PC & Mudah Alih

Cara Menghantar GIF di iMessage

GIF adalah ciri hebat untuk digunakan untuk menyampaikan mesej khas kepada seseorang. Sama ada untuk menggambarkan emosi atau situasi anda, jauh lebih berkesan untuk melakukannya dengan gambar animasi daripada emoji sederhana. Sekiranya anda mencari cara untuk menghantar GIF melalui aplikasi iMessage anda, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Cara Menghantar GIF di iMessage

Artikel ini berkongsi arahan terperinci mengenai pengiriman GIF di iMessage menggunakan iPhone, iPad dan Mac. Anda akan belajar bagaimana menggunakan papan kekunci lalai peranti anda tetapi juga berkongsi GIF dari laman web pihak ketiga.

Tanpa basa-basi lagi, mari kita selami.

Cara Menghantar GIF di iMessage pada iPhone

Terdapat dua cara berbeza untuk menghantar GIF di iPhone - menggunakan papan kekunci lalai atau melalui aplikasi pihak ketiga. Papan kekunci lalai iOS menyokong carian GIF secara langsung di iMessage. Semua iPhone yang berjalan di iOS 10 dan seterusnya mempunyai ciri ini. Sekiranya anda tergolong dalam kategori ini, ikuti langkah di bawah.

Hantar GIF Menggunakan Papan Kekunci Lalai iOS

Inilah cara menghantar GIF di iMessage menggunakan tetapan papan kekunci lalai:

 1. Buka aplikasi iMessage pada iPhone anda.

 2. Pilih sembang di mana anda mahu menghantar GIF.

 3. Senarai ikon akan muncul di bahagian bawah skrin. Pilih ikon merah yang menampilkan kaca pembesar. Ini adalah ciri "#images".

 4. Masukkan kata kunci untuk GIF anda ke dalam kotak carian. Sebagai contoh, jika anda ingin mengirim GIF tahniah, anda boleh mengetik "Selamat Hari Lahir" atau "Selamat" atau kata kunci yang serupa bergantung pada majlis.

 5. Pilih GIF yang anda suka dengan mengetuknya.

 6. Ketik "Hantar."

Aplikasi iMessage juga membolehkan anda menambahkan komen ke GIF. Cukup ketikkan mesej di bawah GIF sebelum menekan "Kirim", dan mesej akan dihantar bersama-sama dengan GIF.

Seperti yang anda lihat, menghantar GIF menggunakan papan kekunci lalai iOS hanya memerlukan beberapa langkah mudah.

Namun, mungkin anda tidak menemui GIF yang anda suka dan sebaliknya memutuskan untuk mencari di web. Sekiranya demikian, mari kita terokai cara berkongsi GIF ke iMessage dari aplikasi lain.

Kongsi GIF Dari Aplikasi Lain

Mungkin galeri lalai iOS tidak mempunyai GIF yang memindahkan emosi yang ingin anda sampaikan. Nasib baik, anda boleh mencari di luar kotak iOS dan memilih hampir semua GIF di internet. Sebagai contoh, GIHPY adalah pangkalan data GIF terkemuka di dunia, dan anda juga boleh menghantarnya dari sana.

Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Cari GIF yang anda suka di GIPHY atau laman web lain.

 2. Ketik GIF untuk membukanya.

 3. Ketuk dan tahan GIF dan pilih "Salin."

 4. Buka perbualan iMessage di mana anda ingin menghantar GIF itu.

 5. Ketik pada kotak teks. Ia akan memunculkan papan kekunci anda.

 6. Ketik pada kotak teks sekali lagi. Ini akan memunculkan arahan "Tampal".

 7. Ketuk "Tampal" seperti yang muncul.

 8. Anda akan melihat pratonton gambar GIF di kotak teks anda. Tekan "Hantar" apabila sudah siap.

Cara Menghantar GIF di iMessage pada iPad

GIF menambah banyak keseronokan dan dinamik ke dalam perbualan. Kadang-kadang, tidak ada cara yang lebih baik untuk menyampaikan perasaan kita daripada dengan gambar animasi. Nasib baik, menghantar GIF pada iPad adalah tugas yang benar-benar mudah. Sekiranya anda menggunakan iOS 10 atau lebih baru, anda akan dapat menghantar gambar animasi menggunakan papan kekunci lalai iPad anda.

Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi iMessage pada iPad anda.
 2. Navigasi ke utas sembang di mana anda ingin menghantar GIF.
 3. Anda akan melihat senarai ikon di bahagian bawah skrin anda. Pilih yang berwarna merah dengan kaca pembesar di tengahnya.
 4. Taipkan kata kunci untuk GIF anda ke dalam kotak carian. Sebagai contoh, jika anda ingin menghantar mesej khas GIF, anda boleh mengetik "Segera sembuh", atau "Selamat", atau kata kunci lain bergantung pada keadaan.
 5. Pilih GIF yang anda suka dengan mengetuknya.
 6. Sekiranya anda ingin menambahkan komen untuk mengikuti GIF, lakukan dengan mengetikkan mesej anda di kotak teks sebelum menekan "Kirim".
 7. Ketik "Hantar."

Mungkin anda menggunakan iPad lama yang berjalan pada versi sebelum iOS 10, atau anda tidak menemui GIF yang sesuai dari galeri. Sekiranya demikian, teruskan ke bahagian berikut.

Hantar GIF Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Anda sentiasa boleh melayari laman web pihak ketiga dan menghantar GIF dari sana. Sebagai contoh, GIPHY mempunyai berjuta-juta GIF yang boleh anda cari dan hantar melalui iMessage.

Inilah cara mencari dan menghantar GIF di iMessage menggunakan alat pihak ketiga:

 1. Lawati laman web yang menampilkan GIF yang anda suka.
 2. Ketik GIF untuk membukanya.
 3. Ketuk dan tahan GIF, kemudian pilih "Salin."
 4. Buka utas iMessage di mana anda mahu menghantar GIF itu.
 5. Ketuk kotak teks untuk memunculkan papan kekunci.
 6. Ketuk kotak teks sekali lagi untuk memunculkan arahan "Tampal".
 7. Ketuk arahan "Tampal" hitam.
 8. Pratonton gambar GIF akan muncul di kotak teks anda. Tekan "Hantar" apabila sudah siap.

Sekiranya anda menggunakan laman web selain GIPHY, GIF yang anda hantar mungkin muncul sebagai pautan dan bukannya gambar. Kecuali anda baik-baik saja, pastikan alamat gambar animasi yang anda kongsi berakhir dengan ".gif" sehingga iMessage anda dapat memuatnya seperti itu.

Cara Menghantar GIF di iMessage pada Mac

Mencari dan berkongsi GIF di Mac tidak berbeza dengan melakukannya di mana-mana peranti iOS yang lain. Anda hanya perlu mencari GIF di galeri dan tekan butang kirim. Sekiranya Mac anda menggunakan iOS 10 dan yang lebih baru, anda akan dapat melakukannya dari dalam papan kekunci lalai sistem. Sekiranya tidak, anda boleh menjumpainya secara dalam talian dan menghantarnya ke sembang.

Bergantung pada keperluan dan sistem operasi anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

Hantar GIF Menggunakan Papan Kekunci Lalai Mac

Cara termudah untuk menghantar GIF pada sembang iMessage adalah melalui fungsi "#images". Cukup ikuti langkah di bawah untuk arahan terperinci:

 1. Buka utas mesej yang ingin anda kirimkan GIF pada aplikasi Mesej anda.

 2. Ketuk ikon App Store di sebelah kiri kotak iMessage.

 3. Pilih "#images." Ini adalah ikon merah dengan kaca pembesar di dalamnya.

 4. Taip kata kunci untuk GIF di kotak carian.

 5. Ketik GIF yang ingin anda hantar.
 6. (Pilihan) Masukkan mesej untuk bersama dengan GIF.

 7. Tekan kekunci "Kembali" pada papan kekunci anda untuk menghantar mesej.

Hantar GIF Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Sekiranya anda tidak menemui GIF yang anda suka, anda selalu boleh mencari di web dan menghantar GIF ke sembang iMessage anda. Aplikasi Mesej mengenali semua pautan yang diakhiri dengan ".jpg" dan memaparkannya begitu anda menghantar pautan tersebut. Tetapi jika pautan itu tidak mempunyai akhir, ia akan dihantar sebagai pautan biasa.

Anda boleh menggunakan GIPHY untuk mengirim gambar GIF ke kotak sembang anda tanpa perlu risau tentang formatnya, kerana gambar tersebut selalu dihantar sebagai GIF.

Inilah caranya:

 1. Pergi ke www.giphy.com dan cari GIF yang anda suka. Anda boleh menggunakan laman web lain, tetapi ketahui bahawa GIF anda mungkin tidak dihantar sebagai gambar animasi.

 2. Klik pada GIF yang ingin anda hantar.

 3. Klik pada butang "Kongsi" di sebelah GIF.

 4. Pilih "Salin Pautan GIF."

 5. Buka utas iMessage di mana anda mahu menghantar GIF itu.
 6. Tampal GIF ke dalam kotak teks.

 7. Tekan butang "Kembali" untuk menghantar GIF.

GIF iMessage Dijelaskan

Kadang kala, pelekat dan emoji tidak mencukupi untuk menyampaikan emosi kita, dan menghantar GIF adalah kaedah terbaik. Nasib baik, melakukannya di iPhone, iPad, dan Mac sangat mudah. Sebilangan besar pengguna menggunakan papan kekunci lalai dan mencari GIF dari ciri "#images". Yang lain hanya menyalin pautan GIF dari mana-mana laman web dan menampalnya ke dalam kotak teks.

Apakah kaedah kegemaran anda untuk menghantar GIF? Adakah anda menggunakan ciri lalai atau mencari GIF yang sempurna dalam talian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found