PC & Mudah Alih

Cara Mematikan Resit Baca di iMessage

Pengguna iOS mungkin menyedari bagaimana iMessage, secara lalai, menunjukkan pengirim cap waktu apabila penerima telah membaca mesej mereka. Ciri ini kadang-kadang berguna, tetapi mungkin ada yang menganggapnya mengganggu. Sekiranya anda mencari cara untuk mematikan resit baca di aplikasi iMessage, anda telah sampai di tempat yang tepat.

Cara Mematikan Resit Baca di iMessage

Nasib baik, melakukannya adalah tugas yang agak mudah. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan cara mematikan resit baca untuk semua kenalan atau individu pada Mac, iPad dan iPhone.

iMessage: Bagaimana Mematikan Resit Baca?

Aplikasi pemesejan iOS dan Mac dapat mengirim dan menerima dua jenis mesej:

 • Mesej teks biasa. Ini dihantar melalui pembawa rangkaian standard anda dan dikenakan bayaran mengikut rancangan anda. Mesej SMS ditunjukkan oleh gelembung teks hijau dan dapat dikirimkan kepada siapa saja, tanpa mengira peranti.

 • iMessages. iMessages adalah mesej segera yang anda hantar dengan menggunakan sambungan data atau Wi-Fi anda. Untuk menghantar iMessage, pengirim dan penerima perlu menggunakan Mac atau peranti iOS. Di iMessage, anda dapat melihat kapan pengirim menaip mesej dan kapan mereka membacanya. Mesej ini muncul dalam gelembung teks biru.

Bagaimana Mematikan Resit Baca di iMessage untuk Semua Orang?

Berikut adalah cara mematikan resit baca di semua peranti, bermula dari Mac:

Mac

Aplikasi macOS X Messages yang lebih baru mempunyai protokol iMessage. Menghidupkan dan mematikan resit baca agak mudah dan mengikuti beberapa langkah mudah. Anda juga boleh mematikan tetapan ini untuk semua kenalan atau beberapa individu, seperti yang anda lakukan dengan iPhone. Kami menggunakan macOS Sierra dalam tangkapan skrin di bawah, tetapi arahannya serupa untuk versi yang lebih baru juga.

Catatan: Sekiranya anda menggunakan aplikasi iMessage pada beberapa peranti (iPhone dan Mac,) anda mesti mematikan resit yang dibaca pada setiap peranti.

Ikuti langkah di bawah untuk mematikan resit yang dibaca di Mac untuk semua kenalan:

 1. Lancarkan aplikasi Mesej di Mac anda.

 2. Pilih "Mesej" dari menu Apple.

 3. Klik pada pilihan "Keutamaan".

 4. Setelah berada di Pilihan, pergi ke tab "Akaun".
 5. Klik pada akaun iMessage anda di bar sisi kiri.

 6. Sekiranya diaktifkan, nonaktifkan kotak "Kirim resit baca".

 7. Keluar dari tetingkap "Preferensi".

Anda kini telah melumpuhkan penerimaan baca di Mac anda untuk semua kenalan.

iPad

 1. Lancarkan aplikasi Tetapan pada iPad anda.
 2. Tatal ke bawah ke "Mesej" dan buka.
 3. Pilihan kelima adalah "Kirim Resit Baca." Pastikan untuk mematikan butang hijau.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk iMessages di iPad.

iPhone

Untuk melumpuhkan resit baca untuk semua orang di iPhone anda, anda harus menggunakan aplikasi Tetapan. Berikut adalah langkah terperinci:

 1. Buka aplikasi Tetapan pada iPhone anda.

 2. Tatal ke bawah dan buka folder "Mesej".

 3. Ketuk pada suis "Kirim Resit Baca" untuk mematikan fitur ini. Butang harus berwarna putih setelah dimatikan.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk iMessages anda.

Matikan Resit Baca iMessage untuk Kenalan Individu

Mac

Anda boleh mengaktifkan dan mematikan resit membaca berdasarkan per-mesej di macOS Sierra.

 1. Lancarkan aplikasi Mesej di Mac anda.

 2. Pergi ke sembang yang anda ingin lumpuhkan resit baca.
 3. Klik pada pilihan "Butiran" di sudut kanan atas tetingkap sembang.

 4. Hapus centang kotak "Kirim Resit Baca".

Catatan: Sama ada kotak di sebelah "Kirim Resit Baca" dicentang atau tidak bergantung pada konfigurasi penerimaan baca global (periksa bahagian "Matikan Penerimaan Baca iMessage untuk Semua Orang" di atas).

iPad

 1. Buka aplikasi Mesej di iPad anda.
 2. Ketik utas mesej tertentu.
 3. Ketuk butang “i” di sudut kanan atas.
 4. Tatal ke bahagian "Kirim Resit Baca" dan matikan resit yang dibaca untuk kenalan tersebut.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk kenalan individu di iPad anda.

iPhone

iOS 10 dan yang lebih baru membolehkan anda mematikan dan menghidupkan resit membaca mesej untuk kenalan individu.

 1. Lancarkan aplikasi Mesej di iPhone anda.

 2. Buka utas mesej dalam Mesej (benang apa pun akan dilakukan).
 3. Ketuk butang “i” di sudut kanan atas antara muka.

 4. Lihat bahagian "Kirim Resit Baca". Untuk mematikan resit yang dibaca untuk kenalan tertentu, butang harus diaktifkan.

Anda kini telah mematikan resit baca untuk kenalan individu di iPhone anda.

Apabila anda menghantar teks kepada pengguna setelah melumpuhkan resit yang dibaca, mereka akan melihat status "Dihantar" untuk mengetahui bahawa mesej mereka telah sampai kepada anda. Sekiranya sambungan data anda dimatikan, mereka akan melihat status "Dikirim" di sebelah mesej seperti biasa. Namun, tidak akan ada cara bagi mereka untuk mengetahui sama ada anda benar-benar membaca mesej tersebut.

Perhatikan bahawa mungkin ada kemungkinan kelemahan menghidupkan resit baca global semasa mematikan sembang individu. Setiap kali anda menambah kenalan baru ke peranti mudah alih anda, resit membaca akan diaktifkan secara lalai jika kenalan tersebut adalah pengguna iPhone.

Untuk mengelakkan keadaan ini, lebih baik menukar butang resit baca global di aplikasi Tetapan. Ini akan menghentikan semua orang daripada menerima pemberitahuan seperti ini, bahkan kenalan baru. Anda kemudian boleh mengaktifkan semula tetapan secara berasingan untuk kenalan yang anda mahukan.

Soalan Lazim Tambahan

Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan yang sering diajukan mengenai penerimaan terbaca di aplikasi iMessage.

Apa Yang Terjadi Apabila Anda Mematikan Resit Baca iMessage?

Tetapan lalai aplikasi iMessage menghantar resit "Baca" kepada pengirim untuk setiap mesej yang dibaca oleh penerima. Apabila anda mematikan resit bacaan iMessage, pengirim tidak lagi dapat mengetahui sama ada anda membuka mesej mereka. Daripada melihat resit "Baca", sekarang akan tertera "Dihantar" di sebelah mesej ini.

Tidak ada cara bagi pengirim untuk mengaktifkan semula resit "Baca" di hujungnya.

Bagaimana untuk memberitahu jika ada yang mematikan resit bacaan mereka?

Tidak ada pemberitahuan atau tanda yang memberitahu anda bahawa kenalan anda telah mematikan tetapan ini. Anda sebaliknya perlu mengetahuinya dengan cara mereka membalas mesej anda. Anda hanya perlu melihat sejarah sembang anda dan mencari mesej terakhir yang belum dijawab yang anda hantar ke kenalan anda. Sekiranya anda tidak melihat resit "Baca" di bawah mesej dan dua tanda semak di bawah mesej masih berwarna kelabu, kemungkinan besar kenalan itu telah mematikan tetapan ini.

Juga, jika mesej terakhir yang anda kirimkan mempunyai status "Dihantar", dan anda menerima mesej baru dari orang itu tanpa teks sebelumnya yang menunjukkan bahawa ia telah "Baca", itu adalah tanda lain bahawa mereka telah mematikan resit yang telah dibaca.

Mengapa Seseorang Mematikan Resit Baca Mereka?

Terdapat lebih daripada beberapa sebab mengapa seseorang mungkin ingin mematikan resit baca di iMessage, atau platform pesanan lain yang berkaitan:

1. Kenalan Anda Tidak Akan Mengira Anda Dengan sengaja Mengabaikannya

Mungkin ada kalanya anda membaca mesej tetapi tidak merasa membalasnya pada waktu tersebut. Penerima masih akan melihat status "Baca" di sebelah mesej mereka, yang mungkin membuat mereka berfikir bahawa mereka sengaja diabaikan. Menyembunyikan resit yang dibaca dapat membantu menjadikannya seolah-olah anda belum membaca mesej mereka.

2. Orang Boleh Mengira Berapa Banyak Masa dan Usaha yang Anda Lakukan untuk Balasan

Kadang kala apabila anda membaca mesej, anda perlu membacanya, menganalisis semua kandungan, dan barulah anda akhirnya bersedia membalasnya. Sebilangan besar pesanan teks, tidak penting, dan tidak memerlukan banyak pemikiran. Tetapi dengan menyembunyikan resit yang telah dibaca, anda tidak akan membuktikan bahawa anda meluangkan masa itu untuk membuat respons yang tepat.

3. Hidup Tanpa Setem Masa

Kami terus terobsesi dengan ketepatan masa di mana sahaja kami pergi. Mungkin anda ingin memberi rehat kepada diri sendiri dan tidak memantau berapa lama seseorang mengambil masa untuk menjawab mesej anda. Penerimaan baca malah boleh menjadi sumber kerisauan bagi sesetengah orang, terutama jika mereka melihat mesej mereka dibaca tetapi tidak segera dibalas. Mematikan pemberitahuan ini boleh menjadikan hidup anda (dan pengirim) menjadi sedikit tertekan.

Baca Resit Mati, Privasi Hidup

Mematikan resit baca akan menghilangkan tekanan untuk segera membalas mesej, dan anda akan mendapat kembali privasi anda. Sekiranya, sebaliknya, anda lebih suka mempunyai tetapan ini pada kebanyakan masa, anda selalu boleh mematikannya sementara atau hanya mematikannya untuk kenalan individu.

Sama ada anda pengguna iPhone, Mac, atau iPad, kini anda mempunyai kawalan penuh terhadap tetapan resit baca anda di aplikasi pemesejan. Ingatlah untuk menggunakannya pada setiap peranti yang anda gunakan iMessage.

Adakah anda lebih suka mematikan resit bacaan iMessage untuk semua orang atau hanya untuk kenalan individu? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.