PC & Mudah Alih

Ulasan Huawei Watch: jam tangan pintar asal Huawei masih menjadi pembelian terbaik

Ulasan Huawei Watch: jam tangan pintar asal Huawei masih menjadi pembelian terbaik

Gambar 1 dari 5

huawei_watch_2

Ulasan Huawei Watch: Depan
Ulasan Huawei Watch: Ringkas, namun mewah, Huawei Watch adalah reka bentuk yang elegan
Ulasan Huawei Watch: Jam tangan menggunakan tali 18mm standard
Ulasan Huawei Watch: Ia dilengkapi dengan monitor denyut jantung
£ 289 Harga semasa dikaji

Ketika Huawei Watch pertama kali keluar pada tahun 2015, itu adalah contoh baik Android Wear yang dilakukan dengan baik. Sekarang, tentu saja, ini telah dikalahkan oleh Huawei Watch 2, jadi haruskah anda melewati satu generasi dan mendapatkan versi yang lebih baru? Nah, Huawei Watch 2 membungkus pemproses yang lebih pantas dan lebih banyak RAM - walaupun kedua-duanya tidak begitu penting untuk dipakai pada masa ini. Lebih penting lagi, ia dilengkapi dengan sokongan 4G, GPS dan NFC - yang menjadikannya lebih banyak penyelesaian apabila anda mahu keluar tanpa telefon anda. Semasa berlari, katakan.

Sekiranya anda tidak menghargai perkara-perkara ini, maka jam tangan asli semestinya bagus. Ia juga reka bentuk yang lebih ramping, dan sebenarnya lebih kecil walaupun layarnya lebih besar. Ia juga boleh didapati dengan harga yang murah - sekurang-kurangnya jika dibandingkan dengan harga permintaan pada harga £ 289 yang asal. Ulasan di bawah akan memberi anda lebih banyak panduan sekiranya anda masih berada di pagar.

Ulasan Huawei Watch W1 asli Jon diteruskan di bawah:

Huawei pertama kali menunjukkan jam tangan pintar Android Wear di MWC di Barcelona, ​​tetapi walaupun mendapat sambutan hangat dari media, penjualan barang-barang yang dapat dipakai terus meningkat. Ini merupakan keputusan yang aneh, kerana sekiranya Huawei melepaskannya pada masa itu, ia akan menyapu dunia Android Wear sebelum ini.

Lihat jam pintar Terbaik yang berkaitan tahun 2018: Jam tangan terbaik untuk diberikan (dan dapatkan!) Pada Krismas ini

Apa yang menjadikan Huawei Watch begitu baik? Sekiranya saya jujur, perbezaannya tidak besar, tetapi dengan smartwatch, butiran kecil yang penting, dan di sini Huawei Watch memaparkannya.

Ini memiliki tampilan jam yang melingkar, seperti LG Watch Urbane, tetapi tidak seperti arloji kurang ajar itu, Huawei mengambil pendekatan yang lebih sembunyi. Bezel lebih ramping, badan lebih nipis dan gaya keseluruhannya lebih canggih dan bersahaja.

Dan, seperti pesaing lain - Apple Watch dan Motorola Moto 360 2 - Huawei Watch tersedia dalam beberapa "gaya" yang berbeza. Harga ini berkisar dari harga £ 229 pada Amazon UK termasuk PPN (di Amazon AS harganya dari $ 200 untuk kulit hitam) untuk Classic dengan tali kulit hitam standard, sehingga £ 389 untuk versi Aktif dengan berlapis hitam tali pautan keluli tahan karat. Bahkan ada versi rose-gold (untuk sesiapa sahaja yang mempunyai bypass rasa).

Tidak ada perbezaan teknikal antara versi Aktif dan Klasik selain warnanya, tetapi mana pun yang anda mahukan, semuanya kelihatan hebat. Saya dihantar tali asas klasik dengan tali kulit hitam untuk ulasan ini, tetapi versi termurah ini kelihatan menakjubkan, dan sebagai bonus, ia juga selesa dipakai.

Ulasan Huawei Watch: Paparan

Namun, paparan inilah yang mencuri pertunjukan di sini. Ini berukuran 1.4 inci, dan dengan resolusi 400 x 400, memberikan kepadatan piksel tertinggi (pada 286 ppi) yang akan anda lihat di smartwatch mana pun. Sebagai rujukan, kebanyakan peranti Android Wear lain mempunyai skrin 320 x 320. Penyegaran baru-baru ini dari Motorola Moto 360 meningkatkan keadaan, tetapi tidak banyak, bergerak hingga 360 x 330.

Secara praktiknya, perbezaannya tidak besar, tetapi mungkin untuk membezakannya jika anda melihat dengan teliti, dan seperti yang saya katakan sebelum ini, perkara-perkara kecil yang penting. Ini memalukan kerana banyak daripada 40 wajah jam tangan Huawei yang dimuatkan gagal memanfaatkan sepenuhnya layar yang mulia ini, dan sama ada agak murahan atau jelas dihasilkan oleh komputer.

Ulasan Huawei Watch: Ia dilengkapi dengan monitor denyut jantung

Namun, ini adalah kebaikan bagi penagih wajah dan sesiapa sahaja yang suka membuat wajah mereka sendiri melalui aplikasi seperti WatchMaker dan Facer. Dan kerana teknologi yang digunakan di layar AMOLED, ia memberi kesan besar, dengan warna hitam tinta dan warna cerah mengikut urutan hari.

Dan akan kelihatan baik untuk masa yang lama juga. Skrin kaca kristal nilam yang sangat tahan lasak adalah sesuatu yang biasa dijumpai di butik, pengeluar jam tangan mewah Switzerland yang harganya jauh lebih tinggi.

Ulasan Huawei Watch: Spesifikasi dan perisian

Di dalamnya, Huawei yang boleh dipakai baru jauh lebih menarik. Powering urusan adalah pemproses Snapdragon 400 yang berjalan pada frekuensi 1.2GHz, sama seperti hampir semua peranti Android Wear lain yang ada di pasaran.

Terdapat RAM 512MB dan storan 4GB. Ia disambungkan ke telefon anda melalui Bluetooth 4, dan ia memiliki monitor denyut jantung dan sensor gerakan enam paksi untuk penjejakan kecergasan, sementara pengecasan dijaga oleh pemetik klip magnetik. Ini menjadikan jam tangan dari sifar hingga 100% hanya dalam satu jam. Terdapat juga barometer, yang digunakan oleh aplikasi penjejak aktiviti Huawei untuk mengukur berapa banyak tangga yang anda naiki dalam sehari.

Dalam soal responsif, mentega menjadi halus sepanjang masa, dengan sedikit kegagapan dan cegukan. Sekali lagi, ia tidak berbeza dengan peranti Android Wear lain dalam hal ini, dan gagap pasti tidak menghalang penggunaannya.

Ulasan Huawei Watch: Jam tangan memerlukan tali 18mm standard

Hayat bateri sangat baik. Walaupun pek kuasa 300mAh yang relatif kecil - sama dengan Moto 360 2 yang lebih kecil - ia bertahan hampir dua hari, dengan pilihan skrin Selalu aktif diaktifkan dan kecerahan ditetapkan maksimum pada siang hari dan minimum pada waktu malam. Saya masih mengenakan jam tangan hampir setiap malam, hanya untuk ketenangan fikiran, tetapi jika anda terlupa, ini akan membuat anda melalui dua hari bekerja.

Bagi perisian, ia menggunakan Android Wear versi terbaru, dan ini berfungsi sama seperti pada smartwatch berasaskan Google yang lain. Anda boleh membaca perinciannya dalam tinjauan Android Wear kami; satu-satunya perbezaan di sini ialah Huawei melengkapkan pemasangan standard dengan set jam tangan sendiri, serta satu set aplikasi untuk kecergasan, penjejakan aktiviti dan pemantauan degupan jantung.

Ini kelihatan sangat menarik, tetapi dari segi praktikal, satu-satunya perkara yang tidak biasa adalah fungsi pengesanan tangga, dan anda boleh mendapatkannya dengan Fitbit pula.

Ulasan Huawei Watch: Depan

Ulasan Huawei Watch: Keputusan

Satu perkara yang mungkin membimbangkan anda adalah harganya. Jam tangan Huawei lebih mahal daripada jam pintar Android Wear yang lain. Lebih mahal daripada Moto 360 2 dan LG Watch Urbane, dan model asasnya hanya £ 10 lebih murah daripada Apple Watch yang setara. Sama ada anda fikir ia bernilai, ia bergantung pada perspektif dan platform anda.

Sekiranya anda mempunyai iPhone, jam tangan pintar terbaik yang dimiliki adalah Apple Watch. Ia melakukan segalanya dan lebih daripada Huawei Watch, dan tidak jauh lebih mahal (sekurang-kurangnya, model Sport paling murah tidak).

Sekiranya pilihan anda adalah untuk telefon pintar Android, sebaliknya, inilah yang terbaik yang boleh anda beli sekarang. Dari paparan AMOLED yang tajam dan terang hingga bahagian atas kaca kristal safirnya, dan badan langsingnya hingga penampilan jam tangan mewah yang canggih, ia menarik setiap aspek formula jam pintar. Debut smartwatch yang sangat mengejutkan dari suku yang paling tidak dijangka.

Lihat juga: Jam pintar terbaik tahun 2015 - untuk sesuatu yang sedikit lebih murah