PC & Mudah Alih

Kajian PC HP Compaq dc7900 Small Form Factor

£ 649 Harga semasa dikaji

PC desktop mendapati diri mereka dipakai oleh komputer riba di tempat kerja yang lebih banyak, tetapi jika kuasa dan nilai lebih penting bagi anda daripada mudah alih, desktop perniagaan yang kompak semestinya masih berada di bahagian atas senarai anda.

Ulasan PC HP Compaq dc7900 Small Form Factor

Rangkaian desktop HP Compaq adalah pemandangan yang tidak asing lagi di makmal PC Pro, tetapi kini model faktor bentuk kecilnya telah mendapat perubahan dalaman daripada chipset Q45 Express terbaru Intel. Jangan disesatkan oleh moniker SFF, dc7900 hampir tidak sepadan dengan model dc Ultra-slim HP sendiri, Senan 610 Transtec. Jejak 378 x 337mm hampir tidak bersaiz gergasi, tetapi jika ruang meja berada pada premium yang nyata, perlu diingat.

Walau bagaimanapun, jika anda dapat membuat ruangan, dc7900 mempunyai banyak cadangan. Di mana model yang lebih kompak harus menggunakan komponen komputer riba di dalam casis mereka yang lebih kecil, dc7900 memberi ruang untuk bahagian desktop yang lengkap, yang menjadikan peningkatan dan penggantian bahagian yang rosak jauh lebih murah dan lebih mudah.

Dan, walaupun spesifikasi intinya mungkin tidak banyak, ia tetap jauh melebihi harga pertengahannya. Pemproses Core 2 Duo E8500 adalah salah satu bahagian Intel 45nm baru-baru ini, dan kecekapannya membantu memastikan penyejukan, kebisingan dan penggunaan kuasa minimum minimum. Seluruh PC disejukkan dengan kuat oleh kipas 92mm yang tenang yang menghirup udara melalui lubang depan, di atas pendingin CPU pasif dan keluar dari bahagian belakang casing. Tidak aktif, dc7900 hanya menggunakan 35W.

Tekan E8500 ke hadnya dan penggunaan kuasanya meningkat hingga 69W, tetapi berkat dua terasnya yang berjalan pada 3.16GHz, prestasi yang ditawarkan sangat mengejutkan. Tanda aras kami mengembalikan skor 1.94 - yang pasti dibantu dengan kehadiran XP Professional sebagai OS pilihan, tetapi masih merupakan hasil penanda aras terbaik yang pernah kami lihat dari PC perniagaan.

Prestasi 3D tidak begitu luar biasa, atau diperlukan dalam hal ini memandangkan sasaran audiens dc7900, tetapi grafik Intel GMA 4500 lebih berkemampuan daripada generasi yang mereka ganti. Hasil 14fps dalam penanda aras Crysis kami yang paling tidak menuntut adalah pertunjukan yang munasabah untuk chipset grafik bersepadu, tetapi hampir seperti yang anda sebut boleh dimainkan.

Secara luaran, fasia plastik perak dan hitam yang keras itu sama seperti sebelumnya, dengan dua port USB yang dipasang di depan yang duduk di bawah dua mini audio audio yang menghadap ke depan. Pergi ke belakang dan anda akan menjumpai enam port USB lain, port bersiri, soket VGA dan, lebih penting lagi, DisplayPort juga membuat debutnya dalam rangkaian perniagaan HP.

Namun, perhatikan lebih dekat, dan ada lebih banyak bukti perhatian dan perhatian yang mendalam terhadap perincian. Sesungguhnya, menanggalkan penutup atas semudah menekan dua butang di setiap sisi casis. Mengintip ke dalam dan walaupun jeroan kelihatan agak sempit, HP menjadikannya mudah untuk mendapatkan segalanya. Sebagai contoh, cakera keras 250GB terletak di bawah PSU, tetapi tekan tab hijau dan PSU condong ke belakang dengan kemas, memungkinkan untuk akses mudah.

Memori DDR2 2GB terdiri daripada dua batang 1GB bersaiz penuh dalam operasi dua saluran, dan dua slot dibiarkan kosong untuk peningkatan masa depan. Terdapat dua port SATA ganti, slot PCI, dua slot PCI-E 16x dan satu slot PCI-E 1x tunggal juga. Dengan banyak ruang untuk pengembangan yang diperlukan, dengan kata lain.

Di tempat lain, ada sedikit yang mengecewakan. Teknologi vPro Intel ada dan betul, dan tahap keselamatan yang lebih tinggi ditampung oleh cip TPM 1.2 yang tertanam. Tidak ada pembaca cap jari yang menyertainya, tetapi ia tetap menambahkan lapisan selamat datang berbanding kata laluan Windows standard yang tidak disulitkan. HP melengkapkan bungkusan itu dengan jaminan tiga tahun dari hari perniagaan berikutnya di lokasi.

Jaminan

Jaminan RALAT: Skrip tidak dapat dinilai

Spesifikasi asas

Jumlah kapasiti cakera keras 250
Kapasiti RAM 2.00GB
Saiz skrin N / A

Pemproses

Keluarga CPU Intel Core 2 Duo
Kekerapan nominal CPU 3.16GHz
Kekerapan overclocked CPU N / A
Soket pemproses LGA 775

Papan induk

Slot PCI konvensional percuma 1
Jumlah slot PCI konvensional 1
Slot PCI-E x16 percuma 1
Jumlah slot PCI-E x16 1
Slot PCI-E x8 percuma 1
Jumlah slot PCI-E x8 1
Slot PCI-E x4 percuma 0
Jumlah slot PCI-E x4 0
Slot PCI-E x1 percuma 1
Jumlah slot PCI-E x1 1
Penyambung SATA dalaman 4
Penyambung SAS dalaman 0
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat

Ingatan

Jenis memori DDR2
Soket memori percuma 2
Jumlah soket memori 4

Kad grafik

Chipset grafik Intel GMA X4500
Keluaran DVI-I 0
Keluaran HDMI 0
Keluaran VGA (D-SUB) 1
Keluaran DisplayPort 1

Cakera Keras

Kapasiti 250GB
Antara muka cakera dalaman SATA / 300
Hard disk 2 membuat dan membuat model N / A
Kapasiti nominal cakera keras 2 N / A
Kapasiti berformat cakera keras 2 N / A
Kelajuan cakera keras 2 gelendong N / A
Saiz cakera keras 2 cache N / A
Hard disk 3 membuat dan membuat model N / A
Kapasiti nominal cakera keras 3 N / A
Hard disk 4 membuat dan membuat model N / A
Hard disk 4 kapasiti nominal N / A

Pemacu

Teknologi cakera optik Penulis DVD
Cakera dan model cakera optik 2 Tiada
Cakera dan model cakera optik 3 Tiada

Pantau

Monitor membuat dan membuat model N / A
Skrin resolusi melintang N / A
Skrin resolusi menegak N / A
Resolusi N / A x N / A
Masa tindak balas piksel N / A
Nisbah kontras N / A
Kecerahan skrin N / A
Input DVI N / A
Input HDMI N / A
Input VGA N / A
Input DisplayPort N / A

Periferal Tambahan

Penceramah N / A
Jenis pembesar suara N / A
Periferal N / A