Alat

Mengecat pelangi dengan tiga warna: bagaimana pencetak melakukannya (bekerjasama dengan HP)

Terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh peranti pengkomputeran yang kelihatannya agak ajaib apabila anda mula melihat bagaimana ia berfungsi. Salah satunya ialah mencetak gambar dengan warna terperinci. Pencetak inkjet moden biasanya akan dilengkapi dengan hanya tiga warna utama, ditambah hitam, dan mungkin beberapa warna sekunder berdasarkan yang utama.

Mengecat pelangi dengan tiga warna: bagaimana pencetak melakukannya (bekerjasama dengan HP)

Namun sekumpulan blok bangunan yang terhad ini dapat digunakan untuk membuat palet warna yang hampir tidak terbatas. Sejumlah proses digunakan untuk mencapainya, tetapi yang utama disebut dithering, dan dalam ciri ini kita akan menerangkan dengan tepat bagaimana ia berfungsi.

Proses asas dithering melibatkan menghampiri kecerunan warna berterusan menggunakan kehadiran atau ketiadaan warna dengan satu intensiti. Untuk dithering monokromatik, titik berwarna putih atau hitam. Untuk dithering warna, titik akan menjadi warna utama yang tersedia, dicampur dalam bahagian yang sesuai untuk warna yang dimaksudkan. Peletakan titik yang pintar meniru kepadatan warna gambar berterusan.

Mata manusia masih akan melihat gambar yang berwarna terus-menerus walaupun titik-titik itu dapat dilihat, kerana otak dikabelkan untuk mengisi jurang, dengan cara yang sama seperti kita melihat gerakan berterusan dari filem yang terdiri daripada 24 bingkai pegun sesaat, atau dari gambar TV yang hanya disegarkan setiap 25 saat. Dengan cetakan moden, anda perlu melihat dengan teliti kesan dithering, jika kelihatan sama sekali.

Piksel pada paparan warna hanya akan mempunyai tiga pilihan warna, merah, hijau dan biru, dan ini akan digabungkan untuk membuat warna lain. Warnanya aditif, jadi panjang gelombang cahaya bercampur untuk menghasilkan rona yang berbeza dan akan menjadi putih jika ketiga-tiga warna utama dicampur dengan intensiti penuh.

Pencetakan, sebaliknya, kurang menarik, sehingga pigmen menyerap beberapa panjang gelombang cahaya, dan menggabungkannya bermaksud jarak panjang gelombang yang lebih luas diserap. Inilah sebabnya mengapa pencetakan berkisar pada sian, magenta dan kuning, dan mengapa warna hitam akan dihasilkan jika ketiga-tiga dicampurkan bersama pada intensiti penuh. Walaupun demikian, biasanya ada katrij hitam keempat untuk memastikan percetakan hitam semurni mungkin.

cmyk_contoh_bg

Walau bagaimanapun, dengan layar setiap piksel warna akan mempunyai pelbagai tahap intensitas yang tersedia, biasanya 256 untuk paparan 8-bit. Oleh itu, gabungan intensiti setiap warna utama dapat memberi anda berjuta-juta warna - 16,777,216 untuk paparan 8-bit. Pada asalnya, pencetak seperti inkjet hanya boleh meletakkan titik dakwat secara binari - anda mempunyai titik atau tidak.

Walau bagaimanapun, selama beberapa dekad terakhir teknologi telah berkembang dengan kepadatan yang berbeza-beza dengan meletakkan beberapa titik. Pada tahun 1994, HP PhotoREt memperkenalkan kemampuan untuk meletakkan empat tetes tinta per titik, memberikan 48 warna. PhotoREt II meningkatkannya menjadi 16, memungkinkan 650 warna yang berbeda, dan pada akhir tahun 1999, PhotoREt III dapat menghasilkan hingga 29 tetes tinta pada 5pl masing-masing, yang berarti dapat menghasilkan lebih dari 3.500 warna per titik. PhotoREt IV terbaru menggunakan enam warna dakwat dan hingga 32 titik untuk menghasilkan lebih daripada 1.2 juta warna yang berbeza.

Ini masih jauh dari 16.7 juta warna pada skrin, jadi frekuensi titik masih perlu digunakan untuk meniru pelbagai intensiti warna primer, dengan warna bukan primer diturunkan dengan menggabungkan intensitas warna primer . Dithering algoritma dalam perisian printer raster image processor (RIP) mengira bilangan dan susunan titik yang akan diperlukan untuk membuat intensiti warna yang ditentukan. Terdapat banyak kaedah yang digunakan untuk mengatur titik-titik ini, sehingga nada yang halus dapat dipertahankan sebanyak mungkin.

corak

Susunan yang paling mudah untuk titik-titik ini adalah corak penyisihan, di mana corak tetap yang berbeza digunakan untuk setiap nilai piksel, yang sesuai dengan tahap 256 dari nilai warna 8-bit. Matriks 4 x 4 atau 8 x 8 umumnya akan digunakan, dan sejumlah pilihan corak tersedia, termasuk halftoning, Bayer, dan void-and-cluster.

Sistem yang lebih kompleks dipanggil Error Diffusion. Dalam bentuknya yang paling sederhana, apabila piksel dapat dihidupkan atau dimatikan, perbezaan antara nilai intensiti sebenarnya dan keadaan penuh pada diteruskan ke piksel seterusnya sebagai nilai ralat, hingga nilai agregat cukup untuk keadaan penuh. Kemudian proses bermula semula. Walau bagaimanapun, sistem ini menyebabkan hilangnya perincian, dan beberapa corak yang tidak biasa.

Nasib baik, terdapat banyak rasa penyebaran ralat yang lebih canggih. Floyd & Steinberg adalah salah satu yang tertua dan paling biasa digunakan. Dalam sistem ini, ralat yang dijelaskan di atas diedarkan ke empat piksel tetangga dan bukan hanya satu, dengan masing-masing menerima bahagian berwajaran. Ini menjadikannya lebih jelas dan lebih meruncing.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai proses overhead kerana pengiraan titik terapung diperlukan. Oleh itu, terdapat banyak algoritma dithering lain yang mengorbankan kualiti Floyd & Steinberg yang berkualiti untuk kelajuan pemprosesan yang lebih baik, seperti Stucki, Burkes, dan Sierra Filter Lite. Pemacu pencetak mungkin berbeza antara ini bergantung pada dakwat dan jenis kertas, atau bahkan memberi pengguna pilihan untuk memilih.

ditheringoptions

Inkjet memperkenalkan komplikasi lebih lanjut pada proses dithering. Sebagai permulaan, kebanyakan inkjet menggunakan banyak hantaran, yang sering kali dua arah. Ini boleh menyebabkan ketidaksejajaran antara baris titik, yang mengurangkan ketepatan corak dithering, dan boleh menyebabkan pita. Ukuran penurunan juga boleh berbeza untuk warna yang berbeza, yang memerlukan penggunaan algoritma yang disesuaikan. Terdapat juga penurunan kualiti sekiranya terdapat muncung yang tersumbat.

Pencetak foto yang mempunyai versi sekunder, lebih ringan dari warna primer dapat menggunakannya untuk memberikan dithering yang lebih halus. Ini menambah magenta ringan dan sian ringan. HP PhotoREt IV, seperti yang disebutkan di atas, menggunakan enam daripada empat warna. Namun, apabila inkjet dapat menghasilkan titik yang lebih kecil, dan menumpuknya ke intensiti yang berbeza-beza seperti pada PhotoREt, keperluan untuk warna sekunder akan berkurang. Masalah dengan banyak hantaran juga diselesaikan oleh teknologi PageWide HP, yang mencetak lebar halaman penuh dalam satu hantaran.

Lebih banyak kecanggihan menghasilkan cetakan yang lebih hebat daripada gambar di skrin monitor. Inkjet perlu menggunakan pelbagai teknologi untuk menyediakan pelbagai warna, dan untuk menghasilkan gradasi yang lancar di antara mereka di seluruh halaman. Tetapi teknologi ini berfungsi dengan sangat baik, memungkinkan inkjet moden membuat cetakan yang tidak menunjukkan tanda-tanda teknologi pintar yang masuk ke dalam pengeluaran mereka.

Untuk lebih banyak nasihat mengenai mengubah perniagaan anda, lawati HP BusinessNow

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found