Hiburan

HTC U11 - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Sekiranya anda memiliki HTC U11, kemungkinan anda telah memanfaatkan penyediaan kamera dua yang menakjubkan. Kedua-dua kamera mampu menghasilkan gambar yang sangat hebat dengan warna yang mendalam dan perincian yang kaya. Mereka juga berkinerja hebat dalam keadaan pencahayaan yang sukar. Sangat memalukan jika anda hanya dapat melihat foto dan video berkualiti tinggi itu pada paparan 5.5 inci telefon anda.

HTC U11 - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Syukurlah, HTC U11 memungkinkan anda mencerminkan paparannya ke skrin yang lebih besar, baik itu TV pintar atau monitor komputer anda. Fungsi ini bukan sahaja membantu melindungi kesihatan mata anda tetapi juga memberi anda pengalaman yang lebih mendalam ketika menonton streaming video, rakaman, rancangan, dan jenis kandungan multimedia yang lain.

Terus membaca untuk mengetahui cara mencerminkan paparan telefon anda ke layar yang lebih besar.

Pencerminan Skrin HTC U11 ke TV Pintar

TV pintar hari ini menjadikan cermin HTC U11 anda sangat mudah. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

  1. Periksa TV Pintar anda untuk pilihan berlabel "Pencerminan" dan aktifkan. Pilihan ini mungkin muncul sebagai aplikasi atau input khas bergantung pada peranti anda dan reka bentuk perisiannya.
  2. Buka HTC Connect dengan menggeser ke atas dengan tiga jari semasa berada di skrin Utama anda.
  3. Anda akan diminta untuk memilih perangkat yang akan dialirkan ke - pilih "Pilih yang lain".
  4. Cari dan arahkan ke TV anda. Selesai!

Perlu diingat bahawa kaedah ini hanya akan berfungsi untuk TV pintar yang menyokong Miracast. Protokol screencasting tanpa wayar ini menjadi standard pada akhir tahun 2012, jadi semua set TV pintar yang dihasilkan pada tahun 2013 dan yang lebih baru semestinya mempunyai sokongan terpasang untuknya.

Sekiranya TV anda tidak menyokong Miracast, anda boleh membeli dongle murah dalam talian. Setelah anda memasangkannya ke port HDMI dan USB TV anda, ikuti sahaja arahan mudah yang dipaparkan di skrin TV anda untuk menyiapkannya. Setelah selesai, ikuti langkah-langkah di atas untuk mulai mencerminkan skrin HTC U11 ke TV pintar anda menggunakan Miracast dongle.

Pencerminan Skrin HTC U11 ke Skrin PC

Anda boleh mencerminkan HTC U11 dengan mudah ke skrin komputer anda. Untuk melakukan ini, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga yang dilengkapi untuk mencerminkan peranti Android ke komputer. Salah satu pilihan yang paling popular adalah Vysor, aplikasi pencerminan layar yang berfungsi pada Windows, Mac, dan juga Linux dan juga tersedia sebagai pelanjutan Chrome.

HTC U11 adalah salah satu dari hanya beberapa telefon di pasaran yang menyokong penyesuai USB-C ke HDMI. Untuk mencerminkan skrin ke PC anda, yang harus Anda lakukan hanyalah membeli penyesuai USB-C ke HDMI dan menggunakannya untuk menyambungkan telefon anda ke paparan berkemampuan HDMI.

Kaedah ini berlaku untuk mana-mana port yang dilengkapi HDMI, yang bermaksud ia juga akan berfungsi apabila anda perlu mencerminkan skrin telefon anda ke projektor atau sebagai kaedah alternatif untuk mencerminkan HTC U11 ke TV.

Perkataan Akhir

Seperti yang anda lihat, mencerminkan HTC U11 anda ke TV atau skrin komputer adalah mudah. Adakah anda sudah mencuba mencerminkan paparan telefon anda ke skrin yang lebih besar? Adakah anda gembira dengan hasilnya? Adakah anda mempunyai beberapa petua tambahan yang ingin anda kongsi dengan komuniti TechJunkie? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.