Hiburan

Cara Mengenal Model Roku Yang Anda Miliki

Bagi banyak orang, Roku adalah antara kegemaran ketika melakukan streaming TV.

Cara Mengenal Model Roku Yang Anda Miliki

Kandungan yang pelbagai dan penyediaan yang sederhana menjadikannya pembelian yang sukar ditolak. Memiliki akses ke lebih daripada 500,000 filem, rancangan TV, dan kandungan lain bermakna anda mungkin tidak akan cepat bosan dalam masa terdekat.

Yang anda perlukan hanyalah membuat akaun, menyediakan peranti anda, dan, dengan alat kawalan jauh, keseronokan bermula.

Tetapi bagaimana jika anda ingin menggunakan ciri khas yang diiklankan di laman web Roku? Anda tidak pasti sama ada model anda menyokongnya. Selain itu, anda tidak pasti model Roku yang anda miliki. Inilah cara anda dapat mengetahui.

Bagaimana saya mengetahui model Roku yang saya ada?

Pada mulanya memang mudah, tetapi sekarang Roku telah melancarkan banyak model, ia mungkin membingungkan. Pada masa ini terdapat sembilan versi yang tersedia, tepatnya. Jadi, bagaimana anda memberitahu model mana yang anda ada? Mereka semua kelihatan sama dengan anda dan nama mereka juga hampir sama.

Cara paling mudah adalah, tentu saja, melihat nombor model. Anda mungkin menemuinya di kotak yang dimasukkan oleh peranti anda, tetapi tidak menjadi masalah jika anda tidak lagi mempunyai kotak itu. Nyalakan Roku dan TV anda dan lakukan perkara berikut:

  1. Tekan butang Laman Utama pada alat kawalan jauh.
  2. Cari Tetapan dalam menu yang muncul.
  3. Cari maklumat Sistem dan pilih.
  4. Buka pilihan Tentang.

Di antara maklumat lain, seperti alamat IP anda, versi perisian, nama rangkaian anda, dan sebagainya, anda akan menemui banyak maklumat yang berkaitan dengan Roku anda. Terdapat nombor model, nombor siri, dan ID Peranti. Semua ini akan memberitahu anda dengan tepat model Roku yang anda ada di rumah.

Model Roku Apa Yang Ada?

Berikut adalah senarai semua model Roku dan ciri utamanya, bermula dengan yang paling murah.

Roku Express

Sekiranya anda tidak terlalu menuntut, ini mungkin yang paling sesuai untuk anda. Model Dolby Audio ini menghubungkan ke TV anda melalui kabel HDMI. Sekiranya anda juga memasang aplikasinya, ia menawarkan pilihan untuk carian suara.

Roku Express +

Yang ini mempunyai ciri tambahan: jika anda mempunyai TV lama yang tidak mempunyai input HDMI, anda boleh menggunakan kabel A / V biasa yang disertakan dengan model Roku ini.

bagaimana untuk mengetahui model roku mana

Tayangan Perdana Roku

Model ini juga menawarkan saluran percuma dan ciri Roku standard, tetapi juga menyertakan kabel dan aliran HDMI berkelajuan tinggi premium dalam HD, 4K, dan HDR. Ia mampu menghasilkan resolusi dan warna yang mengagumkan.

Roku Ultra

Roku Ultra dilengkapi dengan kad microSD, kemampuan carian suara, dan sambungan Ethernet. Pakej ini dilengkapi dengan sepasang earbud yang keren, jadi jika anda memasang aplikasinya, anda boleh menggunakan pilihan mendengar peribadi di telefon bimbit anda tanpa mengganggu siapa pun.

Roku Streaming Stick

Model ukuran pint ini seperti tongkat HDMI yang masuk terus ke TV anda. Sekiranya anda mempunyai Roku Stick, anda boleh menggunakan carian suara dan alat kawalan jauh Roku yang disertakan dapat mengawal TV anda, seperti menghidupkan atau mematikannya.

Roku Streaming Stick Plus

Model plus mempunyai semua ciri Roku Stick biasa, tetapi mempunyai ciri WiFi yang lebih baik dan kualiti gambar yang lebih baik. Isyaratnya sangat kuat sehingga boleh digunakan di mana sahaja di rumah anda.

Bilah Bunyi Pintar Roku

Ini seperti pemain Roku yang dibina di bar suara. Selain menambahkan streaming Roku ke TV anda, Roku ini juga menambah suara berkualiti tinggi untuk pengalaman home theater.

Bagaimana Memilih Model yang Sesuai untuk saya?

Anda mungkin merasa terharu dengan maklumat dan tidak pasti model mana yang sesuai untuk anda. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda membuat keputusan.

  1. Ketahui bagaimana dan kapan anda akan menggunakannya. Soalan-soalan ini dapat membantu anda membuat keputusan. Adakah anda akan menontonnya sendiri atau bersama keluarga dan atau rakan? Adakah anda akan menggunakannya di satu bilik sahaja atau di mana sahaja anda berada di rumah? Adakah anda akan menonton rancangan anda pada waktu malam ketika orang lain sedang tidur? Jawapannya harus menunjukkan anda ke arah model Roku ideal anda. Sebilangan daripada kita mahukan kualiti gambar yang terbaik, ada yang menuntut liputan WiFi yang lebih luas, dll.
  2. Ketahui seberapa kerap anda akan menggunakannya. Harus ada keseimbangan antara seberapa sering anda akan mengalirkan kandungan di Roku dan berapa banyak yang akan anda bayar untuknya. Sekiranya anda hanya akan menggunakannya sekali sekala, versi yang lebih murah mungkin berfungsi dengan baik.

Adakah Roku Kawan Terbaik Anda?

Model Roku mana yang anda ada? Kongsi ciri Roku kegemaran anda dalam komen di bawah.