Internet

Cara Memasukkan PDF ke Slaid Google

Slaid Google adalah alternatif hebat untuk Microsoft PowerPoint yang membolehkan anda membuat persembahan berkualiti tinggi dan bekerjasama dengan yang lain. Mudah digunakan, percuma, dan memberi pengguna penyelesaian berasaskan awan untuk keperluan persembahan mereka.

Slaid memang mempunyai beberapa kelemahan. Sebagai contoh, di PowerPoint pengguna dapat mengimport fail PDF dengan mudah untuk menjadi sebahagian daripada dek persembahan mereka. Namun, apabila pengguna Slaid ingin memasukkan PDF, mereka memukul dinding bata. Slaid mempunyai Masukkan menu tetapi tidak dapat menangani jenis fail luaran biasa seperti PDF.

Nasib baik, ada jalan penyelesaian yang membolehkan anda mendapatkan maklumat yang anda perlukan ke dalam persembahan Slaid anda.

Mari kita lihat bagaimana anda boleh memasukkan PDF ke dalam persembahan Slaid Google anda dengan cepat dan mudah.

Cara Memasukkan PDF ke Slaid Google

Anda tidak boleh memasukkan PDF secara langsung ke Slaid Google, tetapi anda boleh memasukkan fail gambar, dan anda boleh menghubungkan fail gambar tersebut ke sumber dalam talian. Ini bukan kaedah penyelesaian yang paling elegan tetapi menyelesaikannya.

Slaid Google

Dengan itu, mari kita lihat kaedah yang boleh anda gunakan untuk memasukkan PDF ke dalam persembahan Slaid Google anda.

Tukarkan PDF menjadi JPG

Terdapat banyak program dan perkhidmatan web yang membolehkan anda menukar PDF ke JPG, termasuk alat penukaran PDF ke JPG kami sendiri. Yang anda perlukan hanyalah fail PDF yang ingin anda tambahkan pada persembahan anda.

Ikuti langkah mudah ini untuk memulakan:

 1. Lawati alat penukaran percuma kami.

 2. Klik Muat naik butang dan pilih fail PDF yang ingin anda tukar.

 3. Klik Muat turun fail.

 4. JPG akan muncul di penyemak imbas anda. Klik kanan padanya dan pilih Simpan imej sebagai… untuk menyimpannya ke pemacu tempatan anda.

Sekarang setelah anda menukar PDF anda menjadi JPG, mari kita lihat cara memasukkan gambar ini ke dalam persembahan anda.

Masukkan PDF ke dalam Slaid Google sebagai Tangkapan Skrin

Kaedah pertama melibatkan mengambil tangkapan skrin setiap halaman dalam PDF. Ikuti langkah-langkah ini untuk menggunakan kaedah ini:

 1. Sekiranya anda menggunakan Windows, buka Alat Merentap. Sekiranya di Mac, buka Rebut.

 2. Gunakan Alat Guntingan atau Ambil untuk ambil tangkapan skrin setiap halaman dan simpan sebagai gambar JPG.

 3. Buka persembahan dalam Slaid Google dan pilih tempat anda mahu menambahkan PDF.

 4. Pilih Masukkan->Imej.

 5. Pilih JPG yang ingin anda muat naik dan seret ke tetingkap baru.

 6. Ulangi langkah 4 dan 5 untuk setiap fail gambar yang ingin anda gunakan.

Kaedah ini boleh memakan masa, tetapi ini adalah kaedah paling mudah untuk menambahkan PDF ke persembahan Google Slaid anda.

Masukkan PDF ke Slaid Google sebagai Satu Gambar Dengan Pautan

Seterusnya, anda hanya boleh menambah halaman pertama PDF anda dengan pautan ke versi dalam talian.

Ikuti langkah berikut untuk melakukan ini:

 1. Sekiranya anda menggunakan Windows, buka Alat Merentap. Sekiranya di Mac, buka Rebut.

 2. Gunakan Snipping Tool atau Grab untuk mengambil a tangkapan skrin halaman pertama PDF, atau gambar perwakilan, dan simpan sebagai gambar JPG.

 3. Buka persembahan dalam Slaid Google dan pilih tempat anda mahu menambahkan PDF.

 4. Pilih Masukkan->Imej.

 5. Pilih gambar dalam dokumen Slaid.

 6. Pilih Masukkan dan kemudian Pautan.

 7. Tambahkan URL di mana PDF boleh diakses.

Selagi fail PDF dapat diakses oleh mereka yang anda sampaikan, file tersebut akan tersedia pada masa pembentangan dan sesudahnya jika anda menghantar tayangan slaid.

Ini semestinya kaedah termudah yang tersedia, tetapi ia boleh mempengaruhi aliran persembahan anda kerana anda perlu beralih ke penyemak imbas web untuk melihatnya.

Masukkan PDF ke dalam PowerPoint Presentation

Sekiranya anda memutuskan bahawa kaedah ini terlalu kasar atau terlalu merepotkan, anda selalu boleh menggunakan PowerPoint. Walaupun memerlukan banyak wang, kebanyakan komputer Windows baru dilengkapi dengan salinan Office walaupun hanya percubaan. Walaupun Google Slides adalah alternatif percuma yang hebat, PowerPoint masih menjadi standard emas untuk membuat persembahan berkualiti tinggi.

Inilah cara memasukkan PDF ke dalam persembahan PowerPoint:

 1. Buka dokumen PDF anda dan biarkan terbuka di desktop anda.

 2. Buka persembahan PowerPoint anda dan pilih kawasan yang ingin anda masukkan PDF.

 3. Pilih Masukkan->Gambar.

 4. Pilih Tangkapan Skrin dan ikon PDF anda dalam senarai Windows Tersedia.

 5. Pilih Keratan Skrin dan seret dan lepas kursor untuk memilih bahagian fail yang akan ditampilkan dalam slaid. Tekan Melarikan diri apabila selesai.

Ini berfungsi sama dengan Helaian Google tetapi memasukkan keseluruhan fail PDF di belakang gambar. Ini adalah kaedah yang lebih berkesan kerana anda tidak perlu menyediakan fail PDF secara berasingan. Sebaliknya, ia disatukan ke dalam dokumen PowerPoint anda.

Anda juga boleh memasukkan PDF ke dalam persembahan PowerPoint sebagai objek. Kali ini anda perlu memastikan fail PDF tidak terbuka di komputer anda:

 1. Buka persembahan PowerPoint anda dan pilih kawasan yang ingin anda masukkan PDF.

 2. Pilih Masukkan->Objek.

 3. Pilih Buat dari Fail dan semak ke lokasi fail.

 4. Pilih fail PDF dan okey.

PDF kini harus menjadi sebahagian daripada slaid dan akan kekal sebagai objek dalam slaid. Klik dua kali gambar untuk membuka PDF.

Eksport PowerPoint ke Slaid Google

Sekiranya anda masih mahu membuka persembahan dalam Slaid Google dengan alasan apa pun, anda boleh membuat persembahan di PowerPoint dan mengeksportnya ke Google Slaid.

Ini terdengar seperti cara yang sangat rumit untuk melakukan sesuatu, tetapi sebenarnya sangat berkesan dan mudah dicapai. Sekiranya anda mempunyai akses ke PowerPoint tetapi perlu menggunakan Slaid Google untuk tempat kerja atau sekolah, ini adalah penyelesaian terbaik.

Langkah pertama adalah mengambil PDF dan mengubahnya menjadi persembahan PowerPoint. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk mencapainya.

Sekiranya anda mempunyai lesen untuk Adobe Acrobat, anda boleh menukar dokumen secara langsung dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka PDF di Acrobat.

 2. Klik pada Eksport PDF di panel kanan.

 3. Pilih PowerPoint sebagai format eksport.

 4. Klik Tukarkan.

 5. Namakan PowerPoint fail dan simpan di mana sahaja anda mahu.

Sekiranya anda tidak mempunyai Adobe Acrobat, anda boleh menggunakan SmallPDF.com, penukar dalam talian yang mudah dan boleh dipercayai.

Anda boleh melanggan versi pro SmallPDF jika anda merancang untuk melakukan banyak penukaran, tetapi untuk projek satu kali, anda boleh menggunakan perkhidmatan percuma.

Untuk menggunakan alat ini, ikuti tiga langkah cepat berikut:

 1. Seret fail PDF ke ikon SmallPDF, atau klik Pilih fail dan memuatkannya melalui sistem fail.

 2. Muat turun fail PPT yang ditukar.

Setelah anda mempunyai fail PPT yang ditukar, anda perlu memuat naik PowerPoint ke Google Drive anda.

Kemudian, cukup klik kanan pada fail di Google Drive, pilih Buka dengan, dan pilih Slaid. Itu sahaja yang ada. Fail PDF anda kini menjadi fail Slaid dan anda boleh menggunakannya mengikut kehendak anda dalam Slaid.

Perhatikan bahawa anda mungkin kehilangan format yang rumit, jadi ini adalah proses yang paling sesuai untuk fail PDF yang mudah.

Pemikiran Akhir

Walaupun tidak semudah yang diinginkan oleh kebanyakan daripada kita, adalah mungkin untuk memasukkan PDF ke dalam persembahan Slaid Google melalui beberapa kaedah penyelesaian kreatif. Dan sekiranya semuanya gagal, PowerPoint selalu menjadi pilihan sekiranya anda perlu menggunakan PDF dalam persembahan anda.

Adakah anda tahu kaedah lain untuk menambahkan PDF ke persembahan Google Slaid? Beritahu kami dalam komen di bawah!