Hiburan

Cara Melihat Sejarah Komen YouTube Anda

Sekiranya anda seorang pengguna YouTube yang produktif, anda mungkin ingin membuat cadangan komen yang anda hantar dari masa ke masa. Mungkin anda mahu memadam sebahagian dan mengedit yang lain. Artikel ini bukan mengenai komen yang disiarkan ke saluran anda oleh orang lain tetapi komen yang anda siarkan di seluruh YouTube. Jadi, bagaimana anda boleh melakukan ini?

Untuk menunjukkan kepada anda cara melihat sejarah komen YouTube dan memberi anda petua untuk mengedit atau menghapus komen tertentu, teruskan membaca.

Mengapa Anda Ingin Melihat Komen YouTube Anda yang Lalu?

Sekiranya anda menggunakan banyak kandungan YouTube, anda mungkin akan menyiarkan beratus-ratus atau ribuan komen di pelbagai saluran. Anda mungkin mahu:

 1. Padamkan komen yang anda rasa tidak lagi relevan memandangkan perkembangan terkini.
 2. Padamkan komen yang anda anggap menyinggung perasaan, tidak sopan, atau tidak menghormati pengguna lain.
 3. Edit kesalahan ketik pada komen yang anda tulis secara tergesa-gesa atau di telefon.
 4. Edit komen untuk memasukkan maklumat baru dan lebih relevan.
 5. Dapatkan komen supaya anda dapat membagikannya dengan orang lain di luar YouTube.

Dalam mana-mana kes ini, mudah untuk mencari komen anda dan mengedit atau menghapusnya mengikut kesesuaian anda.

Lihat / Edit / Padam Sejarah Komen YouTube dalam Penyemak Imbas di PC (Windows, Linux, macOS)

 1. Buka penyemak imbas pilihan anda, pergi ke YouTube, kemudian log masuk ke akaun Google / YouTube anda dengan memasukkan bukti masuk anda.

 2. Di laman utama YouTube, klik pada "Ikon hamburger" (tiga garis mendatar, selari) di sudut kiri atas. Menu lungsur turun muncul, termasuk video tren hari ini, langganan dan tetapan anda.

 3. Dari menu lungsur turun, pilih "Sejarah."

 4. Di sebelah kanan halaman penyemak imbas anda dan di bawah bahagian "MENGURUS SEMUA SEJARAH", Klik pada "Komen."

 5. Semua komen dipaparkan mengikut urutan kronologi. Komen terbaru anda muncul pertama. Untuk menghapus komen, klik pada "X" di bahagian paling kanan senarai.

 6. Untuk mengedit komen, langkah pertama adalah mengklik "Mengomentari ..." pautan.

 7. Pautan yang ditentukan dalam "Langkah 6" di atas membuka halaman video dengan komen anda di bahagian atas, dilabel sebagai "Komen yang disorot".

 8. Untuk mengedit komen anda, klik pada "Elipsis menegak" (tiga titik menegak) di bahagian paling kanan halaman video yang disenaraikan.

 9. Pilih "Edit" untuk membuat perubahan pada komen anda.

 10. Buat pengeditan yang diperlukan dan pilih "Simpan."

Lihat / Edit / Padamkan Sejarah Komen YouTube anda di iOS

Sekiranya anda memiliki iPhone, iPad, atau iPod, anda boleh menjejaki dan mengurus komen YouTube anda dengan mudah menggunakan penyemak imbas. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Lawati YouTube dan masukkan kelayakan Google anda untuk log masuk, jika belum masuk.

 2. Di sudut kiri atas, klik pada "Ikon hamburger" (tiga garis mendatar) untuk melancarkan menu pilihan YouTube.

 3. Dari menu pilihan, pilih "Sejarah."

 4. Di bahagian "MENGURUS SEMUA SEJARAH", pilih "Komen." Anda akan melihat senarai semua komen yang anda hantar, bermula dengan yang paling baru. Untuk komen lama, tatal ke bawah senarai. Klik pada komen untuk membuka video yang berkaitan dengannya.

 5. Untuk menghapus komen, klik pada "Elipsis menegak" (tiga titik menegak) di sebelah kanan video yang dikomentari, dan kemudian ketik "Padam."

 6. Untuk mengedit komen, klik pada "Mengomentari ..." pautan, bukan gambar video. Pautan ini memuat halaman dengan komen anda di atas, dilabel sebagai "Komen yang disorot".

Sekiranya anda tidak dapat menemui komen dalam sejarah anda, pemilik saluran mungkin telah menghapusnya, atau anda terlupa bahawa anda telah menghapusnya. Pentadbir YouTube juga dapat menghapus komen jika melanggar kebijakan laman web ini. Sekiranya pemilik saluran menghapus video, semua perbincangan yang disiarkan di bawahnya juga akan hilang.

Lihat / Edit / Padamkan Sejarah Komen YouTube anda di Android

Pada masa lalu, anda harus menggunakan penyemak imbas untuk mengakses sejarah komen YouTube anda. Tetapi sekarang, dapat melihat dan mengurus komen anda dalam aplikasi YouTube! Sudah tentu, YouTube melancarkan penyemak imbas Chrome yang terpasang semasa proses, tetapi anda masih menggunakan aplikasinya. Inilah cara melihat dan mengurus komen YouTube anda di Android.

 1. Buka "Youtube" aplikasi pada peranti Android anda, kemudian log masuk jika belum selesai.
 2. Klik pada anda "Profil" ikon di bahagian kanan atas skrin.
 3. Pilih "Tetapan."
 4. Pilih "Sejarah & privasi."
 5. Dalam senarai yang diperluas, pilih "Urus semua aktiviti."
 6. Ketik pada "Ikon menu hamburger" (tiga garis mendatar) di bahagian kiri atas.
 7. Pilih "Aktiviti Google yang lain."
 8. Tatal ke bawah halaman sehingga anda sampai ke bahagian "Komen di YouTube". Ketik "Lihat Komen."
 9. Di halaman "Komen YouTube Anda" yang baru dibuka, tatal komen anda untuk mencari yang anda mahukan.
 10. Untuk menghapus komen, klik "X" di sebelah kanan, maka anda sudah selesai! Untuk mengedit komitmen, teruskan "Langkah 11."
 11. Untuk mengedit komen, ketuk "Mengulas" pautan untuk membuka halaman komen video.
 12. Komen anda muncul di bahagian atas di bawah tajuk "Komen yang disorot."
 13. Ketik "Elipsis menegak" (tiga titik menegak) untuk membuka pilihan, kemudian pilih "Edit."
 14. Taipkan pembetulan atau penyesuaian, kemudian tekan "Masuk / Kembali" pada papan kekunci maya Android anda untuk menyimpan perubahan.

Seperti yang anda lihat dengan prosedur di atas, proses ini membosankan tetapi berjaya menyelesaikannya! Anda kini mempunyai kemampuan untuk mengedit atau menghapus komen YouTube lama di Android.

Sebagai penutup, pembangun YouTube telah memastikan bahawa anda dapat mencari komen selama bertahun-tahun dalam beberapa saat. Ciri ini disebut "Sejarah", di mana anda dapat memilih untuk melihat komen anda yang lalu bersama dengan video yang dilihat. Dengan begitu, anda boleh mengikuti perbincangan yang lalu atau mengedit komen anda sesuka hati. Dan sekarang, anda BOLEH melihat dan mengurus komen anda menggunakan aplikasi YouTube.

Lihat / Padam / Edit Soalan Lazim Komen YouTube

Bolehkah saya memadam komen YouTube saya secara pukal?

Malangnya, YouTube tidak memberikan pilihan untuk menghapus komen secara pukal. Sekiranya anda ingin menghapus keseluruhan sejarah komen anda, anda mesti melakukannya satu demi satu.

Bolehkah saya mematikan komen di YouTube?

Anda boleh mematikan komen jika mempunyai saluran YouTube anda sendiri. Jika tidak, tidak ada pilihan.

Bagaimana saya mencari sejarah YouTube saya?

Apabila anda sampai di bahagian "Sejarah" di akaun YouTube anda, gunakan kotak carian di bahagian atas untuk mencari video yang ditonton yang anda cari, atau gunakannya untuk mencari video yang dilihat berkaitan dengan topik tertentu.

Bolehkah saya memadamkan komen YouTube saya di aplikasi YouTube?

Malangnya, anda tidak dapat memadamkan komen anda di aplikasi YouTube. Anda mesti log masuk ke akaun anda melalui penyemak imbas, seperti Google Chrome atau Firefox.