PC & Mudah Alih

Ulasan HP ProLiant DL380 G6

Ulasan HP ProLiant DL380 G6

Gambar 1 dari 3

it_photo_32366

it_photo_32363
it_photo_32360
£ 3583 Harga semasa dikaji

HP mendakwa ProLiant DL380 adalah pelayan terlaris di dunia, jadi generasi keenam sistem rak 2U yang baru mempunyai tradisi yang dapat dicita-citakan. Secara semula jadi, DL380 G6 menyokong prosesor 5500 Series Xeon baru Intel, jadi anda mendapat banyak ciri baru seperti QPI, Hyper-Threading, Turbo Boost dan sokongan untuk memori DDR3. Lihat liputan mendalam eksklusif kami untuk penurunan teknologi ini.

Dari segi kapasiti penyimpanan, hot-swap bay menyokong sehingga lapan cakera keras SFF SAS dan SATA. RAID melihat beberapa peningkatan besar, dengan pengawal P410i terbenam baru yang menawarkan sepasang port SAS pada papan induk. Unit tinjauan kami merangkumi modul cache 256MB yang sesuai dengan slot khusus dan menambah sokongan untuk RAID5. Dapatkan kunci perisian pilihan dan anda boleh memasukkan RAID6 pemacu dwi yang kuat ke dalam campuran.

Tempat lapan pemacu kedua boleh ditambah di bahagian depan, dan anda mempunyai dua pilihan untuk menyambungkannya. Kad pengembang SAS melekat pada port tertanam dan meningkatkan sokongan kepada 24 pemacu. Ia juga mempunyai port mini-SAS 4x tambahan, yang membolehkan pemacu pita SAS disambungkan. Sebagai pilihan, anda boleh memasang kad pengawal RAID P410 tambahan untuk menyokong ruang kedua.

HP sibuk merancang semula pelayan dalaman dan papan induknya kini diliputi oleh plat logam yang besar. Ini digunakan untuk memasukkan kad riser untuk memberikan pilihan pilihan slot pengembangan. Anda mulakan dengan satu riser yang menawarkan tiga slot PCI Express dan anda boleh menambah satu detik untuk meningkatkan jumlah slot hingga enam. Kiraan port rangkaian juga meningkat kerana motherboard menggunakan sepasang penyesuai Gigabit dual-port tertanam.

Soket pemproses masing-masing disertakan dengan bank sembilan soket DIMM khusus. Harganya termasuk modul E5530 2.4GHz tunggal, dan keseluruhan unit pemproses diliputi dalam mekanisme penjepit besar yang menahan sinki dengan kuat di tempatnya.

Untuk virtualisasi, HP melakukan penekanan yang serupa dengan Dell, kerana DL380 mempunyai slot kad memori SD yang tertanam di motherboard yang dapat digunakan untuk mem-boot hypervisor tertanam.

Toleransi kesalahan kuasa tersedia, kerana DL380 menyokong dua bekalan palam panas dan HP dengan bangganya mendakwa DL360 dan DL380 G6 sebagai satu-satunya pelayan yang sedang dalam program Energy Star. Logik Termal HP menggunakan sehingga 32 sensor untuk memantau dan melaporkan penggunaan kuasa, dan bekalannya berkongsi jenis slot yang sama sehingga anda dapat memilih dari tiga model output yang berbeza.

HP telah melakukan tugas yang baik untuk mengurangkan permintaan kuasa, dengan meter kuasa sebaris kami mencatat undian hanya 8W dalam keadaan bersedia dan 97W dengan Windows Server 2003 R2 berjalan dalam keadaan tidak aktif. Dengan SiSoft Sandra mendorong semua lapan teras logik ke tahap maksimum, ia hanya memuncak pada 154W.

Dalam sistem pemproses tunggal, penyejukan dikendalikan oleh empat kipas hot-swap, yang ditingkatkan kepada enam untuk dua pemproses. Sensor mengawal kelajuan kipas dengan berhati-hati dan kami kagum dengan tahap kebisingan yang rendah, kerana sistem tinjauan hampir senyap semasa ujian.

Untuk pengurusan pelayan tempatan dan jauh, HP belum membuat perubahan besar yang telah kita lihat dengan pelayan baru Dell. Motherboard ini menggunakan cip iLO2 HP yang boleh dipercayai, yang menawarkan port Fast Ethernet khusus di bahagian belakang dan antara muka web yang selamat yang menyediakan kemudahan pemantauan yang baik dan banyak kawalan jauh ke atas pelayan.

it_photo_32360Perisian HP Insight Control Suite (ICS) memberikan pemantauan pelayan jarak jauh berasaskan penyemak imbas yang sangat baik. Mana-mana pelayan HP dengan ejen Insight dapat diakses dari jarak jauh dan memberikan laporan terperinci mengenai operasi sistem, pengurusan aset, pilihan untuk meningkatkan firmware dari jarak jauh dan kemampuan untuk menetapkan ambang amaran pada komponen.

Jaminan

Jaminan 3 tahun di tempat kerja pada hari berikutnya

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Rak
Konfigurasi pelayan 2U

Pemproses

Keluarga CPU Intel Xeon
Kekerapan nominal CPU 2.40GHz
Pemproses dibekalkan 1
Kiraan soket CPU 2

Ingatan

Jenis memori DDR3

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 3 x 72GB HP SASS SFF 15k cakera keras dalam pembawa pertukaran panas
Jumlah kapasiti cakera keras 216
Modul RAID HP Array P410i tertanam
Tahap RAID disokong 0, 1, 10, 5

Rangkaian

Port LAN Gigabit 4
ILO? iya

Papan induk

Jumlah slot PCI konvensional 0
Jumlah slot PCI-E x16 0
Jumlah slot PCI-E x8 0
Jumlah slot PCI-E x4 3
Jumlah slot PCI-E x1 0

Bekalan kuasa

Peringkat bekalan kuasa 460W

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 97W
Penggunaan kuasa puncak 154W

Perisian

Keluarga OS Tiada