PC & Mudah Alih

Cara Mengimport PDF ke InDesign

Walaupun Adobe mencipta format PDF pada tahun sembilan puluhan, mereka tidak mempunyai kemampuan untuk bekerja secara asli dengan mereka dalam beberapa program utama mereka sehingga baru-baru ini. Pereka grafik akan mengetahui InDesign dengan baik dan akan menggunakan trik atau plugin untuk membolehkan program ini berfungsi dengan InDesign. Kemas kini baru-baru ini nampaknya menambah kemampuan untuk bekerja lebih baik dengan PDF di InDesign.

Cara Mengimport PDF ke InDesign

Saya bukan pereka grafik tetapi saya mengenali seseorang yang sebenarnya. Saya bergantung pada kepakarannya untuk membantu saya dalam tutorial ini. Jadi sementara kata-kata itu adalah milik saya, pengetahuannya adalah miliknya.

Apa itu PDF?

PDF, Portable Document Format diciptakan oleh Adobe pada tahun 1991 dan merupakan format yang merangkumi semua data yang diperlukan untuk memformat dokumen dengan betul. Ideanya adalah memasukkan semuanya dalam format universal sehingga tidak kira aplikasi apa yang anda gunakan untuk membuka fail PDF, ia akan dipaparkan dengan cara yang sama. Ini membolehkan pereka grafik membuat dokumen dengan mengetahui sepenuhnya bagaimana ia akan kelihatan pada komputer atau aplikasi apa pun yang digunakan untuk membukanya.

InDesign adalah aplikasi penerbitan desktop Adobe yang merupakan sebahagian dari Adobe Creative Suite yang lebih besar yang merangkumi Photoshop, Dreamweaver, Illustrator dan lain-lain. Ia sangat hebat dan digunakan oleh banyak penerbit dan pereka terkemuka.

Import PDF ke dalam InDesign

Seperti disebutkan, dalam versi lama InDesign, anda harus menggunakan plugin untuk dapat bekerja dengan fail PDF. Sekarang anda boleh mengimportnya dan menggunakan Tempat untuk menambahkannya ke reka bentuk. Anda boleh meletakkan keseluruhan PDF ke dalam fail InDesign atau menentukan halaman tertentu. Ia bukan intuitif tetapi mungkin.

Mengimport PDF ke InDesign akan menghilangkan pautan, audio, video atau jenis media lain yang mungkin anda masukkan ke dalam PDF anda. Jika tidak, prosesnya berjalan lancar. Sekiranya PDF anda dilindungi kata laluan atau dilindungi dengan cara apa pun, anda perlu membuang keselamatan ini agar proses berjalan dengan baik.

 1. Buka projek anda di InDesign.
 2. Pilih Fail dan Tempat.
 3. Tandakan kotak Show Preview.
 4. Pilih Tunjukkan Pilihan Import dan pilih fail PDF.
 5. Pilih halaman, halaman atau keseluruhan dokumen untuk diletakkan di dalam InDesign.
 6. Pilih Buka untuk membuka PDF di InDesign.

Anda harus melihat pratonton dalam tetingkap Pilihan Import yang menunjukkan kepada anda bagaimana bentuk PDF ketika berada di dalam reka bentuk anda. Anda boleh membuat penyesuaian kemudian jika perlu kerana InDesign akan mengimport menggunakan resolusi terbaik secara lalai.

Dalam Pilihan Import, anda mempunyai kemampuan untuk memilih satu halaman, julat halaman atau keseluruhan dokumen. Anda juga dapat memotong, memilih lapisan individu, menetapkannya sebagai karya seni yang dapat ditempatkan, memangkas, berdarah untuk mencetak dan menambahkan batasan media untuk mengekalkan ukuran dan format asli PDF.

InDesign terutamanya untuk penerbitan gambar dan desktop dan walaupun ia akan berfungsi dengan PDF yang lebih besar, ia tidak bagus untuknya. Lebih baik memisahkan fail PDF yang besar atau berintensifkan gambar ke dalam setiap halaman di Acrobat dan kemudian menambahkannya secara berasingan ke dalam InDesign. Ia memerlukan sedikit masa tetapi membuat kerja dengan projek lebih mudah dalam jangka masa panjang.

Eksport PDF dari InDesign

InDesign CC 2018 membawa kemampuan untuk mengeksport dari InDesign ke PDF tanpa memerlukan anda menggunakan Acrobat untuk memformatnya dengan betul. Ini nampaknya penjimat masa nyata dan sesuatu yang sepatutnya berlaku bertahun-tahun yang lalu. Sekiranya anda ingin mengeksport reka bentuk dari InDesign ke dalam fail PDF, kini lebih mudah daripada sebelumnya.

 1. Pilih Fail dan Eksport dari dalam reka bentuk anda.
 2. Pilih Adobe PDF (Print) atau Adobe PDF (Interactive) sebagai formatnya.
 3. Pilih Simpan.
 4. Pilih Eksport dan simpan sebagai PDF.

Gunakan Adobe PDF (Print) jika PDF anda tidak mempunyai pautan, audio, video atau yang interaktif. Gunakan Adobe PDF (Interaktif) jika dokumen anda mempunyai pautan atau elemen media lain.

Anda juga boleh mengeksport PDF dari InDesign sebagai halaman berasingan. Ini boleh berguna jika anda ingin menggunakannya dalam aplikasi lain atau menganggapnya memerlukan pengeditan atau pengubahsuaian lebih lanjut.

 1. Pilih Fail dan Eksport dari dalam InDesign.
 2. Pilih Buat Fail PDF Berasingan dari kotak pilihan.
 3. Pilih apa yang ditambahkan ke nama fail.
 4. Pilih Simpan.

Anda boleh memilih nombor tambahan, nombor halaman dan ukuran halaman sebagai akhiran fail di sini. Cukup pilih yang paling sesuai untuk keperluan anda.

Itulah cara mengimport dan mengeksport PDF ke InDesign. Adakah anda tahu cara lain untuk melakukannya? Kongsikan di bawah jika anda melakukannya!