Internet

Cara Menggunakan Langkah dan Ulang Illustrator

Salah satu editor grafik vektor terkemuka di pasaran, Adobe Illustrator, menawarkan banyak alat berguna. Transform and Align adalah dua yang memudahkan pengguna membuat corak langkah dan ulangan untuk latar foto.

Cara Menggunakan Langkah dan Ulang Illustrator

Walaupun mudah digunakan setelah anda membiasakannya, mengetahui asas alat ini sangat penting bagi projek anda. Inilah cara menggunakan Transform dan Align untuk membuat corak langkah dan ulangan dengan mudah.

Panel Transform

Peranan utama panel Transform adalah menampilkan lebar objek, tinggi, lokasi, sudut ricih, dan sudut putaran. Alat Illustrator ini dapat digunakan untuk mengira salah satu nilai ini, dengan atau tanpa pratonton langsung.

Untuk memulakan sesuatu, cari titik permulaan yang diingini dan seret grafik yang ingin anda gunakan kepadanya. Pilih grafik dan aktifkan panel Transform dengan menavigasi ke Objek ->Transformasi ->TransformasiMasing-masing.

Mengira

Pertama, anda ingin menentukan berapa banyak grafik yang ingin anda letakkan di papan seni. Setelah memutuskan, anda perlu mengira ruang yang akan mereka tempati.

Mengira

Di sini, anda akan menggunakan beberapa asas matematik. Katakan bahawa anda ingin menggunakan 4 grafik setiap baris, masing-masing selebar 5 inci, dan anda mahu gambar itu berukuran 5 inci antara satu sama lain. Pada kanvas selebar 40 inci, pengiraannya adalah seperti berikut: Lebar 40 inci / 4 grafik berukuran = 10 "di antara setiap pusat grafik.

Meletak

Setelah meletakkan grafik pertama ke kanvas anda, pilih dan tekan Ctrl + D, yang merupakan jalan pintas untuk Transform semula arahan. Terus tekan Ctrl + D , sehingga anda mengisi baris pertama grafik.

Sekarang, pilih semua grafik dalam baris yang lengkap dengan menekan Ctrl + A dan kumpulkan mereka dengan menekan Ctrl + G. Dengan keseluruhan baris masih dipilih, pergi ke Objek ->Transformasi ->TransformasiMasing-masing lagi. Gunakan formula dari bahagian sebelumnya untuk mengira ruang sasaran antara baris. Gerakkan baris pertama ke bawah dengan menyesuaikan Tegak gelangsar sehingga mencecah jarak yang dikira. Ulangi ini sehingga kanvas diisi.

Panel Selaraskan

Sekiranya anda benar-benar tidak senang untuk mengira barang, atau jika anda berhadapan dengan grafik berbentuk pelik, ada cara yang lebih baik untuk mendekatinya. Menyeret dan menjatuhkan item di sekitar kanvas dengan tangan boleh berfungsi lebih baik untuk anda.

Meletakkan Grafik

Letakkan grafik yang dimaksudkan pada kedudukannya. Sekarang, cukup salin dan tampal pendua sehingga anda mencapai akhir baris. Seret setiap salinan grafik ke kedudukannya mengikut perkiraan anda. Anda tidak perlu tepat.

Menyelaraskan Grafik

Untuk memilih semua grafik, tekan Ctrl + A. Panel Align akan muncul di bahagian atas ruang kerja anda. Sekarang, arahkan ke Vertical-Align-Center dan Pusat Mendatar-Mendatar. Ini akan mengedarkan grafik pada kanvas anda secara merata dan menyelaraskannya secara automatik.

Menggunakan Ctrl + A dan Ctrl + G arahan untuk menyalin dan menampal baris pendua. Sejajarkannya kira-kira dan gunakan alat penjajaran sehingga anda mendapat kanvas yang sempurna.

Penskalaan, Putaran, dan Pantulan

Anda boleh menggunakan panel Transform untuk mengubah skala, putaran, dan pantulan grafik pendua. Untuk menskalakan (mengubah ukuran) objek, gunakan persentase dan ubahnya secara bertahap. Untuk memutar gambar dengan titik rujukan yang berbeza, gunakan kotak putih kecil (ikon di atas kotak semak Pratonton). Akhirnya, gunakan Reflect untuk mencerminkan gambar pada paksi X atau Y, atau kedua-duanya.

Penskalaan, Putaran, dan Pantulan

Percubaan

Mencuba pelbagai perkara baru adalah cara terbaik untuk menjadi lebih baik dalam mengedit perisian Adobe mana pun. Ikuti panduan dari atas, tetapi jangan takut untuk bereksperimen sendiri.

Adakah anda mempunyai helah menarik untuk dikongsi? Tekan bahagian komen di bawah dan kongsi idea anda!