PC & Mudah Alih

Cara Meletakkan Gambar Di Sebalik Teks - Microsoft Word

Kadang kala, mempunyai dokumen teks lama biasa tidak akan memotongnya dan anda perlu menambahkan gambar latar untuk membuatnya muncul. Walaupun tidak sekuat Photoshop atau khusus untuk persembahan multimedia seperti PowerPoint, Word masih memiliki beberapa kelebihan. Baca terus jika anda ingin mengetahui cara menambahkan gambar latar ke dokumen Word.

Cara Meletakkan Gambar Di Sebalik Teks - Microsoft Word

Bagaimanakah ia berfungsi?

Sekiranya anda ingin menambahkan latar belakang pada dokumen perkataan anda, ada dua cara utama untuk menyelesaikannya.

Cara pertama dan lebih mudah adalah dengan menambahkan gambar sebagai tanda air gambar tersuai. Laluan ini tidak membenarkan anda mengedit gambar setelah dimasukkan.

Cara lain untuk melakukannya adalah kaedah Insert Picture klasik. Sekiranya anda memilih cara ini, gambar akan tetap dapat diedit dan anda akan dapat mengubah kontras, kecerahan, dan banyak pilihan lain.

Tanda Air Custom / Tanda Air Gambar

Menambah gambar tanda air khas ke dokumen dalam Microsoft Word adalah pekerjaan yang cepat dan mudah. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

1. Klik dua kali pada jalan pintas dan buka Microsoft Word.

2. Klik pada tab "Fail" dan buka dokumen yang ingin anda tambahkan gambar latar.

3. Seterusnya, klik pada tab "Reka Bentuk" di menu utama.

4. Setelah tab dibuka, anda harus mengklik pada pilihan "Tanda Air" yang terletak di "Latar Belakang Halaman"

segmen. Ia akan menunjukkan menu lungsur di mana anda boleh memilih sebilangan tanda air yang telah ditentukan. Tatal lalu

mereka, sebagai "Custom Watermark ..." adalah pilihan yang anda cari. Klik padanya.

5. Kotak dialog kemudian akan dibuka. Pertama, anda harus mengklik pada butang radio "Tanda Air Gambar".

6. Kemudian, klik pada butang "Pilih Gambar". Cari gambar yang ingin anda masukkan dan klik “Insert”.

7. Selepas itu, anda harus memilih skala gambar yang disisipkan. Klik pada menu drop-down "Skala" dan pilih

yang anda mahukan. Pilihannya merangkumi Auto, 500%, 200%, 150%, 100%, dan 50%.

8. Di sebelah menu lungsur turun, terdapat kotak centang "Pencucian". Tandakan jika anda mahu gambar latar anda muncul

dibasuh. Walaupun anda tidak mencentangnya, gambar akan kelihatan sedikit tercuci dalam dokumen. Ini sepenuhnya

terpulang kepada anda, walaupun gambar yang telah dicuci menjadikannya lebih mudah untuk membaca teks di hadapannya.

9. Berikut adalah pilihan untuk tanda air teks. Oleh kerana anda akan menambahkan tanda air gambar, anda tidak memerlukannya.

10. Setelah selesai mengkonfigurasi gambar latar / tanda air, klik butang "OK".

Anda harus perhatikan bahawa gambar latar yang ditambahkan dengan cara ini akan muncul di setiap halaman dokumen. Kaedah ini berlaku dan berfungsi sama untuk Microsoft Word 2010, 2013, dan 2016.

Masukkan Laluan Imej

Anda harus memilih laluan ini jika anda ingin menambahkan gambar latar ke satu atau dua halaman dokumen anda. Juga, jika anda ingin mempunyai gambar latar belakang yang berbeza di seluruh dokumen, anda harus memilih kaedah ini. Inilah panduan langkah demi langkah:

1. Klik dua kali pada ikon dan buka Microsoft Word.

2. Klik pada tab "Fail" dan pilih dokumen yang ingin anda tambahkan gambar latar.

3. Klik pada tab "Masukkan" di menu utama.

4. Klik pada pilihan "Gambar" dan cari gambar yang anda mahukan. Anda boleh memilih gambar dari komputer anda atau memuat turunnya dari internet.

5. Sebaik sahaja gambar dimasukkan ke dalam dokumen anda, anda boleh mengubah ukurannya dan meletakkannya semula mengikut kehendak anda.

6. Apabila anda berpuas hati dengan kedudukan dan ukurannya, klik pada ikon "Pilihan Tata Letak" kecil di sebelah kanan gambar anda (Word 2013 dan 2016). Jika Anda menggunakan Word 2010, klik pada tab "Layout Halaman" dan kemudian klik pada pilihan "Wrap Text".

7. Langkah ini adalah sama untuk ketiga versi Word. Di sini, anda harus memilih pilihan "Di Sebalik Teks". Perhatikan bahawa gambar anda masih dapat diedit, walaupun berada di latar belakang.

8. Seterusnya, anda harus mengklik tab "Format" dan memilih menu drop-down di sudut kanan bawah segmen "Gaya Gambar".

9. Kotak dialog akan terbuka, menawarkan banyak cara untuk mengedit gambar latar belakang anda. Anda akan dapat mengatur kontras dan kecerahan dengan sepasang slider. Terdapat juga slaid yang membolehkan anda melembutkan atau mempertajam imej latar belakang yang anda mahukan. Sekiranya anda mengklik menu drop-down "Presets" di segmen "Pembetulan Gambar", anda juga dapat memilih salah satu tetapan kontras dan kecerahan yang telah ditentukan. Pilihan lain seperti "Format 3D" dan "Putaran 3D" juga tersedia, seperti pilihan "Refleksi" dan "Glow and Soft Edges".

10. Setelah selesai, klik "Tutup". Tidak ada butang "OK", kerana tetapan yang Anda ubah langsung diterapkan pada gambar.

Kemaskan

Melengkapkan dokumen Word dengan gambar latar dapat memperkaya pengalaman membaca dan membuatnya lebih menyenangkan. Apa sahaja cara yang anda pilih untuk melakukannya, dokumen anda pasti akan menjadi bacaan yang lebih menarik.