PC & Mudah Alih

Empat cara mudah untuk mencetak dari tablet anda

Cara paling jelas untuk menyambungkan tablet ke pencetak adalah melalui kabel USB, tetapi ini mungkin tidak selalu mudah atau mungkin. HP mempunyai rangkaian sambungan tanpa wayar yang sangat serba boleh untuk pencetaknya dan semuanya mudah disediakan dan digunakan. Tablet anda boleh menjalankan Windows, iOS, atau Android dan hanya memerlukan sambungan Internet untuk dapat mencetak. Ini boleh dilakukan melalui Wi-Fi atau 3G / 4G tetapi, jika anda mempunyai sambungan Wi-Fi, ada beberapa cara tambahan untuk mencetak secara langsung, tanpa perlu menyusahkan pelayan dalam talian.

Empat cara mudah untuk mencetak dari tablet anda

AirPrint

Teknik tanpa wayar ini untuk mencetak dari peranti Apple, seperti iPhone dan iPad, dikembangkan bersama dengan HP dan serupa dengan Wireless Direct Print, walaupun berfungsi melalui antara muka iOS atau OS X.

Untuk mencetak dari peranti iOS, anda mulakan dengan memilih pilihan Kongsi atau Cetak dari aplikasi apa pun yang anda gunakan. Sekiranya pencetak HP yang ingin anda gunakan belum dipasangkan dengan peranti anda, anda boleh mencarinya dan memilihnya, setelah itu pilih Cetak akan menghantar dokumen ke pencetak tersebut.

Apple menyediakan dokumen untuk dicetak sebagai fail PDF dan ia ditukar ke PCL di pencetak, tetapi ini semua dilakukan secara telus, jadi apa yang anda lihat di layar biasanya akan dicetak secara langsung pada pencetak.

Bergantung pada aplikasi dan pencetak, anda mungkin mempunyai kendali terhadap ukuran dan jenis kertas yang dicetak, jumlah salinan dan parameter cetak lainnya. Dalam banyak kes, ini dipilih secara automatik. Contohnya, jika anda memilih foto untuk dicetak, AirPrint mungkin memilih kertas foto dari pencetak HP anda, secara automatik, jika tersedia.

ePrint

Sekiranya aplikasi di telefon atau tablet Anda tidak dapat mencetak, seperti misalnya dengan Dokumen Untuk Pergi di iOS atau Android, mungkin masih ada cara untuk mencetak. Hampir semua pencetak HP menyokong ePrint, teknologi percetakan jarak jauh syarikat.

ePrint memberikan alamat e-mel kepada mana-mana pencetak yang disokong, jadi anda boleh menghantar e-mel terus kepadanya. Kemudian mencetak isi e-mel dan fail yang dilampirkan kepadanya. Oleh itu, walaupun aplikasi tidak mempunyai sokongan langsung untuk AirPrint atau Wireless Direct, anda mungkin masih dapat menghantar fail anda melalui e-mel, kerana kebanyakan aplikasi pada peranti mudah alih menyediakan kemampuan berkongsi seperti ini.

Apabila anda menyelesaikan pemasangan pencetak HP baru, sebahagiannya dilakukan secara dalam talian di laman web HP Connected. Semasa penyediaan ini, pencetak diperuntukkan alamat e-mel yang dinamakan secara rawak - yang boleh diubah menjadi sesuatu yang lebih berkesan pada bila-bila masa. Sejak itu, sebarang e-mel yang dihantar ke alamat e-mel pencetak akan dicetak secara langsung.

Terdapat beberapa cara lain untuk menggunakan ePrint yang menambah keserbagunaannya. Sekiranya anda mengetahui e-mel pencetak di lokasi terpencil, seperti pejabat anda semasa dalam perjalanan ke tempat kerja, anda boleh menghantar dokumen untuk dicetak sehingga mereka menunggu anda ketika anda tiba.

Sekiranya anda mempunyai hubungan teknofobia, anda dapat memasangnya dengan pencetak yang dilengkapi ePrint dan menggunakannya seperti faks satu arah, warna penuh, untuk menghantar foto keluarga dan bahan lain kepada mereka tanpa perlu mereka tahu bagaimana menangani lampiran e-mel.

hp-connect-berdaftar-pencetak

Setelah anda mendaftarkan pencetak anda di HP Connected, ia akan diberikan alamat e-mel untuk ePrinting jauh melalui e-mel.

Cetakan Langsung Tanpa Wayar

Ini adalah sebahagian daripada platform ePrint yang membolehkan peranti mudah alih, biasanya menjalankan sistem operasi Windows atau Android, untuk menyambung dan mencetak, tanpa memerlukan rangkaian tanpa wayar dijalankan melalui penghala tanpa wayar. Kedua-dua peranti menyambung tanpa wayar, tanpa perantara, dengan cara yang serupa dengan AirPrint pada iPhone atau iPad.

Dengan telefon atau tablet Android, anda perlu memuat turun applet HP percuma untuk menangani percetakan. Semasa dijalankan, aplikasi mencari pencetak yang tersedia dan memberikannya untuk dipilih sebagai sasaran permintaan cetak anda. Lain kali anda mencetak, selagi pencetak berada dalam jangkauan, ia akan dipilih secara automatik.

NFC

Inovasi terbaru yang disertakan dalam beberapa model pencetak HP dan pada beberapa telefon pintar (termasuk iPhone 6/6 Plus) dan tablet, adalah Near Field Communication. Teknologi ini menggunakan pautan frekuensi radio berkuasa rendah, serupa dengan yang terdapat dalam sistem kad Oyster di London Underground, untuk menghubungkan pencetak dan peranti mudah alih, tanpa perlu menghabiskan masa memasangkannya melalui utiliti persediaan.

Dengan hanya menyentuh peranti mudah alih ke kawasan yang ditentukan pada pencetak, alat pemancar NFC cukup dekat untuk bertukar maklumat dan menyiapkan diri untuk dicetak. Setelah disambungkan melalui NFC, setiap peranti mengingat yang lain sehingga mereka dapat mencetak tanpa persediaan lebih lanjut, setiap kali mereka berada dalam jarak tanpa wayar antara satu sama lain.

Dengan menggunakan satu atau lebih teknologi yang tersedia dengan banyak pencetak dan MFP HP baru, anda boleh mencetak tanpa wayar dari sebilangan besar peranti dan aplikasi.

nfc-link-hp-officejet-5740

Mengetuk telefon pintar berkemampuan NFC, seperti mana-mana rangkaian Samsung Galaxy, pada logo NFC pada pencetak HP, menghubungkan keduanya.

Untuk lebih banyak nasihat mengenai mengubah perniagaan anda, lawati HP BusinessNow