PC & Mudah Alih

Pergi Mudah di Mata Anda dengan Mengaktifkan Tema Malam Auto iBooks di iOS

Skrin iPhone atau iPad yang terang boleh menyakitkan pada mata, terutamanya semasa membaca di bilik yang gelap. Dengan versi terbaru iBooks untuk iOS, bagaimanapun, anda dapat mengkonfigurasi aplikasi untuk beralih ke tema "Malam" secara automatik apabila sesuai, membantu memastikan bahawa anda tidak akan akhirnya melihat layar putih yang mencolok pada akhir-akhir ini pagi.

iBooks kini menawarkan tiga "tema", yang mengubah warna latar belakang dan fon: putih, sepia, dan malam. "Putih" adalah tema lalai, dengan teks hitam pada latar belakang putih. "Sepia" meniru tampilan buku lama, dengan teks coklat di latar belakang Sepia berwarna coklat kemerahan. Ia lebih mudah dilihat daripada tema Putih, walaupun dengan kontras yang lebih rendah. Seperti yang sudah anda duga, tema "Malam" pada dasarnya membalikkan tema "Putih", dan menggunakan teks putih pada latar belakang hitam. Ini menjadikannya bagus untuk membaca di persekitaran yang gelap, dan menawarkan kontras yang lebih baik daripada tema Sepia.

tema-buku ibookAnda boleh mengaktifkan tema Malam secara manual, tetapi dalam versi terbaru iBooks anda juga boleh mengaktifkan tetapan baru yang dipanggil Tema Auto-Night. Ini mengubah tema anda dari lalai anda (sama ada Putih atau Sepia) menjadi tema Malam secara automatik. Walaupun nama "Malam" menunjukkan waktu larut malam, suis ini berdasarkan keadaan pencahayaan sekitar, bukan waktu. Sekiranya anda menghidupkan Tema Auto-Malam, bila-bila masa sensor cahaya sekeliling iPhone atau iPad anda mengesan ruangan gelap, iBook akan segera beralih ke tema Malam dan kemudian beralih kembali apabila cahaya di dalam bilik kembali, sama ada kerana cahaya matahari terbit atau lampu dihidupkan.

Pergi Mudah di Mata Anda dengan Mengaktifkan Tema Malam Auto iBooks di iOS

Berkaitan: Ketahui cara menjadikan semua iOS lebih mudah dilihat pada waktu malam dengan mengaktifkan pilihan kebolehaksesan Invert Colors.

Untuk mengaktifkan mod Tema Malam-Auto, lancarkan iBooks dan buka buku. Ketuk butang tetapan paparan di bahagian atas skrin, yang kelihatan seperti 'A' kecil dan besar di sebelah satu sama lain. Cari Tema Auto-Night dan togol ke Hidup (hijau). Bergantung pada keadaan pencahayaan semasa anda, tidak ada yang mungkin berlaku pada mulanya. Tetapi pada waktu berikutnya lampu padam atau matahari terbenam, aplikasi iBooks anda akan mengalihkan anda ke Tema Malam putih-hitam.

tema ibooks-auto-night

Hanya ada satu peringatan: mod ini hanya berfungsi untuk eBook. Seperti yang diketahui oleh banyak pengguna, aplikasi iBooks juga merupakan pengurus dan pembaca PDF yang hebat, tetapi Tema Malam Auto (dan tema pada umumnya) sayangnya tidak tersedia semasa melihat PDF.