Media Sosial

Cara Memperbaiki Mesej "Tindakan Instagram Disekat"

Ketika membanteras spam, Instagram berfungsi dengan cepat. Platform media sosial foto / video dengan serta-merta mencetuskan blok tindakan setiap kali mencurigai adanya aktiviti spam atau bot pada akaun tertentu. Selama ini, pemegang akaun tidak akan dapat melakukan tindakan asas Instagram.

Cara Memperbaiki an

Sistem ini dipicu apabila jumlah tindakan yang dilakukan per jam dan sehari melebihi tahap yang ditetapkan, serta gabungan sebab-sebab lain (lebih banyak lagi pada tahap ini kemudian).

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai jenis blok tindakan, dan apa yang boleh dilakukan untuk mengangkatnya, teruskan membaca artikel ini. Juga, bahagian Soalan Lazim kami merangkumi beberapa garis panduan pertunangan untuk memastikan anda menyiarkan dan menikmati Instagram.

Apakah Makna Jenis Pelbagai Jenis Tindakan?

Blok tindakan biasanya dicetuskan jika anda melebihi had tindakan setiap jam atau harian yang dibenarkan. Blok tindakan ditentukan oleh jenis tindakan dan panjang blok:

Jenis Blok Tindakan

  • Blok Tindakan: Anda tidak dapat memberi komen, seperti, mengikuti / berhenti mengikuti, atau menyiarkan foto apa pun.
  • Suka Blok: Anda tidak dapat menyukai sebarang catatan tetapi masih boleh mengikuti / berhenti mengikuti dan memberi komen.
  • Sekatan Komen: Anda tidak dapat memberi komen pada siaran tetapi masih boleh menyukai, mengikuti / berhenti mengikuti.

Masa Blok Tindakan

  • Blok tindakan sementara: Ini adalah jenis yang paling umum yang dapat terjadi akibat penggunaan fitur Instagram tertentu yang berlebihan. Blok itu habis dengan cepat, dari dalam beberapa jam hingga 24 jam.
  • Blok tindakan dengan tarikh luput (ditentukan): Blok ini merangkumi cap waktu bila ia akan tamat. Tarikh akhir boleh satu atau dua minggu atau lebih.

Blok tindakan dengan tarikh luput (tidak ditentukan): Blok sementara yang tidak ditentukan ini boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Mesej hanya memberitahu anda untuk mencuba lagi kemudian.

Bagaimana jika saya Disekat Tanpa Sebab?

Blok tindakan dikenakan kerana melanggar peraturan Instagram. Tetapi jika anda merasakan akaun anda telah disekat secara tidak adil, anda dapat "Laporkan Masalah" untuk berusaha menyelesaikannya. Biasanya, anda akan mempunyai dua pilihan: "Beritahu Kami" dan "Abaikan". Sekiranya anda mahu Instagram melakukan tinjauan manual, ketuk "Beritahu Kami."

Namun, beberapa kesalahan hanya merangkumi pilihan "OK". Kalau macam itu:

  1. Pilih "Tetapan", "Bantuan", lalu "Laporkan Masalah."

  2. Masukkan pesanan ringkas di medan teks yang menyatakan bahawa anda yakin akaun anda telah disekat secara tidak adil.

  3. Tunggu tindak balas.

Berapa Lama Blok Itu Berakhir?

Bergantung pada jenisnya, blok itu boleh bertahan dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Berikut adalah jangka masa untuk setiap jenis:

Blok Tindakan Sementara

Jenis ini adalah yang paling cepat habis. Ia boleh berlangsung dari beberapa jam hingga sehari penuh.

Blok Tindakan Dengan Tarikh Luput

Jenis ini membolehkan anda mengetahui tarikh luput blok tersebut. Ia boleh menjadi satu hingga dua minggu atau lebih.

Blok Tindakan Tanpa Tarikh Luput

Jenis ini boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa minggu.

Tindakan Disekat Dengan Tarikh Luput

Mesej ralat "disekat dengan tarikh luput" disertakan dengan cap waktu yang menyatakan kapan blok akan dicabut. Ia boleh menjadi beberapa jam atau beberapa minggu. Ini biasanya termasuk pilihan "Beritahu Kami" yang boleh anda ketuk jika anda mahu Instagram melihat keadaan anda jika anda merasakan akaun anda telah disekat secara tidak sengaja.

Tindakan Disekat Tanpa Tamat Tempoh

Larangan "disekat tanpa tamat tempoh" Instagram boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Jenis mesej ini tidak termasuk pilihan "Beritahu Kami". Oleh itu, jika anda percaya bahawa akaun anda telah disekat secara tidak sengaja, anda harus meminta semakan manual dengan pergi ke "Tetapan", "Bantuan", kemudian "Laporkan Masalah."

Cara Memperbaiki Tindakan Instagram Yang Disekat

Seterusnya, kami akan merangkumi enam petua mengenai cara menangani ciri tindakan yang disekat Instagram.

Petua Pertama: Laporkan Masalah

Sekiranya anda percaya bahawa anda tidak melakukan apa-apa untuk menyebabkan sekatan tindakan di akaun anda, ada dua cara anda boleh meminta agar Instagram melihat keadaan anda secara manual:

  • Ketuk butang "Beritahu Kami" yang termasuk dalam mesej ralat. Atau, apabila itu tidak tersedia;
  • Navigasikan ke "Tetapan", "Bantuan", lalu "Laporkan Masalah."

Petua Kedua: Pasang semula Instagram

Cuba hapus aplikasinya, kemudian keluarkan semua data yang berkaitan dengan Instagram dari peranti anda sebelum memasangnya semula. Apabila semua data kuki yang dikumpulkan oleh Instagram dikeluarkan, ini dapat membantu menghilangkan blok tindakan sementara.

Petua Ketiga: Beralih ke Data Mudah Alih

Kemungkinan akaun anda disekat kerana alamat IP anda. Instagram sesekali menyekat akaun jika tidak berpuas hati dengan IP. Oleh itu, jika boleh, cubalah mengakses akaun anda menggunakan data mudah alih anda berbanding Wi-Fi.

Petua Keempat: Akses Menggunakan Peranti yang Lain

Cuba akses akaun anda menggunakan peranti lain.

Petua Lima: Pautkan Akaun Anda ke Facebook

Instagram menyekat akaun buat sementara waktu apabila algoritma mengesan tingkah laku seperti bot. Untuk membuktikan bahawa anda bukan bot, cuba pautkan laman Instagram anda ke laman Facebook anda atau akaun media sosial lain yang mungkin anda miliki.

Petua Enam: Tunggu Tempoh Blok

Sekiranya tiada petua di atas yang sesuai untuk anda, anda mungkin hanya perlu menunggu sehingga blok itu diangkat.

Tempoh sekatan mungkin dipendekkan jika anda berhenti menggunakan akaun Instagram anda sekurang-kurangnya selama 24 jam.

Soalan Lazim Tambahan

Apa yang mencetuskan blok tindakan di Instagram?

Mesej yang disekat tindakan biasanya dipicu oleh jumlah tindakan yang dilakukan oleh akaun anda setiap jam dan sehari. Had akaun berbeza dan bergantung pada pelbagai faktor. Berikut adalah beberapa pencetus:

Pencetus Satu: Umur Akaun

Semakin lama akaun anda, semakin banyak tindakan yang akan anda lakukan setiap jam dan dalam jangka masa 24 jam.

Pencetus Dua: Pengaruh Akaun

Jumlah pengikut, catatan, dan keseluruhan penglibatan yang diterima oleh siaran anda juga akan turut berperanan. Semakin banyak pengikut dan penglibatan, semakin banyak tindakan yang dapat anda lakukan.

Pencetus Tiga: Alamat IP Anda

Telah diperhatikan bahawa ketika akun diakses menggunakan data mudah alih dan bukan alamat IP rumah, pengguna akan memiliki pilihan untuk menyelesaikan lebih banyak tindakan harian.

Pencetus Empat: Pelanggaran Sebelumnya

Had tindakan dikurangkan apabila akaun mempunyai blok tindakan sebelumnya. Ini juga boleh mempengaruhi akaun Instagram lain yang menggunakan peranti atau alamat IP yang sama.

Pencetus Lima: Jenis Tindakan

Tindakan Instagram yang berbeza membawa kesan yang berbeza ketika datang ke blok. Contohnya, komen, dan muat naik DM paling banyak memberi kesan, kemudian diikuti / tidak diikuti, kemudian suka. Anda boleh memperoleh lebih banyak suka setiap hari daripada tindakan yang lebih memberi kesan seperti DM dan komen.

Juga, jika anda melakukan tindakan yang sama sepanjang masa tanpa mencampurkan sedikit, Instagram mungkin menandakannya sebagai aktiviti bot.

Pencetus Enam: Skor Kesihatan Akaun

Sekiranya anda telah menggunakan Instagram untuk sementara waktu, anda mungkin menyedari bahawa mereka menyimpan skor kesihatan setiap akaun. Semakin rendah skor kesihatan anda, semakin rendah had tindakan anda.

Pencetus Tujuh: Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Menggunakan alat, aplikasi atau bot pihak ketiga mudah dikesan oleh Instagram dan menurunkan skor kesihatan akaun anda. Ini boleh menjadi satu-satunya alasan untuk mencetuskan sekatan tindakan.

Pencetus Lapan: Bio Anda

Menyertakan pautan di bio anda atau membiarkannya kosong akan mengurangkan had tindakan anda.

Pencetus Sembilan: Jenis Akaun

Akaun pencipta dan perniagaan cenderung tidak menerima sekatan tindakan yang sama seperti akaun peribadi. Akaun yang dihubungkan ke halaman Facebook cenderung untuk mencetuskan sekatan tindakan.

Pencetus Sepuluh: Tahap Aktiviti

Instagram mengutamakan akaun di mana tahap aktiviti tinggi. Sebagai contoh, jika anda hanya mengakses akaun anda setiap beberapa jam selama beberapa minit untuk mengikuti orang tertentu, had tindakan harian anda akan berkurang.

Tindakan Menyekat Instagram

Untuk mengurangkan aktiviti spam dan bot di Instagram, algoritma platform menandakan akaun yang disyaki berdasarkan jumlah tindakan yang mereka lakukan dalam jangka waktu satu jam atau 24 jam.

Terdapat banyak tindakan yang boleh menyebabkan akaun disekat. Nasib baik, anda boleh meminta agar Instagram melihat secara manual keadaan anda sekiranya anda menyangka anda telah disekat secara tidak sengaja.

Apa pendapat anda mengenai Instagram secara umum? Apa pendapat anda mengenai peraturan sekatan tindakan mereka? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.