Android?

Tidak dinafikan, salah satu perkara terbaik mengenai Peta Google ialah anda dapat membawanya ke mana sahaja anda pergi dengan peranti mudah alih anda. Dengan aplikasi Peta Google anda, kemungkinan tersesat di bandar baru adalah minimum.

Sekiranya anda pengguna Android, anda dapat melihat sejarah carian Peta Google anda kapan saja. Aplikasi mudah alih Android akan menunjukkan beberapa carian terkini dari bar carian utama, sama seperti versi web. Tetapi untuk dapat melihat keseluruhan sejarah carian, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Lancarkan aplikasi Peta Google pada peranti Android anda.

 2. Ketik gambar profil anda di sudut kanan atas skrin.

 3. Dari tetingkap pop timbul, pilih "Tetapan."

 4. Kemudian tatal ke bawah dan ketik "Sejarah peta".

Anda akan melihat "Aktiviti Peta" di bahagian atas skrin. Di bawah ini, anda akan melihat bar "Cari aktiviti anda" di mana anda boleh memasukkan item carian dari sejarah Peta.

Sejarah carian di aplikasi Maps akan muncul di Bundle View secara automatik. Anda juga akan mempunyai pilihan untuk menapis sejarah carian mengikut tarikh.

Terdapat juga pilihan untuk "Padam" item dalam sejarah pencarian anda. Sekiranya anda mengetuk pilihan ini, Peta Google akan membolehkan anda menghapus carian dari satu jam terakhir, sehari terakhir, sepanjang masa, atau membiarkan anda membuat julat tersuai.

Bagaimana Melihat Sejarah Carian Peta Google di iPhone?

Aplikasi mudah alih Peta Google berfungsi dengan cekap sama ada anda menggunakan telefon pintar atau iPhone Android. Aplikasi ini berfungsi sama pada kedua-dua sistem operasi. Oleh itu, jika anda pengguna iPhone, inilah cara anda dapat melihat sejarah carian Peta Google anda:

 1. Lancarkan Peta Google pada iPhone anda dan ketik gambar profil anda.

 2. Pilih "Tetapan" dan kemudian "Sejarah peta".

 3. Ketuk "Cari bar aktiviti anda" untuk melihat item dalam sejarah Peta anda.

Ingat, anda boleh menapis mengikut tarikh dan menghapus entri carian dalam jangka masa tertentu.

Bagaimana Mengubah Tempat yang Anda Kunjungi dan Aktiviti yang Anda Lakukan di Peta?

Peta Google menyimpan log semua tempat yang pernah anda lawati, tetapi hanya jika anda membenarkan ciri ini dihidupkan. Ia akan membuat senarai tempat yang dikunjungi dan paling banyak dikunjungi, serta lokasi yang belum disahkan bahawa anda tidak pasti anda pernah berkunjung atau tidak.

Anda boleh mengakses tempat dan aktiviti ini dengan mengakses garis masa Peta Google. Ini adalah sesuatu yang boleh anda lakukan dalam penyemak imbas web dan aplikasi Peta Google pada peranti mudah alih anda. Begini cara kerjanya:

 1. Pergi ke menu utama Peta Google (tiga garis mendatar di sudut kiri atas di penyemak imbas dan gambar profil anda di aplikasi mudah alih).

 2. Pilih "Garis Masa Anda" dari senarai.

Sekiranya anda menggunakan Peta Google di penyemak imbas web anda, anda akan melihat sebuah segi empat merah di sudut kiri bawah. Ia akan menyenaraikan jumlah tempat yang anda lawati.

Apabila anda mengkliknya, anda akan melihat senarai tempat yang dihitung di sebelah setiap tiga titik. Sekiranya anda mengklik titik, anda akan melihat pilihan "Kunjungan terakhir dalam garis masa anda".

Apabila anda mengklik pilihan ini, anda akan dapat melihat dan mengubah langkah-langkah tertentu dalam aktiviti ini. Anda juga akan mempunyai pilihan untuk mengesahkan jika ini memang merupakan jalan yang pernah anda ambil sebelumnya.

Di aplikasi mudah alih Peta Google anda, mengetuk "Garis Masa Anda" mengarahkan anda ke tetingkap lain di mana anda boleh beralih antara tab berlabel "Hari," "Tempat," "Kota", dan "Dunia."

Jika anda memilih "Tempat", misalnya, anda akan melihatnya diatur berdasarkan jenis aktiviti, seperti "Membeli-belah" dan "Makanan dan Minuman". Dengan mengetuk setiap kategori, anda boleh menukar atau membuang item dari senarai tempat.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana Saya Mengambil Sejarah Carian Google yang Dihapus?

Sekiranya anda tidak sengaja menghapus sejarah penyemakan imbas, anda masih boleh mengambilnya dengan mengakses pilihan "Aktiviti Saya" di Google. Inilah tempat untuk mencarinya:

1. Ketik pautan ini yang akan memandu anda ke "Aktiviti Saya" untuk akaun Google anda. Pastikan log masuk.

2. Tatal ke bawah dan semak aktiviti Google anda. Ia akan mempunyai senarai semua carian anda dalam Bundle View atau Item View.

Perlu diingat bahawa ini hanya akan menunjukkan kepada anda carian yang anda lakukan di Google, bukan carian yang dilakukan di mesin carian lain.

2. Bagaimana Melihat dan Menghapus Sejarah Carian Google Anda?

Anda dapat menemukan semua sejarah Pencarian Google anda dengan mengakses halaman "Aktivitas Saya" untuk akaun Google anda. Anda akan menemui semua item carian Google, yang boleh anda telusuri mengikut tarikh atau dengan memasukkan istilah tertentu di bar carian.

Terdapat juga butang "Padam" di sebelah bar carian. Anda hanya boleh menghapus carian terbaru, carian hari sebelumnya, sepanjang masa, atau membuat julat khusus.

3. Bagaimana Saya Melihat Sejarah Saya di Google Earth?

Google Earth adalah kaedah terbaik untuk meneroka planet kita dan melihatnya dari perspektif yang berbeza. Anda boleh memasukkan lokasi mana pun di bar carian, dan Google Earth akan segera menunjukkannya kepada anda.

Sekiranya anda ingin melihat semula tempat yang pernah anda cari sebelumnya, cukup klik di mana sahaja di bar carian, dan senarai carian sebelumnya akan turun. Cukup ketuk lokasi yang anda cari, dan ia akan membawa anda ke sana lagi. Pastikan anda log masuk ke akaun Google anda terlebih dahulu.

4. Bagaimana Saya Mencari Carian Google Terkini Saya?

Sekiranya anda menggunakan Google sebagai mesin pencari utama anda, secara automatik ia akan memberi anda cadangan dalam menu lungsur apabila anda mengklik pada bar carian.

Cadangan ini biasanya berkaitan dengan carian terbaru dan paling kerap anda. Tetapi jika anda ingin melihat carian terbaru dan mengikut urutan kronologinya, anda mesti mengunjungi halaman "Aktiviti Saya" pada akaun Google anda.

5. Bolehkah Saya Melihat Sejarah Carian Peta Google Saya?

Ya, anda benar-benar dapat melihat sejarah carian Peta Google anda kecuali ada yang menghapusnya. Anda boleh mengaksesnya melalui penyemak imbas web dan aplikasi mudah alih, mengubahnya, dan menghapusnya jika anda mahu. Sejarah pencarian Peta Google terletak di bahagian "Aktiviti Peta" di tetapan Peta Google.

Menguruskan Sejarah Carian Peta Google Anda

Sekiranya anda mempunyai satu akaun Google untuk waktu yang lama dan anda mempunyai penjejakan Peta Google sepanjang masa, anda akan dapat melihat keseluruhan cerita tentang tempat yang anda lawati dan perjalanan yang telah anda buat.

Tetapi sejarah carian lebih daripada sekadar sejarah lokasi. Ia memberitahu anda tentang tempat yang baru anda cari tetapi belum dikunjungi. Walau apa pun, ia memberikan data yang berharga, dan sekarang anda tahu cara mengaksesnya apabila perlu.

Adakah anda kerap memeriksa sejarah Peta Google anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.