Media Sosial

Saiz Foto Instagram yang Ideal

Pengguna Instagram yang gemar mungkin biasa dengan algoritma ukuran foto yang rumit. Anda boleh memuat naik foto yang sempurna hanya untuk mengetahui bahawa gambar itu perlu dipotong, dipotong, atau diubah saiznya sepenuhnya.

Saiz Foto Instagram yang Ideal

Tidak ada cara untuk mengelakkan algoritma pemampatan lalai Instagram, tetapi anda boleh mengoptimumkan gambar anda dengan cara yang akan menjadikannya bersinar setelah fakta. Artikel ini memfokuskan pada dimensi yang ideal, cara memuat naik dan "menipu" Instagram untuk mempamerkan gambar anda dengan kualiti penuh.

Apakah Keperluan Ukuran Foto Instagram?

Sekiranya anda mahukan pengalaman lancar menyiarkan foto di Instagram, anda mungkin ingin membiasakan diri dengan syarat ukuran foto Instagram. Walaupun soalannya mudah, sebenarnya boleh menjadi agak rumit.

Pertama, Instagram mempunyai keperluan ukuran yang berbeza untuk foto bergantung pada orientasinya. Contohnya, apa yang sesuai untuk potret tidak akan berfungsi untuk foto lanskap.

Instagram tidak akan memaksa anda untuk menukar foto dengan lebar di mana sahaja 320 piksel ke 1080px.

Berikut adalah syarat ukuran untuk foto Instagram berdasarkan orientasi:

  • Foto Petak - 1080px X 1080px

  • Potret - 1080px X 1350px

  • Landskap - 1080px X 608px

Bagaimana Instagram Mengubah Semula Foto

Instagram mengubah saiz kebanyakan gambar menjadi 2048 piksel x 2048 piksel (untuk gambar lebih besar dari 2K), dan gambar yang lebih kecil biasanya diregangkan hingga 1080 × 1080 agar sesuai dengan standard minimum. Inilah sebabnya mengapa mengambil gambar anda dalam 4K (3,840 × 2,160) adalah suatu keharusan, untuk menjaga kualiti / perincian dalam pemampatan.

Nasib baik, kebanyakan resolusi untuk kamera telefon pintar adalah 4K atau 3,840 × 2,160. Inilah sebabnya mengapa penyuntingan untuk Instagram bermula pada saat mengambil gambar: Anda mesti menyesuaikan telefon anda SEBELUMuntuk mengambil gambar berkualiti tinggi!

Saiz Foto Instagram Idealnya 3,840 × 2,160

Apabila anda menerbitkan gambar dalam 4K (3,840 × 2,160), Instagram menurunkannya ke ukuran mampatan tertinggi availalbe (2K - 2048px x 2048px). Ini juga menyediakan gambar anda untuk masa depan sekiranya Instagram memutuskan untuk membuat tetapan mampatan lalai 4K.

Ambil Foto Dalam Mod Potret 4K

Instagram adalah aplikasi tatal "menegak" di mana pengguna menggunakan kandungan dari atas ke bawah, oleh itu foto potret lebih disukai kerana dipaparkan secara menegak. Ini bermaksud bahawa gambar anda dapat mengambil lebih banyak ruang & dilihat oleh lebih banyak orang dalam garis masa.

Untuk demo ini, kami mengambil gambar alat mandi dalam mod potret. Kami akan menunjukkan trik penerbitan yang membolehkan anda mendapatkan lebih banyak ruang dengan gambar 4K asas mod potret 3,840 × 2,160. Ini adalah gambar yang kami ambil:

  1. Ambil foto dengan aplikasi kamera asli anda.

  2. Muatkan gambar anda di galeri Instagram. Anda akan melihat Instagram memperbesar gambar dalam bentuk petak dan tidak akan memaparkan mod potret penuh:

  3. Sekarang PINTU KELUAR dengan jari anda dan Instagram akan menarik keseluruhan gambar potret dengan sempadan putih di sebelahnya

Catatan: Sempadan itu TIDAK AKAN muncul semasa anda menerbitkan gambar, tetapi gambar penuh akan dipaparkan dalam jangka masa:

Seperti yang anda lihat, Instagram memuat naik gambar resolusi LENGKAP secara menegak dan gambar ini mengambil keseluruhan skrin.

Sementara itu, gambar lanskap hampir tidak akan mengambil separuh skrin. Inilah sebabnya mengapa gambar potret lebih unggul ketika mendapat perhatian di media sosial dan anda harus memastikan anda mengambil gambar dalam mod potret untuk menyelamatkan diri anda daripada kesulitan untuk menyunting gambar landskap kemudian untuk menjadikannya potret.

Muat Naik Dengan Kualiti PNG Penuh

Apabila anda menyimpan gambar untuk dimuat untuk Instagram, pastikan gambar disimpan dalam format .PNG. Format ini meningkatkan ukuran fail dan tidak praktikal untuk Instagrammers yang harus memuat naik beratus-ratus gambar, tetapi sangat sesuai untuk orang yang ingin memperoleh kualiti tertinggi.

PNG mengekalkan 100% kualiti asal sementara JPG dapat diturunkan dan mungkin keluar dengan kualiti yang lebih rendah daripada yang anda harapkan. Sekiranya anda mengedit foto anda di Photoshop, anda harus menyimpannya sebagai .PNG kerana format ini mengekalkan kualiti dengan terbaik.

Mengakhiri

Menjadikan foto Instagram anda kelihatan baik mungkin cukup mudah. Memotret dalam mod potret dan resolusi setinggi mungkin pada awalnya, bersama dengan beberapa trik penyuntingan, membuatnya supaya sesiapa sahaja dapat memuat naik kandungan berkualiti tinggi. Adakah anda mempunyai pengalaman, petua, atau pertanyaan mengenai ukuran foto Instagram yang ideal? Tinggalkan komen di bahagian di bawah!