PC & Mudah Alih

Cara Memasukkan PDF ke dalam Persembahan PowerPoint

PowerPoint adalah aplikasi yang sesuai untuk perniagaan yang ingin membuat persembahan profesional. Suka atau benci mereka, persembahan slaid masih merupakan kaedah berkongsi data yang paling popular dengan cara yang mudah dan menarik. Dengan versi aplikasi yang lebih baru, anda boleh memasukkan beberapa jenis media ke dalam slaid untuk membolehkan perkongsian. Hari ini saya akan membahas bagaimana memasukkan fail PDF ke dalam persembahan PowerPoint.

Cara Memasukkan PDF ke dalam Persembahan PowerPoint

Fail PDF ada di mana-mana kerana format failnya serba lengkap dan hampir diterima secara universal. Selagi aplikasi atau penyemak imbas anda bermain dengan baik, menggunakan PDF dalam persembahan hanyalah memasukkannya ke dalam slaid sama ada sebagai gambar atau objek. Anda juga boleh menambahkannya sebagai aksi tayangan slaid.

Cara memasukkan fail PDF ke dalam persembahan PowerPoint-2

Masukkan Fail PDF sebagai Gambar ke dalam Persembahan PowerPoint

Cara paling popular untuk menggunakan media PDF dalam persembahan adalah dengan menggunakannya sebagai gambar. Ini membolehkan anda memaparkan data pada halaman tanpa perlu memasukkan fail PDF sebentar di slaid tersebut. Anda selalu boleh memasukkannya pada akhir sebagai pautan muat turun atau rujukan supaya tidak menghalang.

 1. Buka fail PDF di halaman yang ingin anda tampilkan dalam persembahan anda. Jangan ubah saiz atau ubah suai.

 2. Buka persembahan PowerPoint anda pada halaman yang ingin anda masukkan PDF.

 3. Pada Masukkan tab, pilih Tangkapan Skrin kemudian cari fail PDF yang akan dimasukkan Windows yang ada. Sekiranya tidak ada, pilih Keratan Skrin pilihan.

 4. Pilih gambar dengan menyeret kursor ke atasnya. Ia akan dimasukkan ke dalam slaid secara automatik. Pindahkan, ubah saiz atau ubah mengikut keperluan.

Memasukkan PDF sebagai gambar adalah cara cepat untuk menampilkan data rata secara tidak interaktif. Sangat sesuai untuk menyampaikan data yang terdapat dalam dokumen lain yang tidak perlu dikongsi atau dimanipulasi.

Sekiranya anda ingin melakukan lebih banyak perkara dengan PDF di PowerPoint, anda perlu memasukkannya sebagai objek.

Cara memasukkan fail PDF ke dalam persembahan PowerPoint-3

Masukkan Fail PDF sebagai Objek ke dalam Persembahan PowerPoint

Untuk memasukkan fail PDF sebagai objek ke dalam persembahan PowerPoint, anda menyediakannya untuk mereka yang anda bagikan persembahan tersebut. Ia menggunakan set langkah serupa untuk memasukkan sebagai gambar, tetapi hasilnya berbeza. Di mana kaedah ini berbeza ialah anda tidak boleh membuka fail PDF semasa anda melakukannya.

 1. Buka persembahan PowerPoint anda di halaman yang ingin anda masukkan PDF.
 2. Pilih Masukkan dan kemudian Objek.
 3. Seterusnya, pilih Buat dari fail dan arahkan ke fail PDF.
 4. Setelah selesai, pilih okey.

Ini akan memasukkan fail PDF ke dalam slaid yang telah anda pilih. Fail dimampatkan dan oleh itu kualiti fail itu sendiri berkurang tetapi kini akan dibuka untuk sesiapa sahaja yang memilih pautan.

Masukkan Fail PDF sebagai Tindakan Tayangan Slaid

Sekiranya kedua-dua kaedah ini tidak sesuai dengan keperluan anda, anda juga boleh menambahkan fail PDF ke dalam persembahan PowerPoint sebagai tindakan.

 1. Buka persembahan PowerPoint anda pada halaman yang ingin anda masukkan PDF.
 2. Pilih gambar yang akan dimasukkan oleh pautan hiper.
 3. Pilih Masukkan tab dan klik pada Pautan Di antara Pautan bahagian.
 4. Seterusnya, pilih Fail atau Halaman Web Sedia Ada di tetingkap pop timbul. Di dalam Lihatlah bahagian menavigasi ke fail.
 5. Sekarang, pilih fail PDF, kemudian tekan okey.

Sekarang kita dapat menambahkan aksi ke objek yang kita buat.

 1. Kemudian, untuk memasukkan tindakan dalam objek, pilih Tindakan di dalam Masukkan tab.
 2. Pilih Tindakan objek di dalam Tetapan Tindakan tetingkap dan pilih Buka.
 3. Akhirnya, pilih okey untuk memasukkannya ke dalam slaid.

Kaedah ini akan memasukkan pautan ke fail PDF yang dipicu dengan mengklik tetikus di atas gambar. Anda boleh memilih untuk membuka fail PDF dengan mengarahkan tetikus jika anda mahu tetapi itu bermaksud ia akan berlaku setiap kali anda menggerakkan tetikus anda melalui pautan tersebut. Tidak sesuai jika anda mempersembahkan kepada khalayak perniagaan!

Simpan PowerPoint sebagai Fail PDF

Semasa kita membahas fail PowerPoint dan PDF, tahukah anda bahawa anda boleh menyimpan PowerPoint sebagai PDF? Saya juga tidak melihatnya semasa membuat tangkapan skrin untuk tutorial ini. Ini caranya.

 1. Di PowerPoint, pilih Fail tab.
 2. Pilih Eksport dan kemudian Buat Dokumen PDF / XPS.
 3. Beri nama fail.
 4. Pilih Piawai atau Saiz minimum bergantung pada apa yang akan anda gunakan.
 5. Pilih Pilihan untuk mengubah format sekiranya diperlukan.
 6. Pilih Menerbitkan untuk menyimpan fail sebagai PDF.

PowerPoint anda sekarang harus menjadi fail PDF dan akan menyimpan sebahagian besar bentuk asalnya hanya dalam format yang berbeza. Sangat sesuai untuk menghantar e-mel atau berkongsi dalam talian. Berguna ya?