Alat

Ulasan Huawei P9 Lite: Hampir dengan kehebatan anggaran

Ulasan Huawei P9 Lite: Hampir dengan kehebatan anggaran

Gambar 1 dari 10

huawei_p9_lite_review_main_alt_2

huawei_p9_lite_review_front_camera
huawei_p9_lite_review_main_alt_3
huawei_p9_lite_review_main_alt
huawei_p9_lite_review_main
huawei_p9_lite_review_port_alt
huawei_p9_lite_review_port
huawei_p9_lite_review_rear_camera
huawei_p9_lite_review_right_side
huawei_p9_lite_review_top
£ 190 Harga semasa dikaji

Huawei P9 Lite tetap menjadi tawaran belanjawan yang padat, walaupun pengeluar dari China itu mengikuti rangkaian P9 dengan Huawei P10. Sekiranya anda ingin menggunakan Huawei P9 Lite tanpa SIM, anda kini melihat harga £ 232 di Amazon, berbanding £ 339 untuk P10. Adakah anda pilihan lain? Anda boleh mencuba Honor 7X yang sangat baik untuk ukuran.

Huawei juga telah menggoda Huawei P20 yang akan datang untuk pendedahan akhir Mac. Telefon bimbit itu akan berada di sisi pasaran yang lebih premium, jadi harapkan tanda harga yang lebih besar. Kemudian ada Huawei P45, yang tidak ada kecuali anda dipecat dari bekerja di Huawei.

Ulasan Huawei P9 Lite asal Alan Martin diteruskan di bawah.

"Tunggu sebentar," anda mungkin berfikir. "Sudah lama Huawei P9 Lite tidak keluar?" Tidak, anda memikirkan Huawei P9, atau mungkin P9 Plus. Telefon bimbit itu pertama kali muncul pada April 2016, jadi mungkin ini adalah Huawei P9 LATE, mungkin?

Pun begitu, yang membuat anda ingin mencederakan diri sendiri, konvensyen penamaan adalah sentuhan yang membingungkan, kerana sementara julat P9 yang ada berharga antara £ 449 dan £ 549, P9 Lite masuk pada harga £ 229 yang mesra dompet melalui Amazon UK (atau $ 218 di Amazon US) harganya - kurang dari separuh harga P9, dan sekilas kelihatannya bergaya.

Apa yang anda ada di sini adalah telefon yang seharusnya memberi raja anggaran, Moto G4, ketakutan sebenarnya. Dan memang demikian, tetapi beberapa langkah yang mengecewakan meninggalkannya hanya kekurangan kehebatan belanjawan yang mesti dibeli. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang menjadi salah, dan apa yang menjadi betul.

Huawei P9 Lite: Reka Bentuk

Ketika saya mengatakan sukar untuk memberitahu P9 Lite dari P9, saya tidak bergurau. Kedua-duanya mempunyai skrin 5.2in, dan sekilas mereka kelihatan serupa. Terdapat beberapa hadiah jika anda mempunyai kedua-dua tangan anda pada masa yang sama, yang utama ialah P9 Lite melepaskan bahagian belakang aluminium dari saudara kandungnya yang lebih mahal untuk kemasan plastik yang halus. Sudah jelas bahawa menjimatkan beberapa quid, tetapi ia tidak menjadikannya lebih buruk secara objektif. P9 Lite bukan sahaja mengundang kunci rumah untuk melakukan yang terburuk, tetapi plastik halus terasa sangat bagus di tangan. Ini mengingatkan saya akan rasa meyakinkan telefon bimbit Nokia Lumia, hanya tanpa warna primer yang terang. [Galeri: 1]

Lihat ulasan Motorola Moto G4 yang berkaitan: Pembelian yang lebih baik daripada Moto G5, tetapi adakah anda harus menunggu G6? Ulasan Huawei P9 dan P9 Plus: Sekali hebat, tetapi pada tahun 2018 anda boleh melakukan tinjauan Samsung Galaxy J5 yang lebih baik: Telefon bimbit yang hebat pada zamannya, tetapi tunggu untuk penyegaran 2017

Di tempat lain, perubahannya lebih halus. Kedua-duanya mempunyai tepi berlekuk dan garis bersih yang sama, dan keduanya terasa langsing dan ramping. Logo Huawei lebih berani di telefon bimbit ini, dan jenama Leica dijatuhkan dari kamera kerana mereka tidak lagi memikul tugas fotografi. Anda juga akan menemui port pengecasan mikro-USB daripada USB Type-C, tetapi bagi saya itu adalah perkara yang baik, kerana seseorang yang enggan menyerah pada puluhan kabel pengisian sekolah lama yang mengotori meja saya.

Jika tidak, ia adalah perniagaan seperti biasa, hingga pembaca cap jari persegi di bahagian belakang telefon bimbit. Orang akan membahaskan kedudukan terbaik untuk ini, dari butang rumah ke butang kuasa, tetapi ini berfungsi dengan baik untuk saya.

Huawei P9 Lite: Skrin

Jadi permulaan yang baik, tetapi keadaan menjadi lebih baik dengan skrin. Tidak menghairankan bagi saya jika Huawei P9 Lite menggunakan panel yang sama seperti yang terdapat pada P9, kerana skrin 1,920 x 1,080 (424 piksel per inci) sangat bagus. [Galeri: 2]

Pertama, kontrasnya sangat mengagumkan, pada tahap 1,532: 1, yang membolehkan gambar tajam dengan banyak kesan. Kecerahannya juga bagus, pada 482cd / m2, dan dari segi liputan sRGB, ia berada di sana dengan telefon yang jauh lebih mahal: 98% ruang warna ditutupi.

Bersambung di halaman 2

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found