PC & Mudah Alih

Cara Menempatkan Gambar Di Sebalik Teks Dalam Dokumen Google

Google Docs adalah sistem pemprosesan kata berdasarkan awan yang ditawarkan oleh Google. Walaupun banyak keutamaannya, Docs memang mempunyai kekurangan: ia mempunyai set fitur yang agak terhad. Tidak seperti Microsoft Word, yang mempunyai senarai ciri raksasa, Google Docs memberi tumpuan untuk melakukan beberapa perkara asas dan melakukannya dengan baik. Bagi 99% pengguna 99% masa, ini lebih daripada mencukupi. Namun, kadang-kadang, anda memerlukan Dokumen Google untuk mempunyai ciri-ciri, dan pada saat-saat itu, ia dapat mengecewakan anda.

Salah satu ciri yang diinginkan oleh banyak pengguna Google Docs adalah kemampuan untuk menambah latar belakang. Malangnya, Dokumen tidak menyokong gambar latar dalam dokumen anda secara langsung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah penyelesaian yang membolehkan anda menambahkan gambar latar ke Dokumen, dan dalam artikel ini, saya akan menunjukkan caranya.

Tiga Penyelesaian Dokumen Google Teratas untuk Menambahkan Imej di belakang Teks

Terdapat sekurang-kurangnya tiga cara untuk menambahkan gambar latar ke fail Google Docs anda. Sekiranya anda mempunyai cadangan atau pendekatan lain, maka, bagikan dengan kami di bahagian komen di akhir artikel ini!

Tiga Penyelesaian untuk Menambah Imej Di Sebalik Teks dalam Dokumen Google merangkumi:

 • Gunakan Microsoft Word untuk menambahkan gambar latar, kemudian sesuaikan ketelusan gambar ketika anda mengimport fail ke dalam Dokumen.
 • Gunakan Slaid Google untuk menambahkan gambar.
 • Gunakan Google Docs dengan menggunakan ciri Lukisan.

Mari kita hapuskan tiga pilihan ini.

Pilihan 1: Gunakan Microsoft Word untuk menambahkan Latar Belakang Dokumen Google

Kaedah MS Word menghendaki anda memiliki salinan Microsoft Word berlesen melalui pakej Runcit, Microsoft 365 (sebelumnya Office 365), atau perisian Office Online percuma.

 1. Buat dokumen anda dalam Dokumen Google dengan teks (tetapi tanpa gambar latar) dan elemen lain yang anda mahukan untuk dokumen akhir anda.

 2. Salin kandungan dokumen Dokumen anda dan tempelkan ke dalam dokumen Word atau simpan fail tersebut sebagai fail .docx (paling tepat) dengan memilih "Fail -> Muat turun sebagai -> Microsoft Word (.docx)."

 3. Buka fail .docx di Word dan pilih "Masukkan> Gambar" dari pita utama.

 4. Pilih gambar anda di tetingkap timbul File Explorer dan pilih "Masukkan." Gambar anda kini muncul dalam dokumen Word.

 5. Klik kanan pada gambar dan pilih "Balut Teks -> Di Depan Teks" kerana Google Docs tidak menyokong pilihan "Di Sebalik Teks".

 6. Simpan fail Word dan tutup Word.

 7. Kembali ke Google Docs dan pilih "Fail -> Buka." Pilih "Muat naik" dan pilih fail Word yang baru anda simpan. Gambar dimasukkan ke dalam Google Docs.

 8. Klik kanan pada gambar dan pilih "Pilihan Gambar." Laraskan slaid ketelusan mengikut keperluan anda, kemudian simpan pakaian anda. Anda kini mempunyai (semacam) gambar latar dalam dokumen Dokumen anda.

Pilihan 2: Gunakan Slaid Google untuk menambahkan Latar Belakang Dokumen Google

Pilihan lain untuk membuat dokumen sederhana dengan gambar latar hanya menggunakan alat Google adalah menggunakan Google Slides. Pilihan ini berfungsi dengan baik apabila anda tidak memerlukan banyak teks dan tidak memerlukan teks yang dapat diedit melainkan anda memasukkan beberapa gambar di sekitar gambar.

 1. Buat persembahan kosong baru di Slaid Google.

 2. Dari dokumen slaid kosong anda, klik pada "Fail -> Penyediaan Halaman," kemudian pilih Adat dan tetapkan ketinggian agar sesuai dengan halaman Google Docs anda. Laraskan ukuran berdasarkan tetapan margin, jadi lebar 11 is 9 ″ dengan margin 1 ″.

 3. Klik pada "Gelongsor" tab dan pilih "Tukar Latar belakang."

 4. Dalam kotak dialog "Latar Belakang" Google Slides, klik "Pilih Gambar." Semak imbas komputer anda untuk gambar yang ingin anda tambahkan dan klik "Buka." Setelah gambar dimuat naik, klik "Selesai."

 5. Ulangi langkah di atas untuk setiap halaman Goodle Slides, kemudian tambahkan kotak teks dan tampal kandungan Dokumen Google anda.

 6. Setelah selesai meletakkan dan mengedit teks, ambil tangkapan skrin slaid. Kemudian, buka dokumen Google Docs baru dan masukkan gambar. Ini bukan teks yang dapat diedit, tetapi berfungsi. Laraskan saiz gambar jika diperlukan.

Pilihan 3: Gunakan ciri Lukisan dalam Dokumen untuk menambahkan Latar Belakang

Sekiranya anda lebih suka melekat pada Dokumen Google untuk membuat gambar latar anda di bawah teks, anda harus menggunakan ciri "Lukisan" dan menambahkan kotak teks.

 1. Dalam fail Dokumen semasa anda, letakkan kursor dan pilih "Masukkan -> Gambar -> + Baru."

 2. Klik "Imej" butang dan pilih fail yang ingin anda gunakan sebagai latar belakang.

 3. Ubah ketelusan gambar anda jika anda perlu dengan mengklik pada "Pensil" ikon dan mengklik "Telus."

 4. Pilih "Tambah Kotak Teks" butang dan letakkan kotak teks di mana anda mahu teks latar depan anda muncul. Seterusnya, ketik teks latar depan, tetapkan fon, warna, dan saiznya mengikut kehendak anda. Presto, gambar latar segera!

Dengan menggunakan langkah-langkah di atas, anda mungkin perlu bermain-main dengan gambar anda dan mendapatkan teks agar sesuai dengan kandungan yang ada. Teknik ini lebih baik untuk hamparan teks yang sangat sederhana daripada gambar latar yang telus pada dokumen teks standard, tetapi berjaya.

Seperti yang anda lihat, ada cara untuk menambahkan latar belakang ke Google Docs, bukan dengan cara biasa. Anda mengorbankan ciri, tetapi ia berfungsi sehingga Google memutuskan untuk menambahkan lebih banyak ciri.