PC & Mudah Alih

Komputer riba terbaik untuk pelajar: Perkara yang perlu dicari pada tahun 2015

Ketika menggunakan komputer riba, pelajar mempunyai syarat khusus. Mereka memerlukan model yang ringan dan mudah alih, tetapi juga model yang dibina seumur hidup di sekolah atau kolej. Mereka memerlukan sesuatu dengan kekuatan untuk mengendalikan aplikasi bilik darjah, tetapi dengan daya tahan bateri untuk bertahan sepanjang hari bekerja. Mereka mungkin mendapat manfaat dari skrin sentuh atau faktor bentuk yang boleh ditukar, tetapi papan kekunci yang selesa adalah suatu keharusan untuk kerja kursus. Yang paling penting, pelajar memerlukan semua ciri ini dengan harga yang berpatutan.

Komputer riba terbaik untuk pelajar: Perkara yang perlu dicari pada tahun 2015

Harga dan spesifikasi

Berita baiknya adalah bahawa tidak perlu membayar banyak wang untuk komputer riba pelajar yang layak. Model yang sesuai tersedia dengan harga di bawah £ 500, dan beberapa harga serendah £ 200 jika Anda bersedia berkompromi dengan prestasi, kapasiti penyimpanan atau ukuran layar. Lebih-lebih lagi, banyak pengeluar menawarkan diskaun untuk sekolah, kolej atau bahkan individu pelajar, yang membantu anda menurunkan kos pembelian.

Kuncinya adalah mengetahui di mana untuk menjimatkan wang dan di mana pemotongan kos mungkin menggigit di kemudian hari. Sejauh spesifikasi inti, cari komputer riba dengan kekuatan untuk menangani tugas kelas utama tetapi itu menawarkan tahap fleksibiliti untuk menghadapi aplikasi masa depan. Pemproses Intel Celeron dan Pentium peringkat permulaan, berdasarkan teknologi Atom Intel, akan sesuai untuk aplikasi Office dan berasaskan web yang mudah, tetapi mereka mungkin tidak mempunyai kekuatan untuk kerja yang lebih menuntut.

Demi pemeriksaan masa depan, perhatikan prosesor Celeron dan Pentium dual-core kelas atas (yang tanpa N di hadapan nombor model) atau - lebih baik lagi - komputer riba dengan pemproses Intel Core i3 dan i5.

APD AMD A8 dan A10 juga merupakan pilihan yang baik. APU, atau unit pemprosesan dipercepat, menggabungkan pemproses dan pemecut grafik pada satu cip. APU atau komputer riba dengan cip grafik khusus akan memberi anda perjalanan yang lebih lancar dalam aplikasi 3D, termasuk permainan, dan sementara komputer riba pelajar tidak dimaksudkan untuk menjadi mesin permainan, semakin mudah serbaguna komputer riba anda. Begitu juga, sementara RAM hanya 2GB akan menjalankan Windows 8 atau Windows 10 dengan memuaskan, 4GB akan tetap berjalan lancar apabila banyak aplikasi dibuka secara serentak.

Ruang cakera keras tidak begitu penting seperti dulu, dan beberapa komputer riba pelajar kini dihantar dengan SSD 16GB atau 32GB (pemacu keadaan pepejal dan bukannya cakera keras; SSD kurang terdedah kepada kerosakan tetapi menawarkan lebih sedikit ruang simpanan), dengan pelajar menyimpan fail di pelayan sekolah atau kolej atau pada perkhidmatan penyimpanan awan seperti Google Drive atau Microsoft OneDrive. Namun, masih ada ruang yang cukup, jika hanya kerana memberi anda fleksibiliti untuk menyimpan dan bekerja dengan fail besar di dalam negara, membuka lebih banyak aplikasi penyuntingan foto dan penyuntingan video.

Faktor saiz dan bentuk

hp_zbook_14_g2Laptop kini terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz, dari sistem penggantian desktop yang besar hingga Ultrabook ringan dan ringan yang boleh ditukar, yang dapat beralih antara gaya tablet dan komputer riba untuk memenuhi keperluan yang berbeza. Caranya adalah dengan menentukan mana yang sesuai dengan keperluan anda.

Sekiranya pelajar akan bekerja dengan aplikasi grafik atau video, model penggantian desktop 15.6in hingga 17.3in mungkin masuk akal, tetapi apa yang anda perolehi dalam saiz skrin anda akan hilang dalam keadaan mudah alih. Begitu juga, model 11.6in akan sangat ringan, tetapi tidak serba boleh. Peranti 13.3in dan 14in menawarkan rumah separuh jalan yang hebat, dan boleh menjadi pilihan yang baik untuk kerja sekolah atau kolej.

Convertibles, sementara itu, masuk akal jika sekolah melabur dalam aplikasi mesra sentuhan, berminat untuk menggunakan lebih banyak kerja lapangan, atau memerlukan komputer riba untuk penggunaan sekolah rendah atau sokongan SEN (Keperluan Pendidikan Khas). Bekerja di luar boleh menjadi lebih mudah dengan skrin sentuh daripada model yang bergantung pada tetikus dan papan kekunci, dan anak-anak yang lebih muda dan pelajar SEN sama-sama dapat memanfaatkan kemudahan sentuhan.

Sebilangan besar komputer riba 11,6 inci hingga 15,6 inci akan mempunyai resolusi asas 1,366 x 768, yang baik untuk tujuan umum. Namun, skrin beresolusi lebih tinggi layak dibayar, terutamanya jika anda membeli model pengganti desktop. Dengan resolusi 1,920 x 1,080 gambar akan kelihatan lebih jelas dan bersih, dan anda akan dapat memuatkan lebih banyak tetingkap aplikasi di skrin; kelebihan sebenar jika anda mengusahakan projek yang kompleks.

Apa sahaja model yang anda pilih, fikirkan dengan berhati-hati mengenai pad sentuh dan papan kekunci. Pengajian menengah dan kolej masih memerlukan pelajar menghasilkan sejumlah besar teks, dan komputer riba dengan papan kekunci yang baik dan jarak jauh serta pad jejak halus yang besar akan lebih selesa digunakan dalam jangka masa yang panjang. Baca ulasan dan, jika boleh, cuba sebelum anda membeli.

Membina kualiti dan hubungan

komputer riba_kabelSebilangan komputer riba anggaran menjejaskan sambungan, tanpa port USB 3 yang lebih pantas, sambungan rangkaian Ethernet atau output video HDMI, tetapi mempertimbangkan penggunaan utama komputer riba anda.

Anda harus membayar sedikit tambahan untuk komputer riba dengan sekurang-kurangnya satu port USB 3, berbanding jenis USB 2 yang lebih lama, jika anda perlu bekerja dengan cakera keras luaran berkelajuan tinggi. Contoh yang paling jelas adalah penyuntingan video, di mana fail projek besar mungkin perlu disimpan pada cakera tersebut.

Keluaran video HDMI menjadi semakin biasa pada komputer riba dan paparan - sama ada TV, monitor atau projektor - dan menawarkan cara mudah untuk berkongsi skrin komputer riba anda, misalnya, persembahan.

Sambungan Ethernet, sementara itu, bermaksud anda tidak bergantung sepenuhnya pada sambungan Wi-Fi komputer riba, dan boleh membantu pengurusan dan penyelesaian masalah di rangkaian sekolah. Sejauh sambungan tanpa wayar, sambungan 802.11n sangat bagus untuk kebanyakan tujuan sekolah, dengan 2.4GHz dual-band dan 5GHz menyokong bonus. Beberapa komputer riba kini menyokong standard 802.11ac yang baru, tetapi melainkan jika sekolah anda melabur dalam rangkaian wayarles baru untuk menyokongnya, ia tidak bernilai perbelanjaan tambahan.

Kualiti binaan yang baik selalu bernilai. Persekitaran sekolah dan kolej tidak baik untuk komputer riba, jadi apa-apa jenis kekasaran akan membantu mereka bertahan. Sekiranya tidak mungkin, semakin padat bahan yang digunakan pada penutup dan casis, semakin besar kemungkinan mereka menggunakan dua atau tiga tahun penggunaan seharian secara utuh.

Untuk membantu, simpan sedikit anggaran untuk beg lengan, beg galas atau beg yang baik. Lengan adalah pilihan termurah, berharga kira-kira £ 15 hingga £ 25, dan berikan ketahanan cuaca ringan pada komputer riba di bahagian luar dan lapisan pelindung lembut di bahagian dalam, melindunginya dari ketukan dan calar kecil. Anda boleh mendapatkannya dalam pelbagai reka bentuk dan warna, menjadikannya kaedah yang bagus untuk memperibadikan komputer riba pelajar juga. Beg dan beg menyediakan lebih banyak alas, poket simpanan untuk bekalan kuasa dan aksesori, serta tali tangan dan bahu agar mudah dibawa. Pilihan yang baik boleh didapati dengan harga £ 20 hingga £ 35.

Walau bagaimanapun, untuk kegunaan sekolah dan kuliah, tidak ada yang sesuai dengan beg galas padat, lengkap dengan bahagian luar yang tahan air, ruang untuk buku, alat tulis dan barang-barang lain yang diperlukan, serta ruang dalaman yang padat dan empuk untuk komputer riba itu sendiri. Sebahagiannya, seperti Ransel Biru Premier 3,6 inci HP, malah menjejalkan poket empuk tambahan untuk pembaca tablet atau ebook. Sementara itu, tali bahu dan sistem pengudaraan yang boleh disesuaikan boleh menjadi kelebihan apabila pelajar perlu membawa komputer riba di sekitar kampus untuk bekerja. Bergaya, sukar dan praktikal, beg galas komputer riba mungkin berharga dari £ 20 hingga £ 40, dan itu adalah harga yang perlu dibayar untuk melindungi perkakasan anda.

Pengurusan, keselamatan dan insurans

Ciri pengurusan bukanlah suatu keharusan untuk komputer riba individu, tetapi jika anda adalah sekolah yang menggunakan armada, mereka akan menjimatkan masa pasukan IT anda dan - jangka panjang - wang juga. Teknologi Pengurusan Aktif Intel dan keupayaan untuk bekerja dengan alat pengurusan dan konfigurasi akan membantu anda mengurangkan beban pengurusan.

Begitu juga, perisian anti-kecurian yang digabungkan, perisian keselamatan internet dan kunci Kensington yang terpasang dapat membantu anda mengamankan komputer riba anda daripada ancaman digital dan fizikal. Di bahagian akhir, beberapa sekolah bersumpah dengan pen marker anti-kecurian, tag pengurusan aset RFID atau pemindahan penutup khas.

Akhirnya, jika anda membeli komputer riba untuk anak lelaki atau anak perempuan pelajar, jangan lupa tentang insurans. Walaupun peranti tersebut mungkin dilindungi oleh polisi rumah anda yang ada di bawah peruntukan barang peribadi, anda mungkin ingin melindunginya kerana kerosakan dan kecurian secara tidak sengaja di bawah polisi komputer riba atau alat yang berasingan.

Untuk sekolah, beberapa peruncit atau pengeluar menawarkan insurans sebagai perkhidmatan tambahan, atau komputer riba mungkin dilindungi di bawah polisi peralatan anda yang ada. Pastikan bahawa mereka dijaga dari kerosakan yang tidak disengajakan dan penutupnya meluas ke dalam dan di luar kelas.

Komputer riba direka bentuk supaya mudah alih - memalukan untuk mengikatnya ke meja.

Ketahui jenis peranti mudah alih yang sesuai dengan keperluan pendidikan anda di bahagian dua siri Laptop Pelajar kami.