PC & Mudah Alih

iMessage Tidak Berfungsi [Mac, iPhone, iPad] - Perbaikan yang Disarankan

Walaupun perkhidmatan pesanan Apple biasanya berfungsi tanpa masalah, anda mungkin menyedari bahawa kadangkala mesej anda tidak dihantar atau anda tidak menerima mesej.

iMessage Tidak Berfungsi [Mac, iPhone, iPad] - Perbaikan yang Disarankan

Pelbagai faktor boleh mempengaruhi iMessage anda. Nasib baik, penyelesaiannya biasanya mudah. Lihat kemungkinan penyebab dan penyelesaian dalam artikel ini.

iMessage Tidak Bekerja pada Mac

Sekiranya anda fikir iMessage tidak berfungsi pada Mac anda, berikut adalah kemungkinan penyebab dan penyelesaiannya:

Periksa Sambungan Internet Anda

Mari kita mulakan dengan asasnya. Tidak seperti pesanan teks biasa, iMessage memerlukan sambungan internet. Periksa sama ada anda tersambung ke internet dan pastikan ia berfungsi dengan melayari laman web.

Mulakan semula Mac Anda

Memulakan semula Mac anda menyegarkan semua aplikasi yang dipasang, termasuk iMessage. Tekan logo Apple di sudut kiri atas dan kemudian pilih "Mulakan semula." Setelah dimulakan semula, cuba buka iMessage dan hantarkan teks.

Periksa ID Apple atau iCloud Anda

iMessage tidak akan berfungsi tanpa ID Apple atau iCloud anda. Sekiranya anda memasukkan yang salah atau log keluar, iMessage tidak akan berfungsi. Inilah cara untuk memeriksa:

 1. Tekan logo Apple.

 2. Pilih "Keutamaan Sistem."

 3. Buka "Tetapan iCloud."

Dalam tetapan, pastikan bahawa anda log masuk dengan ID yang sesuai dengan yang anda gunakan pada peranti lain. Sekiranya tidak, iMessage tidak akan diselaraskan dan anda mungkin mengalami masalah dengan mesej anda.

Aktifkan semula iMessage

Anda boleh mencuba melumpuhkan dan mengaktifkan iMessage. Aplikasi ini mungkin mengalami gangguan sementara yang dapat diselesaikan dengan cara ini:

 1. Buka aplikasi dan pergi ke menu.

 2. Pilih "Keutamaan."

 3. Di tab iMessage, hapus centang kotak di sebelah "Aktifkan Mesej di iCloud" dan tutup aplikasinya.

 4. Buka aplikasi dan kembali ke tetapan yang sama untuk mengaktifkannya semula.

Keluar dari Aplikasi

Anda juga boleh mencuba log keluar dan masuk semula. Ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi pemesejan dan pergi ke menu.
 2. Tekan "Preferences" dan pergi ke tab iMessage.

 3. Tekan "Log keluar" dan tutup aplikasi.

 4. Buka aplikasi dan log masuk semula dengan Apple ID anda.

Kosongkan cache

Penyelesaian lain yang mungkin adalah membersihkan cache aplikasi. Perlu diingat bahawa ini mungkin menghapus teks anda. Inilah caranya:

 1. Buka Pencari.
 2. Tekan "Command + Shift + G."
 3. Masukkan yang berikut: "~ / Perpustakaan / Mesej /"
 4. Keluarkan fail yang mengandungi "chat.db".
 5. Kosongkan folder sampah.

Periksa Peranti Apple Lain

Kemungkinan anda juga menggunakan iPhone atau iPad. Periksa sama ada aplikasi berfungsi pada peranti tersebut. Sekiranya tidak, masalahnya mungkin tidak ada di pihak anda. Pelayan Apple mungkin mati atau mungkin ada masalah teknikal yang berbeza. Anda boleh melaporkan masalah dan tunggu sehingga ia selesai.

iMessage Tidak Berfungsi pada iPhone

Beberapa perkara boleh menyebabkan iMessage tidak berfungsi pada iPhone anda. Cuba senarai tindakan berikut.

Periksa Sambungan Internet Anda

Seperti yang anda ketahui, iMessage memerlukan sambungan internet. Sama ada Wi-Fi atau data, pastikan sambungan stabil dengan mengunjungi laman web atau membuka aplikasi yang juga menggunakan internet. Sekiranya anda menggunakan data, periksa apakah anda telah menggunakannya.

Lumpuhkan Mod Pesawat

Anda mungkin mengaktifkan mod Pesawat secara tidak sengaja. Ini akan melumpuhkan internet, yang menyebabkan iMessage berhenti berfungsi. Inilah cara untuk keluar:

 1. Buka Pusat Kawalan.

 2. Ketik ikon kapal terbang di sudut kiri atas.

Periksa Tetapan iMessage Anda

Apabila anda menghantar teks kepada seseorang yang tidak menggunakan iPhone, anda sebenarnya akan menghantar mesej SMS biasa. Sekiranya SMS dilumpuhkan, mesej anda tidak akan dihantar. Inilah cara untuk memeriksa sama ada anda telah mengaktifkannya:

 1. Buka Tetapan dan pergi ke Mesej.

 2. Tukar butang togol di sebelah "Kirim sebagai SMS".

Mulakan semula iPhone Anda

Semudah suaranya, mematikan dan menghidupkan iPhone anda dapat menyelesaikannya. Tahan butang kuasa dan kelantangan sehingga peranti anda dimatikan, kemudian hidupkan semula. Ini dapat memperbaiki sebarang gangguan sementara dan memulihkan iMessage.

Periksa Nombor atau E-mel yang Anda Masukkan

Sekiranya iMessage anda tidak berjaya, anda mungkin memasukkan nombor atau alamat e-mel yang salah. Periksa semula untuk memastikan semuanya betul dan hantar semula mesej anda.

Keluar dari Aplikasi

Anda boleh log keluar dan masuk kembali ke aplikasi:

 1. Pergi ke Tetapan dan buka Mesej.

 2. Ketik "Hantar dan Terima."

 3. Ketuk "Apple ID" dan tekan "Log Keluar."

Pergi ke tetapan yang sama untuk log masuk semula.

Kemas kini iPhone Anda

Apple sering mengeluarkan kemas kini iOS. Sekiranya anda tidak pasti sama ada peranti anda menjalankan versi terkini, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.

 2. Ketik "Umum".

 3. Ketik "Kemas kini Perisian."

Sekiranya tiada penyelesaian di atas berfungsi, masalahnya mungkin ada di pihak Apple. Pelayan mungkin dimatikan buat sementara waktu. Sekiranya demikian, anda hanya boleh menunggu sehingga masalahnya diselesaikan.

iMessage Tidak Bekerja pada iPad

Anda akan gembira mengetahui bahawa anda boleh memperbaikinya sendiri dalam kebanyakan kes. Lihat kemungkinan penyelesaian di bawah.

Periksa Sambungan Internet Anda

iMessage memerlukan sambungan internet yang stabil untuk berfungsi. Sekiranya anda disambungkan ke Wi-Fi, pastikan sambungannya aktif. Sekiranya anda menggunakan data anda, periksa dan lihat apakah anda berada di hadnya. Sekiranya anda kehabisan data, iMessage tidak akan berfungsi kecuali anda menyambung ke Wi-Fi.

Lumpuhkan Mod Pesawat

iMessage tidak akan berfungsi dalam mod kapal terbang kerana anda tidak tersambung ke internet. Periksa sama ada ia dilumpuhkan dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka Pusat Kawalan.
 2. Pilih ikon kapal terbang di sudut kiri atas dan pastikan ia dilumpuhkan.

Periksa Tetapan

Anda hanya boleh menghantar iMessage kepada pengguna Apple. Setiap kali anda ingin menghantar teks kepada pengguna bukan Apple, mesej akan dihantar sebagai SMS biasa jika anda telah mengaktifkan pilihan tersebut. Sekiranya dilumpuhkan, teksnya tidak akan selesai. Periksa semula ini dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Tetapan dan pergi ke Mesej.
 2. Periksa butang togol di sebelah "Kirim sebagai SMS".

Mulakan semula iPad anda

Mematikan dan menghidupkan iPad anda boleh menyebabkan iMessage berfungsi.

Sekiranya iPad anda tidak mempunyai butang utama, tahan bahagian atas dan butang kelantangan dan seret slaid pemadaman kuasa. Sekiranya berlaku, tahan butang atas dan seret gelangsar.

Tunggu beberapa minit sebelum menghidupkan iPad anda semula.

Periksa Maklumat Penerima

Anda mungkin telah memasukkan nombor atau alamat e-mel yang salah. Periksa semula maklumat dan cuba menghantar semula mesej.

Keluar dari Aplikasi

Anda boleh mencuba menyelesaikan masalah dengan log keluar dan masuk semula ke dalam aplikasi. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka Tetapan dan tekan Mesej.
 2. Tekan "Hantar dan Terima."
 3. Ketuk "Apple ID" dan pilih "Keluar."

Log masuk semula dengan mengulangi langkahnya.

Kemas kini iPad anda

Kerosakan mungkin berlaku jika peranti anda tidak menjalankan OS terkini. Anda boleh menyemak kemas kini seperti berikut:

 1. Buka Tetapan.
 2. Tekan "Umum."
 3. Pilih "Kemas kini Perisian."

Sekiranya ada, tekan "Muat turun dan Pasang."

iMessage Tidak Berfungsi untuk Satu Kenalan

Sekiranya masalah iMessage anda hanya mempengaruhi satu orang, berikut adalah kemungkinan penyelesaiannya:

 1. Semasa menghantar pesanan kepada seseorang untuk pertama kalinya, periksa apakah nombornya betul. Telah dilaporkan bahawa memasukkan semula nombor yang sama dapat menyelesaikannya.
 2. Padamkan utas mesej sebelumnya.
 3. Periksa sambungan internet anda.
 4. Tambahkan alamat e-mel ke Kenalan.
 5. Pastikan kedua-dua peranti dipasang dengan betul.
 6. Mulakan semula peranti anda.

iMessage Tidak Berfungsi Dengan Nombor Telefon

Sejumlah pengguna telah melaporkan menerima pemberitahuan "Nombor telefon tidak didaftarkan dengan iMessage." Inilah yang boleh anda lakukan untuk memperbaikinya:

 1. Aktifkan semula iMessage dengan membuka Tetapan anda.
 2. Sekiranya anda menukar nombor telefon baru-baru ini, peranti anda mungkin tersekat pada yang lama. Periksa dan lihat apakah nombor semasa anda dipilih dengan pergi ke Tetapan.
 3. Sekiranya anda menggunakan banyak peranti Apple, anda semestinya menggunakan ID Apple yang sama untuk semua.
 4. Mulakan semula peranti anda.
 5. Kemas kini peranti anda.

Betulkan iMessage dalam sekelip mata

iMessage adalah salah satu kelebihan terbesar dalam memiliki peranti Apple. Walaupun begitu, aplikasi ini boleh mengalami pepijat sekali-sekala. Tetapi berita baiknya adalah bahawa mereka biasanya mudah diperbaiki.

Adakah anda pernah menghadapi masalah dengan iMessage? Adakah anda menggunakan kaedah yang dicadangkan di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.