PC & Mudah Alih

Cara Menambah Sorotan Sintaks ke Kod Sumber di Google Docs

Pembangun dan pengaturcara telah lama menggunakan penyunting teks sebagai cara utama memasukkan kod komputer. Beberapa persekitaran pembangunan mempunyai editor terbina dalam mereka sendiri, tetapi pemaju biasanya menyukai satu editor dan berpegang pada program itu. Salah satu sebabnya adalah bahawa penyuntingan pengkodan yang baik merangkumi penyorotan sintaks, ciri yang memformat kod sumber dan menetapkan fon dan warna pada kata kunci dan binaan dalam kod untuk membuatnya lebih mudah dibaca. Penyunting teks seperti Notepad ++, yang diliputi dalam panduan Tech Junkie ini, digemari oleh pembangun kerana alasan ini. Sebilangan besar pembangun tidak melihat Google Docs sebagai penyunting pengkodan yang berpotensi, walaupun terdapat ciri kumpulan kerja dan integrasi awan yang hebat, kerana ia tidak termasuk pilihan sorotan sintaks terbina dalam.

Cara Menambah Sorotan Sintaks ke Kod Sumber di Google Docs

Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan sorotan sintaks ke kod dalam dokumen Google Doc. Sebenarnya, ada sekurang-kurangnya beberapa tambahan untuk Dokumen yang membolehkan anda memformat pelbagai bahasa pengaturcaraan dan penanda dengan sorotan sintaks. Terdapat juga banyak aplikasi web yang dapat anda gunakan untuk memasukkan kod sumber dengan sorotan di Google Docs. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan sorotan sintaksis kod sumber ke dokumen Dokumen anda.

Format kod sumber dengan Code Pretty

Code Pretty adalah tambahan untuk Google Docs yang secara automatik menambahkan penekanan pada kod yang dipilih. Code Pretty tidak termasuk sebilangan besar tetapan untuk menyesuaikan format sintaks, tetapi ia tetap menambahkan pilihan sorotan sintaks yang berguna untuk Dokumen. Anda boleh menambahkan CP ke Dokumen dengan mengklik Saudara Free butang di laman web ini. Kemudian tekan Benarkan butang untuk mengesahkan kebenaran untuk add-on.

Seterusnya, buka Dokumen dalam penyemak imbas anda; dan klik tab Tambah untuk membuka menu. Menu itu sekarang akan merangkumi tambahan Code Pretty. Untuk memberi anda contoh bagaimana tambahan ini menyoroti sintaks, pilih dan salin contoh kod JavaScript di bawah ke dalam dokumen Dokumen dengan menekan Ctrl + C.

Apa yang Boleh Dilakukan oleh JavaScript?

JavaScript boleh mengubah atribut HTML.

Dalam kes ini JavaScript mengubah atribut src (sumber) gambar.

Menghidupkan lampu

Mematikan lampu

Tampal sampel JavaScript itu ke dalam Dokumen dengan menekan Ctrl + V. Kemudian pilih kod dalam pemproses kata dengan kursor. Klik Alat tambah >Kod Cantik dan pilih Pemilihan Format pilihan dari submenu. Itu akan memformat JavaScript seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Seperti yang dinyatakan, CP tidak termasuk banyak tetapan untuk penyorotan sintaks. Walau bagaimanapun, anda boleh menyesuaikan ukuran fon kod yang diserlahkan dengan mengklik Alat tambah >Kod Cantik dan Tetapan. Itu akan membuka bar sisi yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Kemudian anda boleh memilih saiz fon lalai alternatif untuk kod yang diserlahkan dari sana.

Format kod sumber dengan Blok Kod

Code Blocks adalah tambahan untuk CP yang boleh anda tambahkan ke Dokumen. Ini sebenarnya adalah tambahan yang lebih baik untuk menonjolkan sintaks kerana ia merangkumi banyak tema penyorotan. Tekan Percuma butang di halaman laman web ini untuk menambahkan Blok Kod ke Dokumen.

Apabila anda memasang Blok Kod, buka Dokumen dan salin dan tampal kod JavaScript yang sama di atas ke pemproses kata seperti sebelumnya. Klik Alat tambah >Sekatan Kod dan pilih Mulakan untuk membuka bar sisi yang ditunjukkan dalam gambar tepat di bawah.

Pilih hanya teks JavaScript dengan kursor anda. Pastikan anda tidak memilih ruang dokumen kosong di atas atau di bawah kod. Pilih JavaScript dari menu lungsur pertama. Kemudian anda juga boleh memilih tema dari Tema menu lungsur turun. Tekan Format butang untuk menambah sorotan sintaks ke kod seperti yang ditunjukkan di bawah. Kini teks JavaScript jauh lebih jelas dengan tanda markupnya diserlahkan.

Salin dan Tampal Kod Sumber yang Diserlahkan ke dalam Dokumen Google

Selain dari Blok Kod dan Dokumen Pretty Code, anda juga dapat menggunakan aplikasi web penyorot sintaks untuk memformat kod sumber. Kemudian anda boleh menyalin dan menampal kod sumber yang diserlahkan dari aplikasi web kembali ke dokumen Dokumen anda. Textmate adalah salah satu aplikasi web penyorotan sintaks yang memformat banyak bahasa pengaturcaraan dan markup.

Klik pautan ini untuk membuka Textmate. Kemudian salin dan tampal teks JavaScript yang disertakan dalam siaran ini ke dalam kotak kod sumber Textmate dengan hotkey Ctrl + C dan Ctrl + V. Pilih JavaScript dari menu lungsur turun Bahasa. Pilih tema sorotan sintaks dari menu lungsur Tema. Tekan Sorotan butang untuk mendapatkan pratonton untuk pemformatan kod sumber seperti yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

Seterusnya, pilih JavaScript yang disorot dalam pratonton dengan kursor dan tekan Ctrl + C. Tampal kod yang disorot ke dalam Google Docs dengan menekan Ctrl + V. Itu akan menambahkan kod sumber JavaScript yang disorot ke dokumen Dokumen seperti yang ditunjukkan langsung di bawah.

Oleh itu, anda tidak memerlukan penyunting teks desktop untuk menambahkan sorotan sintaks ke perisian dan kod laman web. Sebaliknya, anda boleh menyerlahkan kod sintaks dalam dokumen Dokumen dengan sambungan Code Pretty dan Code Blocks. Sebagai alternatif, salin dan tampal kod anda ke dan dari aplikasi web Textmate untuk memasukkan kod sumber dengan sorotan di Google Docs.

Adakah cara lain untuk menambahkan format sintaks ke Google Docs? Kongsi mereka dengan kami di bawah!