PC & Mudah Alih

Pemeriksa IMEI & Pemeriksa ESN Secara Percuma

Apakah nombor IMEI?

IMEI - Identiti Peralatan Mudah Alih Antarabangsa. IMEI adalah standard umum untuk semua peranti mudah alih, yang diberikan ke telefon pada masa pembuatan di kilang. IPhone IMEI dan iPhone ESN serupa dengan DNA telefon pintar dan semua maklumat boleh didapati mengenai telefon pintar dengan melakukan Pemeriksaan IMEI atau Pemeriksaan ESN.

Pemeriksa IMEI & Pemeriksa ESN Secara Percuma

Ini adalah nombor unik yang digunakan untuk tujuan pengenalan, yang disiarkan kepada pembawa untuk membenarkan telefon tertentu itu digunakan pada rangkaian tersebut. Struktur IMEI adalah sama untuk semua telefon tanpa mengira pengeluarnya. Nombor IMEI juga digunakan oleh pembawa untuk melacak dan menyenarai hitamkan telefon yang dicuri, sehingga pemilik telefon sebenarnya tidak mendapat masalah kerana tingkah laku pencuri itu. Pastikan untuk semak IMEI dan periksa ESN sebelum anda membeli alat untuk mengelakkan sakit kepala pada masa akan datang. IMEI juga dikenali sebagai ESN atau MEID.

Mengapa saya mesti mengesahkan nombor IMEI saya dengan Pemeriksaan IMEI?

Sekiranya peranti dilaporkan dicuri, peranti tersebut tidak akan dapat digunakan di kebanyakan rangkaian pembawa (termasuk T-Mobile) walaupun kad SIM diubah. Sekiranya anda menggunakan peranti terpakai, maka sahkan nombor IMEI anda untuk PERCUMA untuk memastikan bahawa anda tidak membeli alat curi secara tidak sengaja, atau tidak akan berfungsi. Penting juga untuk memastikan bahawa anda mempunyai nombor IMEI dan ESN yang belum dilaporkan dicuri jika anda merancang untuk menjual peranti tersebut, kerana pencurian itu dapat dilakukan.

Dengan pergi ke Techjunkie.com, anda dapat melihat berapa banyak anda iPhone, iPad, Samsung, BlackBerry atau HTC adalah bernilai.

Bagaimana untuk mengetahui nombor IMEI?

Untuk memeriksa nombor IMEI telefon anda, ketik *#06# ke pendail dan tekan butang panggilan, dan nombor IMEI akan dipaparkan di skrin. Nombor IMEI kelihatan seperti kod angka 15 digit. IMEI juga dicetak di bawah bateri telefon anda, pada bungkusan yang anda beli dan pada resit. Pengguna Apple dapat mencari nombor IMEI iPhone dengan pergi ke Tetapan, kemudian ke Umum, dan kemudian Tentang. Sekiranya anda tidak dapat menemui nombor IMEI, cari nombor ESN atau MEID.

Terdapat beberapa laman web berbeza yang bagus untuk Pemeriksaan IMEI & Pemeriksaan ESN Percuma:

Swappa (Baca Ulasan Swappa kami)

iPhone IMEI

IMEI

T-Mudah Alih

Apakah nombor siri itu?

Pengilang memberikan kepada setiap peranti nombor siri yang unik, yang memberikan semua maklumat mengenai peranti: model, negara pengeluaran, tarikh pembuatan. Nombor siri ini unik untuk setiap peranti dari satu pengeluar.

Bagaimana saya boleh mendapatkan nombor siri?

Secara amnya, nombor siri dicetak pada bungkusan dan digandakan pada peranti. Dalam kebanyakan kes, nombor siri terletak di casing luar peranti.