Alat

Ulasan HP ProLiant MicroServer Gen8

Ulasan HP ProLiant MicroServer Gen8

Gambar 1 dari 4

HP ProLiant MicroServer Gen8

HP ProLiant MicroServer Gen8
HP ProLiant MicroServer Gen8
HP ProLiant MicroServer Gen8
£ 370 Harga semasa dikaji

HP telah meningkatkan fokus pada SMB baru-baru ini, dengan pelbagai sistem pelayan tahap kemasukan yang berpatutan. Kini telah diperbaharui MicroServer kompaknya, dan dalam tinjauan eksklusif ini kita melihat lebih dekat versi Gen8.

Prinsipnya dirancang agar mudah disiapkan dan digunakan, dan dibuat untuk dipamerkan juga, kerana HP menawarkan unit ini dengan pelbagai kit panel depan berwarna.

Harga bermula serendah £ 308 tanpa VAT, yang mana anda mendapat Celeron 2.3GHz dwi-teras ditambah tongkat DDR3 2GB. Sekiranya anda mahukan lebih banyak kuasa kuda, HP juga menawarkan versi dengan Pentium G2020T 2.5GHz. Untuk cakera keras, anda boleh membeli pemacu SATA bukan hotplug HP, dan sistem kami dibekalkan dengan pemacu HP 6G Midline 500GB pilihan.

HP ProLiant MicroServer Gen8

Cip Smart Array B120i yang disisipkan menyokong cermin, jalur dan susunan RAID10, tetapi empat ruang pemacu hanya bertukar-tukar sahaja. Sekiranya anda mahukan lebih banyak, anda boleh menambahkan kad Smart Array P222 SAS / SATA RAID; ini terlalu banyak, kerana kad berharga sama seperti pelayan. Unit tinjauan kami dibekalkan dengan pemacu DVD-RW pilihan HP, walaupun harganya £ 90 agak curam.

Walau bagaimanapun, persembahan yang lain sangat mengagumkan. Kualiti binaannya hebat dan model Gen8 mengatasi banyak kekurangan pendahulunya. Pintu depan logam dan plastik boleh dikunci dari dalam, dan empat pembawa pemacu di belakangnya jauh lebih kukuh. Casis mempunyai jalur LED di bahagian depan, yang berfungsi sebagai penunjuk status sistem sekilas.

HP ProLiant MicroServer Gen8

Akses dalaman juga lebih mudah. Seluruh penutup casis dapat dilepaskan setelah melepaskan dua skru ibu jari, dan jeroan MicroServer jauh lebih kurang berantakan. Tidak ada yang mengaburkan kedua soket DIMM di sebelah kanan papan induk, dan slot PCI Express di sebelah kiri juga mudah diakses. Anda tidak memerlukan pemutar skru untuk kedua, kerana klip pelepas cepat memegang kad di tempatnya. Walaupun papan induk mudah dilepaskan: cabut empat kabel sahaja, lepaskan klip penahan pada panel belakang, dan luncurkan seluruh papan ke belakang.

Dari segi kebisingan dan kekuatan, ia juga dapat dicapai. CPU Celeron mempunyai heatsink pasif yang besar dengan semua sistem penyejukan yang dikendalikan oleh satu kipas 12cm di bahagian belakang. Ia tidak senyap, tetapi tahap kebisingan yang rendah tidak akan membimbangkan pejabat kecil. Celeron mempunyai TDP 35W sederhana, jadi pelayan juga tidak akan menggunakan banyak tenaga. Dalam keadaan tidak aktif, kami mengukur sistem tinjauan yang menarik hanya 30W.

MicroServer Gen8 adalah calon yang baik untuk ujian virtualisasi. Bersama dengan port USB dalaman, terdapat juga slot kad microSD di tepi papan induk untuk boot ke hypervisor tertanam. Namun, dua ciri yang benar-benar menonjol adalah alat pengurusan jarak jauh dan penggunaan OS. MicroServer yang asli menyokong RAC pilihan HP (kad akses jauh), tetapi yang ini dilengkapi dengan cip iLO4 standard yang terdapat pada ProLiants kelas atas.

HP ProLiant MicroServer Gen8

Ini menyediakan port rangkaian khusus di bahagian belakang dan antara muka web yang memberikan banyak data pada setiap komponen sistem, ditambah dengan Penyediaan Pintar HP menjadikan pemasangan OS mudah. Anda perlu menaik taraf ke iLO4 Advanced jika anda mahukan kawalan jauh dan perkhidmatan media maya.

Akhirnya, MicroServer telah diliputi pengembangan rangkaian Gigabit, dengan suis PS1810-8G lapan port pilihannya, yang direka untuk dipasang dengan baik di bahagian atas atau di bawah pelayan.

Tambahan pilihan dapat meningkatkan harga permintaan, tetapi MicroServer Gen8 HP adalah pelayan kecil yang retak, sesuai untuk pelbagai tugas. Ini menyediakan pelbagai ciri ke dimensi sederhana, dan sangat disarankan sebagai pelayan perniagaan kecil atau platform ujian.

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Alas Kaki
Konfigurasi pelayan Casis desktop

Pemproses

Keluarga CPU Intel Celeron
Kekerapan nominal CPU 2.30GHz

Ingatan

Kapasiti RAM 16GB
Jenis memori DDR3

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 4 x ruang pemacu SATA pertukaran sejuk SFF
Tahap RAID disokong 0, 1, 10

Rangkaian

Port LAN Gigabit 2
ILO? iya

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 30W
Penggunaan kuasa puncak 42W
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found